sposób zachwalania sprzedawanych przez dystrybutora produktów

Dyskusje bliżej lub dalej związane z GPSami, zawsze jednak w doborowym towarzystwie.
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Re: Screeny z oprogramowania TWONAV i map z zestawu.

Post autor: Mariusz65 »

Właśnie zgłosiłem naruszenie zasad tej aukcji:
:arrow: http://allegro.pl/gr-260-wiecej-niz-gar ... 94171.html

Do końca 10 dni dostępnych 10 sztuk.

Zobaczymy czy zostanie usunięta...? Zgodnie z regulaminem Allegro jutro powinno jej nie być ;-)
Zasady Allegro pisze:Manipulacja słowami kluczowymi

Użycie słów kluczowych ma miejsce wtedy, gdy Sprzedający wykorzystuje nieprawidłowo pewne wyrazy (nazwy marek, nazwiska i inne), aby zwiększyć popularność swojej aukcji.

W opisie oraz tytule przedmiotu niedozwolone jest umieszczanie słów kluczowych w celu manipulowania wynikami wyszukiwania. Takie działania są nie fair w stosunku do Kupujących, ponieważ mogą im utrudniać dotarcie do interesującego ich przedmiotu.

Za manipulację uznajemy zarówno listę wyrwanych z kontekstu słów kluczowych (często pisanych tekstem w kolorze tła), jak i inne sposoby wprowadzenia do opisu nazw pokrewnych produktów/producentów.

Przykłady niedozwolonego użycia słów kluczowych w opisie przedmiotu:

•Umieszczenie w opisie lub tytule aukcji listy słów niezwiązanych bezpośrednio z przedmiotem sprzedaży.
W opisie telefonu Nokia nazwy typu: Alcatel, Ericsson, Motorola, Siemens, Sony.
W aukcji bluzki marki Mango nazwy typu: Zara, Cubus, Reserved.
•Umieszczenie listy "popularnych" słów kluczowych, które często są używane w wyszukiwarkach (np. "mp3, seks, sex itd.").
•Umieszczenie wyrażeń: "zapach typu", "odzwierciedlenie", "podobne do", "w stylu", "lepsze niż", "nie jak..." i podobnych, w zestawieniu z nazwami marek. Niektóre przypadki takiego wykorzystania nazw marek mogą stanowić naruszenie praw handlowych producentów.
Zapisy typu: "Bluzka w stylu Zara", "Spodnie lepsze niż Wrangler".
Marko pisze:co widać np. na poniższym zdjęciu...
Fajny :!: krajobraz :D tylko ten motocykl trochę go szpeci :wink:
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2011, 21:00 przez Mariusz65, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
Awatar użytkownika
EGON
Garniak

Post autor: EGON »

Ja też zgłosiłem naruszenie zasad (manipulacja słowami kluczowymi).
Więcej zgłoszeń i powinni się tym zająć.
Pozdrawiam, Piotr

GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
Shelton
Początkujący

Post autor: Shelton »

Po zatym jest coś jeszcze takiego jak słowa kluczowe i pozycjonowanie.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Shelton pisze:Po zatym jest coś jeszcze takiego jak słowa kluczowe i pozycjonowanie.
A może warto zatrudnić prawników, którzy podpowiedzą co wolno, a czego nie?
Bo to co robi TwoNav w tym "pozycjonowaniu" jest w Polsce zakazane.

Temat przeleciałem pobieżnie, zatem możliwe że zrozumiałem coś nie tak, ale sądzę że mamy tu do czynienia z "Reklamą porównawczą".

http://pl.wikipedia.org/wiki/Reklama_por%C3%B3wnawcza

Tego typu reklama jest w Polsce opisana prawem:

Kolejnym typem reklamy podlegającej prawnym ograniczeniom jest reklama porównawcza. Zgodnie z art. 16 ust. 3 i 4 ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji wśród czynów zaliczanych do nieuczciwej konkurencji znalazła się reklama porównawcza. Za taką reklamę uznaje się przekaz reklamowy umożliwiający bezpośrednio lub pośrednio rozpoznanie konkurenta albo towarów lub usług oferowanych przez konkurenta. Stanowi on czyn nieuczciwej konkurencji, jeżeli jest sprzeczny z dobrymi obyczajami.

