ecoRoute™ HD

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Re: ecoRoute™ HD

Post autor: Zachu »

Oddać.
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
zooboy
Nowy

Re: City Navigator Europe 2012.10

Post autor: zooboy »

Zachu pisze:Od 12.04 walczę z moim ecoRoute HD, które zrywa sygnał. Auto jest na liście kompatybilnych
Zachu,

a moge spytac sie o model samochodu z ktorym masz swoje problemy? Ja mam dokladnie tak samo w Fordzie Mondeo MK3 (diesel): calkowicie losowo zrywa polaczenie, raz po 5 minutach, raz po 20 minutach. Niewazne czy jade po miescie czy na trasie. "Krotki" reset Eco Route HD powoduje ze urzadzenia znowu sie ze soba lacza (i po jakims czasie polaczenie znowu sie zrywa). W samochodzie mam zainstalowany zestaw glosnomowiacy bluetooth Nokia CK-7W.

Czy udalo Ci sie potwierdzic lub zaprzeczyc ze to zestaw glosnomowiacy w Twoim przypadku zaklocal komunikacje?

Moje Eco Route HD sprowadzilem ze Stanow, pomimo ze na stronie Garmina model USA i europejski maja inne oznaczenia, to czlowiek z supportu Garmina zapewnial mnie ze moduly absolutnie niczym sie nie roznia. Ciekawe, swoja droga, po co nadawali w takim razie dwa rozne oznaczenia?

Inne pytanie do uzytkownikow Eco Route HD: co pokazuje srodkowy wskaznik na ekranie komputera podrozy (pod predkoscia)? Poziom oleju? Jakiegos innego plynu? W moim przypadku po rozgrzaniu silnika to wskazanie delikatnie sie zmienia, ale co oznacza?
pozdrawiam,
Rafal

nüvi 3790T + ecoRoute HD, Vista HCx
Zachu
Radny
Kontakt:

Re: ™ HD

Corolla E12 D4D, zestaw głośnomówiący bluetooth Parrot CK3100.
Na pewno nie była to wina zestawu. Rozebrałem deskę i całą centralkę odłączyłem i jeździłem tak ze dwa tygodnie. Niestety tak samo to wyglądało. Dalej zrywał i w zasadzie nie chciał ponownie bez resetu nawiązać połączenia. Sam ecoRoute działał prawidłowo w innych autach /benzyna, Diesel, wszystko testowane/.
Zgłosiłem to Garminowi i zebrałem logi. Tylko nie doczekałem się żadnej odpowiedzi. Wymieniłem moduł na inny i dalej to samo. Bylem nawet w ASO przetestować złącze diagnostyczne i komputer ;) Wszystko wyszło OK.
Po trzech miesiącach walki udało mi się oddać.
zooboy pisze:Inne pytanie do uzytkownikow Eco Route HD: co pokazuje srodkowy wskaznik na ekranie komputera podrozy (pod predkoscia)? Poziom oleju? Jakiegos innego plynu? W moim przypadku po rozgrzaniu silnika to wskazanie delikatnie sie zmienia, ale co oznacza?
Obrazek
Temperatura oleju.
Obrazek
grj
Początkujący

Post autor: grj »

witam,

mam maly problem z ecoRoute HD... a dokładnie z danymi odnośnie spalania...
Nawigacja (3790T) pokazuje spalenie na poziomie 4-5 l/100km przy rzeczywistych 6-8 litrów/100 (z komputera pokładowego)

zeby bylo ciekawiej, poczatkowo dane byly bardziej racjonalne... dopiero po pewnym czasie nawigacja zaczela zanizac wskazania...

chcialbym zeby ten samochod palil te 4 litry na 100... no ale niestety: Obrazek

jakas sugestia, jak to naprawic?
Garmin 3490T (w opakowaniu 3790T) + 2013.10 EU
easyrider@interia.pl
Początkujący

