Czy ktoś ma zebrane dane które z nuvi serii 12xx, 13xx, 1400 ma więcej niż jeden punkt pośredni.
Mam nuvi 250 ( 1 punkt ) i zaczyna mi to mocno przeszkadzać
pozdrawiam
Ja często wstawiam punkty viaclark pisze:Jak wyznaczę te punkty pośrednie to Garmin będzie mnie wprowadzał co centrum tych miejscowości,......
Możesz również wskazać punkt pośredni bezpośrednio na mapie pukając palcem w odpowiednie miejsce i dalej klikaszclark pisze:Jak wyznaczę te punkty pośrednie to Garmin będzie mnie wprowadzał co centrum tych miejscowości,
Jeśli zjedziesz z wybranej trasy, to usłyszysz komunikat: "przeliczam" i nuvi wyznaczy nową trasę wg wybranych parametrów/ustawień: najkrótsza, najszybsza itd biorąc pod uwagę opcje zaznaczone w unikanych)clark pisze:Czy jest możliwość ustawienia (wyłączenia), aby Garmin przez trzy czwarte trasy nie spychał mnie na jedyną słuszną trasę (wybraną przez Garmin) po zjechaniu na inną trasę do tego samego punktu docelowego.
No .. to, pominąłem w swojej wiedzi,Antonio pisze:Jeśli zjedziesz z wybranej trasy, to usłyszysz komunikat: "przeliczam" i nuvi wyznaczy nową ...
Kieruje Cię na najbradziej optymalną trasę (wg kryteriów zadanych w preferencjach trasy i unikaniu)clark pisze:...Garmin do Zawiercia spycha mnie na poprzednią trasę nakazując skręcić w prawie każdą napotkaną drogę w lewo.
ponieważ poprzednia trasa przestała być optymalnaOd Zawiercie odpuszcza i dalej prowadzi do Będzina bez kombinacji.
Nie jest to takie oczywiste i proste jak piszesz. Często trasa którą prowadzi Garmin nie jest optymalna co wychodzi po tym jak każesz mu przeliczyć trasę. Ma to pewnie swoje algorytmiczne uzasadnienie (tak mi się przynajmniej wydaje). W przypadku zjechania z raz wyliczonej trasy liczy się szybkość przeliczenia nowej. Szybciej jest pewnie przeliczyć nową drogę do punktu który jest najbliżej raz wyliczonej trasy, niż liczyć wszystko od początku.Hypnos pisze: Kieruje Cię na najbradziej optymalną trasę (wg kryteriów zadanych w preferencjach trasy i unikaniu)
Nawigacja nie jest wróżką, jeżeli zmieniłeś kierunek jazdy, odbiornik kieruje nadal do wyznaczonej trasy według ustalonych przez użytkownika kryteriów.clark pisze:Wy przeważnie jeździcie na jednej nawce a ja jeździłem chyba na wszystkich (sprzęt, soft) od firmówek po wynalazki, każda ma różne funkcje i prawdopodobnie przez to nie rozumiemy się. Wytłumaczę na przykładzie:
Jadę z Janowa k/Kielc do Rudy Śląskiej, nawigacja wyznacza trasę siódemką i dalej przez Olkusz Wolbrom. Przed Jędrzejowem rozmyślam się i w Jędrzejowie skręcam na Zawiercie, nie kombinując w nawce jadę dalej na Rudę.