Forerunner 305 czy 310XT?

Radzimy jaki model Garmina wybrać i dlaczego. Gdzie warto kupować. O sprawdzonych sprzedawcach, lokalnych promocjach, cłach na granicy, różnicach pomiędzy odbiornikami amerykańskimi i europejskimi, dokupywaniu polskich instrukcji, oraz o wszystkim co związane z zakupem odbiorników w Polsce czy za granicą.
Drewniacki
Nowy

Forerunner 305 czy 310XT?

Post autor: Drewniacki »

Planuję kupić biegowy zegarek i waham się pomiędzy 305 a 310XT. Ten pierwszy jest w tej chwili o połowę tańszy, ale z drugiej strony chcę mieć dobry sprzęt, więc jeżeli warto dołożyć to mogę to zrobić.

Najbardziej zastanawia mnie moduł GPS. W teście 305-tki robionym przez mojego kolegę wyszło, że sumaryczne przewyższenie podawane jest bardzo niedokładnie. Podobno w 310XT jest o wiele lepiej, ale zrobił może ktoś z Was test porównawczy? Czy w 310-ce przewyższenie działa na tyle dobrze, że można na nim polegać?

I jak z gubieniem sygnału? 305-ce z tego co wiem się to zdarzało. 310-ka ma znacznie lepszy moduł GPS, ale nigdzie nie mogę w necie znaleźć sensownego testu — wierzę, że Wy mi pomożecie :)

Z góry dziękuję za pomoc! No i witam wszystkich serdecznie, bo to mój pierwszy post na tym forum.
Zibi_67
Początkujący

Re: Forerunner 305 czy 310XT?

Post autor: Zibi_67 »

Witam. @Drewniacki, wprost Ci nie odpowiem, bo nie miałem okazji używać 305. Moje doświadczenie dotyczy tylko FR310XT oraz sporadycznie FR210. Po 1,5 roku dość intensywnego korzystania z 310XT, mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że jestem z niego zadowolony, choć ostatnio sprzęt wystawił na próbę moją cierpliwość do niego i do Garmina (głównie ich informatyków :twisted: ).
Po przedostatnim upgradzie firmwara sprzęt zwariował - gubił sygnał nawet w otwartym terenie, albo nie mógł go w ogóle znaleźć, a bateria "siadała" nawet po 3h (z założenia miało być 20h :lol: ). Zmieniła się także częściowo zawartość menu. Pomógł "master reset", ale kwas pozostał, szczególnie, że utraciłem sporo danych, których nie zdążyłem zarchiwizować. Po kolejnym upgradzie jest już stabilniej, ale z GPS bywają drobne problemy, szczególnie, gdy sprzęt jest wyłączony przez kilka dni (może w ten sposób mobilizuje do treningów :D ). Miałem też ostatnio niezamierzony reset, gdzie straciłem znowu trochę danych, ale to był jak do tej pory jedyny przypadek takiej "samowolki", bo byłem gotowy już reklamować. Pozostaje jeszcze kwestia baterii, której wyraźnie spadła pojemność, ale do 10h jeszcze trzyma.
Przy codziennym używaniu sygnał "łapie" już po kilkunastu sek., szczególnie, jeżeli ładuje dane w tym samym terenie. W nowym obszarze, na pierwszym łączeniu trzeba poczekać, czasem i 3 min. Co do dokładności pomiarów w terenie, to nie jest źle. Znajdziesz na forach, że niektórzy narzekają na GPS w gęstym lesie i w miastach w gęstej zabudowie. Potwierdzam, że czasem bywają z tym problemy (co potem widać na Garmin Connect na mapach - droga i ślad to dwie różne trasy :mrgreen: ), ale wtedy oprócz gęstego lasu w moich przypadkach bywało także gęste zachmurzenie, więc odpowiesz sobie sam, jak do tego podejść. Z drugiej strony potrafi znaleźć sygnał GPS w domu, w komodzie choć wcześniej pisał, że nie ma sygnału.
Współpraca z HRM bez zarzutu, łapie szybko i mierzy dość precyzyjnie (sprawdziłem). Fajną funkcją jest możliwość współpracy z wagą i sprzętem fitness przez ANT+ (sprawdziłem wagę). Dla mnie ważną jego funkcją jest możliwość pływania w nim. W praktyce korzystam z niego do biegania, jazdy na nartach i na rowerze oraz do pływania. Pomimo ujawnienia się kilku niedogodności, sprzęt ogólnie jest OK i mogę go polecić. Cenowo na pewno droższy od 305, ale też ma więcej funkcji no i jest nowocześniejszy. Tak na marginesie - na horyzoncie pojawił się 910XT z kilkoma super funkcjami, ale k.......oszmarnie drogi. Może kiedyś stanieje, a przy okazji ktoś go jeszcze przetestuje :lol: Pozdrawiam
765Tx2; forerunner 310XT
Drewniacki
Nowy

