Jaki GPS na rower

Radzimy jaki model Garmina wybrać i dlaczego. Gdzie warto kupować. O sprawdzonych sprzedawcach, lokalnych promocjach, cłach na granicy, różnicach pomiędzy odbiornikami amerykańskimi i europejskimi, dokupywaniu polskich instrukcji, oraz o wszystkim co związane z zakupem odbiorników w Polsce czy za granicą.
qnik
Nowy

Re: GPS na rower

Post autor: qnik »

GPS Maniak pisze:
qnik pisze: Serwis Garmina (w Polsce przynajmniej) jest badziewny
Mylisz się. Polski serwis jest akurat jak najlepszą wizytówką Garmina.
Nie wiem nawet czy można, to nazwać serwisem, bo przecież nie zajmują się naprawianiem urządzeń tylko sprzedażą promocyjną. Jako wizytówka dla mnie trochę słabo.

Jeśli robi się urządzenie do roweru to należy przewidzieć, że rowery na ogół sa narażone na różne wypadki. Polecam angielskie forum Garmina - tam jest więcej takich przypadków. Ale prawdopodobnie to przewidzieli, bo urządzenie jest rozbieralne i ekran da się wymienić. Tyle, że nie zamierzają tego robić. Badziewne telefony komórkowe warte 5 razy mniej niż Edge500 rozbierają i naprawiają. Jak dla mnie Garmin daje ciała na całej linii...
GPS Maniak pisze:
qnik pisze:Już lepiej kupić jakiegoś Holluxa - przynajmniej taniej wyjdzie, a funkcji ma tyle samo.
A sprawdziłeś czy serwis Holuxa zajmuje się wymianą wyświetlaczy? Przy Twoich "zdolnościach" to może być ważna informacja :wink:
Nowy Hollux bez łaski kosztuje nie całe 400 zł. Garmin Edge 500 nowy w tej "promocji" kosztuje prawie 500 zł. Nie wiem jak jest z solidnością Holluxa ale "solidność" Garmina poznałem aż nazbyt dobrze :| Dlatego uczciwie odradzam
Ostatnio zmieniony 19 paź 2011, 12:23 przez qnik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Post autor: wodzirej »

qnik pisze:Nie wiem nawet czy można, to nazwać serwisem, bo przecież nie zajmują się naprawianiem urządzeń tylko sprzedażą promocyjną. Jako wizytówka dla mnie trochę słabo.
:?: :?: :?:
W innym kraju miałbyś sprawę w sądzie. Za kłamstwo.
W tym Kraju nie będzie dobrze....
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
qnik
Nowy

Kłamstwo? W którym miejscu pojawia się to "kłamstwo"? Jak nazwiesz jeśli serwis zamiast naprawić urządzenie proponuje sprzedaż urządzenia za 75% ceny? To ma być serwis? Równie dobrze mogliby to zrobić w sklepie sprzedającym garmina. Te 25% które odpuszczają to jakaś kaucja chyba...

Pomyśl czasem człowieku zanim nazwiesz kogoś kłamcą. Nawet w naszym kraju za takie oszczerstwo można pozwać :-)

PS. Czy ktoś wie gdzie kupić kompatybilny wyświetlacz? Może jakieś inne serwisy Garmina (prawdziwe?)
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

qnik pisze:Nie wiem nawet czy można, to nazwać serwisem, bo przecież nie zajmują się naprawianiem urządzeń .....
Dokładnie. Tym się nie zajmują. Dlatego nie mają w nazwie: "Serwis i naprawa" :D
qnik pisze:PS. Czy ktoś wie gdzie kupić kompatybilny wyświetlacz? Może jakieś inne serwisy Garmina (prawdziwe?)
W tym przypadku nie potrzebujesz serwisu, tylko punktu sprzedaży części zamiennych :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
qnik
Nowy

Czyli gdzie konkretnie? W inforlinii o tym oczywiście nie informują
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Zapytaj PouchX. Albo poszukaj na Allegro, nie wiem, czy do Edge są dostępne ale widywałem ekrany do nuvi.

