Jaki GPS na rower

Radzimy jaki model Garmina wybrać i dlaczego. Gdzie warto kupować. O sprawdzonych sprzedawcach, lokalnych promocjach, cłach na granicy, różnicach pomiędzy odbiornikami amerykańskimi i europejskimi, dokupywaniu polskich instrukcji, oraz o wszystkim co związane z zakupem odbiorników w Polsce czy za granicą.
Slawek_Mat
Bywalec
Kontakt:

Re: GPS na rower

Post autor: Slawek_Mat »

wodzirej pisze:
Slawek_Mat pisze:/.../i teraz czy w oborniku mam 2 ślady osobne czy 1 z całego dnia - tzn z tych 2 tras połączony w jedność?
Jak zechcesz. Tzn. jak ustawisz zapis śladu, tak będziesz miał. A niezależnie od zapisu przez odbiornik możesz się bawić śladem na kompie.
czy ja dobrze rozumiem, że przy odpowiednim ustawieniu oregona po wczytaniu takiej historii do np. mapsourca mam 2 odzienie ślady ?
okrążenia - hmmm coraz bardziej kieruję się jednak w stronę oregona - zalet coraz więcej a coraz miej wad

czy takie zaznaczanie okrążeń ma też odzwierciedlenie w śladzie zapisanym - chodzi o to czy ew. jak wczytam do Training Center [lub connect.garmin] to będę miał podzielony ślad jak np. ten
http://connect.garmin.com/activity/113276611
Pozdrawiam Sławek
gavia
Bywalec

Post autor: gavia »

Pytanie trochę z innej beczki. ( Slady ,tracki ,okrążenia mają dla mnie znaczenie 3 rzędne)

Jak jest ze wskazaniami na ekranie w odbiornikach turystyczno rowerowych(mapowych) typu Garmin 750,800 Sportivia (Funtrek130), Bryton Reader itp ?

Czy na ekranie w tym samym momencie mogę obserwować zarówno mapę jak i wskazania licznika rowerowego ?. Nie chodzi mi tylko o prędkośc ( ale to też), ważniejsze dane to :
a)nachylenie drogi w %, b)puls aktualny c) wysokosc d)kadencja e) moc w wattach ( tu na pewno będzie problem) I to wszystko musi byc na 1 ekranie.Fajnie by było jeszcze jakby urządzenie robiło zdjęcia.

Jeśli jest taka opcja by widzieć te wszystkie wskazania , OK wtedy widzę sens wydawać ponad 1000 zl.na gps rowerowy .Ale jeśli muszę co chwilę przeskakiwać z widoku mapy na dane i odwrotnie , czy nie prościej kupić porządny licznik rowerowy za 100-200 euro(łącznie z transferem danych do komp) a za gps może służyć zwykła komórka z gps czy palmptop.Wtedy mamy pełna kontrolę nad tym co chcemy widziec podczas jazdy.
(Nie ukrywam, że jak na razie stosuję opcje nr2. choć ciągle zastanawiam się nad nr.1 Trochę jednak zazdrościłem widząc rowerzyste z Colorado na mostku.)
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

gavia pisze: Trochę jednak zazdrościłem widząc rowerzyste z Colorado na mostku.)
W Colorado na ekranie mapy są wyświetlane dwa pola danych, można je wybrać z około dwudziesty pozycji,
na pewno jest możliwość wyboru, danych o kadencji i pulsie.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
gavia
Bywalec

Mapa +dwa pola danych to jednak mało. Oczywiście zdaje sobie sprawę, że nawet w licznikach typowo rowerowych te 6 pol( bo jeszcze wysokość musi być obowiązkowo) danych to rzadkość nie mniej jednak takowe istnieją.

Szukałem trochę na stronach producentów liczników rowerowych i jedyne co znalazłem to urządzenie ROWEROWO -TURYSTYCZNE za....650 eurosów (lekka przesada) pokazujące jednocześnie mapę + 5 pól danych ale bez wattów.

Jeśli chodzi o watty to nie koniecznie musi być na korbie zamontowane urządzenie za 1000 euro .Jak dla mnie turysty -kompl. amatora wystarczy jak licznik pokaże nawet nie do końca dokładny ale jednak wynikający z jakiegoś matematycznego wzoru pomiar watów. Takie coś pokazywał mi choćby stary HAC 4 , ale niestety już popsuty.

Wśród odbiorników TURYSTYCZNO -ROWEROWYCH jak Garminy nie orientuję się specjalnie dlatego pytanie na forum. Też niesamowicie drogie ale 400 to jednak nie 650 euro .
Slawek_Mat
Bywalec
Kontakt:

gavia - wg mnie popełniasz błędne założenia - miałem edge 305 potem 705 i nigdy tyle danych włącznie z mapą nie było potrzebnych albo oglądam licznik albo mapę i potrzebuję jej jak najwięcej [czyli tylko 2 pola danych sobie włączyłem na mapie bo to potrzebne mi zawsze]
Pozdrawiam Sławek
gavia
Bywalec

Akurat myśle odwrotnie.

