GPS Maniak pisze:Sądzę, że piszecie ze Sławkiem na nieco odmienne tematy. Problem chyba nie leży na stwierdzeniu tylko tego faktu na jakiej wysokości się znajdujemy, ile w ewentualnych wykresach profili czy w informacji o czekającej Ciebie sumie przewyższeń do czego potrzebujesz również danych wysokości lokalizacji celu, punktów pośrednich, a najlepiej danych wyskościowych całej trasy, a tu podejścia do tematu mogą być różne:
1) Wiesz wszystko jeszcze przed wycieczką, bo przygotowujesz trasę jeszcze w domu w PCcie i w miarę sztywno trzymasz się tej trasy.
2) Jedziesz "na żywioł", a ewentualne warianty tras rozpatrujesz/projektujesz już w terenie.
Staram się trzymać jednak pkt. 1 w sensie planowanej sumy przewyższeń. Kiedy do przejechania dystans np 100 km do tego 2,5 tys. m. przewyższenia lepiej wiedzieć wczesniej bo jeszcze okaże się że braknie silna powrót.......Ale sytuacje z modyfikacją tras również się zdarzają. Nie są to jednak drastyczne zmiany a najwyżej jakas mała korekta( wynikająca z nadmiaru, braku sił , pogody,awarii itp.) , część główna trasy dla mnie to oczywiście map source i analiza na komp. Potem wiem przynajmniej czego oczekiwać ( w skitourach tez sie sprawdza taka metoda0)
Pytanie : czy dane wysokosciowe DEM( rozumiem że to jakis podkład) różnią się jakoś ,,zasadniczo'' od tego co pokazuje GPS bez DEM?
Marko pisze:To rzeczywiście minus, bo pozwala na ok. 8 godz. (latem) jazdy z non stop podświetlonym ekranem na minimum (25%).
W zimie pojemność akumlatora drastycznie spadnie.
Cos mi sie nie chce wierzyć że 1100 starczy na 8h przy ciągłym podświetlaniu ale jak ktoś testował nie będę się spierał. Kiedy jednak dodatkowo użyjemy czujników ,ANT ( prędkość,puls, kadencja) to chyba ten czas się sporo skróci -czy się mylę.
Czyli problem odczytu dużych map odpada? Próbowałem na komp. przez program Compe Gps Land ( jakaś próbna wersja) przekonwertować właśnie taką dużą mapę ale coś jest nie tak. Może jest tak- że urządzenie owszem radzi sobie z mapą 4gb ale program na komp. juz niestety nie.