Zapis wskazań kompasu podczas stawiania punktu
Re: Zapis wskazań kompasu podczas stawiania punktu
@ Marko
Jakim programem jest odczytany Exif, może nie wszystkie programy odczytują dane o kierunku.
Jakim programem jest odczytany Exif, może nie wszystkie programy odczytują dane o kierunku.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
To powinieneś zacytować pierwszą część mojego postuasandrzej pisze:To nie ja przez pomyłkę zacytował część Twojego postu
Bo to co napisałem po "Edit" jest wtrętem na całkiem inny temat, a Ty się właśnie tego fragmentu "uczepiłeś" w cytacie!
Żeby udzielić odpowiedzi, ale ona była na początku postu a nie po słowie "Edit"asandrzej pisze:Ty nie wiem, w jakim celu zacytowałeś moją wypowiedź
Czyli sam widzisz, że zacytowałem po to, żeby odpowiedziećasandrzej pisze:Twojej wypowiedzi wynikało, że nie będzie zapisany
Napisałem, że nie będzie, bo w Dakocie nie zauważyłem aby zapisywało azymut w komentarzu do waypointa (muszę jeszcze sprawdzić). Chyba, że w różnych odbiornikach jest inaczej…
W Colorado zapisuje
Nie wiem czy focus604 wpisał azymut ręcznie do komentarza czy też został on zapisany automatycznie…?
Ostatnio zmieniony 12 sty 2012, 14:49 przez Mariusz65, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
W kieszeni: Dakota 20/
Wziąłem, to, jako Twój sposób na wyznaczanie kierunku patrzenia obiektywu.Mariusz65 pisze: To powinieneś zacytować pierwszą część mojego postu........
Bo to co napisałem po "Edit" jest wtrętem na całkiem inny temat, a Ty się właśnie tego fragmentu "uczepiłeś" w cytacie!
Jedna, to była propozycja sposoby wyznaczania kierunku patrzenia obiektywu.Mariusz65 pisze: Żeby udzielić odpowiedzi, ale ona była na początku postu a nie po słowie Edit
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
- Mariusz65
- Radny
To co zacytowałeś to był mój sposób na ustalenie współrzędnych obiektu w trenie! Trzeba czytać ze zrozumieniemasandrzej pisze:Wziąłem, to, jako Twój sposób na wyznaczanie kierunku patrzenia obiektywu.
Ale nie ta którą zacytowałeśasandrzej pisze:Jedna, to była propozycja sposoby wyznaczania kierunku patrzenia obiektywu.
Właściwy cytat byłby ten:
A nie ten, który Ty umieściłeś!Mariusz65 pisze:Należało by zapisać dwa waypointy. Jeden w miejscu robienia zdjęcia a drugi z zadanym azymutem w kierunku fotografowanej sceny i z wpisaniem "na oko" jakiejś odległości*. Później w MS (lub innym programie) można by próbować mierzyć jaki jest azymut na kierunku punkt "A" – punkt "B".
Przy dużej ilości zdjęć robienie tego ręcznie to nie jest chyba rozwiązanie...
Do tego punktów było by tyle, że aby się później połapać trzeba by prowadzić jakieś notatki. Łatwiej zanotować na kartce odczyt kompasu po zrobieniu zdjęcia i po kłopocie![]()
Ostatnio zmieniony 12 sty 2012, 14:59 przez Mariusz65, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Mariusz
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 4 times
@Asandrzej
IrfanView z pluginem.
IrfanView z pluginem.
Wydaje mi się, że kolega focus604 wpisał azymut ręcznie.Mariusz65 pisze:Nie wiem czy focus604 wpisał azymut ręcznie do komentarza czy też został on zapisany automatycznie…?
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
- Mariusz65
- Radny
No włąśnie
A tu przecież chodzi o metodę działającą z automatu.
Pozdrawiam Mariusz
- Marko
- Garniak
@Mariusz65
Widać co prawda przycisk "Uchwyć kierunek", ale nie wiem czy po naciśnięciu wartość 256 st. została dopisana w notatce z automatu.
Kolega focus604 jest aktywny, więc pewnie sam odpowie.
Widać co prawda przycisk "Uchwyć kierunek", ale nie wiem czy po naciśnięciu wartość 256 st. została dopisana w notatce z automatu.
Kolega focus604 jest aktywny, więc pewnie sam odpowie.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Chłopaki, proszę Was - przestańcie się kłócić 
Focus604, czy możesz potwierdzić, że odbiornik sam wpisał w opisie waypointa kierunek z kompasu? Jeśli tak, to czy dodaje tą wartość tylko podczas tworzenia waypointa z ekranu kompasu?
Dla mnie, podczas pracy w terenie, z aparatem cyfrowym, plecakiem i odbiornikiem GPS, najwygodniej i najwydajniej mógłbym pracować, gdyby sprzęt nie zmuszał mnie do przerywania pracy, aby zapisać wartość kierunku z kompasu. Zapisywanie tego na osobnej kartce trochę mija się z celem - ciągle trzeba żonglować sprzętem i przyborami do pisania.