Reklama porównawcza nie jest sprzeczna z dobrymi obyczajami, jeżeli łącznie spełnia następujące przesłanki:
1) nie jest reklamą wprowadzającą w błąd,
2) w sposób rzetelny i dający się zweryfikować na podstawie obiektywnych kryteriów porównuje towary lub usługi zaspokajające te same potrzeby lub przeznaczone do tego samego celu (zatem porównanie powinno dotyczyć usług lub towarów substytucyjnych),
3) w sposób obiektywny porównuje jedną lub kilka istotnych, charakterystycznych, sprawdzalnych i typowych cech tych towarów i usług, do których może należeć także cena,
4) nie powoduje na rynku pomyłek w rozróżnieniu między reklamującym a jego konkurentem, ani między ich towarami albo usługami, znakami towarowymi, oznaczeniami przedsiębiorstwa lub innymi oznaczeniami odróżniającymi,
5) nie dyskredytuje towarów, usług, działalności, znaków towarowych, oznaczeń przedsiębiorstwa lub innych oznaczeń odróżniających, a także okoliczności dotyczących konkurenta - niedopuszczalna jest reklama oczerniająca konkurenta,
6) w odniesieniu do towarów z geograficznym oznaczeniem regionalnym odnosi się zawsze do towarów z takim samym oznaczeniem,
7) nie wykorzystuje w nieuczciwy sposób renomy znaku towarowego, oznaczenia przedsiębiorstwa lub innego oznaczenia odróżniającego konkurenta ani też geograficznego oznaczenia regionalnego produktów konkurencyjnych,
8 ) nie przedstawia towaru lub usługi jako imitacji czy naśladownictwa towaru lub usługi opatrzonych chronionym znakiem towarowym albo innym oznaczeniem odróżniającym.

cytat: http://www.cie.gov.pl/publikacje/ppwue_ ... lamy/7.htm
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Shelton
Początkujący

Post autor: Shelton »

Powstaje pytanie czy to urządzenie nie jest faktycznie lepsze... pomijając kwestie etyczne.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

A jeżeli uważam, że nie jest, bo rozmieszczenie guzików w etrexie jest bardziej ergonomiczne to co teraz? :D
A z innej beczki - nie jest, bo:
3) w sposób obiektywny porównuje jedną lub kilka istotnych, charakterystycznych, sprawdzalnych i typowych cech tych towarów i usług, do których może należeć także cena,
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

Przypuszczam, że gdyby Garmin podał sprzedającego do sądu, to wygrałby bez problemu.
Tego typu aukcji jest cała masa więc pewnie firmy tego nie śledzą, ale gdyby takie stwierdzenia pojawiły się w szeroko rozpowszechnianych reklamach, to sprawa byłaby w sądzie na 100%.

Coś mi się kojarzy, że był kiedyś jakiś proces między producentami proszków do prania…
W reklamie można mówić, że proszek X jest rewelacyjny ale nie można powiedzieć, że jest lepszy od proszku Y ;-)
Chyba nawet stwierdzenie, że proszek X jest "najlepszy ze wszystkich", jest niebezpieczne z punktu prawnego…
Pozdrawiam Mariusz
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 8 times
Been thanked: 1 time

Post autor: Marko »

@EGON, Mariusz65
Należy zgłosić sprzedającego, bo Garmin pojawia się w każdej z jego aukcji.

Nie ma to wpływu na sprzedaż, bo Holux na allegro (i chyba nie tylko na allegro) nie sprzedaje się ;)
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

Czy się sprzedają czy nie to nie zmienia faktu, że sprzedający jest zwykłym kombinatorem ;-)

Pewnie, że należało by go zgłosić, tylko komu się chce być "policjantem" i wyłapywać tych wszystkich cwaniaków. Świata i tak nie naprawimy – szkoda życia i nerwów ;-)
Serwis Allegro sam powinien bardziej kontrolować opisy aukcji.

