Moderatorzy: Spider, Magnoom, GPS Maniak
easyrider napisał(a):Trochę to trwało, ale w końcu zakończyłem test - a właściwie porównanie czasu pracy GPS'a na baterii.
Uzyskane wyniki dotyczą największego obecnie akumulatorka o rzeczywistej pojemności 2540mAh
w technologii ready to use - posiadającą lepsze charakterystyki rozładowania od zwykłych NiMH
Przypomnę czasy uzyskane podczas testu balkonowego:
GPSMap 62s - 26h 24m
eTrex 30 - 28h 56m
Dziwi niewielka różnica pomiędzy odbiornikami, a uzyskane wyniki są podejrzanie duże, ale wynikają one z braku przemieszczania się GPS'ów - poza podświetleniem ekranu to właśnie przerysowanie mapy (czyli sporo obliczeń procesora) pochłania najwięcej energii z baterii.
Kolejne porównanie było przeprowadzone podczas normalnej nawigacji po drogach - trochę w samochodzie, trochę pieszo.
Odbiorniki były skonfigurowane i używane dokładnie w ten sam sposób - każde wyszukiwanie, każda zmiana funkcji itp. była przeprowadzana równocześnie na obu GPS'ach.
W takich warunkach GPSMap 62s osiągnął czas pracy 18h 35m - czyli porównywalny do czasów uzyskiwanych przez innych użytkowników tego modelu.
Biorąc pod uwagę "czasy balkonowe" zaskoczeniem okazał się wynik etrex'a...
etrex 30 w tych samych warunkach pracował 26h 10m - i tu wychodzi największa "zaleta wolnego procesora"
Oczywiście każdy ma swoje sposoby używania GPS'ów (różne mapy, konfiguracje, baterie, i inne przyzwyczajenia) więc czas działania swojego GPS'a uzyska trochę inne,
ale to porównanie miało na celu pokazanie różnicy w długości działania - czyli pośrednio poboru energii przez te dwa konkretne modele odbiorników - w kontekście procesorów o różnej wydajności...
Czyli albo dwa-trzy razy szybsze wyszukiwanie i wyświetlanie informacji - albo prawie 30% dłuższe działanie GPS'a... wybór jest prosty, prawda?
GPS Maniak napisał(a):Ponieważ po usunięciu co bardziej upierdliwych bugów w oprogramowaniu eTrexa, zbliżył się on pod względem funkcjonalności do mojego 62ST,
easyrider napisał(a):Wystarczy nieco ruszyć kursor i się cofnąć - wtedy również trasa zostaje przeliczona po drogach.
easyrider napisał(a):Może to celowe działanie Garmina - trzeba wziąć pod uwagę duży czas przeliczania trasy powolnego eTrexa...
GPS Maniak napisał(a):... przy przesuwaniu kursora w celu sprawdzenia co widać "za krawędzią" mamy wyraźną różnicę w działaniu np. 62-ki, w której tempo kreślenia wektorowej mapy nadąża za kursorem, podczas gdy w eTrexie pojawia się "biała plama". Niemniej czas potrzebny eTrexowi na wypełnienie tej białej plamy mapą (wektor: zoom 120-500m) wynosi jadną góra 2-3 sekundy, co w praktyce nie powoduje żadnego dyskomfortu.
O tym jak w eTrexie_30 wygląda podglądanie mapy wektorowej (tu: GPS Walker) "za krawędzią ekranu" można przekonać się na FILMIE
szy napisał(a):Po prawie trzech tygodniach obserwacji jak sobie Ola radziła z eTreksem 20 mam o nim całkiem sympatyczne zdanie.
Z Waszych dyskusji wyniosłem opinię, jaki to ślimak w akcji, natomiast w praktyce, kiedy to sobie wesoło zdobywaliśmy przełęcz za przełęczą , okazał się bardzo przyzwoitym odbiornikiem. Zamierzam wszystko zebrać do kupy i wrzucić w jednego posta, odnosząc się czasem do 62, bo to chyba dwa najlepsze wybory rowerowe na tę chwilę (jakość/cena).
Pietern napisał(a):A ja się zjeżyłem już dokumentnie. Powodem jest kompas w moim Etrexie, który robi sobie co on chce.
popej napisał(a):Pojawił się spatchowany firmware, który uruchamia w eTreksie 20 funkcje eTrexa 30. Oczywiście chodzi o funkcje programowe, kompasu, barometru ani ANT nie będzie. http://www.elgps.com/foroGPS/viewtopic.php?f=27&t=10553
pelsta napisał(a):Wiedziałem, że się tego doczekam.
Plik GUPDATE.gcd skopiować do katalogu Garmin\ w eTrexie.
Odłączyć poprzez bezpieczne odłączanie sprzętu i włączyć eTrexa (akumulatorki powinny być naładowane).
Po chwili pojawi się informacja w jęz. angielskim że wykryto aktualizację i prośba o potwierdzenie że się chce aktualizować. Domyślnie podświetlone No. Dopiero po pewnym czasie udaje się podświetlić Yes i potwierdzić. Dalej aktualizacja przebiega normalnie.
Po zakończeniu aktualizacji eTrex się resetuje i na ekranie startowym widzimy napis eTrex30 zamiast eTrex20.
Wszystkie ustawienia się skasowały.
Pliki .jnx są wyświetlane.
W menu pojawiły się nowe ekrany "Wykres wysokości" , "Celuj i idź".
Na ekranie kompasu napis "Naciśnij Menu, aby skalibrować"
Plik GUPDATE.gcd został skasowany.
Mapy nie ruszone.
Katalog GPX\ wydaje się nietknięty.
Na wszelki wypadek skopiowałem katalog z profilami (całej zawartości eTrexa nie chciało mi się; sami wiecie jak długo to trwa ). Niestety po odtworzeniu go po aktualizacji nie przywróciły się moje ustawienia - trzeba posiedzieć nad nimi jeszcze raz
To tyle na szybko.
Idę sprawdzić jak się chodzi mając wykres wysokości na mapie
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość