Bieszczady ....

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: Bieszczady ....

Post autor: GPS Maniak »

Pilzner pisze:GPS_Bieszczady (mapa poprzedzająca Walkera) na 60CSx wyświetla się tak, że szlaki widać głównie jak drogi i jedynie cokolwiek lepiej jest ze szlakami koloru czerwonego.
Próbowałeś też z samą mapą Bieszadów, czy zawsze w większej paczce? A jeżeli w większej, to pamiętasz może ile zestawów mapowych miałeś w odbiorniku? Pytam, bo objaw wskazuje na to, że odbiornik nie widział pliku TYP definiującego grafikę. Jeżeli mapę było widać prawidłowo w MapSource niewielkie jest prawdopodobieństwo iż nastąpił jakiś błąd podczas generowania pliku gmapsupp.img. Natomiast nie zawsze o tym pamiętamy, że odbiorniki starszego typu potrafią obsłużyć tylko 10 plików TYP. Jeżeli zatem miałeś w odbiorniku np. 11 map, któraś musiała byś wyświetlana błędnie - tzn. bez uwzględnienia pliku TYP.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Pilzner
Bywalec

Post autor: Pilzner »

Bardzo możliwe, że mam więcej niż 10 typów... Dodatkowo, ostatnio zmieniłem skórkę w UMP-pcPL i to też pewnie ma wpływ na typ.
Sprawdzę i dam znać! Dzięki... Szkoda tylko, że przez swoją niefrasobliwość, korzystanie z tak przydatnej bieszczadzkiej mapy stało się mało komfortowe.

OT. Dobrze, że pogoda mi się trafiła taka, że jeszcze nie miałem lepszej w Bieszczadach... :D
GPSmap 60CSx / nüvi 3790LMT / nüvi 1300
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Pozazdrościć ..... Ja byłem na przełomie czerwca i lipca. Lalo przez 10 dni :? Miejmy nadzieję, że pierwsza dekada września będzie lepsza i zaliczę te wycieczki, których nie wykonałem w lipcu.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Pilzner
Bywalec

Niestety... Wgrywam samą mapę GPS_Bieszczady i nadal wyświetla tak jak to opisałem. Z kolei paczka zrobiona z GPMapy, GPS_Walkera i UMP-pcPL wyszukuje adresy i miasta tylko z bazy UMP.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Trudna sprawa, bo nie mam obecnie 60CSXa zatem nie jestem w stanie sprawdzić co i jak, ale głowę bym dał że mapę przygotowywałem jeszcze w czasach gdy miałem 60CSX i wszystko było OK :? Ale mogę się mylić.

A jak - jeżeli chodzi o grafikę - wygląda sprawa z GPS_50_Walker? Są szlaki?
Pozdrawiam Lechu

Pilzner
Bywalec

GPS_Walker wyświetla poprawnie, no może poza krzaczkami zamiast polskich znaków (nie ładowałem przez GMapTool'a z opcją "bez polskich znaków" tylko Mapsuorce'm). Ale graficznie jest bez zastrzeżeń.
Awatar użytkownika
Ajger
Bywalec

Post autor: Ajger »

Może tu jest konflikt numerów FID? Sprawdź GmapToolem FID wygenerowanej z Mapsource mapy GPS_Bieszczady i pliku TYP w tym mapsecie (trzeba wejść do katalogu mapy i wskazać plik TYP). Powinny być takie same. Dla MapSource nie ma to znaczenia, w przypadku różnych numerów FID i tak wyświetla mapę poprawnie, ale odbiornik już nie.
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Nie można wykluczyć tego, że puściłem na jakiś czas do sieci mapę z błędem. Tego nie jestem już w stanie sprawdzić, a to co mam teraz na dysku jako GPS_50_Bieszczady (plik exe datowany na 15-01-2010) powinien dawać prawidłowy rezultat, bo zarówno "product.tdb" jak też "obiekt16.typ" mają ID 4816, a sama mapa wyświetla się bez zastrzeżeń - sprawdzone w Rino.
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Co prawda sezon wędrowniczy dobiega powoli końca, ale być może niektórzy wybiorą się w Bieszczady na weekend 11.XI, zatem informuję, że opublikowałem nieco nowszą wersję mapy Bieszczadów. Przełomu nie ma, bo co niby na tej mapie miałbym poprawiać :wink: Ale drobiazgi są. Inny przebieg ścieżki na Korbanię, nieco korekt i uzupełnień w okolicy Wetliny i Sękowca ....
Pozdrawiam Lechu

ndmystko
Bywalec

Post autor: ndmystko »