Przełączanie się między ekranem mapy a kompasu, zapamiętywanie wskazania i wklepywanie do nazwy waypointa jest ciut wygodniejsze.
Gdyby dało się na ekranie mapy ustawić wyświetlanie pola ze wskazaniem kompasu, aby nie przełączać się między ekranami, mamy kolejny zysk czasu - wystarczy zrobić zdjęcie, spojrzeć na ekran Garmina, zapamiętać kierunek i postawić waypointa, dodać w opisie kierunek.
W przypadku, gdy wskazanie kompasu jest dodawane do opisu waypointa tylko stawianego z ekranu kompasu, jest mniej fajnie - ciągle trzeba się przełączać między ekranami. Ale i tak kliknięć wykonujemy o wiele mniej, bo nie trzeba z palca wpisywać kierunku zdjęcia. Profit.
(Na marginesie - do czego służy przycisk na ekranie kompasu o nazwie Uchwyć "kierunek"?)
Jeżeli waypoint/mark stawiany z ekranu mapy zapisuje w opisie kierunek z kompasu - jestem w domu. Opis/notatka jest zapisywany w GPX:
GPX jest przecież zwykłym XML-em i można go parsować, aby wyciągnąć sam kierunek.
Rzuciłem okiem na tego TwoNav. Cena prawie taka sama jak 62S (mam na myśli TwoNav Sportive), kilka ciekawych funkcji. Niestety ten model ma swoje wady - ekran, czas działania, dedykowany akumulator, mniej oprogramowania rozwijanego przez Społeczność.
Mam do Was ogromną prośbę do Tych, którzy mają model z kompasem. Czy możecie na chwilę uruchomić swój sprzęt i szybko przetestować wymienione przeze mnie wyżej warianty? Czyli stawianie waypointów z ekranu mapy, kompasu, sprawdzenie czy dodaje się do opisu kierunek (nie musi być w osobnym polu, niechby był nieelegancko doklejony do domyślnej nazwy proponowanej przez odbiornik). No i największa prośba - podeślijcie swoje GPX-y
Dzięki za wszystkie wypowiedzi, pozdrawiam,
mnt22
Focus604, czy możesz potwierdzić, że odbiornik sam wpisał w opisie waypointa kierunek z kompasu? Jeśli tak, to czy dodaje tą wartość tylko podczas tworzenia waypointa z ekranu kompasu?
Dla mnie, podczas pracy w terenie, z aparatem cyfrowym, plecakiem i odbiornikiem GPS, najwygodniej i najwydajniej mógłbym pracować, gdyby sprzęt nie zmuszał mnie do przerywania pracy, aby zapisać wartość kierunku z kompasu. Zapisywanie tego na osobnej kartce trochę mija się z celem - ciągle trzeba żonglować sprzętem i przyborami do pisania.
Przełączanie się między ekranem mapy a kompasu, zapamiętywanie wskazania i wklepywanie do nazwy waypointa jest ciut wygodniejsze.
Gdyby dało się na ekranie mapy ustawić wyświetlanie pola ze wskazaniem kompasu, aby nie przełączać się między ekranami, mamy kolejny zysk czasu - wystarczy zrobić zdjęcie, spojrzeć na ekran Garmina, zapamiętać kierunek i postawić waypointa, dodać w opisie kierunek.
W przypadku, gdy wskazanie kompasu jest dodawane do opisu waypointa tylko stawianego z ekranu kompasu, jest mniej fajnie - ciągle trzeba się przełączać między ekranami. Ale i tak kliknięć wykonujemy o wiele mniej, bo nie trzeba z palca wpisywać kierunku zdjęcia. Profit.
(Na marginesie - do czego służy przycisk na ekranie kompasu o nazwie Uchwyć "kierunek"?)
Jeżeli waypoint/mark stawiany z ekranu mapy zapisuje w opisie kierunek z kompasu - jestem w domu. Opis/notatka jest zapisywany w GPX:
Kod: Zaznacz cały
<wpt lat="51.389446" lon="20.315158">
<ele>487.51</ele>
<time>2010-08-10T15:47:27Z</time>
<name>001</name>
<desc>10-SIE-10 17:47:27 168ST</desc>
<sym>Navaid, Orange</sym>
</wpt>Rzuciłem okiem na tego TwoNav. Cena prawie taka sama jak 62S (mam na myśli TwoNav Sportive), kilka ciekawych funkcji. Niestety ten model ma swoje wady - ekran, czas działania, dedykowany akumulator, mniej oprogramowania rozwijanego przez Społeczność.
