Zapis wskazań kompasu podczas stawiania punktu

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
asandrzej
Garniak

Re: Zapis wskazań kompasu podczas stawiania punktu

Post autor: asandrzej »

GPS Maniak pisze: Zwykły śmiertelnik nie znający tematyki GPS prędzej.......
Tu chyba jest problem, Gps dział tylko w sytuacji, kiedy aparat jest aktywny i nie ma możliwości „uśpienia”,
jakby GPS działał w sposób ciągły, niezależne od włączenia aparatu, nie byłoby problemu z zafixowaniem.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

asandrzej pisze:Wież pod uwagę, że Mnt22 jest zainteresowany aparatem z GPS-sem i kompasem do innych celów
niż my wykorzystujemy odbiorniki turystyczne i aparaty.
Mariusz65 pisze:Oczywiście to rozumiem i akceptuję i nie ma sensu o tym dyskutować tak samo jak o gustach.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
asandrzej
Garniak

Mariusz65 pisze: dyskutować tak samo jak o gustach.
Potrzeby Mnt22 nie zależą od Jego gustu, tylko od realnej potrzeby.
Mariusz65 pisze: Jeśli pijesz do mnie
Nie piję do Ciebie, mogłem napisać inną markę, ale nie znam oznaczeń Nikona czy Sony, oznaczenia Canona znam a przynajmniej w zakresie lustrzanek.
Co do podpisu, to nie jest prawdą, to co napisałeś, nie lubię „pstrokacizny” , więc wybrałem kolor, który mi odpowiada, treść jest nie zmieniona,
z resztą, takie są założenia, żeby podpis nie był agresywny, chyba nie „przegiąłem”

A ogólnie to i tak uważam, że podpis nie ma sensu, prawie każdy w początkowej wypowiedzi umieszcza o jakim sprzęcie pisze np., Moja 62-ka, moja 60-tka, mój Asus i ….
Przy kiku sprzętach wymienionych w podpisie, to całkowicie traci sens.

Korzystając z podpisu mojego przedmówcy zamieściłem plik dla Two Nav, muszę edytować post i zaznaczyć, że to nie jest plik dla Garmina, wiesz, jakie jest pobieranie tego pliku.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

asandrzej pisze:Potrzeby Mnt22 nie zależą od Jego gustu, tylko od realnej potrzeby.
Nie napisałem, że o gustach, tylko "tak samo jak o gustach" (w sensie: o potrzebach się nie dyskutuje tak jak o gustach). Ja wyraziłem tylko swoją subiektywną opinię co podkreśliłem a Ty dalej uparcie "dyskutujesz" (o moich gustach/potrzebach) ;-)
asandrzej pisze:A ogólnie to i tak uważam, że podpis nie ma sensu, prawie każdy w początkowej wypowiedzi umieszcza o jakim sprzęcie pisze np., Moja 62-ka, moja 60-tka, mój Asus i ….
Przy kiku sprzętach wymienionych w podpisie, to całkowicie traci sens.
Oczywiście nie masz racji! Ale o tym to już Lechu próbował Cię przekonać i nie przekonał :lol: :wink:
Pozdrawiam Mariusz
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
asandrzej
Garniak

Upierałeś się, że aparat nie może mieć" GPS-u, kompasu
i że ktoś nie może mieć" innych potrzeb niż nawigowanie ,

tak nie jest, aparat może być z GPS, kompasem i nie każdy potrzebuje geodane do nawigowania rekreacyjnego,
co wynikało z pierwszej wypowiedzi Mnt22 i pózniejszego doprecyzowania.

Przekonać mnie nie przekonał, ale dla świętego spokoju stopkę mam.
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

asandrzej pisze:Upierałeś się, że aparat nie może mieć" GPS-u, kompasu
i że ktoś nie może mieć" innych potrzeb niż nawigowanie
Nieprawda :!: Gdzie ja coś takiego napisałem :?: :shock:
Napisałem tylko, że mi to niepotrzebne, żartując przy okazji, że słusznie się nie ocenia w testach GPSa aparatu fotograficznego. Wiem i dobrze rozumiem, że komuś może to być potrzebne, ale Ty najwyraźniej masz problem ze zrozumieniem co to jest subiektywna ocena ;-)
Ostatnio zmieniony 11 sty 2012, 19:02 przez Mariusz65, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Mariusz
asandrzej
Garniak

Mariusz65 pisze: A gdzie ja coś takiego napisałem :?: :shock:
Napisałem tylko, że mi to niepotrzebne
Ok. tylko zauważ, że Mnt22 określił warunki, więc to, że ktoś w ogóle nie potrzebuje nawigacji,
albo woli mapę papierową, nie ma w tym wypadku znaczenia.
Mariusz65 pisze: potrzebne, ale Ty najwyraźniej masz problem ze zrozumieniem co to jest subiektywna ocena ;-)
Nie ma problemu ze zrozumieniem, tylko subiektywne oceny, jak są w wątku, jaką nawigację kupić, to może jest OK.
ale to nie tylko były subiektywne oceny a wymienianie, co do czego używasz.

