City Navigator Europe 2012.20

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
mappero
Początkujący

Re: City Navigator Europe 2012.20

Post autor: mappero »

Dariusz Młyński pisze:Ale nadal CNE to agroturystyka. Może w wersji 2012.20 trochę mniejsza.
Przykład.
Jestem na urlopie pod Kazimierzem Dolnym.
Na kwaterę jechałem przez most w Annopolu z GP 2010.30
Drogi marnej jakości ale widać, że jakieś głowniejsze -
jeździły po nich jakieś samochody.
W miedzyczasie wgrałem CNE 2012.20 i jechaełm również od
przez most w Annopolu do Kazimierza. Ale jak mnie przeciagnęła. Takimi
dróżkami to dawno nie jechałem. Fakt - wszystkie asfaltowe
ale zaliczyłem wszystkie wioski łacznie z Wilkowem.
Ciemno, lało cały czas zastanawiałem się kiedy skończy się asfat :)
A po drodze nie było widac żadnego samochodu - może to i
dobrze bo byłby problem z mijaniem się.
Ojej! Przeciez nawigacja jest tylko urzadzeniem WSPOMAGAJACYM a nie wyreczajacym z myslenia i planowania...
GPS: Garmin 765T
Mob: HTC Desire with Google Navigation
mappero
Początkujący

beetle-m pisze:
wojter pisze:nawet parking przed krakowem znalazłem przy drodze
Wow.
Ależ wojter. Ja też nie mam zastrzeżeń do trasy Tychy-Warszawa (praktycznie "prosta krecha" do pokonania).
Poniżej, dla przypomnienia, mała próbka dotycząca czasu oczekiwania na wprowadzenie zmian. Dla niektórych z nich Navteq otrzymał nawet ślady z nuvi.
MapReporter_2012.20.PNG
Uważam, że mam powody i podstawy do rozczarowania. Diabeł tkwi w szczegółach: zamknięte zjazdy pomiędzy pasami ruchu przez które nuvi nadal kalkuluje trasy (DK1 Czechowice), aktywne dla GPS'ów drogi od 30 lat zamknięte dla ruchu samochodów. To nie tylko poprawność danych dla dróg głównych wpływa na ogólną ocenę lecz niejednokrotnie drobiazgi, które w ilościach masowych są ignorowane przez Navteq.
Wierz mi, są miejsca, na które JESZCZE nie natrafiłeś. Ja kilkadziesiąt z nich w moim regionie znam, bo tu żyję od ponad 40 lat.
Skoro Navteq dostaje "prezenty od żuczków" w postaci precyzyjnych zgłoszeń to powinien działać sprawniej.
Ile z tych zgloszen jest na drogach typu 1 albo 2? (czyli autostrady, drogi krajowe)?
Musze wam powiedziec ze Europa Wschodnia jest i tak duzo lepszym stanie niz Europa Zachodnia, ktora byla digitalizowana i objezdzana 10-15 lat temu! Chodzi o drogi boczne. Na to nie ma pieniedzy i tez sie na tym takich pieniedzy nie robi... Navteq nie jest firma panstwowa ani sluzba publiczna. Podobnie jest z TomTomem i Googlami...
Dariusz Młyński
Bywalec

Post autor: Dariusz Młyński »

mappero pisze:
Dariusz Młyński pisze:Ale nadal CNE to agroturystyka. Może w wersji 2012.20 trochę mniejsza.
...
Ojej! Przeciez nawigacja jest tylko urzadzeniem WSPOMAGAJACYM a nie wyreczajacym z myslenia i planowania...
A myslisz, że nie myslałem :) Jak mówiła skręć w lewo to upewniałem się, że to nie brzeg Wisły.
Jak w prawo to czy nie jakiś wąwóz krasowy :)
A jak nic nie mówiła to sprawdzałem czy jeszcze jest asfalt.
A jakie to było pasjnujące. Roblismy zakłady czy skończy się asfalt czy też nie.
Tylko ten deszcz i noc trochę psuła komfort jazdy.
A najgorsze było, że jakbym rozpalił ognisko to deszcz by je zalał i z helikoptera nie znaleźli by mnie :)
wopozka
Bywalec