Mam do Was ogromną prośbę do Tych, którzy mają model z kompasem. Czy możecie na chwilę uruchomić swój sprzęt i szybko przetestować wymienione przeze mnie wyżej warianty? Czyli stawianie waypointów z ekranu mapy, kompasu, sprawdzenie czy dodaje się do opisu kierunek (nie musi być w osobnym polu, niechby był nieelegancko doklejony do domyślnej nazwy proponowanej przez odbiornik). No i największa prośba - podeślijcie swoje GPX-y
Dzięki za wszystkie wypowiedzi, pozdrawiam,
mnt22
Oczywiście że wpisałem ręcznie.Marko pisze:@Asandrzej
IrfanView z pluginem.
Wydaje mi się, że kolega focus604 wpisał azymut ręcznie.Mariusz65 pisze:Nie wiem czy focus604 wpisał azymut ręcznie do komentarza czy też został on zapisany automatycznie…?
Ale wpis jest przypisany każdemu punktowi, innego sposobu w 60 i Colorado raczej nie ma
Garmin 60Csx Colorado 300 Cammenga 27
Jeżeli rozpatrujemy kierunek patrzenia obiektywu a Ty chce wyznaczać współrzędne,Mariusz65 pisze: To co zacytowałeś to był mój sposób na ustalenie współrzędnych obiektu w trenie! Trzeba czytać ze zrozumieniem
to zaznacz to.
Znowu musze byś niegrzeczny w wypowiedzi, cały czas piszę o kierunku patrzenia obiektywu, a Ty mi chcesz wmówić, że potrzebuje kąty, odległość,
jeżeli byś czytał bez zrozumienia, to wiesz, co jest tematem tego wątku.
Pozdrawiam
Nie ma nic więcej do powiedzenia na ten temat.
- Mariusz65
- Radny
Dakota 20 (z kompasem) raczej nigdy nie zapisuje kierunku w waypointach. Dlatego zdziwiło mnie, że Focusowi604 w 60-ce zapisało.mnt22 pisze:Czy możecie na chwilę uruchomić swój sprzęt i szybko przetestować wymienione przeze mnie wyżej warianty?
Pozdrawiam Mariusz
- Marko
- Garniak
Off-topic
Trzeba znać niemiecki http://www.film-design.de/wissensbasis/index.html
Na pierwszej stronie lista rozwijalna z narzędziami.
Ekran, czas działania to wady, tu się zgadza.mnt22 pisze:Rzuciłem okiem na tego TwoNav... Niestety ten model ma swoje wady - ekran, czas działania, dedykowany akumulator, mniej oprogramowania rozwijanego przez Społeczność.
Nieprawda.mnt22 pisze:... mniej oprogramowania rozwijanego przez Społeczność.
Trzeba znać niemiecki http://www.film-design.de/wissensbasis/index.html
Na pierwszej stronie lista rozwijalna z narzędziami.
- Mariusz65
- Radny
Ja czytam ze zrozumieniem!asandrzej pisze:Mariusz65 pisze:Znowu musze byś niegrzeczny w wypowiedzi, cały czas piszę o kierunku patrzenia obiektywu, a Ty mi chcesz wmówić, że potrzebuje kąty, odległość, jeżeli byś czytał bez zrozumienia, to wiesz, co jest tematem tego wątku.
Tematem wątku jest: "Zapis wskazań kompasu podczas stawiania punktu"
Czy myślisz, że nie można wskazań kompasu zastosować do niczego innego jak tylko do kierunku robienia zdjęć
Mnie nie interesuje zapis kierunku zdjęć ale właśnie inne zastosowania kompasu w zgodzie z tytułem wątku.
Andrzej naprawdę przestań się już czepiać i łapać za słówka!
PS
Moja odpowiedź na Twoje pytanie również okazała się prawdą:
Chociaż zarzucałeś mi, że nie jestMariusz65 pisze:Waypointy są punktami więc nie zawierają danych o kierunku.asandrzej pisze:Jak wyglada zapis takiego punktu w pliku GPX odczytany w MapSource.
Ostatnio zmieniony 12 sty 2012, 15:26 przez Mariusz65, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Mariusz
Akumulator jest dedykowany ( telefon Nokia), ale łatwo wymienny.mnt22 pisze:Rzuciłem okiem na tego TwoNav. Cena prawie taka sama jak 62S (mam na myśli TwoNav Sportive), kilka ciekawych funkcji. Niestety ten model ma swoje wady - ekran, czas działania, dedykowany akumulator, mniej oprogramowania rozwijanego przez Społeczność.
Jeżeli masz jakiś sprzęcik z systemem Android, WM, WCE, to możesz pobrać demo,i „poćwiczyć”,
aplikacje dla tych systemów programowo działają tak samo jak Sportiva,
w systemie WM i WCE nie będzie działał kompas magnetyczny. ( będzie działał kompas GPS)
Moim zdaniem kierunek nie jest zapisywany w pliku .gpx, nawet w przypadku punktów śladu,
w przypadku śladu kierunek jest wyznaczany ( wyliczany) w MapSource na podstawie koordynatów punktów.
w przypadku śladu kierunek jest wyznaczany ( wyliczany) w MapSource na podstawie koordynatów punktów.