3790 wiesza się przy pracy w uchwycie
Re: 3790 wiesza się przy pracy w uchwycie
Być może. Poprzednie urządzenie kupiłem w styczniu i z tego co pamiętam, to miało wersję oprogramowania 4.60.
Wracając do tematu, zabrałem dzisiaj nawigacje do auta i wszystko działa jak należy. Co prawda po pierwszym włączeniu i wyłączeniu nadal poprosił o "Wybranie języka lokalizacji?", ale już nie trzeba było akceptować warunków licencji. Dodatkowo pamiętało cel podróży i wcześniejsze ustawienia. Po drugim włączeniu i wyłączeniu wszystko było już w porządku.
Ciekawostką jest fakt, że po resecie poprzez wejście do menu przez prędkościomierz, urządzenie wypluwało komunikat o wyborze lokalizacji po angielsku "Select a Locate". Po wyborze języka polskiego, zaakceptowaniu warunków licencji, zmianie kilku ustawień wyświetlania, widoków itp. oraz po ponownym uruchomieniu o wybór lokalizacji prosiło już w języku polskim "Wybierz język lokalizacji" i później znowu chciało akceptacji licencji. Urządzenie nie pamiętało wyboru lokalizacji, choć pamiętało inne ustawienia...
Choć rada popeja na pierwszy rzut oka wydała mi się żartem, to jednak okazała się pomocna i uniknąłem niepotrzebnej korespondencji z supportem. Pamiętam, że gdzieś na forum było coś już o tym wspomniane. Serdeczne dzięki.
Wracając do tematu, zabrałem dzisiaj nawigacje do auta i wszystko działa jak należy. Co prawda po pierwszym włączeniu i wyłączeniu nadal poprosił o "Wybranie języka lokalizacji?", ale już nie trzeba było akceptować warunków licencji. Dodatkowo pamiętało cel podróży i wcześniejsze ustawienia. Po drugim włączeniu i wyłączeniu wszystko było już w porządku.
Ciekawostką jest fakt, że po resecie poprzez wejście do menu przez prędkościomierz, urządzenie wypluwało komunikat o wyborze lokalizacji po angielsku "Select a Locate". Po wyborze języka polskiego, zaakceptowaniu warunków licencji, zmianie kilku ustawień wyświetlania, widoków itp. oraz po ponownym uruchomieniu o wybór lokalizacji prosiło już w języku polskim "Wybierz język lokalizacji" i później znowu chciało akceptacji licencji. Urządzenie nie pamiętało wyboru lokalizacji, choć pamiętało inne ustawienia...
Choć rada popeja na pierwszy rzut oka wydała mi się żartem, to jednak okazała się pomocna i uniknąłem niepotrzebnej korespondencji z supportem. Pamiętam, że gdzieś na forum było coś już o tym wspomniane. Serdeczne dzięki.
GPSmap 60CSx / nüvi 3790LMT / nüvi 1300
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Było tak od pierwszego firmware. Widocznie mało bawiłeś się w autobusiepopej pisze:Być może ta cecha przyszła z nowszym firmware.
Zacznij czytać!Pilzner pisze:Choć rada
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=113890#p113890
Ty też.Zachu pisze:Zacznij czytać!
Na Garniaku jest tyle informacji, że ciężko wszystko zapamiętać. Wyszukiwanie czasem zwraca tyle wyników, że trudno przez to przebrnąć. Bywa, że znalezienie problemem jest znalezienie kluczowego słowa do wyszukiwarki.Pilzner pisze:Pamiętam, że gdzieś na forum było coś już o tym wspomniane.
Czasem wystarczy odrobina wyrozumiałości, odpowiedzi naprowadzające na właściwe rozwiązania są o wiele bardziej przydatne niż kąśliwe uwagi.
Używam 3790 od maja zeszłego roku. Wgrywałem już kilkakrotnie nowy FW. I nie pamiętam abym musiał jeździć lub biegać z nawigacją po resecie. Po prostu łapie fixa i działa, a po każdym wyłączeniu pamięta wszystko.
3790 LMT, GTM 35
Chodzi tylko po pierwszy fix, Garmin to uznaje za datę rozpoczęcie używania odbiornika i zapisuje w GarminDevice.xml. Od tej daty liczy się 90 dni gwarancji aktualizacji mapy.
Domyślam się, że cała procedura ma na celu uniknięcie sytuacji, gdy np. odbiornik złapał fix w sklepie, podczas prezentacji potencjalnemu klientowi.
Późniejsze resety i zmiany firmware już nie mają znaczenia.
Domyślam się, że cała procedura ma na celu uniknięcie sytuacji, gdy np. odbiornik złapał fix w sklepie, podczas prezentacji potencjalnemu klientowi.
Późniejsze resety i zmiany firmware już nie mają znaczenia.
-
winkipinki
- Nowy
Witam serdecznie.
Chciałbym dodać od siebie, wydaje mi się dość istotną informację dotyczącą powyższego problemu. Używam 3790 od 3 miesięcy. Jeżdżąc tylko po Polsce, wszystko było ok. Dopiero miesiąc temu podczas wyjazdu do Holandii (Gdańsk-Rotterdam-Gdańsk), pojawił się w/w problem. Co ciekawe, do Kołbaskowa navi pracowała bez zarzutu, dopiero od granicy zaczęła się zwieszać. Średnio co 30-40 min, czasami częściej. Powrót identyczny. Stres po Holandii i Niemczech. Po przekroczeniu granicy zwieszanie navi się skończyło. Ciekawe prawda?
Pozdrawiam serdecznie.
Chciałbym dodać od siebie, wydaje mi się dość istotną informację dotyczącą powyższego problemu. Używam 3790 od 3 miesięcy. Jeżdżąc tylko po Polsce, wszystko było ok. Dopiero miesiąc temu podczas wyjazdu do Holandii (Gdańsk-Rotterdam-Gdańsk), pojawił się w/w problem. Co ciekawe, do Kołbaskowa navi pracowała bez zarzutu, dopiero od granicy zaczęła się zwieszać. Średnio co 30-40 min, czasami częściej. Powrót identyczny. Stres po Holandii i Niemczech. Po przekroczeniu granicy zwieszanie navi się skończyło. Ciekawe prawda?
Pozdrawiam serdecznie.
- beetle-m
- Garniak
Witaj winkipinki.
Ciekawe dopiero może być gdy dodasz np. informację na temat aktualnej wersji oprogramowania jaką masz w nuvi, którą wersję i jakiej mapy.
Niewiele danych jak na początek. Można tylko zakładać, że:
- nuvi masz zaktualizowane do najnowszej wersji,
- zrobiłeś master reset po aktualizacji oprogramowania,
- korzystałeś z ostatniej, dostępnej wersji CNE.
Ciekawe dopiero może być gdy dodasz np. informację na temat aktualnej wersji oprogramowania jaką masz w nuvi, którą wersję i jakiej mapy.
Niewiele danych jak na początek. Można tylko zakładać, że:
- nuvi masz zaktualizowane do najnowszej wersji,
- zrobiłeś master reset po aktualizacji oprogramowania,
- korzystałeś z ostatniej, dostępnej wersji CNE.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
-
Zachu
- Radny
- Kontakt:
Pamiętasz jak 660 wieszała się po odebraniu TMC w Austrii?
- beetle-m
- Garniak
Było takie "Archiwum X" dla Austrii. Myślisz, że Garmin powiela jakiegoś buga dalej ?
Pozdrawiam, mariuszD
-
Zachu
- Radny
- Kontakt:
Nie wiem. Za mało konkretów i kierunek też nie jakiś egzotyczny. Było by więcej informacji.
-
winkipinki
- Nowy
Witam ponownie.
Co do wersji softu, to do wczoraj było to 4,70. Obecnie już 4,80. CNE 2012.40. Dzwoniłem na infolinię garmina i twierdzą, że po aktualizacji softu do 4,80 problem powinien zniknąć. Ma to związek z aktualizacją oprogramowania odbiornika TMC, bo według nich to on jest odpowiedzialny za zwieszanie navi. Zobaczymy... Za miesiąc sprawdzę na tej samej trasie.
Pozdrawiam wszystkich.
Co do wersji softu, to do wczoraj było to 4,70. Obecnie już 4,80. CNE 2012.40. Dzwoniłem na infolinię garmina i twierdzą, że po aktualizacji softu do 4,80 problem powinien zniknąć. Ma to związek z aktualizacją oprogramowania odbiornika TMC, bo według nich to on jest odpowiedzialny za zwieszanie navi. Zobaczymy... Za miesiąc sprawdzę na tej samej trasie.
Pozdrawiam wszystkich.
Miałem ten sam problem z nuvi 3790 co ty. Navi podczas pierwszej zagranicznej wycieczki wieszała się zaraz po wyjeździe z Kołbaskowa. W Polsce nie było takiego problemu. Po rozmowie z polskim supportem dokonano mi wymiany kabla zasilającego z TMC GTM35 na nowy i problem z jazdą za granicą i wieszaniem się urządzenia zniknął.
nuvi 3790, nuvi 205
Z tego co pamiętam, to u mnie zawieszanie również zaczęło się po przekroczeniu granicy PL-DE. Z tym że po powrocie do kraju, zawieszanie zdarzało się nadal i to na trasach ok. 100km.
Po wymianie urządzenia już tego problemu nie ma, ale nie miałem okazji testować go za granicą.
Wymieniono tylko urządzenie. Kabel pozostał ten sam.
Po wymianie urządzenia już tego problemu nie ma, ale nie miałem okazji testować go za granicą.
Wymieniono tylko urządzenie. Kabel pozostał ten sam.