Mam teraz licznik Ciclomaster 8.3 nie jest zły ale niestety tylko 3 wskazania (predkosc +nachylenie +puls ) zdecydowanie przydałyby się co najmniej 2 dodatkowe pola . Do tego waty widoczne dopiero po zgraniu na komp trasy.
Na drugim rowerze stary VDO 1.0 ten ma wiecej wskazań za to brak pulsu. Dlatego poluje teraz na nową SIGMA ROX 9.1 ( cena na razie 150-180 euro) albo ewentualnie VDO Z3 . Oba te liczniki to o co mi chodzi tyle że nie mają mapy.....

Taka zabawka ale lubię patrzeć na wyświetlacz i widzieć wszystko na raz szczególnie jak się jedzie podjazdy koło 1000 m przewyższenia.Dla mnie taka górka to ponad 1h i nie wyobrażam sobie jazdy jak nie widzę cały czas nachylenia ,prędkości, pulsu ( takie przyzwyczajenie od 10 lat), a przydało by sie jeszcze waty, kadencja , wysokość.

Jazda turystyczna ,przeważnie asfalt (kolarzówka) ale konkretny ,ewentualnie lekkie( chodzi o technikę nie wytrzymałość ) MTB .Jesli chodzi o MTB typu Maratony np .Golonki to może i rzeczywiscie 2 wskazania starczą bo trzeba się bardziej koncentrować żeby nieoczekiwanej ,,gleby'' nie było.
Tracków nie stosuje , ewentualnie wgrywam sobie własne waypointy z zaplanowanej trasy żeby łatwiej było czytać mapę.
Slawek_Mat
Bywalec
Kontakt:

właśnie sobie odpowiedziałeś - jak masz długi podjazd to po co Ci mapa w danym momencie ?
przecież nie zaczniesz skręcać tylko dlatego, że nie widzisz mapy
przełączanie między nią a dwoma licznikami trwa tyle co naciśnięcie przycisku czyli nic - sam to wielokrotnie robiłem na podjazdach [czyli tam gdzie jest sporo czasu] i na zjazdach gdzie czasu nie ma na oderwanie rąk z kierownicy

ps. w edgu każdy licznik może mieć 8 różnych pól - czyli oprócz mapy masz do wyświetlenia co najmniej 16 danych nie licząc ekranu profilu trasy i treningu gdzie też możesz pola umieścić.
Pozdrawiam Sławek
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

IMO, do komfortowej nawigacji wystarcza w zasadzie mapa i 6 pól danych na 1 ekranie, tj. aktualna wysokość, wysokość punktu następnego trasy (*ew. celu), prędkość, dystans do następnego zwrotu, dystans do celu i aktualny czas.

Czy w Edge jest możliwość wyświetlenia wysokości celu?
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

@ Marko
Edit: żle policzyłem.
Ostatnio zmieniony 30 sty 2012, 09:21 przez asandrzej, łącznie zmieniany 2 razy.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Slawek_Mat
Bywalec
Kontakt:

Marko pisze:IMO, do komfortowej nawigacji wystarcza w zasadzie mapa i 6 pól danych na 1 ekranie, tj. aktualna wysokość, wysokość punktu następnego trasy (*ew. celu), prędkość, dystans do następnego zwrotu, dystans do celu i aktualny czas.
w praktyce jak potrzebujesz patrzeć na mapę [czyli w jakimś sensie nawigować ale mózgiem :)] to wystarcza mniej pół bo ważniejsza jest mapa i jej jak najszersze widzenie
Marko pisze:Czy w Edge jest możliwość wyświetlenia wysokości celu?
chyba tylko jako podgląd punktu [to zależy od mapy albo czy była wysokość zapisana w punkcie pobranym z kompa] ale nie widziałem w 705 pola do wyboru wysokość następnego punktu / wysokość celu
niby przydatne ale chyba jednak ważniejszy profil trasy bo po drodze może znaleźć się zjazd i wysokość celu tylko zakłamuje ilość pracy do wykonania aby do niego dojechać

w takim przypadku idealnie by było ile m w górę i ile m w dół musisz pokonać aby dojechać do punktu
Pozdrawiam Sławek
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Slawek_Mat pisze:...chyba jednak ważniejszy profil trasy bo po drodze może znaleźć się zjazd i wysokość celu tylko zakłamuje ilość pracy do wykonania aby do niego dojechać
Tak, profil jest przydatny nawet po płaskim... żeby graficznie wiedzieć ile drogi już pokonało się i ile jeszcze do celu.
Slawek_Mat pisze:...w takim przypadku idealnie by było ile m w górę i ile m w dół musisz pokonać aby dojechać do punktu
W zasadzie o to mi chodziło, właśnie takie pole "Ascent to next" (czyli różnicę) mam na stałe na ekranie mapy.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Slawek_Mat
Bywalec
Kontakt:

