Punkty pośrednie_ nuvi seria 12xx, 13xx, 14xx

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
Krzych10a
Nowy

Punkty pośrednie_ nuvi seria 12xx, 13xx, 14xx

Post autor: Krzych10a »

Witam
Czy ktoś ma zebrane dane które z nuvi serii 12xx, 13xx, 1400 ma więcej niż jeden punkt pośredni.
Mam nuvi 250 ( 1 punkt ) i zaczyna mi to mocno przeszkadzać
pozdrawiam :roll:
mlistopad
Początkujący

Re: Punkty pośrednie_ nuvi seria 12xx, 13xx, 14xx

Post autor: mlistopad »

3760lmt i dezl760lmt
Krzych10a
Nowy

No nie wiem, wcześniej to ogladałem ale tej informacji tu nie znalazłem. Może na przykladzie jednego odbiornika nuvi wskażesz dokładny adres www lub htts ( z tej ogółnej witryny garmina ) na której taka informacja jest
pozdrawiam
mlistopad
Początkujący

Post autor: mlistopad »

witaj
gdy będziesz już na stronie garmin klikasz na urządzenie, otworzy się strona na której są zakładki
FUNKCJE - DANE TECHNICZNE - W PUDEŁKU - WERSJE - AKCESORIA - ZGODNE MAPY
klikasz w zakładkę DANE TECHNICZNE i w drugiej tabelka MAPY I PAMIĘĆ: siódma pozycja Waypointy/ulubione/pozycje:
lub możesz porównać chyba max 4 urządzenia, zaznaczyć urządzenie które chce się porównać i na dole strony kliknij Porównaj
pozdrawiam
3760lmt i dezl760lmt
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Waypoints/favorites/locations to nie są punkty via.
Z tego towarzystwa to chyba tylko 14xx ma wiele punktów. Zresztą trasy też obsługuje.
Prędzej poszukać recenzje na Garniaku.
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Krzych10a
Nowy

Dzięki Zachu
pozdrawiam
clark
Początkujący

Post autor: clark »

Jak wyznaczę te punkty pośrednie to Garmin będzie mnie wprowadzał co centrum tych miejscowości, czy potraktuje jako punkty przelotowe jak w MapaMap czy Automapie?
Czy jest możliwość ustawienia (wyłączenia), aby Garmin przez trzy czwarte trasy nie spychał mnie na jedyną słuszną trasę (wybraną przez Garmin) po zjechaniu na inną trasę do tego samego punktu docelowego. Aby działało to tak jak na przykład w Igo, że po zjechaniu na inną trasę nawigacja zorientuje się o co biega i już prowadzi po tej nowej trasie.
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

clark pisze:Jak wyznaczę te punkty pośrednie to Garmin będzie mnie wprowadzał co centrum tych miejscowości,......
Ja często wstawiam punkty via
(nie kupiłbym nawigacji bez możliwości wstawiania punków pośrednich )
a nigdy nawigacja mnie nie kieruje przez centrum miast.

Wykorzystuję błąd, (błąd w pewnym sensie), producent mapy uwzględnił numerację dróg jako nazwy ulic,
więc planując trasę Wrocław Szczecin, chcąc jechać inną trasą niż wskazała nawigacja, na przykład przez Pyrzyce,
wpisuję w wyszukiwarkę miasto ( Pyrzyce) a zamiast nazwy ulicy wpisuję ( 3 ) numer drogi.
Dodając punkty w taki sposób nawigacja nigdy nie prowadzi mnie pod bar, urząd czy przez centrum miast.

Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
Antonio
Bywalec
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: Antonio »

clark pisze:Jak wyznaczę te punkty pośrednie to Garmin będzie mnie wprowadzał co centrum tych miejscowości,
Możesz również wskazać punkt pośredni bezpośrednio na mapie pukając palcem w odpowiednie miejsce i dalej klikasz :arrow: Jedź.
clark pisze:Czy jest możliwość ustawienia (wyłączenia), aby Garmin przez trzy czwarte trasy nie spychał mnie na jedyną słuszną trasę (wybraną przez Garmin) po zjechaniu na inną trasę do tego samego punktu docelowego.
Jeśli zjedziesz z wybranej trasy, to usłyszysz komunikat: "przeliczam" i nuvi wyznaczy nową trasę wg wybranych parametrów/ustawień: najkrótsza, najszybsza itd biorąc pod uwagę opcje zaznaczone w unikanych)
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
asandrzej
Garniak

Antonio pisze:Jeśli zjedziesz z wybranej trasy, to usłyszysz komunikat: "przeliczam" i nuvi wyznaczy nową ...
No .. to, pominąłem w swojej wiedzi,
@ „clark” to wykonuje każda nawigacja drogowa,
niektóre mają możliwość wyłączenia rekalkulacji trasy.

