Oregon 450 na rower czy..?

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Miszel
Bywalec

Re: Oregon 450 na rower czy..?

Post autor: Miszel »

GPS Maniak pisze: No i tu pytanie - Czy w Montanie istnieje taka możliwość? Tzn.
* czy można np. na ekranie mapy umieścić ikonę: "Kierunek góra/północ góra", tak by jednym pacnięciem palucha w ekran mapa orientowała się zgodnie z moim życzeniem,
Zrobiłem to specjalnie dla ciebie, bo dla mnie akurat nie jest to takie ważne:
235 [640x480].jpg
235 [640x480].jpg (6.7 KiB) Przejrzano 9798 razy
243 [640x480].jpg
243 [640x480].jpg (10.35 KiB) Przejrzano 9798 razy
Widać standardowy ekran nawigacji i ten sam ekran z wysuniętym panelem i skrótami do własnych komend. Tych skrótów może być więcej, lecz zawsze widać tylko 3 na raz. Żeby zobaczyć więcej należy przesunąć je palcem. Sam panel wysuwa się dotknięciem "v" na górze ekranu.

Co do centrowania mapy, to w trakcie przeglądania/przesuwania jej cały czas mamy na ekranie widoczny przycisk odpowiadający funkcji "Quit" w twojej 62-ce.
Miszel na Czarnym Lądzie
Monterra (+XRV750)
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

@GPSManiak
Lechu, jeszcze odnośnie tych 12-tu funkcji.
Nie korzystam ze ściągi, bo to działa ca. jak w eTrexie, z powodu podobieństwa usytuowania klawiszy -z boku obudowy.
Co do funkcji: ta sama funkcja powoduje różne działania w zależności od ekranu np. CompeEngCommand No. 11 (Close Menu) powoduje cofnięcie o 1 ekran w tył na wszystkich stronach za wyjątkiem strony nadrzędnej, którą jest mapa - tu QUIT(ESC, inaczej: CloseMenu) działa jako "Centruj mapę do pozycji".

Ad. braku opisu - są tylko dwa klawisze: lewy MENU i prawy ON, więc nie ma potrzeby użycia ściągawki - w eTrexie też nie oglądałem obudowy z każdej strony za każdym razem. Fakt, za pierwszym razem musiałem się tego nauczyć, później spróbować ponownie i za trzecim razem już śmigałem po menu.
Inną sprawą jest fakt, że po 2 miesiącach nie używania eTrexa, musiałem nieco sobie przypomnieć, ale nie wymagało to ściągi; podobnie było z Colorado. TwoNav postrzegam nieco lepiej pod względem intuicji obsługi - w razie wyjątkowej sklerozy (bez urazy ;)) zawsze można użyć dotyku. W sumie wszelkie rozterki mijają po klikukrotnym użyciu klawiszy bocznych...

Ad. menu kontekstowego: w TwoNav wywołuje się na 2 sposoby: (1) przez naciśnięcie lewego klawisza MENU (we wszystkich ekranach poza nadrzędnym - ekranem mapy), (2) przez dłuższe przytrzymanie obiektu (np. mapy) palcem.

Używając małej Sportivy mam wrażenie, że programiści CompeGPS postawili sobie za cel "the sky is the limit"... co czasem, w Sportivie, odbija się "czkawką", stąd, nauczony doświadczeniem, powyłączałem wszystkie funkcje automatyczne, w tym wspomniany Autocenter (zwłaszcza w kontekście dualności z funkcją guzikową - QUIT, które to nazywa się "close menu").

@Miszel
Zazdroszczę wielkości przycisków. TwoNav ma je (na nadrzędnym ekranie mapy) bardzo małe - takie pod "paznokieć", a nie pod "opuszek palca" - jak w Montanie.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Miszel pisze:Zrobiłem to specjalnie dla ciebie, bo dla mnie akurat nie jest to takie ważne:
Dzięki. Jak dla mnie - reeeeweeeelaaacja :!:
Ciekawe czy FW Dakoty/Oregona pójdą w tym samym kierunku?
Miałbym wówczas powód nieco przychylniej pisać o dotykowcach Garmina :wink:
Marko pisze:@Miszel
Zazdroszczę wielkości przycisków. TwoNav ma je (na nadrzędnym ekranie mapy) bardzo małe - takie pod "paznokieć", a nie pod "opuszek palca" - jak w Montanie.
Po uwzględnieniu realnej wielkości ekranu Montany to już nie pod "opuszek palca" ale pod "opuch palucha" :D , co zresztą przy wykorzystaniu sprzętu na motocyklu czy rowerze jest dodatkową zaletą.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Miszel
Bywalec