Post autor: wopozka »

mappero pisze: Musze wam powiedziec ze Europa Wschodnia jest i tak duzo lepszym stanie niz Europa Zachodnia, ktora byla digitalizowana i objezdzana 10-15 lat temu!
Tak tak, ciekawe która wschodnia. Człowieku, o czym ty piszesz!
Tomek B.
Początkujący

Post autor: Tomek B. »

Z CNE najwyraźniej nie da się jeździć po Polsce. Jechałem dziś do Darłowa, a w zasadzie do Darłówka Wschodniego. CNE prowadził mnie tak:
A UMP tak:
Gdy tylko CNE kazał mi skręcic między jakieś magazyny podejrzewałem najgorsze, ale z prostej ciekawości pojechałem. W efekcie kazał mi wjechać w krzaki ze ścieżką na jedną osobę :-). Przełączyłem się na UMPa i pojechałem jak na drugim obrazku. Trasa CNE według mapy UMP wjedzie przez kładkę dla pieszych :-). Co ciekawe, CNE na rondzie, gdzie UMP (oraz GPMapa) wysyła mostem na drugą stronę Wieprzy, każe zawracać i pcha uparcie na ową kładkę. Po prostu horror, ta mapa chwilami jest całkowicie niewiarygodna.
Pozdrawiam :-)
Tomek B.
Garmin: nüvi 765T +CNE (Lifetime) +UMP-pcPL
Nie-Garmin: "jakieś coś od Orange" z Mapamap
Awatar użytkownika
yaris
Bywalec
Kontakt:

Post autor: yaris »

to rzeczywiście prawdziwy horror
Jak ci mapa nie pomoże to cię Garmin wspomoże.
Obrazek
TxF
Bywalec

Post autor: TxF »

mappero pisze:Ojej! Przeciez nawigacja jest tylko urzadzeniem WSPOMAGAJACYM a nie wyreczajacym z myslenia i planowania...
Dokładnie, chodzi o to, że miejscami CNE jest w tym wyręczaniu nieco gorsza, niż konkurencja ;)
Pozdrawiam,
TxF, nuvi 765/DriveSmart 55
Tomek B.
Początkujący

Post autor: Tomek B. »

Trasa dwa posty wyżej była przemyślana i zaplanowana na komputerze :D. I co z tego, wystarczyło, ze raz skręciłem źle i CNE wziął sprawy w swoje ręce. Mam jeszcze planować alternatywne trasy na wypadek błędu, objazdu itp.? Bo liczyć na CNE trudno :twisted: .
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2011, 16:21 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Unikajmy cytowania całego poprzedniego postu, pliss. Cytat usunięty.
Pozdrawiam :-)
Tomek B.
Garmin: nüvi 765T +CNE (Lifetime) +UMP-pcPL
Nie-Garmin: "jakieś coś od Orange" z Mapamap
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

UWAGA ..... będzie miło :D Ponieważ do tej pory dość mocno narzekałem na CNE poczuwam się do obowiązku by zakomunikować, że co prawda przeżyłem mrowienie na karku gdy gdzieś w Beskidzie Żywieckim (odbiornik w samochodzie, zatem nie mogę sprawdzić śladów) jeździłem góra dół po nieco dziurawych, ale ciągle asfaltowych "drogach" o szerokości ciężarówki, ale prawdą jest że podczas mojego ostatniego wypadu na południe używałem wyłącznie CNE i nie zaliczyłem żadnej wpadki. Żadnej polnej drogi, żadnej podpowiedzi by wjechać w jednokierunkową etc. Wyjątkiem był oczywiście przejazd przez Wrocław, który "w tamtą stronę" przejeżdżałem jeszcze przed oddaniem do użytku "poznańskiego" węzła obwodnicy autostradowej. Niemniej GPS sprawnie przekalkulował alternatywny wariant przez ulicę Strzegomską. a w drodze powrotnej gdy cała obwodnica była już oddana do użytku problem CNE i Wrocławia w ogóle zniknął.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
sdsyc
Radny
Has thanked: 4 times

