Garmin Montana

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
pawelb
Początkujący

Re: Garmin Montana

Post autor: pawelb »

Wg informacji pojawiającej się przy update do 3.30 poprawili błąd związany z wyłączaniem się urządzenia przy przeglądaniu długiej trasy w Route Plannerze - niestety, u mnie GPS nadal się wyłącza gdy w CNE próbuję obejrzeć trasę np. z Drezna do Paryża.
Awatar użytkownika
veges
Początkujący

Post autor: veges »

mam to samo i to nawet na krótszych trasach w Polsce i na UMP. Po kilku sekundach wyłącza się. Czekam na 3.40 :-(
Artur
motorbike, bike: eTrex 30x, Montana 650t, car: nüvi 2405, UMP, Topo Polska ,EU Topo, OSM, CNE NTU, history: TT Rider,
Awatar użytkownika
irko
Bywalec
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: irko »

Zainteresowała mnie ta nowa nawigacja.
Do jazdy poza drogami przydała by mi sie mapka terenowa.
A i nawigować po drogach (90% zastosowań) się da.

Czy poza
- wyłaczaniem
- problemami z komunikatami

zaobserwowaliście jakies problem?

Czekam na poprawienie softu i lepszą cenę sprzetu ;)
Z moim szczęściem wszystkie wady od razu sie wysypią ...

Pozdrawiam
Ir
był Garmin 865t , jest 2689 LTM ZUMO XT http://www.bluephoto.pl
Awatar użytkownika
Miszel
Bywalec

Post autor: Miszel »

Po tygodniu dosc intensywnych testów (codziennie po ok. 10 godzin, 90% asfalt, 10% off) moge krótko podsumować MOntanę z firmware 3.30.
Hardware: bez zarzutu. Intensywna kilkugodzinnna ulewa, potem mocno przemoczona kieszeń, no i bardzo silne codzienne wstrząsy nie wywarły żadnego wrażenia na urządzeniu.

Software: zaliczyłem dwa samoczynne wyłączenia przy dość intensywnym mieszaniu w menu. Tylko dwa, bo wiedziałem jak obejść takie wyłączenia w znanym przypadku wczytywania przygotowaniej wcześniej trasy lub ścieżki (Where to -> Routes -> zapisana trasa). Ten bug jest już zresztą usunięty w 3.40 (sprawdziłem!)
Znacznie bardziej upierdliwe było co innego - nie doszedłem bezpośredniej przyczyny, ale czasami po wyznaczeniu nowej trasy (na Montanie), lub po dłuższym przechowywaniu w kieszeni włączonego urządzenia (częste losowe "dotknięcia" ekranu?) znikało w trakcie prowadzenia nawigacji z routingiem okienko z najbliższym manewrem i odległością do niego (lewy, górny róg ekrtanu). Mapa pokazywała wszystko OK, lista manewrów trasy (po kliknięciu w górna belkę) była OK. POmógł reset do ustawień fabrycznych (Setup -> Reset -> Reset all settings).
Innym problemem, chyba "spokrewnionym' z poprzednim było mocne spowolnienie działania w/w okienka z najbliższym manewrem. Mapa pokazywała aktualną pozycję na drodze, ale w okienku odległość do manewru pojawiała sie opóźniona. Natomiast po wykonaniu manewru (np. skrętu) w okienku podawana była ROSNĄCA odległość do wykonanego dopiero co skrętu. Następny manewr ukazywał sie dopiero po jakiejś 0.5 - 1 minucie. Zdarzyło się to na CNE 2012.20, ale także na innej zainstalowanej mapie. Prawdopodobnie więc dotyczy to firmware, a nie samych map. Tutaj pomógł Master Reset.
Każdy z powyższych problemów zdarzył się raz w ciągu tygodnia.

To było użytkowanie raczej "samochodowe", czyli routing. W czasie krótkiego, kilkugodzinnego wypadu z Montaną "w ręce" nie widziałem żadnych problemów. No, ale to była bardziej zabawa, niż rzeczywiste nawigowanie.....

Podsumowując, Montana jest ciągle urządzeniem rozwojowym. Ktoś tu kiedyś wspominał, że każdy Garmin zaczyna działać sensownie z firmware >4.00.
Martwi mnie jednak co innego. Wydaje się, że prawdziwym problemem Montany mogą być wyświetlacze dotykowe. Na forum motocyklowym Advrider parę osób zgłaszało problem z kalibracją (przesunięciem) ekranu. Mnie samego też już to dotknęło.
A tu:
http://forums.groundspeak.com/GC/index. ... pic=279922
jest znacznie więcej doniesień o tych problemach. To jest czysto hardware'owy problem. Pocieszeniem jest to że Garmin nie bawi się w naprawianie, tylko od razu wymienia Montany na nowe...
Zdrówko,
Miszel na Czarnym Lądzie
Monterra (+XRV750)
Awatar użytkownika
@rek
Początkujący