Mnt22 nie potrzebuje nawigować, zapisywać ślad, On potrzebuje geodatowane zdjęcie z kierunkiem patrzenia,
( którego Ty nie potrzebyujesz) zapisane w sposób umożliwiający dalszą prostą obróbkę zgromadzonego materiału.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

Czy smartfony nie zapisują kierunku w Exiff?
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
asandrzej
Garniak

Z tego co wiem, to nie, ale może któryś model ma taką możlowość,
problem jest w tym, że nawet jak by maiał, to często w secyfikacjach
takie funkcje są pomijane lub nie jasno opisane.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

asandrzej pisze:często w secyfikacjach takie funkcje są pomijane lub nie jasno opisane.
Cała nadzieja w Forumowiczach.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
focus604
Początkujący

Post autor: focus604 »

A może zrobić to tak jak na moich zrzutach z 60Csx
Zapisujesz ręcznie namiar i zatwierdzasz waypointa.
Załączniki
Garmin 60Csx Colorado 300 Cammenga 27
asandrzej
Garniak

Jak wyglada zapis takiego punktu w pliku GPX odczytany w MapSource.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Marko pisze:Cała nadzieja w Forumowiczach.
Zmusiłeś mnie do wykonania pierwszej fotki Motorolą Defy :idea:
Nie widzę w exifie informacji o kierunku. Z "naszej branży" jest pozycja GPS i wysokość.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

asandrzej pisze:Jak wyglada zapis takiego punktu w pliku GPX odczytany w MapSource.
W TwoNav te wartości wprowadza się również ręcznie, a zapis pliku WPT wygląda następująco:
* przy czym dla wpt001 wpisałem namiar 180 stopni, wpt002 wpisałem namiar 90 stopni.

Kod: Zaznacz cały

B  UTF-8
G  WGS 84
U  1
W  wpt001 A 52.40262866ºN 16.90967225ºE 12-JAN-2012 06:56:44 82.689453 
w Waypoint,0,-1.0,16777215,255,1,39,,0.0,0,180,0,3
W  wpt002 A 52.40262866ºN 16.90967225ºE 12-JAN-2012 06:56:44 82.689453 
w Waypoint,0,-1.0,16777215,255,1,39,,0.0,0,90,0,3
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

asandrzej pisze:Jak wyglada zapis takiego punktu w pliku GPX odczytany w MapSource.
Jak każdego innego! Waypointy są punktami więc nie zawierają danych o kierunku. Będą zapisane współrzędne, ewentualnie wysokość itp.

Należało by zapisać dwa waypointy. Jeden w miejscu robienia zdjęcia a drugi z zadanym azymutem w kierunku fotografowanej sceny i z wpisaniem "na oko" jakiejś odległości*. Później w MS (lub innym programie) można by próbować mierzyć jaki jest azymut na kierunku punkt "A" – punkt "B".
Przy dużej ilości zdjęć robienie tego ręcznie to nie jest chyba rozwiązanie...
Do tego punktów było by tyle, że aby się później połapać trzeba by prowadzić jakieś notatki. Łatwiej zanotować na kartce odczyt kompasu po zrobieniu zdjęcia i po kłopocie ;-)

Edit
* Ja stosuję tą metodę do wyznaczenia współrzędnych obiektu do którego z jakichś powodów nie mogę dojść. Idąc ścieżką zaznaczam swoją pozycję (punkt A) i z tego samego miejsca zapisuję waypointa w kierunku obiektu (punkt B). Po przejściu pewnego odcinka robię to samo, zapisując analogicznie punkty C i D. Później wgrywam waipointy do MS i rysuję ślad łączący punkty A z B oraz C z D i odczytuję interesujące mnie współrzędne na przecięciu nakreślonych śladów. Pomiar obarczony na pewno jakimś błędem ale do zastosowania w prosty sposób.
To samo robiło się zresztą w harcerstwie tylko z użyciem busoli i kreśląc linie na mapie.
Załączniki
Pozdrawiam Mariusz
ODPOWIEDZ