Post autor: easyrider@interia.pl »

grj pisze: Nawigacja (3790T) pokazuje spalenie na poziomie 4-5 l/100km
To spalanie chwilowe, czy średnie ze brane z dłuższego okresu jazdy?
Jeśli chwilowe to nie pomogę.
Jeśli średnie, to może się uda pomóc.
Ecoroute zlicza kilometry nawet bez nawigacji. Czyli, gdy jedziesz bez Nuvi'ka to liczba przejechanych kilometrów rośnie, ale zużycie paliwa nie jest rejestrowane. Czyli pewna ilość zużytego paliwa nie jest rejestrowana. Do takich wniosków doszedłem podczas moich testów. Mam nadzieję, że czegoś nie przeoczyłem.
Inna możliwość: jedziesz z wyłączonym EcoRouteHD. Wtedy również zużyte paliwo jest nie rejestrowane. Kilometry lecą z GPS'a.
Mój EcoRoute HD niestety często wyłącza się w czasie jazdy. Powoduje to dodatkowo reset Nuvi'ka. Po resecie urządzenia się "nie widzą". Nie da się również ich połączyć "ręcznie" w pary. Pomaga restart Eco Route, czyli wyciągnięcie i włożenie wytyczki (może być niebezpieczne dla elektroniki) lub ponowne uruchomienie silnika.
Może te informacje pomogą.
U mnie Eco Route HD pokazuje wyższe zużycie paliwa (chwilowe) niż komputer.
Pozdrawiam
Bartek
Garmin: Dakota 20, Nuvi 1490T
grj
Początkujący

Post autor: grj »

easyrider@interia.pl pisze:
grj pisze:Nawigacja (3790T) pokazuje spalenie na poziomie 4-5 l/100km
To spalanie chwilowe, czy średnie ze brane z dłuższego okresu jazdy?
no niestety zaniża oba... :( (zawsze pokazuje około 60-70% tego co powinien)
dodatkowy problem, stosunkowo często gubi sygnał.. ale miałem tak tez na początku a wtedy dane były ok....

Ale przypomniałeś mi że na ecoroute jest jakis przycisk reset... tego nie próbowałem (odlaczalem i parowalem od nowa)
co on dokładnie robi?
Garmin 3490T (w opakowaniu 3790T) + 2013.10 EU
easyrider@interia.pl
Początkujący

Post autor: easyrider@interia.pl »

grj pisze:Ale przypomniałeś mi że na ecoroute jest jakis przycisk reset... tego nie próbowałem (odlaczalem i parowalem od nowa) co on dokładnie robi?
Szczerze mówiąc nie pamiętałem o tym przycisku. Nie korzystałem jeszcze z niego i niewim co robi. Pewnie resetuje :wink:
Muszę spróbować co się stanie: może będzie działać stabilniej.
Pozdrawiam
Bartek
Garmin: Dakota 20, Nuvi 1490T
Zachu
Radny
Kontakt:

Odcina zasilanie. Pełen reset.
Obrazek
zooboy
Nowy

Krotkie wcisniecie tego przycisku powoduje krotki reset: w moim przypadku po 'rozlaczeniu sie' EcoRoute HD i Nuvi 3790, przycisk ten skutkuje ponownym nawiazeniem polaczenia (nawet podczas jazdy).
Z tego co pamietam, to w instrukcji jest napisane, ze dluzsze przytrzymanie tego przycisku powoduje calkowity reset: skasowanie danych parujacych i wszystkich zapisanych lokalnie ustawien i dotychczasowo zebranych danych.

W moim przypadku EcouRoute HD zawyza spalanie, nie mam komputera w samochodzie, ale proste obliczenia ilosc paliwa/ilosc przejechanych kilometrow pokazuje znacznie nizsze srednie (~20%).
pozdrawiam,
Rafal

nüvi 3790T + ecoRoute HD, Vista HCx
KrzysztofM
Początkujący

Post autor: KrzysztofM »

Azymut pisze:Nuvi 1390T, 1490T, 3760, 3760T, 3790T.
Ja właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem ecoRoute HD i nuvi 2360LT. Wszystko działa razem rewelacyjnie.
philipe pisze:Czy można używać eco jednocześnie z telefonem, czy gdy rozmawiam, to eco nie transmituje informacji lub całkiem się odłącza od nuviego?
Można jednocześnie używać ecoRoute HD i rozmawiać przez nuviego, który jest sparowany z komórką przez Bluetooth.
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2011, 10:45 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Połączenie kolejnych postów usera
Garmin iQue M5, Garmin nuvi 2360LMT + EcoRouteHD, Lumia 830, Dash Cam 20
KrzysztofM
Początkujący

zooboy pisze: W moim przypadku EcouRoute HD zawyza spalanie, nie mam komputera w samochodzie, ale proste obliczenia ilosc paliwa/ilosc przejechanych kilometrow pokazuje znacznie nizsze srednie (~20%).
Już jakiś czas pojeździłem z zestawem EcoRoute HD i nuvi 2360LT i mam inne spostrzeżenia. Na początku przy pierwszym sparowaniu wskazania zużycia paliwa pokrywały się idealnie z tymi co pokazywał komputer samochodowy. Teraz jak inaczej. EcoRoute HD zaczął zaniżać wskazania zużycia paliwa, a podczas hamowania silnikiem (komputer auta pokazuje wtedy 0.0) ecoRoute HD pokazuje zużycie paliwa.
Nie wiem od czego to zależy. Pojeżdżę jeszcze, zatankuję do pełna i zobaczę co dalej będzie pokazywać.
DARc
Nowy

