O "zakupach" na Androida i nie tylko o zakupach

Przeznaczeniem działu są porównania odbiorników Garmina z systemami innych producentów, dyskusje o tym jaką nawigację kupić (Garmin czy co innego) oraz ogólne rozważania o zaletach i brakach w ofercie Garmina.
Awatar użytkownika
Maarek
Bywalec

Re: O "zakupach" na Androida i nie tylko o zakupach

Post autor: Maarek »

Ranger pisze:@Lechu
@Maarek
No cóż, pierwsze słyszę że Locus obsługuje atlasy map o których wspomniałem.
Co do baterii - można i tak, choć dwukrotnie większa pojemność to dwa razy mniej przekładania ... ;-)
Co do podejścia do map Wielkopolski - jeżeli wielu użytkowników tak będzie do tego podchodzić, to skanowanie i przeróbki masz na dłuższy czas zagwarantowane :-)
Mapy cyfrowe będą w cenach papierowych lub nawet tańsze, gdy znajdą tyle samo nabywców (a nawet wystarczy trochę mniej) ;-)
Pozdrawiam
Ranger
Atlas to rozumiem zestaw map w różnych skalach? Jeżeli tak to Locus obsługuje, wystarczy wrzucić pliki tar do jednego katalogu (czyli trochę inaczej niż TB).

Podejście do map wielkopolski - za 70zł chętnie bym kupił atlas w formie cyfrowej, który na papierze kosztuje 35zł. Ale nie więcej, nie gdy mam kilka darmowych map do wyboru, nie gdy mogę sobie zrobić skan. Przepraszam wszystkich za swoją postawę :oops:
Ostatnio zmieniony 07 lis 2011, 15:36 przez Maarek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Marek - fan UMP-pcPL
Był eTrex Legend, Vista C, Vista HCx jest: Dakota 20, Nuvi 250
Ranger
Garniak

Post autor: Ranger »

@Maarek
Rozumiem że nie bardzo wiesz na czym te różnice polegają - np. w Locusie jak Ci się skończy dana mapa w pliku tar, to następną możesz sobie wybrać ręcznie z listy. W atlasach o jakich piszę to się zmienia z automatu.
Co do propozycji cen - to raczej pytanie do wydawcy. Choć wątpię, by taka propozycja była na dziś realna.
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 12 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Marko »

Ranger pisze:Nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc "indeks map geograficznych" ?
Indeks nazw geograficznych... sorry.
Mam nadzieję, że teraz jasne.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, Dakota 20, Virb Elite, Tempe; inne: TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Ranger
Garniak

@Marko
Przecież tego typu ogólne gpx-y, jeżeli ich potrzebujesz, są np. do pobrania na znanym Ci forum.
Są lepsze czy gorsze na e-przewodnikach, czy w wielu innych serwisach. Ma sens udostępniać takie dane w ujęciu tematycznym, ale w ogólnym ?
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Ranger pisze:Są lepsze czy gorsze na e-przewodnikach, czy w wielu innych serwisach. Ma sens udostępniać takie dane w ujęciu tematycznym, ale w ogólnym ?
No właśnie!
Które są tymi "lepszymi", a które tymi "gorszymi" serwisami? Które polecasz szczególnie?

P.S. Na bieżąco nowości są dostępne tutaj: http://downloads.cloudmade.com/ , ale to jednak nie to samo, co profesjonalne dane.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, Dakota 20, Virb Elite, Tempe; inne: TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Awatar użytkownika
Maarek
Bywalec

popej pisze:
Maarek pisze:najlepiej się obrócić do słońca plecami i zrobić sobie cień
I teraz wiemy, co masz na myśli mówiąc o pełnym słońcu :mrgreen:
Plecy zawsze mam ze sobą i nie waham się ich użyć.

Zdjęcia zrobione dzisiaj, piękna pogoda, ani jednej chmurki, samo południe, ale jednak mamy listopad. W sierpniu słońce jest jakieś takie skuteczniejsze.