Marko pisze:W zasadzie o to mi chodziło, właśnie takie pole "Ascent to next" (czyli różnicę) mam na stałe na ekranie mapy.
a jaki odbiornik garmina to pokazuje ?
i czy pokazuje 1 pole - jako różnica poziomów między tym co teraz a tym co następne wg trasy czy pokazuje 2 pola tzn ile m w górę i ile m w dół ?
- oczywiście to może pokazywać jak mapa zawiera siatkę wysokościową
Pozdrawiam Sławek
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Slawek_Mat pisze:... bo ważniejsza jest mapa i jej jak najszersze widzenie
Tak Sławku, mapa jest zdecydowanie najważniejsza. Z tymi stricte rowerowymi nie zawsze mamy lekko u nas, więc często podpieramy się śladami...
Slawek_Mat pisze:a jaki odbiornik garmina to pokazuje ?
Nie pamiętam już czy Garmin ma to pole. Być może nowsze odbiorniki to mają (Montana?).
Slawek_Mat pisze:... oczywiście to może pokazywać jak mapa zawiera siatkę wysokościową
Lub dane DEM.
gavia
Bywalec

Slawek_Mat pisze:właśnie sobie odpowiedziałeś - jak masz długi podjazd to po co Ci mapa w danym momencie ?
przecież nie zaczniesz skręcać tylko dlatego, że nie widzisz mapy
Znowu nie do końca. Proszę spróbować przejechać kilka konkretnych podjazdów w Alpach ( u nas +1000 to chyba tylko Przełęcz Karkonowska) .Zabłądzić nie zabłądzimy ale nie o to chodzi , zdecydowanie fajnie widzieć na mapie kiedy np. zaczną się w końcu wymarzone zakręty ( lżej jechać przynajmniej mi). Większość przełęczy to na początku przeważnie mniej lub bardziej ,,prosta'' o nachyleniu +10% która działa na psychikę o wiele bardziej niż zakrętasy nawet +14 I więcej %.

Dla przykładu porównanie podjazdów Pampeago http://www.climbbybike.com/climb.asp?co ... ainID=1420 i Monte Zoncolan od Ovaro http://www.climbbybike.com/climb.asp?qryMountainID=36. Pierwszy nachylenie średnie ''tylko ''9,9% na 8 km ( z tym że non stop prosta) drugi prawie 12% na ponad 10 km (non stop zakręty). Cyferkowo drugi podjazd powinien być dużo cięższy a jest jednak troszkę inaczej.
Slawek_Mat pisze:przełączanie między nią a dwoma licznikami trwa tyle co naciśnięcie przycisku czyli nic - sam to wielokrotnie robiłem na podjazdach [czyli tam gdzie jest sporo czasu] i na zjazdach gdzie czasu nie ma na oderwanie rąk z kierownicy
Tak, tylko czy nie można mieć tego wszystkiego bez przełączania.( Możemy ale ....za 650 euro jak VDO GP7 )?
Slawek_Mat pisze: ps. w edgu każdy licznik może mieć 8 różnych pól - czyli oprócz mapy masz do wyświetlenia co najmniej 16 danych nie licząc ekranu profilu trasy i treningu gdzie też możesz pola umieścić.

Oprócz mapy rozumiem 8 pól i mogę sobie zmieniać ; A jak jest kiedy mapa ,, aktywna'' .Z tego co widzę ze zdjęć 800 w sieci to tylko 2 pola które pewnie można konfigurować po swojemu.
Slawek_Mat
Bywalec
Kontakt:

gavia pisze: Dla przykładu porównanie podjazdów Pampeago http://www.climbbybike.com/climb.asp?co ... ainID=1420 i Monte Zoncolan od Ovaro http://www.climbbybike.com/climb.asp?qryMountainID=36. Pierwszy nachylenie średnie ''tylko ''9,9% na 8 km ( z tym że non stop prosta) drugi prawie 12% na ponad 10 km (non stop zakręty). Cyferkowo drugi podjazd powinien być dużo cięższy a jest jednak troszkę inaczej.
wiesz to są tak słynne podjazdy, że jakbym nie miał mapy to prawie z zatkniętymi oczyma bym jechał :mrgreen:
jak już bym się tam znalazł to raczej zachwycał bym się trasą i "umieraniem" niż patrzył na mapę

dla mnie to bardziej szukanie problemu niż faktyczny problem ale każdy ma swoje wartości więc już nie komentuje ;)
Pozdrawiam Sławek
ODPOWIEDZ