TMC odbiornik komunikatów drogowych

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
asandrzej
Garniak

Re: TMC odbiornik komunikatów drogowych

Post autor: asandrzej »

sdsyc pisze: …niekiedy dzięki TMC zwiedziliśmy gęstą zabudowę uroczych miast lub postępy prac w przebudowie ulic i tramwajowych torowisk…..
To, co opisałeś jest utrudnieniem z punktu widzenia kierującego, problem jest też w tym, że ruch jest często kierowany drogami przez osiedla mieszkaniowe,
osiedla willowe, w pobliżu parków, placów zabaw, co stwarza dodatkowe zagrożenie,
w innych krajach nie na każdej ulicy jest znak ograniczenia tonażu,
wychodzą z założenia, że jeżeli kierowca nie musi jechać tą droga/ulicą, to nie jedzie,
(sporadyczny ruch samochodów o dużym tonażu jest dozwolony prawie na wszystkich ulicach)
a w przypadku objazdu (TMC) tymi drogami/ulicami zaczyna się regularny ruch samochodów o dużym tonażu.
To samo się dzieje nie za przyczyną TMC w okolicach płatnych obwodnic, u nas.

We Francji problem obwodnic dużych miast został rozwiązany ,
wyższa opłata za przejazd km autostradą a w okolicach dużych miast przejazd autostradą bezpłatny.
Dlatego pozornie we Francji są wysokie opłaty za przejazd, ale nie płacimy za każdy przejechany kilometr autostradą.
We Włoszech są znowu alternatywne drogi, które nie odbiegają jakością od autostrad (przykład 3BIS)
A gdzie jest brak alternatywnych dróg przejazd autostradą jest bezpłatny ( A3 Salerno – Reggio Calabria, A19 PALERMO – CATANIA)
andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
sdsyc
Radny
Has thanked: 4 times

Post autor: sdsyc »

asandrzej pisze: To, co opisałeś jest utrudnieniem z punktu widzenia kierującego, problem jest też w tym, że ruch jest często kierowany drogami przez osiedla mieszkaniowe,
osiedla willowe, w pobliżu parków, placów zabaw, co stwarza dodatkowe zagrożenie
Dokładnie! Cóż dodać? Moja powściągliwość wobec TMC jeszcze się wymaga ;-)
asandrzej pisze:We Francji problem obwodnic dużych miast został rozwiązany ,
wyższa opłata za przejazd km autostradą a w okolicach dużych miast przejazd autostradą bezpłatny.

Może dlatego każda była zakorkowana? ;-)

Z innej beczki: czy zauważyłeś w 1200 fw SG/MA brak rekalkulacji trasy po ustaniu ograniczenia, mimo że odbiornik mówi 'przeliczam'?
greg_m
Bywalec

Post autor: greg_m »

Ja do TMC podchodze bardziej jako jakas wskazowka, nie wyznacznik ktorym sie kieruje (no chyba ze jakis zupelnie nieznany teren). Mam subskrypcje na UK. Ostatnio w Polsce jezdzielm sporo po drogach glownych i nie odbieral zadnego sygnalu TMC przez cale 2 tygodnie. Po przekroczeniu granicy Niemiec - od razu zielona ikonka.
Od jakiegos czasu nie mam wlczonego unikania korkow, ale przyznam, ze kilka razy mi TMC uratowal kilka godzin stania na autostradzie, kilka razy pokierowal mnie objazem, a nie zamknieta z powodu robot nocnych autostrada.
Czasami zdarazja sie sytuacje, ze jedna z wiekszych drog w miescie byla zamknieta na miesiac i nie bylo info, a czasami jest (wg TMC) zakorkowana i chce omijac, a korka nie ma (wolno tam sie jedzie, ale nie stoi w korku).
Osobiscie jak widze czrwona ikonke to patrze co sie dzieje i gdzie, a nie bezmyslnie omijam.
pozdrawiam
G.
edge 500 + UMP-pcPL@www + OSM Cycle Map + Waze
sdsyc
Radny

