GPSmap 620 - nie włącza się
GPSmap 620 - nie włącza się
Witam,
mam takie objawy:
na baterii nic się nie dzieje. Gdy podłączę zasilacz sieciowy lub postawię na uchwyt w samochodzie pokazuje się logo GARMIN (takie jak zwykle przy włączeniu z niebieskim trójkącikiem nad literką N) i nic dalej się nie dzieje. Co jakiś czas (około 20 sekund) logo i podświetlenie mignie (tak jakby się resetował) i potem znowu jest to logo. Komputer go nie widzi. Przytrzymanie włącznika też nie pomaga.
Czy jest jakiś reset sprzętowy? Co jeszcze mogę sprawdzić?
mam takie objawy:
na baterii nic się nie dzieje. Gdy podłączę zasilacz sieciowy lub postawię na uchwyt w samochodzie pokazuje się logo GARMIN (takie jak zwykle przy włączeniu z niebieskim trójkącikiem nad literką N) i nic dalej się nie dzieje. Co jakiś czas (około 20 sekund) logo i podświetlenie mignie (tak jakby się resetował) i potem znowu jest to logo. Komputer go nie widzi. Przytrzymanie włącznika też nie pomaga.
Czy jest jakiś reset sprzętowy? Co jeszcze mogę sprawdzić?
Pozdrawiam.
Waclaw
Nuvi 205, GPSmap620, dezl 760
Waclaw
GPSMAP 620 - dwa razy to samo uszkodzenie
Witam,
czy Wam drodzy użytkownicy też psują się urządzenia GPSMAP620?
Używam tego urządzenia wyłącznie w samochodzie. Mam dokupiony zestaw samochodowy. Urządzenie ulega awarii gdy przez dłuższy czas jest w samochodzie nieużywane. Awaria polega an tym, że włączam urządzenie a tu tylko pokazuje się logo Garmin i nic poza tym. To logo co jakiś czas (w równych odstępach) mignie tak jakby urządzenie się restartowało. Gdy się je wyjmie z uchwytu to nie włącza się nawet logo garmin. Podłączenie m pod komputer nic nie daje - komputer nie wykrywa żadnego urządzenia. W serwisie za pierwszym razem wymieniono urządzenie na ponaprawowe. Niestety po około pół roku to drugie urządzenie uległo uszkodzeniu w dokładnie taki sam sposób. Znowu czeka mnie wymiana ale dlaczego tak się dzieje?
Inne urządzenia zamontowane w samochodzie (radio, cb, notebook, tv, lodówki, telefon) nie ulegają uszkodzeniu.
czy Wam drodzy użytkownicy też psują się urządzenia GPSMAP620?
Używam tego urządzenia wyłącznie w samochodzie. Mam dokupiony zestaw samochodowy. Urządzenie ulega awarii gdy przez dłuższy czas jest w samochodzie nieużywane. Awaria polega an tym, że włączam urządzenie a tu tylko pokazuje się logo Garmin i nic poza tym. To logo co jakiś czas (w równych odstępach) mignie tak jakby urządzenie się restartowało. Gdy się je wyjmie z uchwytu to nie włącza się nawet logo garmin. Podłączenie m pod komputer nic nie daje - komputer nie wykrywa żadnego urządzenia. W serwisie za pierwszym razem wymieniono urządzenie na ponaprawowe. Niestety po około pół roku to drugie urządzenie uległo uszkodzeniu w dokładnie taki sam sposób. Znowu czeka mnie wymiana ale dlaczego tak się dzieje?
Inne urządzenia zamontowane w samochodzie (radio, cb, notebook, tv, lodówki, telefon) nie ulegają uszkodzeniu.
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2011, 20:35 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Połączenie różnych wątków usera dotyczących wspólnego problemu
Powód: Połączenie różnych wątków usera dotyczących wspólnego problemu
Pozdrawiam.
Waclaw
Waclaw
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
Re: GPSMAP 620 - dwa razy to samo uszkodzenie
Witam. Masz w nim wersję softu niższą niż 3.70 ?
Changes made from version 3.60 to 3.70:
/.../
Automotive mode:
Fixed a bug that was introduced in Release 3.60 that could cause the unit to lock up after several hours.
Zanim zaczniesz szaleć z firmware zerknij w ten wątek:
GPSMap 620 firmware
Beetl(e)dit: Połączyłem Twoje wątki.
Changes made from version 3.60 to 3.70:
/.../
Automotive mode:
Fixed a bug that was introduced in Release 3.60 that could cause the unit to lock up after several hours.
Zanim zaczniesz szaleć z firmware zerknij w ten wątek:
Beetl(e)dit: Połączyłem Twoje wątki.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Re: GPSmap 620 - nie włącza się
Dziękuje za połączenie wątków. Już zapomniałem, że kiedyś o tym pisałem.
Szczerze mówiąc nie jestem pewien jaka była tam wersja softu. Jednak zdecydowanie nie było o "zawieszenie się urządzenia na kilka godzin". Było tak, że urządzenie działało normalnie i po dojechaniu do celu zostało wyłączone przyciskiem u góry. Pozostawiłem je w uchwycie samochodowym. Potem samochód nie był używany przez około 3 tygodnie. Gdy ponownie do niego wsiadłem, po uruchomieniu silnika próbowałem włączyć garmina i tylko już logo zostało. Potem urządzenie było w samochodzie przez jakieś 3 tygodnie gdy samochód był używany i nie udało się go włączyć więc to chyba nie przez ten soft.
Zresztą serwis odpowiada, że może być dużo przyczyn i nie są w stanie stwierdzić dlaczego tak się dzieje.
