@GPSManiak
Lechu, jeszcze odnośnie tych 12-tu funkcji.
Nie korzystam ze ściągi, bo to działa ca. jak w eTrexie, z powodu podobieństwa usytuowania klawiszy -z boku obudowy.
Co do funkcji: ta sama funkcja powoduje różne działania w zależności od ekranu np. CompeEngCommand No. 11 (Close Menu) powoduje cofnięcie o 1 ekran w tył na wszystkich stronach za wyjątkiem strony nadrzędnej, którą jest mapa - tu QUIT(ESC, inaczej: CloseMenu) działa jako "Centruj mapę do pozycji".
Ad. braku opisu - są tylko dwa klawisze: lewy MENU i prawy ON, więc nie ma potrzeby użycia ściągawki - w eTrexie też nie oglądałem obudowy z każdej strony za każdym razem. Fakt, za pierwszym razem musiałem się tego nauczyć, później spróbować ponownie i za trzecim razem już śmigałem po menu.
Inną sprawą jest fakt, że po 2 miesiącach nie używania eTrexa, musiałem nieco sobie przypomnieć, ale nie wymagało to ściągi; podobnie było z Colorado. TwoNav postrzegam nieco lepiej pod względem intuicji obsługi - w razie wyjątkowej sklerozy (bez urazy

) zawsze można użyć dotyku. W sumie wszelkie rozterki mijają po klikukrotnym użyciu klawiszy bocznych...
Ad. menu kontekstowego: w TwoNav wywołuje się na 2 sposoby: (1) przez naciśnięcie lewego klawisza MENU (we wszystkich ekranach poza nadrzędnym - ekranem mapy), (2) przez dłuższe przytrzymanie obiektu (np. mapy) palcem.
Używając małej Sportivy mam wrażenie, że programiści CompeGPS postawili sobie za cel "the sky is the limit"... co czasem, w Sportivie, odbija się "czkawką", stąd, nauczony doświadczeniem, powyłączałem wszystkie funkcje automatyczne, w tym wspomniany Autocenter (zwłaszcza w kontekście dualności z funkcją guzikową - QUIT, które to nazywa się "close menu").
@Miszel
Zazdroszczę wielkości przycisków. TwoNav ma je (na nadrzędnym ekranie mapy) bardzo małe - takie pod "paznokieć", a nie pod "opuszek palca" - jak w Montanie.