Serwis nie handluje ani nie naprawia, urządzenia są wysyłane z powrotem do fabryki i wracają w stanie "jak nowe". Dlatego koszt każdej naprawy jest ryczałtowy, tyle że naprawdę trzeba podpaść Garminowi, żeby kazał płacić. Oczywiście w Twojej gwarancji znajdziesz zastrzeżenia dotyczące uszkodzeń wskutek wypadku, ale z tym niewyjaśnionym pęknięciem można domyślać się wady materiałowej.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Maniek007
Początkujący

Post autor: Maniek007 »

Znajomy oddawał swoją 500 do serwisu i normalnie wróciła naprawiona. Kontakt cały czas dobry itd.
Ogólnie kolega chwali serwis Garmina :)
GPSmap 62s
Awatar użytkownika
prozor
Bywalec

Post autor: prozor »

Nie, nie naprawili - wymienili na naprawiony, gdzie wymianie podlegają wszystkie zużywające się części (przyciski, akumulator itd.). Po "naprawie" wraca urządzenie o innym nr seryjnym - w moim E500 padły przyciski po roku, wysłałem, w parę dni dostałem zwrot praktycznie nowego urządzenia.
W przypadku awarii czujników ANT+ np. GSC10 nawet nie trzeba wysyłać ich do serwisu, przysyłają nowy z GB, stary można sobie zatrzymać. Czasem pada w nich "tylko" czujnik prędkości, po odłączeniu (rozebranie i przecięcie) tej części czujnika można go używać jako czujnika kadencji.

No ale jeśli chodzi o serwis gwarancyjny, to przyczepić się nie można. Chciałbym, żeby tak działały wszystkie serwisy! Gorzej będzie po okresie gwarancyjnym, prawdopodobnie wymienić mikroprzełącznik da się, ale trzeba mieć odrobinę wprawy... To samo z akumulatorem, z pękniętym ekranem gorzej - trzeba mieć dostęp do części zamiennych.
Wymiana niesprawnego urządzenia na nowe sprawne po okresie gwarancyjnym (lub uszkodzenie nie objęte gwarancją) to chyba jest swego rodzaju standard w USA? A może tylko w Garminie? W końcu minimum 25% ceny detalicznej to zgarniają pośrednicy/sprzedawcy, sądzę nawet, że cena z fabryki to może być i połowa ceny detalicznej. Czyli Garmin tracić na takiej wymianie nie traci, zwłaszcza jeżeli otrzymuje częściowo sprawne urządzenie do renowacji (remontu,odnowienia itp - refurbishing), to jeszcze na tym nieźle wychodzi.

Aczkolwiek zastanawiam się jak można uszkodzić fizycznie obudowę, żeby doszło do uszkodzenia wyświetlacza? U mnie E500 leży na mostku - w szosówce nawet jeśli doszłoby do wypadku, to chyba uszkodzić można tylko w przypadku koziołkowania roweru i to już bez rowerzysty na pokładzie ;). W przypadku roweru terenowego podobnie, wywrotek w ciężkim terenie było trochę, obić boków, skrzywienie haka przerzutki, obdarcie siodełka to i owszem, ale nigdy nie doszło do uszkodzeń okolic mocowania Edka.
Vista HCx, Nuvi 2595 (plus ecoRoute HD), Edge 810, Edge 520.
BoDro
Bywalec

Post autor: BoDro »

Właściwie też zastanawiam się, jakiego pecha trzeba mieć, by rozwalić obudowę odbiornika zamocowanego na mostku, czy nawet kierze.
Mi w starym etrexie Camo pękła szybka, ale w wyniku wypadku drogowego. Podczas "burackiego" wyprzedzania wjechał mi na tył roweru samochód. Przetoczyłem się po masce, szybie... Odbiornik miałem z tyłu, w futerale zatkniętym za krawędź spodni. Oprócz owej szybki obudowa nie poniosła szwanku, odbiornik działa bez zarzutu.

http://imageshack.us/photo/my-images/593/camof.jpg/
Bogdan
Legend C
Kwiaciarnia
Nowy

Post autor: Kwiaciarnia »

