Wyodrębnienie POI ze źródeł mapy UMP-pcPL
-
epkchmiele
- Bywalec
Re: Wyodrębnienie POI ze źródeł mapy UMP-pcPL
Trochę szkoda , że jak się je wszytkie wrzuci to muli strasznie w momencie przybliżenia mapy do 50m , ale dzieki.
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
@Popej - Dzięki!
Oj tam.GPS Maniak pisze:No masz. "Daj kurze grzędę ..... "![]()
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/
Popej, w odpowiedzi powinien zamieścić link do konwertera,
na przykład http://www.gpsbabel.org/download.html dane gpi można przeważać
.
Ja to zrobiłem, już wczoraj.
na przykład http://www.gpsbabel.org/download.html dane gpi można przeważać
Ja to zrobiłem, już wczoraj.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Zamieszczam programik, który zadeklarowałem się dawno temu napisać.
Jak znajdziecie jakieś błędy to pisać
Jak znajdziecie jakieś błędy to pisać
- Załączniki
-
- pnt2gpx.rar
- (9.04 KiB) Pobrany 466 razy
Garmin Forerunner 310XT
Garmin Edge Explore 820
Garmin Edge Explore 820
Przydatny program. Dziekuję 
Wymaga pliku start.gpx w folderze "startowym" - wystarczy wstawic "jakiś" gpx i już jest dobrze.
Wymaga pliku start.gpx w folderze "startowym" - wystarczy wstawic "jakiś" gpx i już jest dobrze.
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
No i mamy błąd :/
Zapomniałem tam wstawić tego pliku. Wrzucam jeszcze raz razem z tym plikiem.
Dzięki Bas
Zapomniałem tam wstawić tego pliku. Wrzucam jeszcze raz razem z tym plikiem.
Dzięki Bas
- Załączniki
-
- pnt2gpx.rar
- (9.31 KiB) Pobrany 538 razy
Garmin Forerunner 310XT
Garmin Edge Explore 820
Garmin Edge Explore 820
Witam,
Niestety nie mam Garmina, ale używam smartfona, z którego jestem b.zadowolony.
Większość map (ponad 20GB) mam na karcie SD w formacie OZI-ego, stąd Androzic, ale używam go tylko jako mapnika.
Androzic (podobnie jak OZI) błyskawicznie (gdy je za pierwszym razem zindeksuje) odnajduje wszystkie mapy w danym regionie (niestety Locus radzi sobie z tym dużo gorzej).
Oruxa trzymam, bo wczytuje format IMG i zaczyna eksperymentować z 3D, ale korzystam rzadko.
Osmand czyta mapę wektorową, ma jednak kłopoty z wyznaczaniem drogi, niestety niestabilnie pracuje też zapis ścieżki. Ale Osmand ma świetną funkcję wyszukiwania POI (łącznie z wikipedią off-line - rzadko się łączę on-line, bo wolę być od sieci niezależny), i przede wszystkim dowolnie filtruje wybrane przez mnie POI nie zanieczyszczając mapy. Interesują mnie np. ławki i miejsca odpoczynku (bo wolę mimo że na świeżym powietrzu jeść przy stole) zabytki i miejsca topograficzne i tylko takie widać na mapie.
Osmand zużywa też mało baterii.
Ale nie mogę w nim korzystać z moich map rastrowych.
To i cały szereg zalet Locusa powoduje, że używam głównie tego programu.
I właśnie dlatego pisze w tym wątku.
W Locusie chciałbym też widzieć tylko te swoje POI, a nie np. sklepy i stacje benzynowe (fakt, że w lesie ich dużo nie ma
, ale pamięć mapy obciążają).
Bardzo chciałbym zaimportować wybrane kategorie (albo wszystkie i potem odfiltrować) w miarę aktualnych POI (najlepiej w formacie GPX, ale może być w innym, to przekonwertuję) z UMPpcPL.
