GmapTool - program narzędziowy do plików img

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.

Moderatorzy: Zachu, wojtek, Spider, PouchX

Postprzez Ryszard1 » Cz, 06 gru 2007 12:24

Tak mysle, aby dolaczyc CN2008 w tym programie, trzeba podac kody, podejrzec je mozna, dla zainstalowanej mapy w GPS, z jakiegos pliku. Nie wiem tylko/nie probowalem czy to zadziala.
Ale rownoczsnie z ta mapa praktycznie zadna mapa nie bedzie dzialac. Ciekawie gdzie zapisuje sie priorytet wyswietlania rownoczesnego kilku map.
Tak zauwazylem ze Garmin dluzej startuje, jak mamy, np. na karcie zapisanych kilka map, dluzej tez trwaja okienkowe operacje, tak jakby GPS najpierw wczytywal dane wyswietlanego kolejnego obrazka ekranowego, a puzniej dopiero kasowal go i wyswietlal mape o najwyzszym priorytecie,
nuvi200 + CNE2008 + UMP-pcPL
Ryszard1
Bywalec
 
Posty: 141
Dołączył(a): So, 10 lis 2007 15:19

Postprzez popej » Cz, 06 gru 2007 12:53

Dorobiłem opcję -d, która powoduje wytworzenie mapy DEMO, można sobie testować. Ale przestrzegam przed nagrywaniem DEMO map do pamięci nuvi, bo potem ciężko to usunąć. Program do pobrania tam gdzie zawsze:
http://www.anpo.republika.pl/download.html#gmaptool

Lechu, nazwę zestawu map możesz wpisać opcją "-m nazwa", wcale nie musi tam być GmapTool All ;-)
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez GPS Maniak » Cz, 06 gru 2007 17:34

Ryszard1 napisał(a):Tak mysle, aby dolaczyc CN2008 w tym programie, trzeba podac kody

Nieprawda. Przynajmniej pod względem technicznym. :wink:
Ja nie podawałem żadnych kodów. Kody mam w osobnym pliku gmapsupp.unl :D
Ale fakt, faktem że co do zasady kody są raczej potrzebne.
Ryszard1 napisał(a):Ciekawie gdzie zapisuje sie priorytet wyswietlania rownoczesnego kilku map.

Oj. Nie czytałeś tematów z działu o tworzeniu map. Priorytet wyświetlania mapy zawarty jest w pojedyńczych plikach IMG i nie masz praktycznie żadnej możliwości żeby go zmienić.
Dodam, że więkzsość map "regionalnych" ma - podobnie jak GPMapa - wyższy priorytet niż CNE2008 i nawigacja odbywa się właśnie po mapach regionalnych.
Ryszard1 napisał(a):Ale rownoczsnie z ta mapa praktycznie zadna mapa nie bedzie dzialac.

Nie wiem co masz na myśli i gdzie widzisz problem, ale tak jak po Polsce lepiej naiwgać po GPMapie, tak na pewno na Słowacji lepiej nawigować po Slovakia Road. Pewnie, że jak chcesz zaprojektować Trasę: Pooznań-Bratysława to i GPMapę i Slovakia Road i w ogóle wszystkie mapy regionalne należy wyłączyć. Potem patrzysz na jakie przejście graniczne masz się kierować, stawiasz tam punkty i ponownie włączasz GPMapę + Slovakia Road (dodatkowo Atlas CZR, bo jedziemy przez Czechy), i nawigujesz odcinkami:
1. Poznań->pkt1 (granica z PL/Cz)
2. pkt1->pkt2 (granica PL_Cz/granica CZ/SK)
3. pkt2->Bratysława

Proste? Proste. A przy tym pewne. Używanie CNE w Europie Środkowej jest jednak nieco stresujące.

--------------------
popej napisał(a):Lechu, nazwę zestawu map możesz wpisać opcją "-m nazwa", wcale nie musi tam być GmapTool All ;-)

Kto by miał na to czas? :D Ważne że działa. Jak się spotkamy masz u mnie zgrzewkę realnego piwka :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez popej » So, 08 gru 2007 17:57

GPS Maniak napisał(a):Priorytet wyświetlania mapy zawarty jest w pojedyńczych plikach IMG i nie masz praktycznie żadnej możliwości żeby go zmienić.