Witam wszystkich serdecznie, jestem nowy na tym forum.
Jestem intensywnym użytkownikiem roweru, na tyle intensywnym że zapuszczam się na rowerze na tyle daleko, że wielokrotnie miałem problemy z powrotem do cywilizacji :wink: więc zakup GPSa był tylko formalnością, przeanalizowałem wszystko co jest na rynku i zasoby finansowe i od razu wiedziałem że nie kupię Edge, powód - jest delikatny i ma wbudowany aku, jeśli ktoś jeździ na rowerze 2-3 razy w tygodniu to mu wystarczy, ale przy ciągłym korzystaniu z roweru może nie być czasu na naładowanie aku , no i przy częstym ładowaniu on długo nie pociągnie. Wybrałem Oregona 450 i muszę przyznać że odkrywam z nim jazdę na rowerze na nowo :P nie jest wolny od wad, wyświetlacz mógłby być wyraźniejszy , mógłby być lżejszy, ale to nic. Jest zaskakująco solidny, przeżyłem z nim kilka gleb i to takich solidnych, po jednej z nich nadal się nie wylizałem choć minęło 5 miesięcy :) wygodnie się go obsługuje nawet podczas szybkiej jazdy, konfigurować można wszystko, ma funkcje przydatne rowerzystom - HR, kadencja itp (niestety czujniki trzeba dokupić osobno i są drogie). Urządzenie świetnie się sprawdza na rowerze jak i na szlaku, po roku używania nie ma na nim nawet rysy (piszę to dla tych co uważają że ekrany dotykowe się rysują :lol: )
Gdybym miał kupować jeszcze raz, z pewnością wybrałbym znowu Oregona albo ST62 ale na pewno nie Edge, a o Holluxach zapomnijcie.
Edge mogą być dobre dla osób trenujących na szosie, ale jeśli lubicie teren albo urządzenie bardziej uniwersalne bierzcie odbiornik mapowy z dużym ekranem i na paluszki.

Pozdrawiam
Jacek
Oregon 450
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Kwiaciarnia pisze:Witam wszystkich serdecznie, jestem nowy na tym forum. ....... Wybrałem Oregona 450 i muszę przyznać że odkrywam z nim jazdę na rowerze na nowo :P
No to serdecznie witamy kolejnego "zakręconego" :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Slawek_Mat
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Slawek_Mat »

Kwiaciarnia pisze:Witam wszystkich serdecznie, jestem nowy na tym forum.
Jestem intensywnym użytkownikiem roweru, na tyle intensywnym że zapuszczam się na rowerze na tyle daleko, że wielokrotnie miałem problemy z powrotem do cywilizacji :wink: więc zakup GPSa był tylko formalnością, przeanalizowałem wszystko co jest na rynku i zasoby finansowe i od razu wiedziałem że nie kupię Edge, powód - jest delikatny i ma wbudowany aku, jeśli ktoś jeździ na rowerze 2-3 razy w tygodniu to mu wystarczy, ale przy ciągłym korzystaniu z roweru może nie być czasu na naładowanie aku , no i przy częstym ładowaniu on długo nie pociągnie. Wybrałem Oregona 450 i muszę przyznać że odkrywam z nim jazdę na rowerze na nowo :P nie jest wolny od wad, wyświetlacz mógłby być wyraźniejszy , mógłby być lżejszy, ale to nic. Jest zaskakująco solidny, przeżyłem z nim kilka gleb i to takich solidnych, po jednej z nich nadal się nie wylizałem choć minęło 5 miesięcy :) wygodnie się go obsługuje nawet podczas szybkiej jazdy, konfigurować można wszystko, ma funkcje przydatne rowerzystom - HR, kadencja itp (niestety czujniki trzeba dokupić osobno i są drogie). Urządzenie świetnie się sprawdza na rowerze jak i na szlaku, po roku używania nie ma na nim nawet rysy (piszę to dla tych co uważają że ekrany dotykowe się rysują :lol: )
Gdybym miał kupować jeszcze raz, z pewnością wybrałbym znowu Oregona albo ST62 ale na pewno nie Edge, a o Holluxach zapomnijcie.
Edge mogą być dobre dla osób trenujących na szosie, ale jeśli lubicie teren albo urządzenie bardziej uniwersalne bierzcie odbiornik mapowy z dużym ekranem i na paluszki.

