Garmin eTrex 10/20/30

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: Garmin eTrex 10/20/30

Post autor: GPS Maniak »

Urok życia, to gadżety właśnie :wink: :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Bogna
Bywalec

Post autor: Bogna »

Otóż to, Lechu, otóż to :D. Gdyby nie te gadżety, któż by się tak za/z nimi uganiał :mrgreen:, tu na forum dyskutował, itd, itp. :wink:
Pozdrawiam Bogna.

Każda wyprawa, także w nieznane, byle z przyjaznym GPS-em, który wskaże drogę do osiągnięcia zamierzonego (a czasem nie) celu.
Był Foretrex 201, była Vista HCx i "póki co" już się skończyło. Jest eTrex 30 :) UMP, Navigator
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Post autor: wodzirej »

Filmik rozpakowanie z pudełka: www.youtube.com/watch?v=0ric3ZKOyVM
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
yahoo
Nowy

Post autor: yahoo »

Dziękuję wszystkim za ułaskawienie się nad moją osobą :D

Przepraszam za zwłokę z odpowiedzią, ale musiałem się trochę bardziej zagłębić w temat, gdyż uświadomiliście mi jak mało jeszcze wiem. Naświetliliście mi pewne aspekty na które powinienem zwrócić uwagę, a do których nie przywiązywałem większej uwagi, jak np. problem mocowania gps'a do konia :D rzeczywiście koń niestety nie ma kierownicy, do której mógłbym przytwierdzić ów urządzenie. Myślałem, że dobrym rozwiązaniem będzie chowanie go do kieszeni kurtki lub do plecaka, jednak ostatnio zauważyłem u znajomego, że ma przymocowane sakwy z tyłu siodła, które idealnie by się nadawały i w takie coś będę musiał zainwestować-wydaje się to być najlepszym rozwiązaniem. A co do map rastrowych to etrex 30 średnio je ogarnia? W jak dużym stopniu ma z tym problemy? Chciałbym raczej używać rastrowych, a dokładniej to chciałbym wgrywać zdjęcia satelitarne, bo mam szczere wątpliwości, że oryginalne mapy będą na tyle szczegółowe, żeby pokazywały wszystkie drogi, które mnie interesują. A może się mylę? Jest możliwość nałożenia mapy wektorowej na rastrową? Żeby otrzymać -wg mnie- mapę idealną tzn. przyjemna dla oka a zarazem szczegółową. Proszę ponownie o pomoc :)

pozdrawiam
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Witam

Nie mylisz się, zdjęcia satelitarne jak i mapy rastrowe można nakładać na mapy wektorowe,
można też regulować ich przeźroczystość, czasami jest to przydatnie, ale nie zawsze.
Często przebieg dróg, ścieżek czy rozmieszczenie obiektów jest nieznacznie róże, co jest utrudnieniem w czytelności mapy.
Jeżeli Twoim zainteresowaniem są obszary, dla których nie ma map wektorowych
o odpowiedniej dla Ciebie szczegółowości ,to można zastosować mapy rastrowe,
jeżeli chodzi o zdjęcia satelitarne, to ja w terenie z nich nie korzystam, zdjęcia są fajne,
ale według mnie ich przydatność w terenie jest ograniczona,
dla porównania zamieszczam zdjęcia i link gdzie są umieszczone screny map tego samego obszaru.
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... ka#p130302
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=109926#p109926
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=110294#p110294
Tu też można po równać wyświetlanie zdjęć i map rastrowych.

Należy kliknąć w obrazek w celu powiększenia.
Tak to wygląda na ekranie pc-ta, na ekranie odbiornika w warunkach terenowych czytelność ekranu jest znacznie trudniejsza,
zwłaszcza, że widzimy na ekranie tylko wycinek.
Realnym porównaniem było by umieszczenie i obejrzenie screnów, jako mapy w odbiorniku.

Tak wyglądają zdjęcia satelitarne w odbiorniku,
nie są to scerny z eTrex 30, zamieszczam jako przykład poglądowy.

