Ksiazka zyczen i zazalen opencaching.pl
Podrzucam kolejny pomysł dla domorosłych majsterkowiczów-programatorów:
Mapka google z:
geokeszami ORAZ zaplanowaną przez google trasą z miasta A do miasta B. Żeby można sobie łatwo obejrzeć co i gdzie jest po drodze.
Mapka google z:
geokeszami ORAZ zaplanowaną przez google trasą z miasta A do miasta B. Żeby można sobie łatwo obejrzeć co i gdzie jest po drodze.
GeoKrety.org - darmowa alternatywa dla travelbugów
Baza skrzynek dla urządzeń przenośnych (też darmowa)
Baza skrzynek dla urządzeń przenośnych (też darmowa)
Bardzo podoba mi się opcja ignorowania skrzynek. Jednak osobiście używam jej niezgodnie z przeznaczeniem (do zaznaczania tych do „natychmiastowego” odwiedzenia). Ponieważ jednak ignorowanie kojarzy się z czymś przeciwnym (i nie chciałbym z tego rezygnować) proponuję wprowadzenie nowej opcji „chcę odwiedzić”.
A "obserwowanie" nie wystarczaTopik pisze:proponuję wprowadzenie nowej opcji „chcę odwiedzić”.

Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Moja baze skrzynek (tych, ktore w ogole chcialbym odwiedzic) mam w MapSource. Mozna sobie oznaczyc skrzynki ikonkami (zrobilem kilka wzorow) i wtedy wiadomo do ktorej isc, ktora zostawic na pozniej, jaka wybrac droge, zeby odwiedzic wszystkie... Dodatkowo mozna podejrzec z ktorej mapy lepiej korzystac w danym przypadku. Na dodatek wiadomo co wyslac do Garmina- pakiet waypointow jest zawsze gotowy...
Polecam
A jesli nie ma Garmina... to nadal zostaje baza oznakowanych skrzynek i nie trzeba ich za kazdym razem ogladac, czy chcemy do nich wybrac, czy nie.
Polecam

A jesli nie ma Garmina... to nadal zostaje baza oznakowanych skrzynek i nie trzeba ich za kazdym razem ogladac, czy chcemy do nich wybrac, czy nie.
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
Garmin jest a i Mapsource się znajdzie (że o mapce nie wspomnę).
Ale czy na pewno za każdym razem trzeba to wszystko uruchamiać?
Ujmę to tak: kiedyś do budowy przerywacza do kierunkowskazów trzeba było mieć bimetaliczną blaszkę i kawałek spirali grzejnej, potem dwa tranzystory, następnie niezbędne były już cztery, a potem pięć. Z czasem niezbędny był układ scalony zawierający kilkanaście tranzystorów, a teraz już mało kto potrafi zbudować takie cudo bez mikrokontrolera.
Tak oto rozwój techniki (komplikuje świat) upraszcza nam życie.
P.S.
Osobiście zamiast zmiany ikony wybieram zmianę kategorii.
Ujmę to tak: kiedyś do budowy przerywacza do kierunkowskazów trzeba było mieć bimetaliczną blaszkę i kawałek spirali grzejnej, potem dwa tranzystory, następnie niezbędne były już cztery, a potem pięć. Z czasem niezbędny był układ scalony zawierający kilkanaście tranzystorów, a teraz już mało kto potrafi zbudować takie cudo bez mikrokontrolera.
Tak oto rozwój techniki (komplikuje świat) upraszcza nam życie.
P.S.
Osobiście zamiast zmiany ikony wybieram zmianę kategorii.
Wszystko... to jeden program, ktory przy malej ilosci punktow dziala szybko i sprawnie. W zamian otrzymuje sie kilka przydatnych rzeczy... jesli ktos chce skorzystac. W swoim wlasnym komputerze, bez angazowania osob trzecich i czekania, az spelnia nasze zyczenie...Topik pisze:Garmin jest a i Mapsource się znajdzie...

w efekcie to przeciez to samo...Topik pisze:Osobiście zamiast zmiany ikony wybieram zmianę kategorii.
Też tak jest, a to prawdopodobnie z tego powodu że skrzynki skasowane (nie zarchiwizowane) znikają ze statystyk, ale nie z obrazka. Tak mi wychodzi z obliczeń. Podobnie jeśli założyłeś skrzynkę a potem ją zarchiwizowałeś, albo jest aktualnie niedostępna to również w statystykach jej nie ma, a na obrazku w podpisie owszem. Czemu tak jest - nie wiem.
Z zalozonymi/archiwizowanymi tak chyba jest, ale z odwiedzonymi tez?
Na karcie "Moje konto" mam znalezionych 187, a w statystykach 186. Jesli skrzynka zostala znaleziona, to trafienie jest bez wzgledu na to, co pozniej stalo sie ze skrzynka...
NIech juz bedzie tak samo w tych kartach - obojetnie w ktora strone
Na karcie "Moje konto" mam znalezionych 187, a w statystykach 186. Jesli skrzynka zostala znaleziona, to trafienie jest bez wzgledu na to, co pozniej stalo sie ze skrzynka...

-
- Początkujący
Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że wpis 'Uczestniczył' dotyczący spotkania jest liczony tak samo jak znalezienie skrzynki (ale nie dotyczy to statystyk). Ja mam tak samo - różnica o jeden - prawdopodobnie w związku z Mikołajkami.Bas pisze:Z zalozonymi/archiwizowanymi tak chyba jest, ale z odwiedzonymi tez?