Aktualnie działa ten link http://www.sendspace.com/file/ip2k39bilbolodz pisze:A mogłby ktoś podrzucić jeszcze raz nowego patchera bo link wygasł???
GPSmap 62/78 - aktualizacja oprogramowania
Re: Firmware GPSmap 62/78
W szufladzie - Vista, Colorado. Vista HCx poszła do ludzi. W użyciu - Nuvi 250W, Virb, Oregon 600, eTrex 30. Wycieczki rowerowe.
Już mam dziękuje.GPS Maniak pisze:Czy pomoc w sprawie patchera nadal potrzebna?
Piotr
Jestem zdruzgotany - to gówno zawiesiło mi się 5 razy podczas niedzielnej wycieczki
Jest jakiś stabilnie działający firmware?
Teraz mam 2.80... na 3.10 było to samo...

Jest jakiś stabilnie działający firmware?
Teraz mam 2.80... na 3.10 było to samo...
Oregon 600 . .nuvi 2255 . .nuvi 3597 . . . . + 1 samochód . . + 3 rowery . . + kilka par butów
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Sądzę, że nie można jednoznacznie wskazać Fw jako źródła kłopotów. Przyczyny mogą być różne. Pamiętam, że 60CSX potrafił mi się zawiesić np. z powodu niedomkniętej zasuwki blokującej kartę MicroSD. Źródłem zwisów - poza błędną współpracą z kartą - może też być jakiś błąd mapy, czy innych danych np. GPXów zaimportowanych ze źródeł zewnętrznych. Firmware oczywiście też. Uwzględniając jednak, że podczas tegorocznych wakacji czyli od połowy czerwca do dnia dzisiejszego 62ST zawiesił mi się dokładnie 1 raz i to podczas zabawy "za biurkiem", a nie "na szlaku" wydaje mi się że ewentualna przyczyna częstych zwisów nie leży w samym Firmware.
Dodam, że w ostatnich 14-stu dniach zaliczyłem 8 wyjść w góry z 62ST i miałem zero zwisów. Używane przeze mnie mapy to oczywiście Góry_PL_2010_10 oraz GPS_50_Walker. W porywach włączałem "w celach naukowych" CNE 2012.20, KMZ, JNX oraz UMP pcPL Topo datowany na 30Jul11. "Technologia" korzystania z odbiornika:
* Fw 2.80 patchowany najstarszym patcherem
* ślad taktowany co 10 sekund, zapis śladu ręczny - po każdej wycieczce plus zerowanie śladu aktywnego
* przed wycieczką zerowanie "stoperów" oraz ponowne zerowanie śladu aktywnego.
Jak wspomniałem - 2 tygodnie wspaniale spędzone w górach i zero zwisów.
Dodam, że w ostatnich 14-stu dniach zaliczyłem 8 wyjść w góry z 62ST i miałem zero zwisów. Używane przeze mnie mapy to oczywiście Góry_PL_2010_10 oraz GPS_50_Walker. W porywach włączałem "w celach naukowych" CNE 2012.20, KMZ, JNX oraz UMP pcPL Topo datowany na 30Jul11. "Technologia" korzystania z odbiornika:
* Fw 2.80 patchowany najstarszym patcherem
* ślad taktowany co 10 sekund, zapis śladu ręczny - po każdej wycieczce plus zerowanie śladu aktywnego
* przed wycieczką zerowanie "stoperów" oraz ponowne zerowanie śladu aktywnego.
Jak wspomniałem - 2 tygodnie wspaniale spędzone w górach i zero zwisów.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Zauważyłem że z firmware 3.40 62s dodaje do listy "Ostatnio znalezione" punkty wyszukane kursorem na mapie. Może to być nawet "szczere pole". Warunkiem jest rozpoczęcie nawigacji.
Teraz mam dylemat, używać fw 2.80 czy 3.40. Możliwość wznowienia nawigacji do wcześniej wybranego miejsca kursorem na mapie jest kusząca.
Teraz mam dylemat, używać fw 2.80 czy 3.40. Możliwość wznowienia nawigacji do wcześniej wybranego miejsca kursorem na mapie jest kusząca.
Pozdrawiam,
Przemysław (Guzik) Guzinski
GPSmap 62s, UMP PCPl, Góry_PL, PL Topo, GPSWielkopolska
Przemysław (Guzik) Guzinski
GPSmap 62s, UMP PCPl, Góry_PL, PL Topo, GPSWielkopolska
Oto co Poland Support Garmin napisał mi na temat braku kolorów etykiet w serii 62 w firmware wyższym od 2.80:

Zgłosiłem jeszcze zawieszanie się i wyłączanie odbiornika w przypadku załadowania bazy POI (z UMP) - jednak ten problem ma jeszcze dokładniej opisać, bo nie wpłynął on do Garmina wcześniej. Może się coś zmieni na lepsze
Ciekawe czy zmieni się wersja "optymalnego firmware" wg. GPS ManiakaPoland.Support@garmin.com pisze:Ten blad zostal juz zlokalizowany i zgloszony do inzynierow
oprogramowania okolo tydzien temu. Trwaja prace nad jego zreplikowaniem
i wprowadzeniem poprawki

Zgłosiłem jeszcze zawieszanie się i wyłączanie odbiornika w przypadku załadowania bazy POI (z UMP) - jednak ten problem ma jeszcze dokładniej opisać, bo nie wpłynął on do Garmina wcześniej. Może się coś zmieni na lepsze

Aktualnie:
Motywator wycieczek wszelakich - GPSmap 62s + różniste mapki (UMP-pcPL topo, mapy GPS Maniak'a)
Motywator wysiłku fizycznego - Forerunner 305
Był:
GPSmap 60CSx + GPMapa TOPO 2009
Motywator wycieczek wszelakich - GPSmap 62s + różniste mapki (UMP-pcPL topo, mapy GPS Maniak'a)
Był:
Niestety tego nie udało się w Supporcie zreplikować... Ma ktoś podobne problemy z punktami POI z UMP? Używałem 60CSx w samochodzie i teraz z oszczędności także 62s chciałbym tak używać...Scubany pisze:Zgłosiłem jeszcze zawieszanie się i wyłączanie odbiornika w przypadku załadowania bazy POI (z UMP)
Pracuje obecnie na firmware 3.40 Patched.
Aktualnie:
Był:
Był:
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Fakt, że "w terenie" - w rejonach mojego działania praktycznie nie korzystam z rastrów (wyjątkiem są mapy WIG), nie oznacza, że nie doceniam możliwości swobodnego zarządzania JNX-ami. Jeżeli bug zostanie usunięty na pewno przesiądę się na nowszy FW.Scubany pisze:Ciekawe czy zmieni się wersja "optymalnego firmware" wg. GPS Maniaka

Pozdrawiam Lechu
Firmware 3.50:
http://www8.garmin.com/support/download ... sp?id=4995
http://www.garmin.com/software/GPSMAP62 ... r__350.gcd
Changes made from version 3.40 to 3.50:
Added Photo Viewer application
Improvements to the geocaching experience. See TrailTech (http://garmin.blogs.com/softwareupdates ... ching.html) for more information.
Fixed a potential hang on startup when importing large numbers of waypoints, tracks, routes, or geocaches
Fixed issue with very long geocache descriptions
Fixed shutdown when reviewing certain geocache descriptions
Fixed issue where some auto-archived tracks would be named in English regardless of user language
Fixed bug that could cause some geocaches to not import
Fixed issue with track log recording while using the stopwatch
Fixed issue with the anchor drag alarm
Fixed issue with total ascent and total descent fields not displaying values greater than 9999 meters
Modified default map trails to appear as dashed red lines
Fixed potential issue with screenshot color reproduction
http://www8.garmin.com/support/download ... sp?id=4995
http://www.garmin.com/software/GPSMAP62 ... r__350.gcd
Changes made from version 3.40 to 3.50:
Added Photo Viewer application
Improvements to the geocaching experience. See TrailTech (http://garmin.blogs.com/softwareupdates ... ching.html) for more information.
Fixed a potential hang on startup when importing large numbers of waypoints, tracks, routes, or geocaches
Fixed issue with very long geocache descriptions
Fixed shutdown when reviewing certain geocache descriptions
Fixed issue where some auto-archived tracks would be named in English regardless of user language
Fixed bug that could cause some geocaches to not import
Fixed issue with track log recording while using the stopwatch
Fixed issue with the anchor drag alarm
Fixed issue with total ascent and total descent fields not displaying values greater than 9999 meters
Modified default map trails to appear as dashed red lines
Fixed potential issue with screenshot color reproduction
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Dzięki za info.
No więc tak - na gorąco:
* Faktycznie jest przeglądarka plików jpg
* "Idź do pozycji" działa nawet przed złapaniem fiksa
* Podobnie jak w 3.40 jest to, co tak ucieszyło Przema "Guzika" - i co jest naprawdę przydatne - odbiornik dopisuje do listy ostatnio znalezionych punkty wskazane na mapie i potwierdzone poleceniem: "Jedź"
* Kolorki etykiet - tradycyjnie się gubią
* Z tym wyświetlaniem ścieżek trudno coś powiedzieć - na UMPIe pod moim domem jest czerwona przerywana kreska, ale nie bardzo kojarzę jak to wyglądało przedtem
EDIT: Patcher v.2.90 robi co trzeba .....
EDIT-2 Malkontenci na pewno powiedzą, że Photo Viewer na takim ekranie zda się psu na budę, ale przecież JPG to nie tylko zdjęcia super jakości. Przeglądarkę można np. wykorzystać jako ..... spis mapek wg mapsetów:

No więc tak - na gorąco:
* Faktycznie jest przeglądarka plików jpg
* "Idź do pozycji" działa nawet przed złapaniem fiksa
* Podobnie jak w 3.40 jest to, co tak ucieszyło Przema "Guzika" - i co jest naprawdę przydatne - odbiornik dopisuje do listy ostatnio znalezionych punkty wskazane na mapie i potwierdzone poleceniem: "Jedź"
* Kolorki etykiet - tradycyjnie się gubią

* Z tym wyświetlaniem ścieżek trudno coś powiedzieć - na UMPIe pod moim domem jest czerwona przerywana kreska, ale nie bardzo kojarzę jak to wyglądało przedtem
EDIT: Patcher v.2.90 robi co trzeba .....
EDIT-2 Malkontenci na pewno powiedzą, że Photo Viewer na takim ekranie zda się psu na budę, ale przecież JPG to nie tylko zdjęcia super jakości. Przeglądarkę można np. wykorzystać jako ..... spis mapek wg mapsetów:

Pozdrawiam Lechu
Po aktualizacji przestał działać barometr... Pokazuje tylko wysokość GPS...
Dajcie znać, czy też tak macie.
Dajcie znać, czy też tak macie.
Ostatnio zmieniony 28 paź 2011, 07:43 przez muchin, łącznie zmieniany 1 raz.
muchin
--------
GPSmap 62s, Nuvi 255W
--------
GPSmap 62s, Nuvi 255W
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Niewiarygodne.
Czyżby Garmin zwolnił gimnazjalistów od pisania softu i zatrudnił do tego celu przedszkolaków?
Banda półgłówków, niczego więcej nie da się powiedzieć ......

Banda półgłówków, niczego więcej nie da się powiedzieć ......

Pozdrawiam Lechu
Przeglądarka byłaby jeszcze bardziej przydatna, gdyby była możliwość wyświetlania screnów ekranu z odbiornika,GPS Maniak pisze:EDIT-2 Malkontenci na pewno powiedzą, że Photo Viewer na takim ekranie zda się psu na budę, ale przecież JPG to nie tylko zdjęcia super jakości. Przeglądarkę można np. wykorzystać jako ..... spis mapek wg mapsetów:
bez konieczności przetwarzania ( bez udziału peceta) taki spis lub inne screny z informacjami,
można by było tworzyć na bieżąco nawet w terenie.
No.. i jeszcze bym życzył, dodanie możliwości usuwania (kasowania) z poziomu odbiornika,
wtedy przeglądarka byłaby narzędziem a nie tylko przeglądarką.
W Colorado jest przeglądarka, ale praktycznie z niej nie korzystam.
andrzej
Ostatnio zmieniony 28 paź 2011, 15:47 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 5 times
Już się ucieszyłem gdy przeczytałem:

i zacząłem wyglądać nowego FW do Dakoty, ale widzę, że z Garminem nie ma tak dobrzeGPS Maniak pisze:* "Idź do pozycji" działa nawet przed złapaniem fiksa

Jak się objawia ta awaria barometru? Wcale nie działaGPS Maniak pisze:Banda półgłówków, niczego więcej nie da się powiedzieć ......![]()

Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
To akurat jest:asandrzej pisze:No.. i jeszcze bym życzył, dodanie możliwości usuwania (kasowania) z poziomu odbiornika,
Ale przecież nie będę usuwał spisu map, skoro uważam, że do czegoś może się to przydać

EDIT:
Odbiornik zachowuje się tak jakby w ogóle nie miał barometru.Mariusz65 pisze:Jak się objawia ta awaria barometru?
Nie daje wykresu ciśnienia, ani wysokości. Ten drugi wykres owszem daje, ale na podstawie danych GPS. W trybie symulacji wysokość w polach danych jest zamrożona. Kalibracja - zero reakcji.
Pozdrawiam Lechu