Tu są zamieszczone zdjęcia ortofotomapy z nakładką ścieżek.
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=125825#p125825

Pozdrawiam
Edit; Dodany scren, przeniesienie tekstu.
Ostatnio zmieniony 22 paź 2011, 22:48 przez asandrzej, łącznie zmieniany 2 razy.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
easyrider
Bywalec

Post autor: easyrider »

yahoo pisze:koń niestety nie ma kierownicy, do której mógłbym przytwierdzić ów urządzenie ... chowanie go do kieszeni kurtki lub do plecaka ... ma przymocowane sakwy z tyłu siodła...
Jakiś dziwny ten pojazd - bez kierownicy :lol:
Ja osobiście nie jestem zwolennikiem chowania GPS'a, sakwy z tyłu siodła niewiele tu zmienią - raczej pomyślałbym nad przymocowaniem odbiornika do ręki.
Elastyczna lub skórzana opaska z uchwytem, coś jak "przerośnięty" zegarek...
eTrex jest na tyle lekki że taki sposób noszenia nie powinien przeszkadzać, a byłby praktycznie ciągle w zasięgu wzroku (i słuchu też).
yahoo pisze:A co do map rastrowych to etrex 30 średnio je ogarnia? W jak dużym stopniu ma z tym problemy?
Nie chodzi o problemy tylko o szybkość odświeżania ekranu
Oregon 600 . .nuvi 2255 . .nuvi 3597 . . . . + 1 samochód . . + 3 rowery . . + kilka par butów
yahoo
Nowy

Post autor: yahoo »

Po raz kolejny dziękuję za odpowiedzi :)

Skoro etrex ma problemy z odświeżaniem, tzn. robi to wolniej niż 62s z powodu swojego słabszego procesora to tym bardziej, będzie mu ciężej odświeżyć mapę rastrową, gdy będzie na nią nałożona mapa wektorowa dodatkowo. Zgadza się? Na ile to może być uciążliwe bądź irytujące podczas jazdy? :) Gdy np. nagle zatrzymam się w miejscu po galopie, to będzie widać mapkę, czy etrex będzie musiał się namyśleć pare ładnych sekund zanim wszystko odświeży? Ciężko jest mi się zdecydować...62s czy etrex 30. A może coś innego byście mogli polecić? Co sądzicie o dotykowcach? Pytanie do Easyrider'a :) : Jeśli musiałbyś sprzedać jeden z tych modeli, które właśnie mnie interesują, to którego byś sprzedał? :))

pozdrawiam
sdsyc
Radny
Has thanked: 4 times

Post autor: sdsyc »

yahoo pisze:Jeśli musiałbyś sprzedać jeden z tych modeli, które właśnie mnie interesują, to którego byś sprzedał?
Odpowiedź w jego stopce
MaciekP
Bywalec

Post autor: MaciekP »

Jako stary garminowiec (276C, 60CS, 60Csx, 620 - obecnie 620 i 60Csx) z przyjemnością właśnie klupiłem 30tkę.

Bardzo podoba mi sie te ok 100g niższa waga niż 60CSX i ok dwukrotnie mniejsza ogólna objętość.

Niestety spotkaly mnie pierwsze problemy juz podczas update firmware.
Webupdater pokazywal problem podczas zmiany oprogramowania (po oczywiscie prawidlowym rozpoznaniu GPS) jezlei lacznosc byla w trybie GARMIN. Przelaczenie na tryb pamięci masowej pociągnęło proces szczęsliwie do końca.

Wszyscy ktorym bliskie są idee "ultralight backpaking" docenią kompaktowość etrexa 30.
Uchwyt karabinczykowy dyndający tez jest chyba lzejszy niz odpowiednik 60ki.

Zmiana karabinczyka na mniejszy "monkees" zaoszczedza dodatkowe gramy. Nie mowie juz o kochanych bateriach litowych L91.

