Garmin Montana
Re: Garmin Montana
To jest rzeczywiście super funkcja. Ja podpiąłem skrót przełączający blokadę ekranu pod dwuklik, natomiast po jednym kliku pokazuje mi się ekran statusu z panelem Ulubione, w który włożyłem mapę, komputer podróży, przełączenie BirdsEye i skróty zmieniające orientację mapy - dzięki temu bez względu na to, jak głęboko jestem w menu albo czy mam zablokowany ekran czy nie, po jednym kliku w przycisk zasilania mogę szybko wrócić do mapy, komputera albo przy pomocy skrótów zmienić najczęściej wykorzystywane ustawienia.Miszel pisze:To jest mieszanina starszych i najnowszych "customizations".
W najnowszym fw 3.60 pojawiła się możliwość podpięcia pod klawisz włącznika Montany dwóch dowolnych komend (dla: klik i podwójny klik). Dla mnie super! Podpiąłem sobie blokadę ekranu i wreszcie jest to o co chodzi - po jednym kliknięciu można chować pracującą Montane do kieszeni bez zastanawiania się co będzie na ekranie po jej wyjęciu...
W ogóle dochodzę do wniosku, że Montana to GPS, który trzeba dobrze poznać, żeby wykorzystać jego możliwości i "wieloprofilowość". Kupiłem go na tydzień przed wyjazdem na wakacje i owszem, przydał się, jego używanie podczas pieszej turystyki nie było jednak nawet w połowie tak przyjemne jak teraz, gdy: a) nauczyłem się korzystać ze skrótów (które w międzyczasie zaczęły działać lepiej i zyskały większe możliwości, niż przy firmware 2.40), b) skonfigurowałem sobie odbiornik (menu, szuflada, profile, panele - w tym Ulubione) zgodnie ze swoimi upodobaniami.
Paweł
Do pobrania przez Webupdater:
Montana Help Files
Po zainstalowaniu, na wielu ekranach w podręcznych menu pojawia się pozycja 'Help' z objaśnieniami aktualnie wyświetlanego ekranu.
Miszel na Czarnym Lądzie
Montana Help Files
Po zainstalowaniu, na wielu ekranach w podręcznych menu pojawia się pozycja 'Help' z objaśnieniami aktualnie wyświetlanego ekranu.
Miszel na Czarnym Lądzie
Monterra (+XRV750)
jestem teraz w Gent i przez 1350km Montana nie wytyczyła mi trasy z Krakowa, cały czas pokazywał się komunikat błąd wytyczania trasy
Ciekawe, czy to wina mapy czy nawi. Po powrocie do Polski będę sprawdzał. Mapa działa bo keszować się da
Ciekawe, czy to wina mapy czy nawi. Po powrocie do Polski będę sprawdzał. Mapa działa bo keszować się da

- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 5 times
To generalnie przypadłość Garmina!raffik pisze:Ciekawe, czy to wina mapy czy nawi.

Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/
Jakby ktoś się przemógł i postanowił używać Montany na rowerze, to już ma jak ją zaczepić na kierownicy:
http://www.gpscity.ca/ram-mount-garmin- ... ga46u.html
Miszel na Czarnym Lądzie
http://www.gpscity.ca/ram-mount-garmin- ... ga46u.html
Miszel na Czarnym Lądzie
Monterra (+XRV750)
jak wracałem z Maroka to wytyczył mi trasę do Krk 3150km bez mrugnięcia okiem. Więc ja nie wiem o co chodzi.
Ważne że działa
Ważne że działa
Uchwyt RAM do Montany na rower/motocykl/quad
http://gpstracklog.com/2011/11/garmin-m ... mount.html
http://gpstracklog.com/2011/11/garmin-m ... mount.html
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Montana większe litery nazw miejscowości
Witam wszystkich Garniaków.
Używałem przez cztery lata nawigacji Colorado 300,od miesiąca mam Montanę 650.Bardzo fajny GPS ,duży wyświetlacz ,tylko nie mogę powiększyć nazw miejscowości.Mam zainstalowane GPMapa NT 3d 2010.3 . Powiększanie nazw ulic jest ok,punkty własne ok , a miejscowości nie.
Używałem przez cztery lata nawigacji Colorado 300,od miesiąca mam Montanę 650.Bardzo fajny GPS ,duży wyświetlacz ,tylko nie mogę powiększyć nazw miejscowości.Mam zainstalowane GPMapa NT 3d 2010.3 . Powiększanie nazw ulic jest ok,punkty własne ok , a miejscowości nie.
Cześć,
czy jest jakaś możliwość by mieć rejestrowany ślad nie kasował sie po 10000pkt?
na naszej montanie?
zastrzegam ze chciałbym mieć zapis co 1 sekude.