Post autor: @rek »

Jak oceniasz widoczność ekranu, szczególnie w słońcu? Ideałem byłoby porównanie do innych urządzeń (Colorado/Dakota/Oregon, eTrex, 60/62).
Pozdrawiam, Arek
Mam Oregon 700, GPSMap 64s
Awatar użytkownika
Miszel
Bywalec

Nigdy nie mialem w ręku wymienionych przez ciebie. Mogę porównać tylko do zumo550, którego ekran cenię bardzo wysoko. Oba są porównywalne. Z tym, że są to różne typy wyświetlaczy! W Montanie jest ciekłokrystaliczny, a w zumo nie wiem, nie znam sie. Po dluzszym okresie uzytkowania wole jednak Montane - im większe słonce, tym lepiej widać, a w pewnych sytuacjach podświetlenie ekranu wydaje się być zbyteczne. W zumo jest jednak na odwrot - w ostrym słońcu widać gorzej niż w Montanie.
Monterra (+XRV750)
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
raffik
Nowy

Post autor: raffik »

no i dokładnie tak jest
mam uchwyt Garmina i tylko mało zaufania mam do wtyczki zasilającej
jeżdżę w terenie więc telepota bardzo i ciekaw jestem jak długo to wytrzyma
Montana 650T - uczą się dopiero :)
Obrazek
jkarczew
Początkujący

Post autor: jkarczew »

wtyczka jest faktycznie jakas licha- mogli zrobic na mini usb
Ekran jest oczywiscie jasny ale przynajmniej u mnie mam wrazenie ze folia oporowa trzyma sie jakos tak slabo. W oregonie byla ladnie docisnieta do wyswietlacza, a tu jakas taka lekko pofalowana. Nie wiem czy to tylko u mnie czy to tak ma byc!?. Ogolnie jestem zadowolony z montany ale byly wczesnie zdjecia ze ktos podarl ta folie przy sciaganiu foli ochronnej i to mnie martwi.

Janusz
Oregon 600,MONTANA 600, miałem OREGON 450, colorado 300,60csx,276c,76s,etrex
Awatar użytkownika
veges
Początkujący

Post autor: veges »

U mnie przylega idealnie ! Ktoś musiał miec talent, zeby ja zerwac. Na szczescie nie rysuje sie za mocno, nawet w rekawicach moto ;-)
Ostatnio zmieniony 02 paź 2011, 10:26 przez veges, łącznie zmieniany 1 raz.
Artur
motorbike, bike: eTrex 30x, Montana 650t, car: nüvi 2405, UMP, Topo Polska ,EU Topo, OSM, CNE NTU, history: TT Rider,
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Awatar użytkownika
Miszel
Bywalec

To jest mieszanina starszych i najnowszych "customizations".
W najnowszym fw 3.60 pojawiła się możliwość podpięcia pod klawisz włącznika Montany dwóch dowolnych komend (dla: klik i podwójny klik). Dla mnie super! Podpiąłem sobie blokadę ekranu i wreszcie jest to o co chodzi - po jednym kliknięciu można chować pracującą Montane do kieszeni bez zastanawiania się co będzie na ekranie po jej wyjęciu...

Miszel na Czarnym Lądzie
Monterra (+XRV750)
cashu
Nowy

Post autor: cashu »

Witam wszystkich bardzo serdecznie!
Od niedawna jestem użytkownikiem garmina. Kupiłem Montanę 650 ponieważ spełniała ona większość moich potrzeb. Niestety pojawił się problem który uniemożliwia w zasadzie używanie odbiornika...
Kalibracja ekranu- zupełnie nie da się skalibrować ekranu. Zero dokładności, wpisanie lub wybranie czegokolwiek to udręka. Niektórych ikonek w ogóle nie można wybrać ponieważ nie ma na ekranie miejsca im przydzielonego.
Miał ktoś w Polsce taki problem?
Znalazłem na zagranicznym forum taką dyskusję:
http://forums.groundspeak.com/GC/index. ... 9922&st=50

Co o tym sądzicie?
Pomocy! :)

Pozdrawiam
Łukasz
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

To znana wada, dzwoń do serwisu.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
Miszel
Bywalec

Tak jak pisze Popej: to znana wada. Z tego co pisza po innych forach dotyczy ona niektorych (wczesnych?) partii wyświetlaczy. Mój Montana miał numer seryjny trzysta-coś-tam i też miałem ten problem. Garmin expresowo wymienił go na nowy egzemplarz (nr ser. cztery tysiące z hakiem) i na razie - odpukać !!! - wszystko w porzadku.
Zdrówko,
Miszel na Czarnym Lądzie
Monterra (+XRV750)
ODPOWIEDZ