asandrzej pisze:GPS Maniak pisze:Jednak w wyeksportowanym pliku GDB poza tymi 3-ma punktami mamy kilkadziesiąt punktów dodatkowo wygenerowanych przez MapSource i te nie zawierają dancyh wysokościowych.
Jaki plik wysyłamy do odbiornika.
Taki sam jak przy zapisie GDB - "rozszerzony" czyli z punktami wygenerowanymi na bazie routingu, ale bez danych wysokościowych przypisanych do tych punktów.
Slawek_Mat pisze:Marko pisze:@Slawek
Nie masz GPX-ów?
nie - przenoszę to jako wyślij trasy do urządzenia z poziomu mapsource - czy to błąd ?
Moim zdaniem to nie błąd. Na dodatek MapSource niczego innego nie robi

"Wyślij trasę" oznacza utworzenie plku temp.gpx i wysłanie go do odbiornika do folderu GPX. Zanim odłączysz Edga, możesz ten plik "przechwycić" i przeanalizować.
Inna sprawa, że moim zdaniem Marko zepchnął dyskusję trochę w ślepy zaułek, bo brak informacji na temat sumy przewyższeń nie wynika z braku danych
(dane DEM są przecież w odbiorniku) ile raczej z pewnych braków w oprogramowaniu odbiornika. Oczywiście mogę się mylić, ale skoro brak tych danych wysokościowych w pliku "trasa" w eTrexie nie przeszkadza eTrexowi wyświetlić informacji o sumie przewyższeń, to nie widzę powodu dlaczego miałby przeszkadzać w Edgu. Po prostu "programiści" Garmina uznali, że to rzecz zbędna i tyle

albo .... albo czegoś nie wiemy

dlatego prosiłem Marko, by nie rozwadniać wątku, skoro my nie znamy Edga. Niech się wypowiedzą ci, co znają.
Nomen omen W eTrexie też nie każdy dojdzie do tej funkcji
("przejrzyj trasę") - bo nie ma jej na liście. Trzeba w odpowiednim momencie
(trasa -> pokaż mapę) nacisnąć Menu. Na dodatek najpierw mamy informację "po krechach", dopiero wyjście z "przejrzyj trasę" spowoduje przeliczenie trasy po drogach i po ponownym naciśnięciu Menu można ponownie wywołać informację typu: "Przejrzyj trasę" - tym razem z danymi wyliczonymi "on road". Trzeba być naprawdę nieźle zakręconym maniakiem by do tego wszystkiego dojść
Inna sprawa jest taka, że programiści Garmina są jacy są. O ile dobrze pamiętam kiedy kupiłem 62ST też tego typu informacji nie było. To pojawiło się dopiero przy jakimś kolejnym FW. W eTrexie jest chyba od początku.