Dobrą metodą jest również wykonanie sobie obrazu dysku. Niektórych plików nie da się tak po prostu skopiować na komputer. Kiedyś mieliśmy klienta z walnietym systemem plików na nuvi. Ponieważ było po gwarancji bawiliśmy się na różne sposoby i najprostszym okazało sie zrobienie obrazu dysku, format, odtworzenie dysku. O ile dobrze pamiętam któryś program do kopiowania płyt został do tego użyty, ale nie pamiętam, który to był.popej pisze:1. Backup
Zawsze zaczynamy od backupu. Jak coś się nie uda, taki backup może nam rozwiązać wiele problemów. Podłączamy nuvi do PC i kopiujemy całą zawartość na twardy dysk.
konwersja 37xx -> 34xx
-
ArturGarminUK
- Początkujący
Re: konwersja 37xx -> 34xx
- PouchX
- Radny
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
Nowy firmware aktualizuje sie bezproblemowo przez WU.popej pisze:Zapewne także będzie oferowany firmware podstawowy. Przypuszczam, że aktualizacja firmware mogłaby się udać, o ile Garmin nie zablokuje tego celowo w następnych wersjach.
hmmm... u mnie na 3790-jako-3490 mapy i cały system działa płynnie.popej pisze:... głównie przez sprawniejszą pracę i szybsze rysowanie mapy.
Kilka nowych skrinów:
Mnie denerwuje przeglądanie mapy, jak przesuwam to głównie mam pusty ekran. Albo np. w trybie nawigacji jak kliknę w prezentacje najbliższego manewru (lewy górny róg), to mapka jest rysowana przez 5 sekund.
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
PięknePouchX pisze:Kilka nowych skrinów:
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
A zwróciłeś uwagę, że na jednym ze zrzutów jest prezentowany komunikat TMC? Wg mnie ta prezentacja jest mało widoczna w porównaniu do 37xx. A w trybie 2D praktycznie bezużyteczna.
- PouchX
- Radny
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
Pierwsze powiadomienie jest na górnej belce.
Potem robi się z tego ikona z lewej strony.
Potem robi się z tego ikona z lewej strony.
- beetle-m
- Garniak
Andrzej. Wiesz przecież jak TMC u nas działa. Czy to kropeczki czy to szlaczek lub kreska i tak jest po złej stronie drogi - nie w tym kierunku niż faktyczne prace remontowe na drodze 
Pozdrawiam, mariuszD
Nie wiem o jakiego Nuvi chodzi, ale wszystkie pliki z pamięci masowej nuviego powinny dać skopiować się na dysk twardy.ArturGarminUK pisze:Niektórych plików nie da się tak po prostu skopiować na komputer.
W nowych nuvich są ukryte katalogi, więc pewnych plików / katalogów może nie być widać. Ale to nie jest przeszkodą w ich skopiowaniu zarówno w eksploratorze jak i w oknie cmd.
Pozdrawiam,
-
grj
- Początkujący
a jak to jest z uaktualnieniami map, po zmianie na 34xx?
Garmin dalej będzie mi je oferował, czy tylko informował, ze mnie nie zna?
Garmin dalej będzie mi je oferował, czy tylko informował, ze mnie nie zna?
Garmin 3490T (w opakowaniu 3790T) + 2013.10 EU
Nie spodziewam się problemów.
My garmin rozpoznaje Twoje urządzenie na podstawie serial ID i na tej podstawie oferuje aktualizację map.
Pozdrawiam,
My garmin rozpoznaje Twoje urządzenie na podstawie serial ID i na tej podstawie oferuje aktualizację map.
Pozdrawiam,
GarminMapUpdater chyba sprawdza jedynie ID odbiornika a to się nie zmienia. Wydaje mi się, że podobnie jak w przypadku WebUpdatera, pobierane są dane mapowe zgodnie z zawartością pliku GarminDevice.xml. Może nie wszystko jest respektowane, ale chyba w przypadku przejścia 37xx -> 34xx nic się nie traci. Zdaje się, że niektóre dodatki typu ASR czy SID są różne zależnie od modelu nuvi, więc po konwersji trzeba by aktualizować mapę.
- beetle-m
- Garniak
Przeglądałem specyfikacje 34xx na stronach Garmina. Nie podają, że komendy głosowe nie dotyczą Polski (stary marketingowy trick).
Jak znam życie to po wybraniu naszego języka wyskoczy komunikat, że komendy nie są obsługiwane dla PL.
Możecie sprawdzić jak ta funkcja reaguje dla ustawień polskich ?
Jak znam życie to po wybraniu naszego języka wyskoczy komunikat, że komendy nie są obsługiwane dla PL.
Możecie sprawdzić jak ta funkcja reaguje dla ustawień polskich ?
Pozdrawiam, mariuszD
Popej jak zawsze ma rację.
Map Updater sprawdza czy masz prawo do aktualizacji mapy(na podstawie UID) oraz funkcje wspierane przez odbiornik (na podstawie informacji z GarminDevice.XML).
Jest kilka rzeczy nowych w 34xx dlatego warto zrobić aktualizację mapy np. nowy plik traffic trends, oraz instant search (co by to nie było).
Pozdrawiam,
Map Updater sprawdza czy masz prawo do aktualizacji mapy(na podstawie UID) oraz funkcje wspierane przez odbiornik (na podstawie informacji z GarminDevice.XML).
Jest kilka rzeczy nowych w 34xx dlatego warto zrobić aktualizację mapy np. nowy plik traffic trends, oraz instant search (co by to nie było).
Pozdrawiam,
Tak samobeetle-m pisze:Możecie sprawdzić jak ta funkcja reaguje dla ustawień polskich ?
WebUpdater udostępnia takie pliki sterowania głosem:
da_DK.srd
de_DE.srd
en_GB.srd
en_US.srd
es_ES.srd
es_US.srd
fi_FI.srd
fr_CA.srd
fr_FR.srd
it_IT.srd
nl_NL.srd