Post autor: DARc »

Używam ecoRouteHD z 3790T od kilku dni i niestety donoszę o wadzie pewnej kombinacji urządzeń - na 99% to wada firmware i liczę, że zostanie naprawiona.
Otóż moduł HD łączy sie ładnie z Nuvi (nawet automatycznie) ale TYLKO w przypadku braku połączenia z telefonem (Nokia e71). Jeśli mam już sparowane i połączone urządzenia Nuvi i teleofon to nie ma szansy na uzyskanie połączenia BT z ecoRouteHD :(
Mogę próbować w nieskończoność i nic. Muszę wykonać odłączenie telefonu, wybranie Connect dla ecoRouteHD, łączy się i DOPIERO mając już zestawiony link z HD mogę włączyć BT do telefonu.
Wtedy łączy sie też telefon i całośc działa dobrze. Do następnego wyłączenia samochodu :(
Niestety włączając Navi i mając włączony i skonfigurowany telefon w 99% przypadków najpierw zestawiane jest połączenie z telefonem a dopiero potem mogę wybrać "Connect" dla ecoRouteHD.
No i wtedy już nie daje się nawiązać połączenia.
Soft 3790T w wersji v4.50.

Procedura zestawienia połączeń jest na tyle upierdliwa, że użyteczność HD spada dramatycznie. Każde wyłączenie zapłonu i włączenie ponowne i koniec połączenia z HD (bo telefon jest szybszy w nawiązywaniu połączenia) :(

Na razie kicha...

Darek
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

Post autor: beetle-m »

Witamy Darku na forum.
Jeśli przetestowałeś temat na wszelkie sposoby to sugeruję wysłanie stosownej informacji do Poland.Support.
Inaczej nie ma szans by Garmin zajął się problemem, ot tak sobie.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
KrzysztofM
Początkujący

DARc pisze: Procedura zestawienia połączeń jest na tyle upierdliwa, że użyteczność HD spada dramatycznie. Każde wyłączenie zapłonu i włączenie ponowne i koniec połączenia z HD (bo telefon jest szybszy w nawiązywaniu połączenia) :(
Osobiście mam telefon HTC Diamond 2 i moja nawigacja nuvi 2360 faktycznie szybciej łączy się z telefonem, a potem z EcoRoute HD. Jednak w moim wypadku nie miałem problemów z parowaniem nuvi z EcoRoute HD. Wręcz kilka razy, podczas wyjmowania i wyłączania nuvi, a następnie wkładania w uchwyt, to telefon nie sparował się. Z EcoRoute HD nie było problemów.
Mam zato inny problem. Wskazania zużycia paliwa, przez EcoRoute HD różną się od wskazań komputera samochodu. Po dokładnych testach i przeliczeniach, to właśnie komputer samochodowy pokazuje prawidłowe odczyty, a EcoRoute HD zaniża. Natomiast kiedy hamuję silnikiem (komputer samochodowy pokazuje 0,0 l/100km) EcoRoute HD pokazuje coś około 1,2 l/100km.
Ciekawy jestem skąd takie rozbieżności? Może kiedyś to poprawią?
zooboy
Nowy

zooboy pisze:W moim przypadku EcouRoute HD zawyza spalanie, nie mam komputera w samochodzie, ale proste obliczenia ilosc paliwa/ilosc przejechanych kilometrow pokazuje znacznie nizsze srednie (~20%).
W moim EcouRoute HD coś się przestawiło i od jakiegoś czasu zaczął również zaniżać spalanie i również pokazuje spalanie podczas hamowania silnikiem (wcześniej tego nie było). W międzyczasie podłączałem moduł do kilku różnych pojazdów, więc mam dwie teorie:
- bądź to przełączanie między różnymi samochodami coś przestawiło w module,
- bądź w międzyczasie pojawił się jakiś update firmware na EcoRoute HD zaciągnięty po cichu z GPS (czytałem gdzieś na stronach Garmina że update firmware EcouROute HD tak właśnie przebiega).
ODPOWIEDZ