GPSmap 62/78 - aktualizacja oprogramowania

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.
Awatar użytkownika
PiK
Bywalec

Re: Firmware GPSmap 62/78

Post autor: PiK »

bilbolodz pisze:A mogłby ktoś podrzucić jeszcze raz nowego patchera bo link wygasł???
Aktualnie działa ten link http://www.sendspace.com/file/ip2k39
W szufladzie - Vista, Colorado. Vista HCx poszła do ludzi. W użyciu - Nuvi 250W, Virb, Oregon 600, eTrex 30. Wycieczki rowerowe.
bilbolodz
Początkujący

Post autor: bilbolodz »

GPS Maniak pisze:Czy pomoc w sprawie patchera nadal potrzebna?
Już mam dziękuje.

Piotr
easyrider
Bywalec

Post autor: easyrider »

Jestem zdruzgotany - to gówno zawiesiło mi się 5 razy podczas niedzielnej wycieczki :evil:
Jest jakiś stabilnie działający firmware?
Teraz mam 2.80... na 3.10 było to samo...
Oregon 600 . .nuvi 2255 . .nuvi 3597 . . . . + 1 samochód . . + 3 rowery . . + kilka par butów
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Sądzę, że nie można jednoznacznie wskazać Fw jako źródła kłopotów. Przyczyny mogą być różne. Pamiętam, że 60CSX potrafił mi się zawiesić np. z powodu niedomkniętej zasuwki blokującej kartę MicroSD. Źródłem zwisów - poza błędną współpracą z kartą - może też być jakiś błąd mapy, czy innych danych np. GPXów zaimportowanych ze źródeł zewnętrznych. Firmware oczywiście też. Uwzględniając jednak, że podczas tegorocznych wakacji czyli od połowy czerwca do dnia dzisiejszego 62ST zawiesił mi się dokładnie 1 raz i to podczas zabawy "za biurkiem", a nie "na szlaku" wydaje mi się że ewentualna przyczyna częstych zwisów nie leży w samym Firmware.

Dodam, że w ostatnich 14-stu dniach zaliczyłem 8 wyjść w góry z 62ST i miałem zero zwisów. Używane przeze mnie mapy to oczywiście Góry_PL_2010_10 oraz GPS_50_Walker. W porywach włączałem "w celach naukowych" CNE 2012.20, KMZ, JNX oraz UMP pcPL Topo datowany na 30Jul11. "Technologia" korzystania z odbiornika:
* Fw 2.80 patchowany najstarszym patcherem
* ślad taktowany co 10 sekund, zapis śladu ręczny - po każdej wycieczce plus zerowanie śladu aktywnego
* przed wycieczką zerowanie "stoperów" oraz ponowne zerowanie śladu aktywnego.
Jak wspomniałem - 2 tygodnie wspaniale spędzone w górach i zero zwisów.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Guzik
Bywalec

Post autor: Guzik »

Zauważyłem że z firmware 3.40 62s dodaje do listy "Ostatnio znalezione" punkty wyszukane kursorem na mapie. Może to być nawet "szczere pole". Warunkiem jest rozpoczęcie nawigacji.
Teraz mam dylemat, używać fw 2.80 czy 3.40. Możliwość wznowienia nawigacji do wcześniej wybranego miejsca kursorem na mapie jest kusząca.
Pozdrawiam,

Przemysław (Guzik) Guzinski
GPSmap 62s, UMP PCPl, Góry_PL, PL Topo, GPSWielkopolska
Awatar użytkownika
Scubany
Początkujący

Post autor: Scubany »

Oto co Poland Support Garmin napisał mi na temat braku kolorów etykiet w serii 62 w firmware wyższym od 2.80:
Poland.Support@garmin.com pisze:Ten blad zostal juz zlokalizowany i zgloszony do inzynierow
oprogramowania okolo tydzien temu. Trwaja prace nad jego zreplikowaniem
i wprowadzeniem poprawki
Ciekawe czy zmieni się wersja "optymalnego firmware" wg. GPS Maniaka ;)

Zgłosiłem jeszcze zawieszanie się i wyłączanie odbiornika w przypadku załadowania bazy POI (z UMP) - jednak ten problem ma jeszcze dokładniej opisać, bo nie wpłynął on do Garmina wcześniej. Może się coś zmieni na lepsze :wink:
Aktualnie:
Motywator wycieczek wszelakich - GPSmap 62s + różniste mapki (UMP-pcPL topo, mapy GPS Maniak'a)
Motywator wysiłku fizycznego - Forerunner 305

Był:
GPSmap 60CSx + GPMapa TOPO 2009
Awatar użytkownika
Scubany
Początkujący

Post autor: Scubany »

Scubany pisze:Zgłosiłem jeszcze zawieszanie się i wyłączanie odbiornika w przypadku załadowania bazy POI (z UMP)
Niestety tego nie udało się w Supporcie zreplikować... Ma ktoś podobne problemy z punktami POI z UMP? Używałem 60CSx w samochodzie i teraz z oszczędności także 62s chciałbym tak używać...
Pracuje obecnie na firmware 3.40 Patched.
Aktualnie:
Motywator wycieczek wszelakich - GPSmap 62s + różniste mapki (UMP-pcPL topo, mapy GPS Maniak'a)
Motywator wysiłku fizycznego - Forerunner 305