Pierwsze zdjęcie to słońce padające pod kątem 90 stopni na ekran, ujęcie wybrane starannie tak, żeby sgs wypadł jak najgorzej.
Ujęcie środkowe, to oba ekrany w cieniu.
Ujęcie ostatnie oba ekrany w słońcu, najbardziej miarodajne.
Załączniki
W końcu to forum garmina :-), słońce prosto w ekran
W końcu to forum garmina :-), słońce prosto w ekran
P1040369.JPG (42.26 KiB) Przejrzano 7083 razy
Słońce za plecami, ekrany w cieniu
Słońce za plecami, ekrany w cieniu
P1040364.JPG (67.47 KiB) Przejrzano 7083 razy
Leżą sobie na słońcu, bez kombinowania z kątami
Leżą sobie na słońcu, bez kombinowania z kątami
P1040363.JPG (65.96 KiB) Przejrzano 7083 razy
Ostatnio zmieniony 07 lis 2011, 15:01 przez Maarek, łącznie zmieniany 1 raz.
Ranger
Garniak

@Marko
To chyba są rzeczy znane, dla tych którzy się tym interesują :-)
Lechu wspomniał chociażby w tym temacie o przewodniku po najciekawszych obiektach Wielkopolski, udostępnionym przez trail.pl. Można dyskutować co do zestawu, można o tym dlaczego pokazują obiekty na mapach GM, gdy mają "w zasięgu" hostowaną OSM Topo. A sam serwis też się stara, by mieć np. zweryfikowane dane o szlakach; można takie inicjatywy z czystym sumieniem polecić. To tak dla przykładu.
Tyle że serwisy akurat słabo mieszczą się w dyskusji w tym temacie :-)
@Maarek
Możesz jeszcze podać, jak miałeś ustawioną w SII jasność do tych zdjęć ? Z automatem czy bez ?
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
Maarek
Bywalec

Ranger pisze: @Maarek
Możesz jeszcze podać, jak miałeś ustawioną w SII jasność do tych zdjęć ? Z automatem czy bez ?
Automat. Podejrzewam, że ustawił na 100%.
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

@ Maarek
Jeżeli korzystasz z Locusa, to arkusz można przetworzyć do pliku .sqlitedb,
uzyskuje się kilka warstw tego samego arkusza.
Zielona_00.jpg
Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

@Maarek
Faktycznie widoczność współczesnych ekranów w pełnym słońcu jest znakomita i sprawdza się w trakcie wędrówki w kierunku zgodnym "ze słońcem" (wystaczy wówczas ustawić odbiornik pod odpowiednim kątem).
Stąd jestem przeciwnikiem głoszonych teorii o słabej widoczności ekranów dotykowych w słońcu. Pod kątem ok. 90 stopni do kierunku padania promieni słonecznych jest ona - nawet bez podświetlenia - rewelacyjna.
Kłopoty z czytelnością dotyczą "światła rozproszonego", wtedy gdy słońce nie pada już idealnie pod katem prostym na ekran - i tutaj przewaga ekranów z plexi nie podlega dyskusji.
Idąc w kierunku "pod słońce", aby wygodnie korzystać z ekranu dotykowego (bez niebezpieczeństwa skręcenia nadgarstka), należy odwrócić się plecami do słońca i nie zasłaniać ekranu ciałem.
Pamiętam jednak, że i w eTrexie "pod słońce w oczy" miewałem kłopoty z widocznością ekranu, na co antidotum było mocne podświetlenie ekranu (co sprawdza się i teraz w TwoNav, a czego i w Dakocie i Oregonie akurat niestety brakuje).
Awatar użytkownika
Maarek
Bywalec