Post autor: Drewniacki »

Dzięki Zibi!

W teście 305-tki czytałem, że często podaje sumaryczne przewyższenie kompletnie z czapy. Wynik odbiega nawet o kilkaset metrów na dystansie 10 km. Powiedz proszę — czy w 310-ce też miałeś takie problemy?
Zibi_67
Początkujący

Post autor: Zibi_67 »

@Drewniacki, w zasadzie nie miałem takich problemów, na jakie Ty zwróciłeś uwagę w teście FR 305 i Ciebie interesują. Być może nie zwracałem na to takiej uwagi. Sprawdziłem dla pewności swoją historię zapisaną na Garmin Connect, kiedy używałem 310XT na nartach w Dolomitach i porównałem z danymi rzeczywistymi. W moim egzemplarzu nie stwierdziłem takich błędów. Różnice były, ale "w porywach" +/- 2, góra 3m na ok. 30 - 50 km, jakie średnio robiłem 1 dnia. Generalnie dane dot. wysokości i ich zmian mogę uznać za prawidłowe. Nie można zapominać, że 310XT nie ma barometrycznego wysokościomierza (nie miałem okazji testować), a korekta wysokości oparta jest o dane dł. i szerg. geograficznej oraz dane terenu, w jakim znajdzie się urządzenie. Mam nadzieję, że w jakimś stopniu pomogłem Ci w wyborze. Jeżeli miałbyś jeszcze wątpliwości zajrzyj na fora biegowe (jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś), tam też jest sporo testów różnych urządzeń, w tym 310XT (305 nie zauważyłem, bo nie był mi potrzebny). Sorki, że nie mogę teraz wskazać Ci konkretnego forum, ale znalazłem je bez większego problemu poprzez google. Pozdrawiam
765Tx2; forerunner 310XT
kociol
Nowy

Post autor: kociol »

mialem podobny dylemat, wachalem sie miedzy 305 a 310, ostatecznie kupilem 305 i nie zaluje ani troche

kupilem 305 dlatego ze

-polowe tanszy (nieznaczne jak dla mnie roznice miedzy 310)
-305 rownież do multisportu
-310 i tak nie podaje tetna w wodzie na co glownie patrzylem
-w wodzie nie ma gps lub jest przerywany sygnal...
-brak wodoszczelnosci 305 do plywania nie byla minusem
-310 wodoszczelnosc do plywania jest, ale po co?? stoper za ponad 1k nie potrzebny mi bo do niczego innego sie nie nada w plywaniu
titto
Nowy

Post autor: titto »

Odświeżam temat.

Czy jest więciej osób które miały możliwość użytkowania 305 i 310xt które podzielą się swoimi spostrzeżeniami?
Cena pomiędzy tymi modelami bardzo się wyrównała dlatego liczę na rzetelne opinie :wink:

Pozdrawiam,
titto
ODPOWIEDZ