Pozdrawiam
Jacek
właśnie teraz stoję na etapie wymiany edge 705 [705 właśnie sprzedałem] na 800 albo ... no właśnie może oregon 550 [a może nawet T] ale mam wątpliwości
1. miałem 60csx i jak pamiętam turystyk ślady zapisuje od momentu włączenia - czy oregon da się zmusić do rozpoczęcia zapisywania śladu od momentu jakiego ja chcę, tym samym liczenia czasu od tego momentu itd ?
2. jak oregon wygląda na rowerze ? - czy nie jest tak jakbyś woził cegłę ? czy nadaje się on do wożenia na mtb przypięty do mostka - czy wytrzyma wstrząsy przy mtb ?
3. czujnik HR - wiem musi być oregon 550 - ale czy rysuje on taki łady wykres tętna na odbiorniku jak edge ?

nie jest problemem wg mnie waga oregona ale boje się tego uchwytu
http://eazymut.pl/uchwyty-ram-mount/253-uchwyt.html
czy za bardzo nie wystaje nad mostek i czy nie wypadnie przy uderzeniu odbiornik z niego
Pozdrawiam Sławek
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak

Slawek_Mat pisze:czy oregon da się zmusić do rozpoczęcia zapisywania śladu od momentu jakiego ja chcę, tym samym liczenia czasu od tego momentu itd?
Da się. W 60CSx, w Oregonie (i we wszystkich znanych mi outdorowych Garminach).
W Oregonie to jest tak: Konfiguracja -> Ślady -> Wykres śladu. I tutaj 'oregon da się zmusić do rozpoczęcia zapisywania śladu od momentu jakiego Ty chcesz, tym samym liczenia czasu od tego momentu itd.'
Masz trzy opcje: 'Nie rejestruj / Rejestruj i nie pokazuj / Rejestruj, pokaż'.
Slawek_Mat pisze:jak oregon wygląda na rowerze ? - czy nie jest tak jakbyś woził cegłę?
Dla jednego będzie to cegła, inny będzie się zachwycał, dla trzeciego będzie to oregon na rowerze.
Obejrzyj na youtube. De gustibus non disputandum est.
A jakie jest Twoje stanowisko w temacie wyglądu oregona na rowerze?
Slawek_Mat
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Slawek_Mat »

wodzirej pisze:
Slawek_Mat pisze:czy oregon da się zmusić do rozpoczęcia zapisywania śladu od momentu jakiego ja chcę, tym samym liczenia czasu od tego momentu itd?
Da się. W 60CSx, w Oregonie (i we wszystkich znanych mi outdorowych Garminach).
W Oregonie to jest tak: Konfiguracja -> Ślady -> Wykres śladu. I tutaj 'oregon da się zmusić do rozpoczęcia zapisywania śladu od momentu jakiego Ty chcesz, tym samym liczenia czasu od tego momentu itd.'
Masz trzy opcje: 'Nie rejestruj / Rejestruj i nie pokazuj / Rejestruj, pokaż'.
hmm no widać braki mojej wiedzy
a jak się zachowa odbiornik w takim przypadku:
1. włączam GPS - ślad jest wyłączony - czyli nie zapisuje
2. dojeżdżam na start i włączam zapisywanie
3. kończę pierwszą trasę i kończę zapisywanie
4. jadę na start drugiego odcinka i włączam zapisywanie - w międzyczasie nie wyłączałem GPSa - cały czas pracował w trybie nie zapisywania śladu
5. kończę zapisywać ślad i wyłączam GPS

i teraz czy w oborniku mam 2 ślady osobne czy 1 z całego dnia - tzn z tych 2 tras połączony w jedność ?

o funkcji typu "okrążenia" to w oregonie mam kompletnie zapomnieć pewno ?
Pozdrawiam Sławek
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak

Slawek_Mat pisze:hmm no widać braki mojej wiedzy
Na szczęście dajesz sobie szanse na zmianę statusu.
Slawek_Mat pisze:/.../i teraz czy w oborniku mam 2 ślady osobne czy 1 z całego dnia - tzn z tych 2 tras połączony w jedność?
Jak zechcesz. Tzn. jak ustawisz zapis śladu, tak będziesz miał. A niezależnie od zapisu przez odbiornik możesz się bawić śladem na kompie.
Slawek_Mat pisze:o funkcji typu "okrążenia" to w oregonie mam kompletnie zapomnieć pewno ?
8)
Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