Calosc spelnia wymogi "ultralight" :D

Uchyt rzepowy do mnie nie przemawia.
Forerunner 935 na codzień, Epix - na szlaku, Oregon 600 - mapnik, GPSMAP 620 -woda, Nuvi 3597 - droga, Edge 1030 bundle - rower, TEMPE. Były 60CS, 60CSx, 276C, Etrex 30, Edge 1000
Awatar użytkownika
tboniasty
Radny
Kontakt:

Post autor: tboniasty »

Pokój na poddaszu domku jednorodzinnego :)
Obrazek
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
MaciekP
Bywalec

Drugie pietro przy oknie.
Co ciekawe 60CSx pokazuje wiekszą dokładność i sprawia wrazenie jakby mial wyzsza czulosc niz 30ka.
Moze to jest troche jak krotkofalowkami, ktore czesto maja nizsza czulosc przy szerszym zakresie pasm?

Ekran 60ki jest moze nieco ciemniejszy ale za to bardziej kontrastowy i wyrazniejszy niz 30ki. Na zdjeciu tego tak nie widac ale w rzeczywistosci juz tak
Forerunner 935 na codzień, Epix - na szlaku, Oregon 600 - mapnik, GPSMAP 620 -woda, Nuvi 3597 - droga, Edge 1030 bundle - rower, TEMPE. Były 60CS, 60CSx, 276C, Etrex 30, Edge 1000
MaciekP
Bywalec

dokładność rysowania tracka 30ki ROZCZAROWUJE!
Na żółto -60CSx
Na Fioletowo - Etrex 30
wlączony GPS+GLONAS
Track co 5s.
Wlaczony WAAS/EGNOS

Nastepnym razem trzeba sprawdzic sam GPS bez GLONAS
Załączniki
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

No, no .... widzę, że mały, przesympatyczny eTrex podbił serca kolegów :P
yahoo pisze:Gdy np. nagle zatrzymam się w miejscu po galopie, to będzie widać mapkę, czy etrex będzie musiał się namyśleć pare ładnych sekund zanim wszystko odświeży?
No, nie .... bez przesady :D Odbiornik ma zapewne w jakiejś nazwijmy to "pamięci karty graficznej", wygenerowany obraz mapy w pobliżu kursora, co powoduje, że podczas normalnej eksploatacji nadążą "na bieżąco" z kreśleniem (przesuwaniem) mapy. Np. po obróceniu odbiornika z mapą (rastrową) ustawioną na automatyczną orientację za pomocą kompasu, mapa obraca się w przeciągu mniej więcej sekundy, co jest w zasadzie porównywalne z czasem reakcji w 62ST. Problemy i różnice w stosunku do 62ST pojawiają się wówczas, gdy chcemy zmienić skalę mapy, bądź przesunąć mapę, zwłaszcza o kilka długości ekranu, podczas których to czynności odbiornik zapewne generuje nowy obraz mapy. To niestety w eTrexie trwa ..... wieki. Ale czy GPS sluży do przeglądania map? Nie koniecznie :wink: :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
MaciekP
Bywalec

Dla dobra nauki poszedłem na identyczny spacer jak godzinę wcześniej, żeby zobaczyć jak się sprawuje tryb czystego GPS bez GLONAS
Jak zwykle zapis co 5s, wlaczony WAAS/EGNOS.
Na zielono czysty GPS 30ki
Na fioletowo GPS+Glonas 30ki
Na żółto stara poczciwa 60CSx.

GPS podczepiony na karabińczyku do górnej rączki miejskiego plecaka, wiec w pionie.
Szedłem prawą stroną ulicy po lewej stronie obrazka i lewą powrotną po prawej stronie obrazka

Trak bez Glonas jest "stabilniejszy", ale nadal to nie to co 60ka. Jest jeszcze sporo do zrobienia z firmware, jezeli jest to korygowalne :roll:

Jeszcze w powiększeniu z google Earth. Kolory zachowane:
Ostatnio zmieniony 26 paź 2011, 20:46 przez MaciekP, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
madman
Bywalec

Post autor: madman »

Taki mały OT: w piątek jak będzie dobra pogoda to pojadę gdzieś z oboma GPSami (Vista HCx + eTrex 30) i zrobię własne porównanie. Na razie z tego co się pobawiłem - nie widzę opcji "ekran zwrotu" (pokazuje zbliżenie pokonywanego skrzyżowania) którą bardzo lubiłem, za to jest znany z Visty Cx "Trend ciśnienia".
eTrex 30
ODPOWIEDZ