No więc mam wrażenie, że Montaną zainteresowali się głównie motocykliści :lol: . Nawet sam Garmin chyba tego nie oczekiwał. Ja sam jak zobaczyłem jej zapowiedzi, to dostałem poważnego kuku na umyśle. Wtedy najbardziej pociągneło mnie bajeczne wprost zarządzanie trackami w porownaniu do mojego starego zumo.
Montana doskonale nadawałaby się na rower gdyby nie jej rozmiary i brak dedykowanego uchwytu. Teraz widzę, że własnie motocykliści wzięli ostro w obroty MontanęBeta i zarzucają chłopców stamtąd swoimi propozycjami :D . Wymusili np. możliwość wyłączenia rekalkulacji trasy. Ja tego zupełnie nie czuję :? - wyświetlanie zapisanych tracków równocześnie z trasą w normalnym routingu zupełnie przecież załatwia sprawę. Ale to dygresja.
Miszel na Czarnym Lądzie
Monterra (+XRV750)
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

@ Miszel

Pisz więcej o takich „bajerkach”, nie jeden potrząśnie kiesą.

andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

GPS Maniak pisze:Ciekawe czy FW Dakoty/Oregona pójdą w tym samym kierunku?
Wątpię! Chyba mają zbyt małe ekrany...
Chociaż dobrze by było gdyby coś pokombinowali, ale gdy śledzę postępy nowych FW Dakoty to tracę nadzieję ;-)
Marzę tylko, żeby poprawili bugi i dali już sobie spokój :lol:
Miszel pisze:motocykliści wzięli ostro w obroty MontanęBeta i zarzucają chłopców stamtąd swoimi propozycjami :D . Wymusili...
To na programistach Garmina da się cokolwiek wymusić... :?: :shock: :wink:
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Miszel pisze: Wymusili np. możliwość wyłączenia rekalkulacji trasy. Ja tego zupełnie nie czuję :?
Ja czuję. Zwłaszcza gdy mapa na ekranie nie jest w pełni routowalna - a tak jest w przypadku moich produkcji czy rastra, albo algorytmy objazdów nie są niezbyt szczęśliwe - co akurat w Garminie jest normą :? Wówczas - podczas korzystania z jakiegoś skrótu - odbiornik nie wariuje w celu znalezienia nowej trasy, a pierwotnie wytyczona trasa - widoczna "jak na dłoni" daje pełnię szczęścia - wiem dokąd "mam się pchać' :wink:

Wracając do samej Montany. Miałem odbiornik w ręku i należy to brać dosłownie. Tzn. nie bawiłem się nim. Po prostu w sklepie wziąłem do ręki, włączyłem, poprzesuwałem po ekranie zdjęcie SAT - bo akurat tylko to było wgrane. Ponieważ patrzę na sprawy GPS z pozycji piechura i to piechura z coraz mniejszą kondycją :oops: zaleta w postaci dużego ekranu, przegrała z wagą i gabarytami urządzenia. Widzę jednak, że od strony softwerowej to fajny sprzęcik ...
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
Miszel
Bywalec

Mariusz65 pisze: To na programistach Garmina da się cokolwiek wymusić... :?: :shock: :wink:
OK, niech będzie że wyprosili. Fakt pozostaje jednak faktem: wspomniane przeze mnie wyłączenie rekalkulacji trasy było dość intensywnie postulowane przez motocyklistow na jednym z forów (advrider) i wiem że zachęcano się tam nawzajem do mailowania do MontanaBeta. Poskutkowało.
Montana w momencie wypuszczenia na rynek była wybitnie niedojrzałym produktem. Teraz, po solidnej liczbie update'ów (2.20 -> 3.60) jest dość dobrze. Z naciskiem na "dość" :wink: To na pewno nie koniec aktualizacji, bo trochę bug'ów jeszcze by się znalazło, a poza tym muszą jeszcze wprowadzić zapowiadane w manualu "adventures". Chyba nikt nie wie dokładnie o co tu chodzi, ale ma to być :D
Żeby nie było tak słodko, to cały czas ludzie zgłaszają problemy z awariami ekranu dotykowego. Polegają one na swego rodzaju "rozkalibrowaniu" ekranu, a niektórzy twierdzą, że problem pojawił się właśnie gdy chcieli wykonać jego kalibrację :lol: . Początkowo wiązano to z niskimi numerami seryjnymi, teraz okazuje się, że zdarza się to także w późniejszych seriach. Przynajmniej tak ludzie to zgłaszają. Garmin tu nie dyskutuje, tylko wymienia urządzenia na nowe. Ale można się naprawdę wkurzyć jeśli nazajutrz zaplanowało sie wyjazd.... Mnie zdarzyło się to w lipcu (tydzień przed wyjazdem), ale po wymianie już mam spokój (odpukać!!).
NIe wiem czy Garmin ma do każdego modelu osobną ekipę? Ale jeśli chodzi o Montanę, to widać że goście pracują intensywnie i z sensem. Ja sam zgłosiłem im w moim mniemaniu pewnego buga dotyczącego dyskutowanych wyżej skrótów i już po paru godzinach mimo różnicy czasu nastąpiła wymiana plików i wyjasnienie, że jednak to ja robię błąd :) . A więc reagują szybko i zależy im.
To tyle gwoli wyjaśnienia podejrzeń, że zachwycam się bezkrytycznie.
Miszel na Czarnym Lądzie
Monterra (+XRV750)
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