GPS Maniak pisze:
Maarek pisze:Plecy zawsze mam ze sobą i nie waham się ich użyć.
No, ale nie zawsze człowiek wędruje w kierunku północnym
A tak poważniej. Jasne. Pisałem post na Garniaka siedząc na Dwernik Kamieniu (szczyt w Bieszczadach) w pełnym słońcu. Zatem teoretycznie można. Wydaje się jednak, że podczas wędrówki łatwiej ruszać nadgarstkiem w celu złapania słońca dla Dakoty niż zatrzymywać się i obracać, w celu złapania cienia dla smartphona. O GPSie na kierownicy roweru nie wspomnę.
[..]
Używam SGS-a do nawigacji nie dlatego, że jest lepszy niż Dakota, ale bardziej dlatego, że często jest wystarczający i mogę mieć ze sobą jeden gadżet mniej. O mocowaniu SGS-a na kierownicy nawet nie myślę.

Z drugiej strony przeglądanie rastrów na SGS to zupełnie inna bajka, dakota wypada blado.
Zaplanować trasę też jest dużo łatwiej w SGS niż w Dakcie.
Zainspirowany swoim własnym ostatnim zdaniem zaplanowałem trasę w SGS, wyeksportowałem jako gpx, podłączyłem dakotę do SGS-a i przekopiowałem. Działa :D . Wgrało się jako track, wolałbym jako route, ale niech tam będzie :).

@asandrzej - Jak to się robi?
Ranger
Garniak

@Maarek
Nie ma co podejrzewać, wystarczy wyłączyć automat i ustawić jasność na 100%.
@Lechu
No nie, nie piszę o mapniku gps (bo z tym co mam nawiguję) ;-)
A GPS rzeczywiście nie jest jednoznaczny z mapą. Tak samo jak przenośne rozwiązanie GIS nie może być HD bez pewnych elementów.
Nie wiem skąd masz takie statystyki, prowadził(eś) lub może ktoś badania w tym zakresie ?
Pozdrawiam
Ranger
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

@ Maarek

Tak dla próby przetworzyłem pliki w formacie Ozi, programem MAPC2MAPCNET,
wybieram >Write Mobile Atlas > Locus/Rmaps.. > wybieram ilość warstw > OK.

andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Marko pisze:Stąd jestem przeciwnikiem głoszonych teorii o słabej widoczności ekranów dotykowych w słońcu. Pod kątem ok. 90 stopni do kierunku padania promieni słonecznych jest ona - nawet bez podświetlenia - rewelacyjna.
A próbowałeś ze smartphonem? :wink: Zapewniam że nic nie będziesz widział :D Co zresztą widać na fotce (pierwsza z góry) zaprezentowanej przez Maarka.

@Marko. Jesteś przeciwnikiem teorii, których nikt tutaj nie głosi. Czytając opinie o ekranie dotykowym trzeba patrzeć na kontekst danej opinii. W dyskusji o Dakocie stwierdzenie, że ekran dotykowy jest w pełnym słońcu do bani, będzie oczywiście nieprawdziwe, ale kiedy zaczynamy dyskusję o smartphonach jest prawdziwe jak najbardziej.
Marko pisze:Kłopoty z czytelnością dotyczą "światła rozproszonego", wtedy gdy słońce nie pada już idealnie pod katem prostym na ekran
No właśnie. To też nieprawda. Owszem w określonym kontekście - np. w dyskusji "wyższości" eTrexa na Dakotą to będzie prawda, ale smartphon, który przecież ma jak najbardziej dotykowy ekran - ze swoim super silnym podświetleniem, radzi sobie doskonale w świetle rozproszonym - znów odsyłam do fotek Maarka.
Maarek pisze:Z drugiej strony przeglądanie rastrów na SGS to zupełnie inna bajka,
A jak sądzisz. Dlaczego kupiłem smartphona i wrzuciłem do niego kilka GB rastrów? :wink: :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Ranger
Garniak

@asandrzej
A to się narobiłeś :-)
Wystarczy przytrzymać trochę prawy guzik na dole ekranu (odblokować skalowanie) i można sobie trochę środkowymi plus/minus poskalować mapę w górę lub w dół. A nawet poobracać ;-)
Pozdrawiam
Ranger
ODPOWIEDZ