Był:
GPSmap 60CSx + GPMapa TOPO 2009
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Scubany pisze:Ciekawe czy zmieni się wersja "optymalnego firmware" wg. GPS Maniaka ;)
Fakt, że "w terenie" - w rejonach mojego działania praktycznie nie korzystam z rastrów (wyjątkiem są mapy WIG), nie oznacza, że nie doceniam możliwości swobodnego zarządzania JNX-ami. Jeżeli bug zostanie usunięty na pewno przesiądę się na nowszy FW. :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Firmware 3.50:
http://www8.garmin.com/support/download ... sp?id=4995
http://www.garmin.com/software/GPSMAP62 ... r__350.gcd

Changes made from version 3.40 to 3.50:

Added Photo Viewer application
Improvements to the geocaching experience. See TrailTech (http://garmin.blogs.com/softwareupdates ... ching.html) for more information.
Fixed a potential hang on startup when importing large numbers of waypoints, tracks, routes, or geocaches
Fixed issue with very long geocache descriptions
Fixed shutdown when reviewing certain geocache descriptions
Fixed issue where some auto-archived tracks would be named in English regardless of user language
Fixed bug that could cause some geocaches to not import
Fixed issue with track log recording while using the stopwatch
Fixed issue with the anchor drag alarm
Fixed issue with total ascent and total descent fields not displaying values greater than 9999 meters
Modified default map trails to appear as dashed red lines
Fixed potential issue with screenshot color reproduction
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Dzięki za info.

No więc tak - na gorąco:
* Faktycznie jest przeglądarka plików jpg
* "Idź do pozycji" działa nawet przed złapaniem fiksa
* Podobnie jak w 3.40 jest to, co tak ucieszyło Przema "Guzika" - i co jest naprawdę przydatne - odbiornik dopisuje do listy ostatnio znalezionych punkty wskazane na mapie i potwierdzone poleceniem: "Jedź"
* Kolorki etykiet - tradycyjnie się gubią :?
* Z tym wyświetlaniem ścieżek trudno coś powiedzieć - na UMPIe pod moim domem jest czerwona przerywana kreska, ale nie bardzo kojarzę jak to wyglądało przedtem

EDIT: Patcher v.2.90 robi co trzeba .....

EDIT-2 Malkontenci na pewno powiedzą, że Photo Viewer na takim ekranie zda się psu na budę, ale przecież JPG to nie tylko zdjęcia super jakości. Przeglądarkę można np. wykorzystać jako ..... spis mapek wg mapsetów:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
muchin
Początkujący

Post autor: muchin »

Po aktualizacji przestał działać barometr... Pokazuje tylko wysokość GPS...
Dajcie znać, czy też tak macie.
Ostatnio zmieniony 28 paź 2011, 07:43 przez muchin, łącznie zmieniany 1 raz.
muchin
--------
GPSmap 62s, Nuvi 255W
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Niewiarygodne. :shock: Czyżby Garmin zwolnił gimnazjalistów od pisania softu i zatrudnił do tego celu przedszkolaków?
Banda półgłówków, niczego więcej nie da się powiedzieć ...... :cry:
Pozdrawiam Lechu

asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

GPS Maniak pisze:EDIT-2 Malkontenci na pewno powiedzą, że Photo Viewer na takim ekranie zda się psu na budę, ale przecież JPG to nie tylko zdjęcia super jakości. Przeglądarkę można np. wykorzystać jako ..... spis mapek wg mapsetów:
Przeglądarka byłaby jeszcze bardziej przydatna, gdyby była możliwość wyświetlania screnów ekranu z odbiornika,
bez konieczności przetwarzania ( bez udziału peceta) taki spis lub inne screny z informacjami,
można by było tworzyć na bieżąco nawet w terenie.
No.. i jeszcze bym życzył, dodanie możliwości usuwania (kasowania) z poziomu odbiornika,
wtedy przeglądarka byłaby narzędziem a nie tylko przeglądarką.

W Colorado jest przeglądarka, ale praktycznie z niej nie korzystam.
andrzej
Ostatnio zmieniony 28 paź 2011, 15:47 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

Już się ucieszyłem gdy przeczytałem:
GPS Maniak pisze:* "Idź do pozycji" działa nawet przed złapaniem fiksa
i zacząłem wyglądać nowego FW do Dakoty, ale widzę, że z Garminem nie ma tak dobrze :lol:
GPS Maniak pisze:Banda półgłówków, niczego więcej nie da się powiedzieć ...... :cry:
Jak się objawia ta awaria barometru? Wcale nie działa :?:
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

asandrzej pisze:No.. i jeszcze bym życzył, dodanie możliwości usuwania (kasowania) z poziomu odbiornika,
To akurat jest:
Nowy-1.jpg
Nowy-1.jpg (14.84 KiB) Przejrzano 9116 razy
Nowy-2.jpg
Nowy-2.jpg (9.51 KiB) Przejrzano 9116 razy
Ale przecież nie będę usuwał spisu map, skoro uważam, że do czegoś może się to przydać :wink:

EDIT:
Mariusz65 pisze:Jak się objawia ta awaria barometru?
Odbiornik zachowuje się tak jakby w ogóle nie miał barometru.
Nie daje wykresu ciśnienia, ani wysokości. Ten drugi wykres owszem daje, ale na podstawie danych GPS. W trybie symulacji wysokość w polach danych jest zamrożona. Kalibracja - zero reakcji.
Pozdrawiam Lechu

ODPOWIEDZ