Edge 800 - pierwsze wrażenia i testy.

O seriach Forerunner, Edge, Approach i Swim, oprogramowaniu Garmin Training Center i SportTracks, serwisie Garmin Connect, a także o innych rozwiązaniach dla biegaczy, cyklistów, narciarzy, wioślarzy oraz uprawiających inne dyscypliny sportowe w których przydatny może być GPS.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Re: Edge 800 - pierwsze wrażenia i testy.

Post autor: Marko »

Skoro temat tras w Edżu mamy już rozpracowany... (choć może nie do końca),
to jeszcze dwie sprawy dla naszych "beta-testerów", tj. Sławka i Cichego:
1) czy Edge wyszukuje POI po wszystkich mapach (w tym tych "niezaptaszkowanych"), jak outdorowce; czy tylko po aktywnej (jak Nuvi)?
2) jak długo trwa start odbiornika przy dużych JNX-ach (np. tych 2GB)?
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
cichy70
Początkujący

Post autor: cichy70 »

jak z wyszukiwanie POI nie wiem, bo mam Topo 2011 + Europa NT 2012 z innych nie korzystam, notabene NT2012 co najmniej 3 razy dokładniejsza od Topo :)
restart z włączoną NT Europ 2012 + Topo 2011 Polska + birdseye to dokładnie 52 sekundy od wciśnięcia przycisku zasilania.
Natomiast w konfiguracji bieżąco używanej, czyli NT 2012 tylko PL + BE to 45 sekundy, czyli niewiele mniej.
Niemniej przy tak wielkim pliku BE czuć czasami lekkie zamulenie, ale nie przeszkadzające w niczym.
Natomiast jest jeden minus tak wielkiego pliku, nie da się używać BE w takich wielkościach ( przypominam ponad 2 GB) + wysłanych tras do odbiornika, muli strasznie :(
no ale mam wgrany obszar 45 km x 45 km w najwyżej szczegółowości.
Dla porządku trzeba dodać, że w basecamp jest funkcja, twórz obraz BE na podstawie śladu/trasy, ale leći z grubsza kafelkami i jak się robi duże kółko na trasie, to też pliki wychodzą, że hoho i fiu fiu :)
Edge 800 HR CAD /TOPO 2011/BirdsEye/ fw 2.40 / Forerunner 310XT fw 4.20
http://d76.pl
Slawek_Mat
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Slawek_Mat »

Marko pisze:1) czy Edge wyszukuje POI po wszystkich mapach (w tym tych "niezaptaszkowanych"), jak outdorowce; czy tylko po aktywnej (jak Nuvi)?
wg mnie po wszystkich włącznie z tymi nieaktywnymi - właśnie sprawdziłem
Pozdrawiam Sławek
Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

Post autor: miecho »

Marko pisze: Ja zrozumiałem to tak, że jeśli chcesz mieć dane wysokości musisz "wyklikać" sobie poszczególne punkty trasy w odbiorniku, w opcji "bezdroże".
W Edge 800 możesz sobie "wyklikać" tylko jeden punkt :(.
GPS Maniak pisze:Moim zdaniem problem w ogóle nie leży w danych, lecz w możliwościach odbiornika :!:
GPSManiak ma rację.

Jak już wcześniej koledzy zasygnalizowali to Edge 800 nie potrafi wyznaczyć profilu trasy na podstawie danych DEM zawartych w mapach w odbiorniku :(. Jakby nie było to jest to dość istotny mankament wszystkich mapowych Edge-ów.
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
Slawek_Mat
Bywalec
Kontakt:

miecho pisze:Jak już wcześniej koledzy zasygnalizowali to Edge 800 nie potrafi wyznaczyć profilu trasy na podstawie danych DEM zawartych w mapach w odbiorniku :(. Jakby nie było to jest to dość istotny mankament wszystkich mapowych Edge-ów.
mam pomysł - czy do działu technicznego garmina można zgłaszać pomysły / potrzeby nowych funkcji ? jeżeli tak to jak to się robi ?
jakby chcieli to pewno w którymś kolejnym FW by to wprowadzili - pytanie tylko czy będą chcieli i czy przypadkiem takie pomysły/potrzeby nie traktują jako zwykłego marudzenia ...
Pozdrawiam Sławek
Niewe
Bywalec