Wprowadziłem opcję do zmiany priorytetu wyświetlana mapy ;-) i możliwość ustawienia atrybutu przezroczystości. Program tam gdzie zawsze:
http://www.anpo.republika.pl/download.html#gmaptool
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez wojtek » N, 09 gru 2007 13:32

Wreszcie znalazłem chwilę by spokojnie potestować.
Rewelacja :!:
Piwo, póki co niestety tylko wirtualne.

Pozdr.
Wojtek
nuvi 215W, SP 2720
wojtek
Moderator
 
Posty: 1351
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 23:13
Lokalizacja: Poznań

Postprzez GPS Maniak » N, 09 gru 2007 14:05

wojtek napisał(a):Rewelacja :!:

Też uważam, że Bomba. Zwłaszcza w połączeniu z pomysłem popeja, żeby wygenerować sobie z MapSource różne pliki gmapsupp.img i po zmianie nazwy archiwizować je na twardzielu.

Wówczas udgrade GPMapy nie powoduje konieczności generowania wszystkiego od nowa (indeksacja CNE to koszmar). Generuję tylko gmasupp.img z GPMapą, zmieniam nazwę na GPM07_3.img, wybrane mapy z archiwum + nową GPM07-3 wrzucam do jednego katalogu, a potem:
gmaptool -j -o gmapsup.img *.img i po minucie mam potrzebny zestaw :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez popej » Wt, 11 gru 2007 18:43

Przypomnę mój główny pomysł z Gmaptoolem. Otóż program powstał, bo zniechęciłem się do nudnego przyglądania się jak Mapsource powolutku produkuje mapę do zapisania w odbiorniku.

Konkurencyjna idea zarządzania mapami przez GmapTool jest następująca:

1. Generujemy osobno dla każdej mapy podpiętej pod Mapsource kompletny plik gmapsupp.img. Nadajemy mu jakąś czytelną nazwę (np. ump.img, gpmapa.img) i zapisujemy w katalogu na dysku PC.

2. Z mapkami dostarczonymi w urządzeniu czy na karcie SD możemy zrobić to samo, np. można skopiować gmapprom.img z CNE na PC.

3. Jak chcemy nagrać mapy do odbiornika, to wybieramy sobie mapki i przy pomocy GmapTool łączym je w jeden plik gmapsupp.img. W praktyce podłączam czytnik z kartą, która pojawia sie jako dysk S:, przechodzę do katalogi z mapami i wykonuję komendę:
    >gmaptool -jo s:\garmin\gmapsupp.img *.img

4. Jak dostaniemy nową wersję UMP czy GPMapy, to produkujemy w Mapsource nowy plik tylko dla tej mapy. Aktualizujemy go na PC i ponownie generujemy GmapToolem cały zestaw do załadowania do odbiornika. Całość operacji trwa wielokrotnie krócej niż wygenerowanie takiego samego kompletu map przez Mapsource.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Tomek Niedbała » Pn, 17 gru 2007 21:13

Piwo się naprawdę nalezy za ten programik !!!
Nuvi 2597LMT; GPS Data Logger/Receiver iBlue747 Bluetooth
Avatar użytkownika
Tomek Niedbała
 
Posty: 74
Dołączył(a): So, 27 paź 2007 12:46
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez voyager56 » Śr, 19 gru 2007 13:55

popej
Wprowadziłem opcję do zmiany priorytetu wyświetlana mapy i możliwość ustawienia atrybutu przezroczystości. Program tam gdzie zawsze


A jak zrobić żeby regionalne mapy mieli różnyj priorytet ? Czy to jest możliwe?
Nuvi 350, Nuvi 765T, Nuvi 3790T, 60CSx, Oregon 400t
Mio MOOV 580
voyager56
 
Posty: 79
Dołączył(a): Śr, 12 wrz 2007 5:54

Postprzez popej » Śr, 19 gru 2007 14:10

Program ustawia priorytet dla wszystkich map w pliku wyjściowym. Ale można robić to etapami. Najpierw zmodyfikować interesującą nas mapę a potem połączyć bez żadnych modyfikacji z innymi.

Ewentulanie można rozbić mapę na kawałki, pojedyńcze kawałki zmodyfikować i połączyć ponownie. Ale wydaje mi się, że zwykle potrzebna jest cała mapa z jednym priorytetem.

