subiektywna wartość eTrexa

Dyskusje bliżej lub dalej związane z GPSami, zawsze jednak w doborowym towarzystwie.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Re: TOPO Polska 2011

Post autor: Marko »

epkchmiele pisze:...jaka jest różnica między śladem a trasą.
Ślad ma zarejestrowane lub zapisane prędkości. Funkcję "virtualnego partnera" można wykorzystać dla kontroli swojej kondycji, choć to raczej funkcja dla zapalonych sportowców niż turystów.
Ostatnio wykorzystuję w samochodzie, aby przekonać się ile tracę w tygodniu na tej samej trasie, w stosunku do przejazdu w weekend.

@Asandrzej
Profil "na krechę" jest "circa about" prawidłowy, odzwierciedla topografię terenu, nie trasę wycieczki.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Marko pisze:@Asandrzej
Profil "na krechę" jest "circa about" prawidłowy, odzwierciedla topografię terenu, nie trasę wycieczki.
Ja jestem turystą a nie geodetą, owszem nie twierdziłem, że taki profil jest nie przydatny, jest jeżeli nie mamy innych danych,
ale jeżeli są bardziej miarodajne dane, to należy z nich skorzystać i wyznaczyć trasę zbliżona do trasy w rzeczywistości,
w przypadku profilu z hali Ornak nie miało to sensu, wszystko jest tam opisane.
Ostatnio zmieniony 28 lut 2012, 21:01 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
epkchmiele
Bywalec

Post autor: epkchmiele »

Czy jeżeli wyznaczę trasę po śladzie który idzie nie tylko po drogach to czy będę miał parametry typu czas i odległość do celu?
Bo jeśli nie to ja takie bajery mam na BaseCamp jak zrzucę ślad z M10.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

asandrzej pisze:...jeżeli są bardziej miarodajne dane, to należy z nich skorzystać i wyznaczyć trasę zbliżona do trasy w rzeczywistości.
Tu akurat trochę softu już jest, kreślącego profil wysokościowy i parametry routowalnej trasy.
Głównie na Androida, ale i na WinMobile pewnie by się znalazło.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
asandrzej
Garniak

epkchmiele pisze:Czy jeżeli wyznaczę trasę po śladzie który idzie nie tylko po drogach to czy będę miał parametry typu czas i odległość do celu?
Tak, oczywiście, wszystkie parametry będą podane, nowsze odbiorniki wyliczą wzniosy i spadki, a także jest dostęp do śladów zarchiwizowanych.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
epkchmiele
Bywalec

Post autor: epkchmiele »

Dziękuje , za odpowiedzi już mi rozjaśniło różnicę między sladem a trasą . Właściwie nawigacja po śladzie to chyba element niezbędny w turystyce pieszej. Z tego co sobie przypominam to Twonav miał takie funkcje tylko cholera nie obsługuje map garmina . Wiem że wyświetlał profil zrobionego sladu , a czy pokazał taki profil jak się wyznaczyło trasę to już nie mogłem sprawdzic bo wersja demo.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

epkchmiele pisze:Właściwie nawigacja po śladzie to chyba element niezbędny w turystyce pieszej.
Bo ja wiem? Dużo zależy od tego jak człek przygotowuje się do wyjazdu, no i w jakim terenie będzie bawił. W każdym bądź razie ja na przestrzeni ostatnich kilku lat zrobiłem 1 wycieczkę z wykorzystaniem funkcji: nawigacja po śladzie i to tylko dlatego, że testowałem nówkę 62-kę. Na dodatek i tak musiałem zmieniać plany już podczas wędrówki, bo ślad (nomen omen mój własny) przez bobry nie był już aktualny :lol: Pisałem o tym tutaj: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=133396#p133396

Wracając do śladów. Ślady mają tę wadę, że trzeba je przygotowywać, bądź szukać w sieci, co nie mieści się w stylu moich przygotowań do wyjazdu :wink: Ale rozumiem, że ktoś bawiąc pierwszy raz w nieznanym terenie chciałby zrobić jakieś "sztandarowe" trasy. Wówczas ślady mogą się przydać. To moje zrozumienie dla tego zagadnienia znalazło m.in. odzwierciedlenie tu: http://gps.bieszczady.pl/trasy.htm
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

GPS Maniak pisze:Głupio bym wyglądał z telefonem przymarzniętym do języka :wink:
Niekoniecznie trzeba by lizać ekran. Można by zastosować nakładkę na zęby, która bezprzewodowo łączyłaby się z odbiornikiem przez BT ;-)

Coś takiego jak w tym eksperymencie:
:arrow: http://technologie.gazeta.pl/internet/1 ... zkiem.html
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Sugeruję posty z wczoraj wydzielić do śmietnika.
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

Mariusz65 pisze:Niekoniecznie trzeba by lizać ekran. Można by zastosować nakładkę na zęby, która bezprzewodowo łączyłaby się z odbiornikiem przez BT ;-)
Nie prościej kupić coś takiego: http://www.quirky.com/products/37-Digit ... Glove-Pins ?