Post autor: Niewe »

A u mnie sie nowy problem pojawił. Próbuję wysłać z MS trzy ślady do E800. Klikam prześlij/ślady, a do odbiornika dociera tylko jeden.
Wiem, że mogę sobie to rozdzielić na trzy pliki i sobie poradzę, ale nie ma sposobu, żeby to zrobić jakoś z automatu?
Vista Etrex Cx + UMP-pcPl + Topo_PL_100 + dużo, dużo innych z mapcenter i od dobrych ludzi
Kenwood DNX 5220BT + CNE2008 + UMP-pcPL
Edge 800 (soft. ver. 2.20) ze wszystkimi bajerami ;)
cichy70
Początkujący

z tego co pamiętam, to radziłem sobie tak, że wszystkie ślady zapisywałem do jednego pliku a garmin sobie po przesłaniu dzielił na pojedyńcze.
coś jak mapy w mapsource, wszystko musi być w jednym pliku.
Niewe
Bywalec

Post autor: Niewe »

No właśnie mam trzy ślady w jednym pliku. A wysyła tylko jeden.
Vista Etrex Cx + UMP-pcPl + Topo_PL_100 + dużo, dużo innych z mapcenter i od dobrych ludzi
Kenwood DNX 5220BT + CNE2008 + UMP-pcPL
Edge 800 (soft. ver. 2.20) ze wszystkimi bajerami ;)
cichy70
Początkujący

ooo, sprawdzę w domu jak będę w poniedziałek, co tam nie bangla.
Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

Wcześniej nie wysyłam kilku śladów z MapSource do E800, ale wygląda na to, że Edge odczytuje w takiej sytuacji tylko pierwszy ślad.
Jeżeli skopiuje się kilka plików gpx z pojedynczymi śladami do katalogu NewFiles to wszystkie je odczyta za jednym razem.
Jeżeli skopiuje się jeden plik gpx zawierający kilka śladów to podobnie jak przy wysyłaniu z MapSource odczyta tylko pierwszy ślad.
LeCH
Slawek_Mat
Bywalec
Kontakt:

z takich ciekawostek - zabrałem edga na spinning i jak się okazało mimo, że nigdzie nie jest napisane to edge 800 liczy kalorie z tętna a nie odległości pokonanej na rowerze - to też zmiana w stosunku do 705, który tego nie potrafił.
Pozdrawiam Sławek
Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

Slawek_Mat pisze: że nigdzie nie jest napisane to edge 800 liczy kalorie z tętna a nie odległości pokonanej na rowerze
pisze, pisze np. na garmin.com w specyfikacji E800:
Kalorie.PNG
Kalorie.PNG (5.63 KiB) Przejrzano 7701 razy
I na Garniaku też pisze:
Edge 800 - pierwsze wrażenia i testy
LeCH
Slawek_Mat
Bywalec
Kontakt:

no to nie wiedziałem - zawsze to miła niespodzianka - szkoda, że jeszcze mi tego do 405 nie włożą ale to inna bajka
Pozdrawiam Sławek
Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

Do "zwykłego" 405 Ci już nie "włożą", bo jest w 405CX, który jest odpowiednio droższy...
LeCH
TolBoy
Początkujący

Post autor: TolBoy »

zaktualizowałem dzisiaj firmware do 2.40 i po aktualizacji mapa nie jest poprawnie wyświetlana, to znaczy wszystkie drogi, szlaki są ale nie widać tak jak by terenu lasu itp wszystko w białym kolorze (tło)
ps
przed aktualizacja wszystko wyswietlało sie poprawnie, mapa UMP, załadowałem mape jeszcze raz ale bez efektu
GPSmap 64st, Edge 800, Drive 50, Vivofit 3, Vivosmart HR
Obrazek
ODPOWIEDZ