Bieszczady ....

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: Rastry - ogłoszenie

Post autor: GPS Maniak »

adrianm pisze:Zaproszenie oczywiście aktualne ale muszę parę rzeczy wyjaśnić.
A! Czyli na browara mogę liczyć, pod warunkiem, że ...... :wink:

Przy okazji taka offtopowa uwaga.
Wątek przeniosę dzisiaj w nocy do działu "Na szlaku". Zapewne posty podepnę pod "Bieszczady", zatem jutro tam proszę to szukać.

No i jeszcze jedna sprawa. Mógłbyś uzupełnić swój profil na Garniaku. Tzn. wpisać skąd pochodzisz (nie chodzi o szczegółowy adres, ale miejscowość, czy chociaż region - mile widziane). Zaptaszkuj też dołączanie podpisu, a w podpisie umieść może nazwę swojego odbiornika. To ułatwi innym ewentualną dyskusję .....
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

@ Adrianm

Jeżeli zależy Tobie na precyzyjniejszych georeferencjach, mogę przygotować, dokładnie tą mapę z plików .jnx w plikach.kmz,
będzie jednak problem, cały obszar nie będzie w jednym pliku .kmz, jeszcze nie próbowałem,
ale w jednym pliku powinno być trzy arkusze map .jnx, spowodowane jest, to ograniczeniami Custom Maps.

Pobierz mapy w plikach .jnx umieść na karcie w katalogu Garmim\ BirdsEye, kartę umieść w czytniku,
nie w odbiorniku i uruchom Base Camp, po przejrzeniu map, napisz, to ewentualnie przygotuję plik .kmz
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
adrianm
Początkujący

Post autor: adrianm »

Zaraz się pouzupełniam :)

Co do meritum. boje się patchowania etc... może mam uraz po początkowych przejściach. Ja mam pecha :) po prostu.

Mapy asandrzej - bardzo dziękuję i - jak pisałem - zawsze jestem gotowy się odwdzięczyć. Chodzi mi tylko o Bieszczady, a czy to jednak mapa czy 5 - nie ma znaczenia (zawsze mogę sobie przełączyć). Ściągnięty przeze mnie plik - jak zresztą zaznaczył autor - jest dość nieostry, więc jeśli jest możliwość zrobienia tego w dobrej jakości (takiej pi razy oko jak mapy WIG które ściągnąłem z sieci) - to byłoby wspaniale! Aha, te mapy mogę przesłać, wskazać które to... tak chyba prościej.

Oj wdzięczność jak kosmos dla wszystkich!
62s / TOPO Poland
"... proszę Pana... ja się dopiero uczę...."
asandrzej
Garniak

Nie całkiem, jest jednak różnica, czy "zmieści" się w jednym czy kilku plikach, Custom Maps wyświetla tylko sto „kafelków”,
czyli nie będzie możliwości wyświetlenia jednocześnie wszystkich arkuszy.
Próbny arkusz WIG_001.jnx w pliku kmz, można go użyć w odbiorniku.

http://www.mediafire.com/?2dxic7b4tbo4ixe
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
adrianm
Początkujący

Co obejmuje ten arkusz.. nie mogę go odnaleźć w GPS...
62s / TOPO Poland
asandrzej
Garniak

Obszar mapy, jak na screnie.
Ciężkowice.jpg
Ciężkowice.jpg (54 KiB) Przejrzano 8753 razy
adrianm
Początkujący

To może prościej, bo jestem nierozumny kompletnie :)
Chodzi mi o mapy:

P51-S34 (lesko)
P51-S35 (ustrzyki dolne)
P52-S35 (dzwiniacz)

....
62s / TOPO Poland
asandrzej
Garniak

Mapy.jnx nie są tak podzielone jak arkusze WIG,
w wyszukiwarce wpisz Ciężkowice, to miej więcej centralny punkt arkusza.
0001.JPG
0001.JPG (60.78 KiB) Przejrzano 8751 razy
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Dzięki za zmiany w profilu i podpisie :D
adrianm pisze: Ściągnięty przeze mnie plik - jak zresztą zaznaczył autor - jest dość nieostry, więc jeśli jest możliwość zrobienia tego w dobrej jakości (takiej pi razy oko jak mapy WIG które ściągnąłem z sieci) - to byłoby wspaniale!
Pomijając niuanse w różnicach pomiędzy jakością JNX i KMZ (przy ograniczeniu ilości kafelków mapy i w ślad za tym ilości pikseli przypadających na dany obszar, siłą rzeczy KMZ ma pogorszoną jakość) zwracam uwagę na fakt, że rozdzielczość liniowa ekranu 62S nie jest zbyt duża. Jeżeli do tego dodamy dość specyficzny sposób renderowania grafiki rastrowej przez odbiorniki Garmina, wówczas na super jakość, czy - jak to nazwałeś - "ostrość" obrazków w samym odbiorniku 62S raczej bym nie liczył. W każdym bądź razie pod względem "wizualnej jakości" map, praktycznie każdy smartphon bije 62 na głowę.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
adrianm
Początkujący

Mam!

Królu złoty! Dzięki!
Jakbyś mógł tak okolice: Solina, Cisna, Wetlina, Wołosate, maksymalnie po Komańczę! Ten rejon. Mniejsza o resztę!

Jeszcze raz stokrotne dzięki!
62s / TOPO Poland
asandrzej
Garniak

Ok. zrobię całość, postaram się też sensownie podzielić arkusze.
Dam znać jak będą gotowe przez PW, myślę, że do poniedziałku będą zrobione.
adrianm
Początkujący

Re: Bieszczady ....

Serdeczne podziękowania dla kolegi Andrzeja, który zrobił fantastyczną mapę! Dla mnie to wielka pomoc!
62s / TOPO Poland
asandrzej
Garniak

adrianm pisze: który zrobił fantastyczną mapę! Dla mnie to wielka pomoc!
Dokładnie, to tak nie jest, mapa już była, tylko w innych plikach.

Ja przetworzyłem mapę do plików .kmz,
nie ingerowałem, ani w grafikę, ani w georeferencje.
adrianm
Początkujący

Ale dobry uczynek jak się patrzy!
62s / TOPO Poland
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Człek uczy się całe życie. Zupełnie przez przypadek odkryłem że GPS MapEdit wyświetla rastry w sposób transparentny.
Wgrałem do MapEdita zestaw mapek zza naszej wschodniej granicy (podziękowania dla kolegi torqe za link - nie znałem tego materiału) oraz dodatkowo mapę Compassu. Oto efekt:
Zalacznik_.jpg
Widać podwójny opis Pikuja, widać podwójne strumienie (o tyle dziwne, że obie mapy są teoretycznie prawidłowo skalibrowane). Dzięki temu poznałem kolejną odsłonę tematu rzeka o nazwie "wirtualne ścieżki", gdyż od razu widać że na jednej mapie są zupełnie inne drogi niż na drugiej, a na dodatek bardzo często w ogóle nie ma to odzwierciedlenia w Googlach. Niestety część tych ścieżek biegnie lasem zatem trudno coś na zdjęciach Sat wypatrzeć. Ponadto część terenu przykrywają chmury. W sumie jednak mapka w zakresie dróg i tras turystycznych - przynajmniej w rejonie Pikuja i Ostrej Hory - nareszcie będzie miała dość przyzwoitą jakość.
Zalacznik0_.jpg
Pozdrawiam Lechu

ODPOWIEDZ