Niestety podane na forum powyżej sposoby zawiodły - pliki z POI (aktualne na 12.2011) umieszczone przez Popeja są już skasowane.
A do programiku pnt2gpx zainstalowałem wprawdzie wymagany NET Framework4, ale nie wiem, gdzie znaleźć źródłowe pliki w formacie PNT.
Na stronie UMP http://ump.fuw.edu.pl/wiki/Znaczenie_pl ... jekcie_UMP jest dokładny opis ich struktury ale nie znalazłem, gdzie je można pobrać.
Czy można prosić o jakąś radę lub wskazówkę?
Pozdrawiam
Niestety nie mam Garmina, ale używam smartfona, z którego jestem b.zadowolony.
Większość map (ponad 20GB) mam na karcie SD w formacie OZI-ego, stąd Androzic, ale używam go tylko jako mapnika.
Androzic (podobnie jak OZI) błyskawicznie (gdy je za pierwszym razem zindeksuje) odnajduje wszystkie mapy w danym regionie (niestety Locus radzi sobie z tym dużo gorzej).
Oruxa trzymam, bo wczytuje format IMG i zaczyna eksperymentować z 3D, ale korzystam rzadko.
Osmand czyta mapę wektorową, ma jednak kłopoty z wyznaczaniem drogi, niestety niestabilnie pracuje też zapis ścieżki. Ale Osmand ma świetną funkcję wyszukiwania POI (łącznie z wikipedią off-line - rzadko się łączę on-line, bo wolę być od sieci niezależny), i przede wszystkim dowolnie filtruje wybrane przez mnie POI nie zanieczyszczając mapy. Interesują mnie np. ławki i miejsca odpoczynku (bo wolę mimo że na świeżym powietrzu jeść przy stole) zabytki i miejsca topograficzne i tylko takie widać na mapie.
Osmand zużywa też mało baterii.
Ale nie mogę w nim korzystać z moich map rastrowych.
To i cały szereg zalet Locusa powoduje, że używam głównie tego programu.
I właśnie dlatego pisze w tym wątku.
W Locusie chciałbym też widzieć tylko te swoje POI, a nie np. sklepy i stacje benzynowe (fakt, że w lesie ich dużo nie ma
Bardzo chciałbym zaimportować wybrane kategorie (albo wszystkie i potem odfiltrować) w miarę aktualnych POI (najlepiej w formacie GPX, ale może być w innym, to przekonwertuję) z UMPpcPL.
Niestety podane na forum powyżej sposoby zawiodły - pliki z POI (aktualne na 12.2011) umieszczone przez Popeja są już skasowane.
A do programiku pnt2gpx zainstalowałem wprawdzie wymagany NET Framework4, ale nie wiem, gdzie znaleźć źródłowe pliki w formacie PNT.
Na stronie UMP http://ump.fuw.edu.pl/wiki/Znaczenie_pl ... jekcie_UMP jest dokładny opis ich struktury ale nie znalazłem, gdzie je można pobrać.
Czy można prosić o jakąś radę lub wskazówkę?
Pozdrawiam
Pozdrawiam,
Bielep
Samsung Galaxy S+, Locus, Osmand, Orux, TrekBuddy, Androzic
Mapa: UMPpcPL, Topo 50,100/Geoportal, Freemap.sk, OSM Czechy
i różne inne
Bielep
i różne inne
"Tworzenie mapy" w http://ump.fuw.edu.pl/wiki/Strona_g%C5%82%C3%B3wnabielep pisze:ale nie znalazłem, gdzie je można pobrać
i dalej http://ump.fuw.edu.pl/wiki/Awans
http://ump.fuw.edu.pl/wiki/Pakiet_edycyjny
oraz
http://ump.fuw.edu.pl/wiki/Mdm-gui
Auto: Android Auto + OsmAnd+ + UMP, mapy.cz + OSM, Google Maps
Nadgarstek: Fenix 7 Pro Solar + TopoActive Europe + UMP
W telefonach: OsmAnd+ + OSM + UMP, mapy.cz
Nadgarstek: Fenix 7 Pro Solar + TopoActive Europe + UMP
W telefonach: OsmAnd+ + OSM + UMP, mapy.cz
Dziękuję bardzo za poradę.