@Miszel
Skoro Montana ma służyć głównie jako odbiornik dla zmotoryzowanych, warto poprosić programistów o wprowadzenie również informacji o aktualnej ulicy, nie tylko tej, na którą za kilkadziesiąt kilometrów będziemy skręcać...

Natomiast odnośnie "wyłączenia rekalkulacji", to programiści Garmina czerpią tutaj z najlepszych, hiszpańskich wzorców ;)
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Marko pisze:Natomiast odnośnie "wyłączenia rekalkulacji", to programiści Garmina czerpią tutaj z najlepszych, hiszpańskich wzorców ;)
Marko - to zwykła i na dodatek zupełnie pozbawiona podstaw propaganda. Zanim ktokolwiek na świecie usłyszał o TwoNav, w odbiornikach Garmina była opcja: "Rekalkuluj/Nie rekalkuluj gdy poza trasą" :wink: :lol: To, że potem w erze odbiorników "dla Betty" Garmin z tego zrezygnował, to już jakby inna sprawa.

EDIT:
Marko. Oto dowód - screen jaki opublikowałem w 2005r na mojej www - pochodzący z odbiornika 60CS:

Obrazek
Pozdrawiam Lechu

asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Marko pisze:Natomiast odnośnie "wyłączenia rekalkulacji", to programiści Garmina czerpią tutaj z najlepszych, hiszpańskich wzorców
Jak dobrze przeczytałem, to zmiany odnośnie rekalkulacji trasy nie są inicjatywą programistów Garmina,
więc nie wiem, na jakich wzorcach się opierają, no… może na hiszpańskich, ale coś słyszałem,
że oni, czyli Hiszpanie adoptują, czy asymilują japońskie oprogramowanie do odpowiednika Montany,
może nie jest to całkiem odpowiednik Montany, ale przynajmniej odbiornik dla motocyklistów.
andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
easyrider
Bywalec

Post autor: easyrider »

GPS Maniak pisze:
Marko pisze:Natomiast odnośnie "wyłączenia rekalkulacji", to programiści Garmina czerpią tutaj z najlepszych, hiszpańskich wzorców ;)
Marko - to zwykła i na dodatek zupełnie pozbawiona podstaw propaganda. Zanim ktokolwiek na świecie usłyszał o TwoNav, w odbiornikach Garmina była opcja: "Rekalkuluj/Nie rekalkuluj gdy poza trasą" :wink: :lol: To, że potem w erze odbiorników "dla Betty" Garmin z tego zrezygnował, to już jakby inna sprawa.
Nie bardzo rozumiem kto i z czego zrezygnował - bo wyłączyć automatyczną rekalkulację trasy można we wszystkich turystycznych Garminach do dziś...
Tyle że teraz to się inaczej nazywa - zejścia z drogi, czy jakoś tak...
Oregon 600 . .nuvi 2255 . .nuvi 3597 . . . . + 1 samochód . . + 3 rowery . . + kilka par butów
Awatar użytkownika
Miszel
Bywalec

Dla mnie możliwość wyłączenia rekalkulacji trasy w Montanie nie jest żadnym istotnym bonusem. Jeśli już planuję wcześniej trasę, to z Basecampa wysyłam ją do Montany zarówno jako trasę, jak i tracka. Wtrakcie jazdy wyświetlam obydwie równocześnie. Poza tym mogę przecież na bieżąco wyświetlać jakieś inne wczytane/zarchwizowane tracki, nawet w różnych kolorach i tak przerzucać się w trakcie jazdy na różne warianty trasy, mając cały czas rekalkulację pierwotnej trasy wg wskazanego algorytmu. Ten sposób jest chyba bardziej "flexible" niż tylko wyłączanie rekalkulacji.
Można też jakieś tracki zestawić razem do osobnego pliku img i wyświetlać równocześnie z mapą - jest taki programik gpx2img gdzie robi się to błyskawicznie. W sam raz dla kompletnego laika w grzebaniu w mapach.
Miszel na Czarnym Lądzie
Monterra (+XRV750)
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Marko pisze:Tak swego czasu było z brakiem możlwiości wyświetlenia "odległości do celu" w Nuvi.
Zawsze była dostępna w komputerze podróży.
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
ODPOWIEDZ