Post autor: sdsyc »

GPS Maniak pisze:używałem wyłącznie CNE i nie zaliczyłem żadnej wpadki.
Postęp jest. W czasie wakacji w D i F poza asfalt mnie nie wyprowadził, ale co do optymalności... Na autostradach czy drogach wyższej kategorii, na długich trasach ok. Ale im krótsza trasa i niższe kategorie dróg, to cne lubi zaproponować 'wariant krajoznawczy' :-( Ale żeby tylko nie marudzić: trasę w moim mieście między pracą a domem cne wyznacza bliżej faktycznej (tzn tak jadę) niż ump.
Awatar użytkownika
bogdanbc
Początkujący
Kontakt:

Post autor: bogdanbc »

Pojeździłem ostatnio po południu Francji - provansja.

Brakowało około 20% rond, brakowało sporo nowych odcinków dróg.
Opcja - najszybsza - ciągnęła przez drogi na których można jechać z max prędkością 20-30 bo się wyleci z drogi ;-), a obok była wypasiona droga klasy N.
Campingi - są tylko te najdroższe, brak większości tanich "municypalnych".
W opcji najszybsza dla auta - dwa razy przeciągnęło mnie przez środek gospodarstwa, raz przez potok - całe szczęście wyschnięty, raz przez zamknięty dla ruchu kołowego deptak.

Ale da się żyć, trzeba na to patrzeć tylko z przymrużeniem oka. :lol:
Zumo 660, Nuvi 250
Awatar użytkownika
yaris
Bywalec
Kontakt:

Post autor: yaris »

Ja powiem szczerze mam dreszcze jak używam Garmina Nuvi 750 z mapa 2012.20
Jak ci mapa nie pomoże to cię Garmin wspomoże.
Obrazek
mappero
Początkujący

Tomek B. pisze:Z CNE najwyraźniej nie da się jeździć po Polsce. Jechałem dziś do Darłowa, a w zasadzie do Darłówka Wschodniego. CNE prowadził mnie tak:
CNE1.jpg
A UMP tak:
UMP1.jpg
Gdy tylko CNE kazał mi skręcic między jakieś magazyny podejrzewałem najgorsze, ale z prostej ciekawości pojechałem. W efekcie kazał mi wjechać w krzaki ze ścieżką na jedną osobę :-). Przełączyłem się na UMPa i pojechałem jak na drugim obrazku. Trasa CNE według mapy UMP wjedzie przez kładkę dla pieszych :-). Co ciekawe, CNE na rondzie, gdzie UMP (oraz GPMapa) wysyła mostem na drugą stronę Wieprzy, każe zawracać i pcha uparcie na ową kładkę. Po prostu horror, ta mapa chwilami jest całkowicie niewiarygodna.
W nasatepnym wydaniu bedzie dobrze :) W sumie te tereny wciaz sa w procesie robienia, wiec nie wszystkie firmy maja potwierdzone drogi i ich przejezdnosci...
greg_m
Bywalec

Post autor: greg_m »

mappero pisze:W nasatepnym wydaniu bedzie dobrze :) W sumie te tereny wciaz sa w procesie robienia, wiec nie wszystkie firmy maja potwierdzone drogi i ich przejezdnosci...
Optymista jestes! Zglos cos do Navteq'a, oni to poprawiaja w przeciagu 6-12 miesiecy, pozniej jeszcze Garmin to musi skompilowac pod siebie. Nie ma raczej szans na "nastepne" wydanie, czyli za kwartal.
pozdrawiam
G.
edge 500 + UMP-pcPL@www + OSM Cycle Map + Waze
stoldar
Początkujący

Post autor: stoldar »

bogdanbc pisze:Pojeździłem ostatnio po południu Francji - provansja.

...dwa razy przeciągnęło mnie przez środek gospodarstwa, raz przez potok - całe szczęście wyschnięty, raz przez zamknięty dla ruchu kołowego deptak.
I wierzę Bogdan, że było to bardzo krajoznawcze :-) podobnie jak dla Słowaków podróż przez kładkę nad rzeką :D w tym roku.
ODPOWIEDZ