Trzeba jeszcze pamiętać, że odbiorniki mogą różnie obsługiwać priorytet. Np. CNE ma chyba 30, GPMapa 24 a i tak nuvi wyświetla GPMapę. Natomiast 60Csx wyświetla CNE.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez popej » Pt, 21 gru 2007 18:44

Święta idą, wraz z serdecznymi życzeniami dla Garniakowiczów mały upominek - nowa wersja GmapTool v0.15. Program generuje pliki do podłączenia mapy pod Mapsource. Wynik jest nieco ułomny, ale jak ktoś chce zobaczyć własnego CNE pod Mapsource, to może spróbować ;-)

http://www.anpo.republika.pl/download.html#gmaptool
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez PouchX » Pt, 21 gru 2007 18:51

Czyli co? Jak mam gmapsupp.img to mogę to sobie wpiąć w MS? Nawet mapy NT?
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4509
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Postprzez popej » Pt, 21 gru 2007 18:52

Spróbuj ;-)
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Artur » Pt, 21 gru 2007 20:13

a preview nie musi być?
Artur
Moderator
 
Posty: 1480
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 22:39
Lokalizacja: Płock

Postprzez popej » Pt, 21 gru 2007 20:41

Na wszelki wypadek krótka recepta na przeniesienie mapy z GPS do Mapsource ;-)

Przypuśćmy, że GPS lub czytnik kart pokazuje się pod Windows jako dysk I: i Mapsource już mamy zainstalowane Procedura byłaby następująca.

1. Ściągamy narzędzia: MapSetTolKit, cgpsmapper free, GmapTool. Rozpakowujemy, instalujemy itp.

2. Przygotowujemy pustą kartotekę dla naszej mapy. Żeby nie kombinować ze ścieżkami wrzucamy do niej cgpsmappera i gmaptool.

3. Podłączamy GPS. Uruchamiamy okno komend, albo akcesoria->wiersz poleceń albo startujemy ulubionego klona Norton Commandera i przechodzimy do przygotowanej kartoteki.

4. Rozpakowujemy mapę gmaptoolem z opcją duże 'S'. Może to być mapa firmowa (np. CNE) w pliku gmapprom:
    >gmaptool -S I:\garmin\gmapprom.img
albo mapa preinstalowana jak GPMapa w pliku gmpasupp:
    >gmaptool -S I:\garmin\gmapsupp.img
Oczywiście zamiast dysku I: podstawiamy ten właściwy. W efekcie otrzymujemy pliki map, plik mapset00.tdb i plik mapy poglądowej mapset00.mp w tekstowym formacie polskim.

5. Kompilujemy mapę poglądową:
    >cgpsmapper mapset00.mp

Otrzymujemy mapę poglądową mapset00.img.

6. Uruchamiamy MapSetToolKit. Wybieramy guzik "Install Existing Mapset". Naciskamy wielokropek przy linii "TDB file" i pokazujemy plik mapset00.tdb. To samo robimy dla "overview map" i ewentualnie dla "TYP file", jeżeli taki się pojawił w kartotece. Wymyślamy jakąś nazwę "Registry name" i naciskamy "Install".
Uwaga: GmapTool potrafi wyciągnąć z pliku mapy podzbiór MDR ale to nie są takie dane, jakich potrzebuje Mapsource. Nie należy pliku mdr podłączać do Mapsource

7. Otwieramy Mapsource i szukamy nowej mapy. Mapsource zapenie zapyta o klucz. Podajemy mu nasz klucz, jeżeli nie pamiętamy, to warto sprawdzić w kartotece czy jest plik *.unl lub na dysku GPS również plik *.unl lub popatrzeć na dysku odbiornika w plik \garmin\GarminDevice.xml. Jak wszystko zawiedzie, to podajemy "DEMO" ;-)

Mapka nie jest podłączona idealnie, nie ma pewności, że Mapsource się nie wyłoży przy jakiejś operacji, ale pooglądać będzie można. Mapa poglądowa jest absolutnie minimalna i przy dużych skalach będzie widać jedynie prostokąty obszarów. Myślę, że z tym można pokombinować, np. dokładając w MapEdicie prawdziwe mapy poglądowe.
Ostatnio edytowano So, 29 gru 2007 18:57 przez popej, łącznie edytowano 1 raz
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 1 gość