greg_m pisze: Od jakiegos czasu nie mam wlczonego unikania korkow [...]
Osobiscie jak widze czrwona ikonke to patrze co sie dzieje i gdzie, a nie bezmyslnie omijam.
I chyba przy następniej podróży też tak ustawię nuvi.
asandrzej
Garniak

sdsyc pisze:Z innej beczki: czy zauważyłeś w 1200 fw SG/MA brak rekalkulacji trasy po ustaniu ograniczenia, mimo że odbiornik mówi 'przeliczam'?
Jak dotychczas, to nie zwróciłem na to uwagi, na pewno dlatego,
że jak na razie to nie przywiązuję dużej wagi do TMC,
więc nie robiłem żadnych „testów”.
Nawet nie zwracam uwagi, czy jest odbiór sygnału.

TMC przypomina mi trochę początki telefonii komórkowej w PL, po szumofonach, jak już nastała era Ery i Plusa,
to każdy się tym emocjonował, czy jest zasięg, gdzie jest zasięg, liczyli kreski wskaźnika sygnału,
w tej chwili nikt na to nie zwraca uwagi, chociaż bywają miejsca gdzie sygnał jest słaby lub nie ma go w ogóle,
ale od tego czasu minęło piętnaście lat.

Myślę, że z TMC sytuacja jest podobna, dlatego podchodzę do tego bez emocji.

andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
asandrzej
Garniak

@rek pisze: ….że jest to np. od miesiąca….. .
Tak, utrudnienia są od miesiąca maja,
a dokładniej, to od 11 maja 2011.
Pozdrawiam
niowaki
Początkujący

Post autor: niowaki »

Mecz w Gdańsku znalazł się w komunikatach TMC, tylko dlaczego na Żabiance przy Ergo arenie? :) - u mnie z opisem "mecz piłki nożnej,obowiązują specjalne zakazy parkowania"
pozdrawiam
Darek
było iQue 3600 i inne, teraz Navigon
asandrzej
Garniak

Przeczytałem jeszcze raz wypowiedź „Sdsyc” o remontach torowisk i zwiedzaniu gęstej zabudowy miast, przy tym nasunęło mi się jeszcze jedno spostrzeżenie.
Na przykładzie Nuvi 1200T z europejskim FW , to na pewno, odbiornik nie uwzględnia przy wyznaczaniu objazdu, pojazdu, którym jedziemy.
FW 4.99 ma opcję samochód ciężarowy, czy uwzględnia to TMC, powinno, ale czy tak jest, trzeba by sprawdzić.
Nie tylko o tym chcę napisać, podczas wyznaczania objazdu (TMC) nie uwzględnia naszego pojazdu,
jeżeli to jest samochód z przyczepą kampingową a objazd będzie wyznaczony „pokrętnymi” drogami,
(tego za bardzo nie jesteśmy w stanie ocenić), to przydatność TMC gwałtownie spada.
Lepiej może odczekać w korku niż z urlopu robić sobie piekło,
zakładając, że wybraliśmy się z przyczepą kampingową na wczasy „wędrowne”, to objazdy mogą nam zepsuć cały urok wczasów.
Oczekiwanie w korku, nie należy do przyjemności i jest jakąś niewiadomą, jednak jazda nie zweryfikowaną trasą może być bardziej doskwierająca.

andrzej
Awatar użytkownika
nocnyMarek
Bywalec

Post autor: nocnyMarek »

Skoro wczasy wędrowne, to jazda taką niezweryfikowaną trasą
powinna być bardziej pociągająca i ekscytująca, a nie doskwierająca. :wink:
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
asandrzej
Garniak

No nie wiem, czy przeciskanie się drogami osiedlowymi między zaparkowanymi samochodami,
pojazdem z przyczepą kampingową można do tego zaliczyć,
pewno, że nie zawsze tak jest, ale na szybko trudno jest ocenić jak został wyznaczony objazd.
Dla małego autka „solo” objazd może nie stanowić problemu, dla pojazdu z przyczepą wygląda to inaczej
a sposób wyznaczania objazdu nie uwzględnia naszego pojazdu+przyczepy.

