Witam. @Drewniacki, wprost Ci nie odpowiem, bo nie miałem okazji używać 305. Moje doświadczenie dotyczy tylko FR310XT oraz sporadycznie FR210. Po 1,5 roku dość intensywnego korzystania z 310XT, mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że jestem z niego zadowolony, choć ostatnio sprzęt wystawił na próbę moją cierpliwość do niego i do Garmina (głównie ich informatyków

).
Po przedostatnim upgradzie firmwara sprzęt zwariował - gubił sygnał nawet w otwartym terenie, albo nie mógł go w ogóle znaleźć, a bateria "siadała" nawet po 3h (z założenia miało być 20h

). Zmieniła się także częściowo zawartość menu. Pomógł "master reset", ale kwas pozostał, szczególnie, że utraciłem sporo danych, których nie zdążyłem zarchiwizować. Po kolejnym upgradzie jest już stabilniej, ale z GPS bywają drobne problemy, szczególnie, gdy sprzęt jest wyłączony przez kilka dni (może w ten sposób mobilizuje do treningów

). Miałem też ostatnio niezamierzony reset, gdzie straciłem znowu trochę danych, ale to był jak do tej pory jedyny przypadek takiej "samowolki", bo byłem gotowy już reklamować. Pozostaje jeszcze kwestia baterii, której wyraźnie spadła pojemność, ale do 10h jeszcze trzyma.
Przy codziennym używaniu sygnał "łapie" już po kilkunastu sek., szczególnie, jeżeli ładuje dane w tym samym terenie. W nowym obszarze, na pierwszym łączeniu trzeba poczekać, czasem i 3 min. Co do dokładności pomiarów w terenie, to nie jest źle. Znajdziesz na forach, że niektórzy narzekają na GPS w gęstym lesie i w miastach w gęstej zabudowie. Potwierdzam, że czasem bywają z tym problemy (co potem widać na Garmin Connect na mapach - droga i ślad to dwie różne trasy

), ale wtedy oprócz gęstego lasu w moich przypadkach bywało także gęste zachmurzenie, więc odpowiesz sobie sam, jak do tego podejść. Z drugiej strony potrafi znaleźć sygnał GPS w domu, w komodzie choć wcześniej pisał, że nie ma sygnału.
Współpraca z HRM bez zarzutu, łapie szybko i mierzy dość precyzyjnie (sprawdziłem). Fajną funkcją jest możliwość współpracy z wagą i sprzętem fitness przez ANT+ (sprawdziłem wagę). Dla mnie ważną jego funkcją jest możliwość pływania w nim. W praktyce korzystam z niego do biegania, jazdy na nartach i na rowerze oraz do pływania. Pomimo ujawnienia się kilku niedogodności, sprzęt ogólnie jest OK i mogę go polecić. Cenowo na pewno droższy od 305, ale też ma więcej funkcji no i jest nowocześniejszy. Tak na marginesie - na horyzoncie pojawił się 910XT z kilkoma super funkcjami, ale k.......oszmarnie drogi. Może kiedyś stanieje, a przy okazji ktoś go jeszcze przetestuje

Pozdrawiam