Pobrałem wszystkie źródła UMPpcPL, bo szybciej to trwało, niż uczenie się definiowania obszaru.
Całość to tylko 2,3GB
(chociaż licznik modemu pokazał 700MB).
Polska podzielona jest na 33 obszary, mniej więcej dawne województwa (czasami po 2 razem) – no może oprócz Tczewa.
Ponieważ GPX używam w Lotusie nie chciałem mieć za dużo kategorii, które by zamulały mapę. Dlatego pewne kategorie połączyłem (ale możne ich uzywać osobno):
Nazwy geograficzne (gory, przelęcz, skała, wodospad)
Odpoczynek (picnic, -wiaty,ławki, plaża, kąpielisko, czasami park)
Schronisko (zaznaczałem tylko w górach),
- tu pozwolę sobie na mała uwagę ad. tworzenia GPX w UMPpcPL:
W 2 miejscowościach (Karpacz, Szklarska Poręba) kategoria Schronisko jest strasznie zaśmiecona wszystkimi możliwymi adresami pensjonatów – na szczęście moda ta nie dotarła jeszcze np. do Zakopanego, czy Beskidów.
Kościoły, kaplice, krzyże,
Widoki (punkty widokowe, wieże jak miałem czas to niestety kominy i wieże ciśnień, na które nie można wejść kasowałem),
Jedzenie (kategorie: jedzenie, pizza, kebab, fastfood, bary, cukiernia)
Zwiedzanie (Atrakcje, zabytki, zamek, pałac, ratusz)
Pozostałe kategorie niezbyt mnie interesują (zwłaszcza jak jestem w terenie).
Potrwa to jeszcze jakieś 2 dni, potem zamieszczę je w sieci (jeśli nie ma przeciwwskazań),
Oczywiście z aktualizacją na 18-11-2012.
Program Marko83 pnt2gpx działa świetnie,
Szkoda tylko że nie ma opcji zaznaczania wszystkiego – można by wyeksportować wszystko i potem pousuwać niepotrzebne, Tak niestety trzeba mozolnie w każdym z tych 33 obszarów zaznaczać fajki.
I jeszcze jedna prośba; czy nie ma jakiegoś sposobu na analogiczne wyodrębnienie szlaków turystycznych, by były one widoczne w Lotusie, jako oddzielna warstwa mapy?
- tak, jak jest to możliwe - jako osobny styl renderowania (UMP-szlaki) w OSMAND-zie?
I przy okazji na stronie http://Osmand.cz można znaleźć kilka wzorów renderowania szlaków czeskich.
Niestety nie udało mi się stworzyć analogicznego dla szlaków słowackich. (plik *.xml), bo nie wiem jak w słowackim OSM czy też Freemap.sk są nazywane szlaki turystyczne (w Czechach jest do KCT, niestety stworzony przez analogię KST na Słowacji nie zadziałał)
Szukałem dość długo na Freemap.sk i nie udało mi się.
Czy ktoś może dysponuje widzą na ten temat?
Swoją drogą dziwię się tak małemu zainteresowaniu programem Marka83 (sądząc z ilości pobrań) pnt2gpx.
Przecież uzyskuje się w ten sposób możliwość pełnego przystosowanie (customizacji) mapy do własnych aktualnych potrzeb, np. inne kategorie zaznaczam na mapie, gdy jestem w mieście, a inne w terenie.
Nie ma przecież sensu zaznaczanie wszystkiego, bo wówczas mapa zamienia się w choinkę i jest kompletnie nieczytelna (i spowalnia się prace programu).
Świetna jest w Lotusie opcja zaznaczania np. tylko 100/200 najbliższych punktów.