andrzej
sdsyc
Radny

asandrzej pisze: Na przykładzie Nuvi 1200T z europejskim FW , to na pewno, odbiornik nie uwzględnia przy wyznaczaniu objazdu, pojazdu, którym jedziemy.
Tylko tego nie zgłaszaj ;-) Niech wpierw 1200T uzyska umiejętność 'prostowania' trasy po zmianie z czerwonego na zielony
mappero
Początkujący

Post autor: mappero »

Hej!
Mam taka sytuacje ze chyba popsul mi sie kabel GTM 21. Otoz nie podaje napiecia do mojego Nuvi 765T. Mam pytanie czy jest sens abym kupowal ten kabel czy mozna kupic wersje GTM 35, ktora jak widze ma wieciej subskrypcji i dziala takze w PL.
Pytanie, czy w ogole jest sens kupowania tego kabla, bo sie na powaznie zastanawiam nad sprzedaza tego 765T i kupic cos dobrze dziala, nie wiesza sie i dziala szybko na skomplikowanych wezlach 2-3 poziomowych oraz skrzyzowania z tunelami w miastach.
Ostatni miesiac uzywam Google Navigation z informacja Traffic na biezaco, dzieki temu ze mam w calej Holandii 3G, nie ma problemu aby uzywac Google Navigation w wlaczona warstwa zdjec satelitarnych (wyglada sie jakby sie lecialo jak ptak na droga:) ) oraz street view wiec jest to bardzo fajny software w porownaniu do Garmina (nawet z RealView)...
A moze jest jakis fajny Garmin bo ma takie bajery i dostepny jest na rynku?
GPS: Garmin 765T
Mob: HTC Desire with Google Navigation
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

asandrzej pisze:Tak prawdę mówiąc, to nie widzę za bardzo optymistycznie działania systemu TMC w PL ...... widzę większy problem, brak dróg, które umożliwiłyby ominięcie utrudnień zwłaszcza tych nagłych (nieplanowanych).
No, ale gdyby informacje były rzetelne, to przynajmniej stojąc w korku można zadzwonić do żony i powiedzieć: "Kochanie nie czekaj z obiadem, bo wrócę po północy" :wink: W takim spojrzeniu na GPS - jako na "komputer podróży" do sensownego działania TMC nie są potrzebne drogi alternatywne. Niestety problemem jest jakość tych danych. Jeżeli już o 8.00 rano wyjeżdżając z Poznania w traficu Polskiego Radia słyszę, że A4 w okolicach Gliwic jest zablokowana, bo był poważny wypadek, po czym ok. 12.30 zbliżam się do zablokowanego nadal węzła (na wysokości Knurowa), a Nuvik nadal jest zielony, to nawet meldunku typu: "nie czekajcie na mnie z obiadem" nie można złożyć. Pomijam fakt, że kiedy już zjechałem z autostrady kierując się na Knurów i dalej Pszczynę (jechałem w kierunku na Żywiec) to NUVIK dość długo namawiał mnie na powrót na zablokowaną A4, bo jego zdaniem tak byłoby najszybciej :wink: :evil:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
sdsyc
Radny

mappero pisze: Pytanie, czy w ogole jest sens kupowania tego kabla, bo sie na powaznie zastanawiam nad sprzedaza tego 765T
Jeśli zamierzasz sprzedać nuvi kabla nie kupuj. Wg mnie nie opłaca się.
[OT] Co do kupna nowej niezawodnej nawigacji: nigdy nie masz pewności, czy kupisz niezawodną ;-) Wady 765 znasz, a na sporo zalet: współpraca z ms i tras.
mappero
Początkujący

Post autor: mappero »

sdsyc pisze: Jeśli zamierzasz sprzedać nuvi kabla nie kupuj. Wg mnie nie opłaca się.
[OT] Co do kupna nowej niezawodnej nawigacji: nigdy nie masz pewności, czy kupisz niezawodną ;-) Wady 765 znasz, a na sporo zalet: współpraca z ms i tras.
A czy w jakims nowszym Garminie jest odbiornik TMC umieszczony razem z urzadzeniem (built in)? Aby kabel znou sie nie uszkodzil? A przede wszystkim posiadajacy taki TMC aby dzialal w prawie calej Europie?
GPS: Garmin 765T
Mob: HTC Desire with Google Navigation
ODPOWIEDZ