Szczerze mówiąc nie jestem pewien jaka była tam wersja softu. Jednak zdecydowanie nie było o "zawieszenie się urządzenia na kilka godzin". Było tak, że urządzenie działało normalnie i po dojechaniu do celu zostało wyłączone przyciskiem u góry. Pozostawiłem je w uchwycie samochodowym. Potem samochód nie był używany przez około 3 tygodnie. Gdy ponownie do niego wsiadłem, po uruchomieniu silnika próbowałem włączyć garmina i tylko już logo zostało. Potem urządzenie było w samochodzie przez jakieś 3 tygodnie gdy samochód był używany i nie udało się go włączyć więc to chyba nie przez ten soft.
Zresztą serwis odpowiada, że może być dużo przyczyn i nie są w stanie stwierdzić dlaczego tak się dzieje.
Pozdrawiam.
Waclaw
Waclaw
- beetle-m
- Garniak
Jeśli w marcu/kwietniu wymieniłeś na nowy egzemplarz to czy później sam aktualizowałeś firmware (lub przez serwis) ?
Ostatnia wersja oprogramowania pojawiła się ok. 21-07-2011 więc zakladam, że masz w urządzeniu wersję starszą niż 3.70
Teoretycznie właśnie wersja 3.70 rozwiązuje (lub próbuje rozwiązać) problem zbliżony do Twojego.
Po wymianie na kolejny egzemplarz sprawdź dostępność nowej wersji WebUpdaterem.
Ostatnia wersja oprogramowania pojawiła się ok. 21-07-2011 więc zakladam, że masz w urządzeniu wersję starszą niż 3.70
Teoretycznie właśnie wersja 3.70 rozwiązuje (lub próbuje rozwiązać) problem zbliżony do Twojego.
Po wymianie na kolejny egzemplarz sprawdź dostępność nowej wersji WebUpdaterem.
Pozdrawiam, mariuszD
Poprzednio urządzenie wróciło do mnie na początku kwietnia. I mając je w rękach mogłem zaraz po powrocie z serwisu aktualizować ale później nic z nim nie robiłem pewnie mam starszą wersję.
Tym razem jak wróci z serwisu to zwrócę na to uwagę i jeśli będzie starsze to zaktualizuję do nowszej wersji.
Ciekawe tylko jak się "wieszały" urządzenia ze starszą wersją softu.... Czy podczas nawigacji? Czy też po wyłączeniu i włączeniu tylko logo garmin. I ciekawe ile godzin były "zawieszone".
Niemniej jednak muszę kupić drugie urządzenie jako zapasowe (bo temu już nie wierzę). I tu dylemat: czy kupić takie samo: znam obsługę ale jeśli też się zepsuje ... czy jakieś inne?
Tym razem jak wróci z serwisu to zwrócę na to uwagę i jeśli będzie starsze to zaktualizuję do nowszej wersji.
Ciekawe tylko jak się "wieszały" urządzenia ze starszą wersją softu.... Czy podczas nawigacji? Czy też po wyłączeniu i włączeniu tylko logo garmin. I ciekawe ile godzin były "zawieszone".
Niemniej jednak muszę kupić drugie urządzenie jako zapasowe (bo temu już nie wierzę). I tu dylemat: czy kupić takie samo: znam obsługę ale jeśli też się zepsuje ... czy jakieś inne?
Pozdrawiam.
Waclaw
Waclaw
- beetle-m
- Garniak
Poczekaj z zakupem i potestuj po wymianie.
Nie zostawiaj urządzenia w uchwycie na 3 tygodnie.
Zrób sobie profilaktycznie kopię zawartości urządzenia na PC.
BTW nadal ufasz Garminowi ? "Masz gest"
Nie zostawiaj urządzenia w uchwycie na 3 tygodnie.
Zrób sobie profilaktycznie kopię zawartości urządzenia na PC.
BTW nadal ufasz Garminowi ? "Masz gest"
Pozdrawiam, mariuszD
Garminowi ufam tylko nie ufam za bardzo GPSMAP620 
Zapasowe i tak kupę - to już postanowione ale nie musi to być oczywiście Garmin.
Jeśli masz doświadczenie w innych urządzeniach to chętnie dowiem się czegoś ciekawego.
Zapasowe i tak kupę - to już postanowione ale nie musi to być oczywiście Garmin.
Jeśli masz doświadczenie w innych urządzeniach to chętnie dowiem się czegoś ciekawego.
Pozdrawiam.
Waclaw
Waclaw
Mogę spokojnie pochwalić serwis Garmina w Polsce: urządzenie (nie licząc weekendu) wróciło na trzeci dzień. Oczywiście wymienione na ponaprawowe. Był w nim soft 3.50 i już wgrałem 3.70. Zobaczymy jak długo podziała.
Pozdrawiam.
Waclaw
Waclaw
- beetle-m
- Garniak
Poszukaj "jak" i zrób mu "master reset" po aktualizacji firmware'u.
Co go nie zabije, to go wzmocni.
Co go nie zabije, to go wzmocni.
Pozdrawiam, mariuszD
Słusznie.beetle-m pisze:Co go nie zabije, to go wzmocni.
Chyba było coś z przytrzymaniem palca w lewym górnym rogu ekranu podczas włączenia.
EDIT: błąd poprawiony
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2011, 11:58 przez Waclaw, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam.
Waclaw
Waclaw
- beetle-m
- Garniak
Za ostro grasz.Waclaw pisze:... coś z przyrzynaniem palca
Pozdrawiam, mariuszD