Szkoda tylko że nie opcji takiej dla wszystkich jednocześnie kategorii – teraz zmieniając teren trzeba wchodzić w każdą kategorię osobno.
Pozdrawiam
Pobrałem wszystkie źródła UMPpcPL, bo szybciej to trwało, niż uczenie się definiowania obszaru.
Całość to tylko 2,3GB
Polska podzielona jest na 33 obszary, mniej więcej dawne województwa (czasami po 2 razem) – no może oprócz Tczewa.
Ponieważ GPX używam w Lotusie nie chciałem mieć za dużo kategorii, które by zamulały mapę. Dlatego pewne kategorie połączyłem (ale możne ich uzywać osobno):
Nazwy geograficzne (gory, przelęcz, skała, wodospad)
Odpoczynek (picnic, -wiaty,ławki, plaża, kąpielisko, czasami park)
Schronisko (zaznaczałem tylko w górach),
- tu pozwolę sobie na mała uwagę ad. tworzenia GPX w UMPpcPL:
W 2 miejscowościach (Karpacz, Szklarska Poręba) kategoria Schronisko jest strasznie zaśmiecona wszystkimi możliwymi adresami pensjonatów – na szczęście moda ta nie dotarła jeszcze np. do Zakopanego, czy Beskidów.
Kościoły, kaplice, krzyże,
Widoki (punkty widokowe, wieże jak miałem czas to niestety kominy i wieże ciśnień, na które nie można wejść kasowałem),
Jedzenie (kategorie: jedzenie, pizza, kebab, fastfood, bary, cukiernia)
Zwiedzanie (Atrakcje, zabytki, zamek, pałac, ratusz)
Pozostałe kategorie niezbyt mnie interesują (zwłaszcza jak jestem w terenie).
Potrwa to jeszcze jakieś 2 dni, potem zamieszczę je w sieci (jeśli nie ma przeciwwskazań),
Oczywiście z aktualizacją na 18-11-2012.
Program Marko83 pnt2gpx działa świetnie,
Szkoda tylko że nie ma opcji zaznaczania wszystkiego – można by wyeksportować wszystko i potem pousuwać niepotrzebne, Tak niestety trzeba mozolnie w każdym z tych 33 obszarów zaznaczać fajki.
I jeszcze jedna prośba; czy nie ma jakiegoś sposobu na analogiczne wyodrębnienie szlaków turystycznych, by były one widoczne w Lotusie, jako oddzielna warstwa mapy?
- tak, jak jest to możliwe - jako osobny styl renderowania (UMP-szlaki) w OSMAND-zie?
I przy okazji na stronie http://Osmand.cz można znaleźć kilka wzorów renderowania szlaków czeskich.
Niestety nie udało mi się stworzyć analogicznego dla szlaków słowackich. (plik *.xml), bo nie wiem jak w słowackim OSM czy też Freemap.sk są nazywane szlaki turystyczne (w Czechach jest do KCT, niestety stworzony przez analogię KST na Słowacji nie zadziałał)
Szukałem dość długo na Freemap.sk i nie udało mi się.
Czy ktoś może dysponuje widzą na ten temat?
Swoją drogą dziwię się tak małemu zainteresowaniu programem Marka83 (sądząc z ilości pobrań) pnt2gpx.
Przecież uzyskuje się w ten sposób możliwość pełnego przystosowanie (customizacji) mapy do własnych aktualnych potrzeb, np. inne kategorie zaznaczam na mapie, gdy jestem w mieście, a inne w terenie.
Nie ma przecież sensu zaznaczanie wszystkiego, bo wówczas mapa zamienia się w choinkę i jest kompletnie nieczytelna (i spowalnia się prace programu).
Świetna jest w Lotusie opcja zaznaczania np. tylko 100/200 najbliższych punktów.
Szkoda tylko że nie opcji takiej dla wszystkich jednocześnie kategorii – teraz zmieniając teren trzeba wchodzić w każdą kategorię osobno.