Ja miałem kiedyś taki przypadek, że przed oficjalnym zgłoszeniem naruszenia zasad, napisałem (o ja naiwny) grzeczny list na PW do sprzedającego z prośbą aby sam zmienił opis. Skutek był taki, że przez tydzień otrzymywałem od tego gościa maile z chamskimi obelgami. W końcu byłem zmuszony do złożenia skargi Allegro, które z kolei poprosiło mnie o przesłanie całej korespondencji (w formacie uniemożliwiającym wcześniejsza edycję). Koleś dostał od nich ostrzeżenie, że jeśli nie zaprzestanie swoich praktyk, to zablokują mu konto i dopiero wtedy dał mi spokój.
Pozdrawiam Mariusz
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Mariusz65 napisał o skutkach prawnych, ale prawo, prawem a ogólnie przyjętych zasady i zwyczaje, też mają zastosowanie,
w reklamach cenowych, nikt nie wskazuje z nazwy firmę, która sprzedaje ten sam produkt,
ale w wyższej cenie, podaje się stosowaną cenę bez wskazani podmiotów zajmujących się sprzedaż takiego samego produktu,
takie hasło „Hiszpański Garmin Oregon”, my możemy stosować na forum jako osoby nie zainteresowane, (nie mące w tym w tym interesu),
ale nie podmiot zajmujący się dystrybucją tego sprzętu, poza tym hasło nie jest chwytliwe, jest zbyt szczegółowe, jeżeli już,
to lepiej by brzmiało Sportiva- Hiszpański Oregon, ale widać, że na siłę próbuje się utożsamić sprzęt Two Nav z inną marką „wciskając” jak najwięcej informacji,
co często ma odwrotny skutek.

andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 8 times
Been thanked: 1 time

Post autor: Marko »

To jest trochę komiczne.

Z jednej strony polski dystrybutor odnosi się do Garmina w tytułach aukcji allegro, a z drugiej unika konkurencji jak ognia na Facebooku i na swoim forum...
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

Mariusz65 pisze:Właśnie zgłosiłem naruszenie zasad tej aukcji:
:arrow: http://allegro.pl/gr-260-wiecej-niz-gar ... 94171.html
Zobaczymy czy zostanie usunięta...? Zgodnie z regulaminem Allegro jutro powinno jej nie być ;-)
Widzę, że Allegro działa i aukcja już została usunięta ;-)

Zmarnowałem 5 minut i napisałem aby przyjrzeli się również innym aukcjom sprzedającego gpssklep_pl
Zobaczymy jaki będzie rezultat ;-)
Pozdrawiam Mariusz
asandrzej
Garniak

Od początku jak poruszyłem ten temat, pisałem dosyć powściągliwie, nie chciałem „ brużdić ” firmie,
miałem nadzieje, że wezmą pod uwagę moje zdanie i sami zmienią to, czego nie powinni zamieszczać.

andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

asandrzej pisze:ale nie podmiot zajmujący się dystrybucją tego sprzętu
To chyba nie jest jakiś wielki dystrybutor czy Firma ;-) – koleś sprzedał dopiero 30 przedmiotów.
Chyba, że wśród sprzedawców TwoNav jest powszechną praktyką podszywanie się pod Garmina… ;-)
Nie wiem bo nie śledzę tematu tak dokładnie.
Pozdrawiam Mariusz
asandrzej
Garniak

Też nie śledzę aukcji gpssklep_pl, trafiłem przypadkiem, po poście „Azymut” z informacją o eTrex,
chciałem zobaczyć, czy na Allegro już jest aukcja eTrex 30, w ten spsób zauważyłem tytuły aukcj gpssklep_pl,
które wzbudził moje zastrzeżenia.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