12 USD i problem z głowy.
deptacz
Początkujący

Post autor: deptacz »

Witam wszystkich, mimo moich narzekań powiem szczerze, że też już chyba jestem maniakiem mojego etrexa 30, sporo mi pomógł dziś gdy wymyślałem traskę na sobotnią wycieczkę, gdzie poprowadzę ludzi. ale mam do was jedno pytanko, czy gdy idę np. do miasteczka, zatrzymam się i odwrócę mapa powinna mi wskazać ze miasteczko jest z tyłu? lub z boku ? wydaje mi sie ze moja mapa się nie obraca poprostu idąc zawsze mam z przodu swój cel z kolei gdy nastawie na północ mój cel czy miasteczko jest zawsze na północ , dodam ze urządzenie kupiłem na początku stycznia i może trafiłem na uszkodzony egzemplarz, a czy ktoś wie co to jest ten wass, przepraszam że was tak truje ale dla mnie to naprawde nowość. zamiaruje sobie zakupić mapki firmy copmass, wiem że są na karcie ale czy odrazu mi bedą chodzić gdy je włoże w urządzenie i czy da sobie z tym rade taki laik jak ja?
Pozdrawiam Cierpliwych Kolegów Deptacz
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Czy to jest odpowiedni temart żeby pytać sięo obsługę urządzenia?
Masz ustawioną mapę na góra PN, włącz kompas.
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Wszystko fajnie, ale co to ma wspólnego z Topo Poland? :wink: Wieczorem przeniosę posty do wątku o eTrexie.

deptacz pisze: czy gdy idę np. do miasteczka, zatrzymam się i odwrócę mapa powinna mi wskazać ze miasteczko jest z tyłu? lub z boku ?
To zależy :D Przy ustawieniach:
* Ustawienia mapy: Kierunek u góry
* Konfiguracja -> Kierunek -> Kompas Auto
miasteczko - przynajmniej teoretycznie - powinno być tam gdzie jest w realu.
Inaczej mówiąc nie chodzi o lokalizację względem krawędzi ekranu, ale o to, że niezależnie jak trzymasz odbiornik, to patrząc na ekran powinieneś widzieć realny kierunek na miasteczko i np. stojąc do niego przodem powinieneś je widzieć przed kursorem, a stojąc tyłem za kursorem. Tak jak w tym przykładzie: http://gpsmaniak.com/new/gps-kompas.htm

Napisałem "teoretycznie" bowiem:
* przy nieskalibrowanym kompasie wcale to nie musi tak działać, a ponadto
* coś w eTrexach szwankuje :(
W teście eTrexa napisałem m.in.
GPS Maniak pisze: Odbiornik kilka razy nie reagował na kompas ustawiony w trybie „Auto”. Mapa owszem jakoś się obracała, ale właśnie „jakoś” – nijak się miało do rzeczywistości. Po kalibracji kompasu wszystko wracało do normy, ale zdarzyło się, że już ok. ½ godziny po kalibracji kompasu, mapa – na postoju - znów orientowała się wadliwie i trzeba było ponownie kalibrować kompas.
Ktoś inny też zgłaszał już podobny problem.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
asandrzej
Garniak

deptacz pisze: zamiaruje sobie zakupić mapki firmy copmass, wiem że są na karcie ale czy odrazu mi bedą chodzić gdy je włoże w urządzenie i czy da sobie z tym rade taki laik jak ja?
Mapy Compassu w plikach .kmz otrzymujesz via internet, po otrzymaniu pliku,
może przyjść z nie odpowiednim rozszerzeniem ( .rar), należy wtedy zmienić ,(.rar) na (.kmz)
nie należy rozpakowywać, umieścić na karcie w katalogu Garmin > CustomMaps,
mapa będzie gotowa do użycia, jeżeli będzie „zaptaszkowana” na liście map w odbiorniku.

Pozdrawiam
deptacz
Początkujący

Re: subiektywna wartoś eTrexa

Post autor: deptacz »

Witam chciałbym naopisać o swoim problemie z etrexem 30 zakupionym 3.01.2012r rzeczywieście mapa się nie obraca jest to problem, mimo ustawień na compas-auto, zmieniam odniesienia północne tam są rzeczywiste, magnetyczny, siatka i użytkownik i nic nie pomaga skalibrowałem kompas i jest podobnie. Dzwoniłem do firmy gdzie zakupiłem urządzenie, miły gośc wysyłał mi linka by zaktualizować urządzenie i udało sie ale problem zostaje i chyba wyśle etrexa do sklepu gdzie zakupiłem. Firma Azymut z Warszawy od której zakupiłem, myślę ze pomoże mi rozwiązać problem, bo naprawdę to jest problem.Znacie tą firmę z Warszawy?
Pozdrawiam Deptacz
ODPOWIEDZ