GPS Maniak pisze:Przełomu nie ma, bo co niby na tej mapie miałbym poprawiać :wink:
No to ja zgłaszam propozycję poprawki. Jest taka praktyczna ścieżka z Chryszczatej do jeziorka Bobrowego bo pozwala odwiedzić Bobrowe i Duszatyńskie podczas jednej wycieczki. Mogę podesłać ślad, na którym widać jak trawersujemy zbocze w dół w poszukiwaniu ścieżki, jak ją w końcu znajdujemy i prawidłowy przebieg zebrany w drodze powrotnej na Chryszczatą. Na szczęście żona nie przejmuje się drobiazgami w rodzaju ostrężyn oplatających kostki przy schodzeniu stromym zboczem. Ślad zebrany Legendem HCx na ramieniu więc powinno być dokładnie. Tak wygląda na mapie: http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/?zoom=16 ... =B00000FTF

Dodatkowo, mniej więcej tędy biegnie u Ciebie ścieżka z Rzepedki (szczyt) do Wygnanki: http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/?zoom=14 ... n=22.11378 Nawet mapa Compassu twierdzi, że biegnie tamtędy szlak Wojaka Szwejka. Na miejscu okazuje się, że jak się dobrze schylić to można przejść prze tarninę tam, gdzie dziki chodzą. Oczywiście w większości miejsc można iść wyprostowanym ale wyłącznie z gps'em w ręku bo wszystko zarosło kompletnie. Też mam ślad.
eTrex 30 + OSMapa + *.jnx
Moto G3 + Naviexpert + Locus Pro
Holux RCV-3000
Garmin vívofit
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Dzięki. Jeżeli jest ścieżka na UMPie, to śladu nie trzeba - poradzę sobie :D

Ostatnio (jakiś miesiąc temu), kiedy byłem przy Boborowym szwagierka rzuciła pomysł by wejść na Chryszczatą, ale ja właśnie otworzyłem browarka, a że słoneczko grzało i miałem ciekawe zabawki (testowalem eTrexa_30 z Azymutu) jakoś mnie nie przekonała, by pójść wyżej - tym bardziej cieszt mnie Twoje INFO :D

A co do nadmiaru dróg na moich mapach :oops: No cóż, to konsekwencja korzystania z wektorów na bazie niezbyt aktualnych map topograficznych. Co prawda w samych Bieszczadach nieco odchudziłem te dane, ale i tak spora część dróg na mapie ma charakter stricte wirtualny. :?
Pozdrawiam Lechu

ndmystko
Bywalec

Ja po wypiciu browara tracę chęć na dalszą część wycieczki więc nie podejmuję takich ryzykownych operacji w górach :D
Przy okazji dopisuję trudność "biologiczną" do Twojej wycieczki nr 17 Doliną Sanu. W okolicach dawnej wsi Hulskie, cała dolina potoku to w sierpniu jedno morze pokrzyw do pasa. Ponieważ w czasie naszego urlopu było 30 stopni, wybraliśmy się tam w krótkich spodniach :shock: Nie daliśmy rady przejść i w końcu poszliśmy potokiem ale nadwyrężając obuwie :(
Holux RCV-3000
Garmin vívofit
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Sądząc po opisie wszystko się zgadza - poszedłeś właściwą trasą :mrgreen:
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Widzisz rekację popeja? :wink: A co tam. Zafundowaliśmy sobię tę trasę w ubiegłym roku.

ndmystko pisze: cała dolina potoku to w sierpniu jedno morze pokrzyw do pasa
Jesienią jest jeszcze wyżej :wink:

Obrazek
ndmystko pisze: Nie daliśmy rady przejść i w końcu poszliśmy potokiem ale nadwyrężając obuwie :(
Witamy w klubie :lol: :lol: :lol:

Obrazek

Inna sprawa, że trasę - w sensie śladu - projektowałem na podstawie wycieczki z 2005r. W okolicach Tworylnego dało się jeszcze wówczas przejść:

Obrazek

Obecnie bobry zrobiły swoje i trzeba iść bardziej na południe. Ślad jest błędny, ale na GPS_Walker ścieżka jest wykreślona prawidłowo:

Obrazek
Pozdrawiam Lechu

ndmystko
Bywalec

GPS Maniak pisze:
ndmystko pisze: cała dolina potoku to w sierpniu jedno morze pokrzyw do pasa
Jesienią jest jeszcze wyżej :wink:

Obrazek
Czyli spokojnie mogę powiedzieć żonie, że GPS Maniak nie traktuje użytkowników mapy gorzej niż samego siebie :lol:
Holux RCV-3000
Garmin vívofit
ODPOWIEDZ