Montana - Trasa skrócona

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
Awatar użytkownika
veges
Początkujący

Montana - Trasa skrócona

Post autor: veges »

od dłuższego czasu mam następujący problem. Wcześniej na Oregonie teraz na Montanie. Przy wyborze trasy powyżej ok. 1000 km urządzenie robi trasę skróconą. Oregon potrafił pisać "zbyt mało pamięci", Montana nie pisze. Czy garmin jest tak zaprogramowany, że powyżej 1000 km skraca ? Że może nikt nie jeździ tyle na raz ? Dzieje się to niezależnie od mapy, nawet przy lekkiej UMP z Europą tak robi. Wybieram się do Włoch i wolno mi dojechać tylko do granic Austrii. Czy tak musi być ? TomTom nigdy mi tak nie zrobił, choć robiłem trasy od Nordcapu do Gibraltaru. Troska o kierowcę ? nie można tego zmienić ?
Artur
motorbike, bike: eTrex 30x, Montana 650t, car: nüvi 2405, UMP, Topo Polska ,EU Topo, OSM, CNE NTU, history: TT Rider,
asandrzej
Garniak

Re: Trasa skrócona

Post autor: asandrzej »

Witam

Nie wiem jak jest w Montanie, w starszych odbiornikach był problem z wyznaczaniem długich tras,
w nowszych drogowych ( może, nie wszystkich) trasa jest wyznaczana coś około 1300 km po drogach, reszta trasy jest wyznaczona na „krechę”,
pojawia się komunikat, że ta część trasy zostanie wyznaczona w trakcie podróży.
Dotyczy, to wyznaczania trasy „krótszy czas”(tego nie jestem pewny, musiałbym sprawdzić)

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2011, 22:15 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
Antonio
Bywalec
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: Antonio »

asandrzej pisze:Dotyczy, to wyznaczania trasy „krótszy czas”(tego nie jestem pewny, musiałbym sprawdzić)
Raczej "najkrótsza".
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
asandrzej
Garniak

Antonio pisze:Raczej "najkrótsza".
Nie jestem pewny, ale jestem za „krótszy czas” ,
trasa jest wyznaczana po głównych drogach a podobno długość wyznaczonej trasy zależy od ilości manewrów (skrętów),
do takich wniosków doszliśmy na forum, że czym bardziej skomplikowana trasa tym wcześniej odbiornik się wykładał.

andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Awatar użytkownika
Antonio
Bywalec
Kontakt:

asandrzej pisze:że czym bardziej skomplikowana trasa tym wcześniej odbiornik się wykładał.
Dlatego w opcji "najkrótsza" trasa jest bardziej skomplikowana: więcej zakrętów, drogi niższej kategorii itp.
Opcja "krótszy czas" prowadzi drogami głównymi, najczęściej autostradami więc wyznaczana trasa jest mniej skomplikowana i odbiorniki dają radę (mój nuvi potrafi nawet do 2500 km).
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM

asandrzej
Garniak

No.. to sprawdziłem, Nuvi 1200 FW 4.99 komunikat pojawia się bez względu na kryteria trasy,
wcześniej wyznaczanie długich tras sprawdzałem na FW Europejskim,
jaka było, teraz nie mam pewności.

andrzej

@ Antonio
Chyba żeśmy się nie zrozumieli, to, co napisałem znaczyło, że przy opcji „krótszy czas” był komunikat
a przy kryterium „najkrótsza” komunikat nie był wyświetlany a trasa nie była wyznaczona w całości po drogach,
w jednym i drugim przypadku.
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2011, 22:47 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Antonio
Bywalec
Kontakt:

asandrzej pisze:teraz nie mam pewności.
A ja mam. Nuvi 255WT (FW nie pamiętam, ale było to latem 2009r.) wyznaczał bez problemów trasę na samo południe Italii właśnie w opcji "krótszy czas", głównie po autostradach (oczywiście nie w Polsce :wink: ).
Obecny 7.50 sprawdzę jutro, teraz nie chce mi się iść do garażu :wink:

Edit:
asandrzej pisze: @ Antonio
Chyba żeśmy się nie zrozumieli, to, co napisałem znaczyło, że przy opcji „krótszy czas” był komunikat
a przy kryterium „najkrótsza” komunikat nie był wyświetlany a trasa nie była wyznaczona w całości po drogach,
w jednym i drugim przypadku.
Właśnie w opcji "najkrótsza" był komunikat, a trasa była wyznaczana na krechę od pewnego momentu, zaś w opcji "krótszy czas" nuvi wyznaczał trasę w całości (przynajmniej mój, czyli 255W).
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2011, 22:50 przez Antonio, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam

asandrzej
Garniak

To jest opisane na forum, do Neapolu wyznacza,
ale taką samą trasę w innych kierunkach juz były problemy.

andrzej
Awatar użytkownika
Antonio
Bywalec
Kontakt:

To chyba zależało od odbiornika. Mi wyznaczał do Crotone (prowincja Calabria) przez Innsbruck (Austrai). Inne trasy też sprawdzałem i nie było problemów.

Edit:
z tego, co pamiętam, to sprawa dotyczyła raczej starszych odbiorników (niż mój), czyli 205 i 250, ale dokładnie nie pamiętam. Muszę odnaleźć wątek :wink: i doczytać.
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2011, 11:38 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Unikajmy proszę pełnego cytowania postu poprzedzającego naszą odpowiedź.
Pozdrawiam

asandrzej
Garniak

Antonio pisze:To chyba zależało od odbiornika .
Na pewno zależy od odbiornika, i prawdopodobnie od mapy,
w każdej aktualizacji mogło być inaczej.

andrzej
Awatar użytkownika
veges
Początkujący

Mam to i w "najkrótszej" trasie i "najkrótszy czas". Dzieje się to niezależnie od mapy (próbowałem na dwóch) no i na dwóch urządzeniach. Aż nie chce się wierzyć, że Garmin tego nie przewidział.. Może za krótko znam te urządzenia ;-) Nawet północne Włochy okolice Wenecji - po drogach około 1150 km i już ostatnie 150 km na krechę.. Jeśli tak musi być, to ... porażka.. Bo i Oregon i Montana to nowe urządzenia..
Artur
motorbike, bike: eTrex 30x, Montana 650t, car: nüvi 2405, UMP, Topo Polska ,EU Topo, OSM, CNE NTU, history: TT Rider,
sdsyc
Radny
Has thanked: 3 times

Post autor: sdsyc »

asandrzej pisze: Na pewno zależy od odbiornika, i prawdopodobnie od mapy,
I od fw odbiornika. Np. w 1200 4.99 krechę kreślił zdecydowanie poniżej 2k km, a 1200 5.40 zdecydowanie powyżej 2k km.
Awatar użytkownika
@rek
Początkujący

Post autor: @rek »

veges pisze:Jeśli tak musi być, to ... porażka.. Bo i Oregon i Montana to nowe urządzenia..
Zaryzykuję stwierdzenie, że Oregon i Montana to szlakowce, które z założenie nie są przeznaczone do nawigacji samochodowej (a na pewno nie jest to ich główne przeznaczenie). Dlatego wyznaczanie tras np. powyżej 1000 km może nie być poprawnie obsługiwane.

To nie porażka, tylko inne przeznaczenie urządzenia. To trochę tak, jakbyś chciał łopatą wykopać fundamenty pod blok i miał pretensje, że zajmie Ci to całe tygodnie :-) .
Pozdrawiam, Arek
Mam Oregon 700, GPSMap 64s
Awatar użytkownika
veges
Początkujący

Tak, tak, a profil nüvi w Montanie to dla zabawy.... i zestawy samochodowe za grubą kasę. Że na rower nie jest to już wiem, bo takiego uchwytu nie produkują. Jeśli tak, to proponuję, żeby Garmin uniemożliwił prawidłową obsługę UMP Topo, i innych Topo bo to dla ręczniaków właściwie. Poza tym czytam w specyfikacji, że CNE jest kompatybilna z Montana i Oregon, więc o co chodzi? Czyżbyś @rek był adwokatem garmina ;-)
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2011, 11:38 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Unikajmy proszę pełnego cytowania postu poprzedzającego naszą odpowiedź.
Artur
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Re: Montana - Trasa skrócona

Post autor: Mariusz65 »

Adwokatem może nie jest, ale zrozumiał o co chodzi ;-)
Skoro typowo samochodowe odbiorniki, przeznaczone z założenia do połykania setek kilometrów nie kalkulują długich tras, to Ty byś chciał, żeby wyznaczała je hybryda samochodowo – outdoorowa :shock: :wink:

Takie rzeczy to nie u Garmina :lol:
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
ODPOWIEDZ