Pozdrawam.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
clark
Początkujący

Wy przeważnie jeździcie na jednej nawce a ja jeździłem chyba na wszystkich (sprzęt, soft) od firmówek po wynalazki, każda ma różne funkcje i prawdopodobnie przez to nie rozumiemy się. Wytłumaczę na przykładzie:
Jadę z Janowa k/Kielc do Rudy Śląskiej, nawigacja wyznacza trasę siódemką i dalej przez Olkusz Wolbrom. Przed Jędrzejowem rozmyślam się i w Jędrzejowie skręcam na Zawiercie, nie kombinując w nawce jadę dalej na Rudę.
Garmin do Zawiercia spycha mnie na poprzednią trasę nakazując skręcić w prawie każdą napotkaną drogę w lewo. Od Zawiercie odpuszcza i dalej prowadzi do Będzina bez kombinacji.
Igo (dość popularne) już od przejechania pod torami na ulicy 11 Listopada, Klasztorna (Jędrzejów) prowadzi prosto na Zawiercie i nic nie kombinuje.
Awatar użytkownika
Hypnos
Początkujący

Post autor: Hypnos »

clark pisze:...Garmin do Zawiercia spycha mnie na poprzednią trasę nakazując skręcić w prawie każdą napotkaną drogę w lewo.
Kieruje Cię na najbradziej optymalną trasę (wg kryteriów zadanych w preferencjach trasy i unikaniu)
Od Zawiercie odpuszcza i dalej prowadzi do Będzina bez kombinacji.
ponieważ poprzednia trasa przestała być optymalna
nüvi 1200T 6.30 LA/JCV, CNE 2020.20 nüMaps Lifetime
clark
Początkujący

Nie pamiętam w którejś mapie trzeba było to włączyć z opcją po jakim dystansie, w większości dzieje się to automatycznie.
wopozka
Bywalec

Post autor: wopozka »

Hypnos pisze: Kieruje Cię na najbradziej optymalną trasę (wg kryteriów zadanych w preferencjach trasy i unikaniu)
Nie jest to takie oczywiste i proste jak piszesz. Często trasa którą prowadzi Garmin nie jest optymalna co wychodzi po tym jak każesz mu przeliczyć trasę. Ma to pewnie swoje algorytmiczne uzasadnienie (tak mi się przynajmniej wydaje). W przypadku zjechania z raz wyliczonej trasy liczy się szybkość przeliczenia nowej. Szybciej jest pewnie przeliczyć nową drogę do punktu który jest najbliżej raz wyliczonej trasy, niż liczyć wszystko od początku.
asandrzej
Garniak

clark pisze:Wy przeważnie jeździcie na jednej nawce a ja jeździłem chyba na wszystkich (sprzęt, soft) od firmówek po wynalazki, każda ma różne funkcje i prawdopodobnie przez to nie rozumiemy się. Wytłumaczę na przykładzie:
Jadę z Janowa k/Kielc do Rudy Śląskiej, nawigacja wyznacza trasę siódemką i dalej przez Olkusz Wolbrom. Przed Jędrzejowem rozmyślam się i w Jędrzejowie skręcam na Zawiercie, nie kombinując w nawce jadę dalej na Rudę.
Nawigacja nie jest wróżką, jeżeli zmieniłeś kierunek jazdy, odbiornik kieruje nadal do wyznaczonej trasy według ustalonych przez użytkownika kryteriów.
Do póki zmieniona trasa będzie odpowiadała założonym kryteriom odbiornik będzie kierował na wyznaczoną wcześniej trasę,
jeżeli świadomie zmieniłeś kierunek jazdy i chcesz mieć od razu wyznaczoną nową trasę, to powinieneś ręcznie uruchomić rekalkulację trasy.
Trzeba też wziąć pod uwagę, że przy ustalaniu nowej trasy w grę wchodzą różnice w metrach lub w minutach a nie wizualna ocena, która trasa jest krótsza/szybsza.
Zauważyłem, że wyznaczona trasa nie jest jednym odcinkiem, prawdopodobnie składa się z osobnych segmentów,
ingerencja w jeden segment trasy nie zawsze wymusza przeliczenie całości.

Można to zauważyć wstawiając punkt via i porównując z ponownie wyznaczoną trasą przyjmując punk via jako miejsce startu,
bywa, że odcinek od wstawionego punku różni się od przebiegu nowo wyznaczonej trasy.
Teoretycznie nie powinno być różnicy między odcinkiem od punktu via do end a odcinkiem punkt via jako start do end
a bywa, że te odcinki mają różny przebieg.
Spróbuj na swoim przykładzie, dokładnie w punkcie gdzie uważasz, że trasa powinna być zmieniona a odbiornik tego nie robi, wyznacz nową trasę do celu.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