Pozdrawiam
Wojtek
czy jest jakaś możliwość by mieć rejestrowany ślad nie kasował sie po 10000pkt?
na naszej montanie?
zastrzegam ze chciałbym mieć zapis co 1 sekude.

Pozdrawiam
Wojtek
-
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 4 times
- Kontakt:
Pewny jesteś że się kasuje? Może archiwizuje? Przejrzyj pliki w katalogu gpx\archive.
faktycznie źle napisałem nie kasuje sie tylko nagle przestaje sie rejestrowac.
osiąga 10000pkt. i koniec. nie zapisuje juz nic dalej. czyli częsci drogi mi nie zapisuje.
osiąga 10000pkt. i koniec. nie zapisuje juz nic dalej. czyli częsci drogi mi nie zapisuje.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Nie wiem dokładnie jak to jest w Montanie ale per analogia do eTrexa czy 62 sprawdź ustawienia:
Konfiguracja -> Ślady -> Autoarchiwizacja. Zapewne masz tam ustawione "Codziennie" bądź "Co tydzień".
Nie wykluczone że gdy ustawisz tam: "Gdy pełna pamięć" odbiornik - po zapełnieniu bufora (10.000 pkt) zrzuci ślad do archiwum po czym nastąpi wyzerowanie bufora, w konsekwencji zapis kolejnych 10.000 pkt.
Nie będzie to zapewne do końca to czego oczekujesz, bo dłuższe ślady będą się składały z kilku niezależnych plików ale zawsze jest to jakieś rozwiązanie.
Przy czym jeszcze przed wycieczką sprawdź czy to na pewno zadziała tak jak opisałem, żeby potem nie było na mnie że przeze mnie straciłeś ważny ślad

Konfiguracja -> Ślady -> Autoarchiwizacja. Zapewne masz tam ustawione "Codziennie" bądź "Co tydzień".
Nie wykluczone że gdy ustawisz tam: "Gdy pełna pamięć" odbiornik - po zapełnieniu bufora (10.000 pkt) zrzuci ślad do archiwum po czym nastąpi wyzerowanie bufora, w konsekwencji zapis kolejnych 10.000 pkt.
Nie będzie to zapewne do końca to czego oczekujesz, bo dłuższe ślady będą się składały z kilku niezależnych plików ale zawsze jest to jakieś rozwiązanie.
Przy czym jeszcze przed wycieczką sprawdź czy to na pewno zadziała tak jak opisałem, żeby potem nie było na mnie że przeze mnie straciłeś ważny ślad

Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Macałem się z dwoma uchwytami rowerowymi. RamMount oraz garminowski http://www.garmin24.pl/pl/p/Uchwyt-rowe ... 654-07/489jacze pisze:witam, czy do Montany jest juz uchwyt rowerowy?
Garminowski jest tańszy i w ogóle bardziej mi się podoba.
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Po stracie mojego starego i kochanego Colorado zdecydowałem się szarpnąć i kupić Montanę 600. Od wczoraj jest u mnie w domu. Powiem krótko - rewelacja. Poza jedną fatalną rzeczą...
Problem polega na tym, że wyjątkowo często (tak z 8 na 10 przypadków) kliknięcie na menu (trzy poziome kreseczki) w trybie mapy kończy się natychmiastowym, samoczynnym wyłączeniem urządzenia. Rzecz praktycznie dyskwalifikująca użytkowanie. W innych miejsca menu, które chyba zwiedziłem całe, nie ma takich niespodzianek. Czy ktoś z Was zetknął się z podobnym problemem? Firmware od początku zaktualizowałem do 4.4.
Z góry dzięki za pomoc.
Problem polega na tym, że wyjątkowo często (tak z 8 na 10 przypadków) kliknięcie na menu (trzy poziome kreseczki) w trybie mapy kończy się natychmiastowym, samoczynnym wyłączeniem urządzenia. Rzecz praktycznie dyskwalifikująca użytkowanie. W innych miejsca menu, które chyba zwiedziłem całe, nie ma takich niespodzianek. Czy ktoś z Was zetknął się z podobnym problemem? Firmware od początku zaktualizowałem do 4.4.
Z góry dzięki za pomoc.