Pozdrawiam
Pozdrawiam,
Bielep
i różne inne
Bielep
i różne inne
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
poprawi siębielep pisze:- tu pozwolę sobie na mała uwagę ad. tworzenia GPX w UMPpcPL:
bielep pisze:czy nie ma jakiegoś sposobu na analogiczne wyodrębnienie szlaków turystycznych
http://www.ump.waw.pl/wszystkie.htmlUMP-Szlaki
Osobna mapa w formie nakładki, do wspólnego wgrywania wraz z inną mapą.
no ale jak? chyba nie przez kasowanie ....Zachu pisze:poprawi się
nuvi 215W, SP 2720
poprawi sięZachu pisze:bielep pisze:- tu pozwolę sobie na mała uwagę ad. tworzenia GPX w UMPpcPL:
Absolutnie nie sugerowałem usunięcia tych pensjonatów, tylko przeniesienie ich do jakiejś bardziej 'komercyjnej' kategorii, bo inaczej robi się z tego 'yellow pages'
ad. POI w UMP
Może byłoby też sensowne zbiorcze przeniesienie wszystkich obiektów z grupy 'Kościoły' oraz "Krzyz', które w nazwie pojed. POI mają podane "kaplica" lub "kapliczka" (czyli chyba nie są kościołami lub krzyżami) do kategorii 'Kaplice'
W samym regionie NOWY SACZ znalazłem ich chyba kilkaset.
(W Locusie można je zresztą bez problemu przenieść za pomocą filtra).
Zgodnie z obietnica zamieszczam punkty z całej Polski podzielone wg kategorii w formacie GPX.
Bardzo łatwo na podstawie 2 ostatnich liter nazwy pliku wyselekcjonować POI z danego regionu.
Robiłem to 3 dni - jestem chory i siedzę w domu - może zresztą dłubanie w POI to objaw choroby
Plik jest w formacie ZIP - wewnątrz podzielone na 33 regiony wg podziału UMP i w każdym regionie ok. 30 kategorii.
Jakie kategorie pisałem powyżej.
Po rozpakowaniu można importować każda z kategorii każdego z regionów indywidualnie w formacie GPX, ale to ponad 900 importów.
Można też zaimportować jednorazowo bezpośrednio do Locusa tylko jako *.zip.
Ze względu na wielkości bazy (kilkadziesiąt tysięcy POI zdecydowanie odradzam to), bo na słabszych procesorach samo uruchomienie programu będzie trwało kilka minut i spowolni się wyświetlanie mapy przeciążonej taką ilością danych.
Lepiej wyselekcjonować potrzebne POI, utworzyć w Locusie kategorie ze zdefiniowanymi ikonkami i importować POI tylko z danej kategorii - wówczas mapa wygląda ładnie i jest czytelna.
- Załączniki
-
- UMP_2012-11_wg_REGIONOW.zip
- Punkty POI z UMPpcPL z 2012-11-18
- (1.47 MiB) Pobrany 411 razy
Pozdrawiam,
Bielep
i różne inne
Bielep
i różne inne
- nocnyMarek
- Bywalec
IMO kaplice i kapliczki to jednak 2 zupełnie różne kategorie.bielep pisze: Może byłoby też sensowne zbiorcze przeniesienie wszystkich obiektów z grupy 'Kościoły' oraz "Krzyz', które w nazwie pojed. POI mają podane "kaplica" lub "kapliczka" (czyli chyba nie są kościołami lub krzyżami) do kategorii 'Kaplice'
W samym regionie NOWY SACZ znalazłem ich chyba kilkaset.
kaplice to upraszczając małe kościoły, a kapliczki (sądząc po ilości)
to będą raczej takie kapliczki przydrożne:

pokrewne zdecydowanie bardziej krzyżom niż kościołom.
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
No i właśnie takie obiekty powinny być nanoszone typem krzyż, z tym że przez pewien czas nie było to ustalone i powstało dużo kaplic
.