Garmin 62s i pytania nowego uzytkownika.

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.

Moderatorzy: Spider, Magnoom, GPS Maniak

Re: Garmin 62s i pytania nowego uzytkownika.

Postprzez GPS Maniak » So, 21 kwi 2012 15:44

@Marko. Albo coś ściemniasz* albo w Colorado działa to inaczej niż w 62ST. Być może też masz doświadczenie z innymi mapami niż ja, gdyż - nie ukrywam - tematem hybryd jakoś się zbytnio nie interesowałem. Nie wiem, ale bazując na krótkich doświadczeniach z GB Discoverer jakoś nie zauważam tego o czym napisałeś - tzn. że istnieje jakaś zasadnicza różnica pomiędzy oryginalną garminowską hybrydą, a amatorskiem zestawem JNX + IMG.

* Po pierwsze w przypadku oryginalnej hybrydy i tak nie wszystkie informacje wektorowe znikają "pod rastrem" (screen pierwszy z lewej - widać etykiety autostrad, a na środkowym i prawym widać w dolnej części zielony punkcik z nazwą miejscowości pochodzącą z warstwy wektorowej)
* Po drugie przeglądając hybrydę najczęściej widzimy na belce współrzędne geograficzne, a nie informację "pod kursorem" - także tam gdzie takiej informacji można byłoby się spodziewać czyli na jakimś specyficznym punkcie mapy rastrowej, gdzie na wektorze powinno być pracujące w tle POI (screen środkowy)
* no chyba, że trafimy na ulicę (screen z prawej) wówczas mamy to o czym napisałeś - mamy informację z wektora pracującego w tle.

Zalacznik1.jpg

Fajnie. Tyle tylko, że z zestawem JNX + wektor można - przynajmniej moim zdaniem - osiągnąć efekt praktycznie bliźniaczy, jeżeli nie ..... lepszy :D

Zalacznik2.jpg

EDIT:
Warstwa wektorowa (poza obiektami w postaci etykiet i poza nazwami miejscowości) jest niewidoczna? Tzn. jest "pod rasterm"? Jest - identycznie jak w GB Discoverer.
Są "pod kursorem" nazwy niewidocznych obiektów liniowych np. ulic? Są - identycznie jak w GB Discoverer.
Są dane "pod kursorem" o niewidocznych obiektach powierzchniowych? Są - nomen omen na Discoverer tak "na szybko" tego nie znalazłem.
Nie ma informacji o POI (jeżeli wyłączymy ich wyświetlanie) - tyle że na GB Discoverer też takiej możliwości nie znalazłem.

Dlatego napisałem, że w sensie użytkowym jest to praktycznie to samo. Oczywiście nie wykluczam, że na innych mapach czy odbiornikach innych niż 62ST oryginalna hybryda zachowuje się inaczej.

-------------
*)
PS. @Marko - Jeżeli chodzi o zachowanie JNXów z IMG - wiem że nie ściemniasz :wink: Tyle, że chyba nie doczytałeś tego:
GPS Maniak napisał(a):Inna rzecz, że możliwe iż to tylko sprawa ustawienia odpowiednich parametrów DrawOrder. Zarówno w pliku IMG jak też JNX. Ale to akurat tylko moje przypuszczenia. Nie sprawdzałem.

Zadałem sobie trud. Zmieniłem DrawOrder JNXa, a efekty widzisz na tym screenie "sześciopaku" - wektor zniknął "pod rastrem" :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Garmin 62s i pytania nowego uzytkownika.

Postprzez popej » So, 21 kwi 2012 16:11

Discoverer ma warstwy. Nie pamiętam, gdzie siedzi wektor, ale może przy jakiejś innej skali się objawi?
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Garmin 62s i pytania nowego uzytkownika.

Postprzez GPS Maniak » So, 21 kwi 2012 17:37

W różnych regionach różnie to działa. Bardziej atrakcyjne "turystycznie" regiony mają raster praktycznie do końca, a w terenach zurbanizowanych - przy większym zbliżaniu mapy - np. zoom=300m pojawia się wektor. Tyle, że wówczas znika raster, zatem nadal nie ma funkcjonalności w stylu: widzę raster, a jednocześnie mam informację "pod kursorem". Nawiasem mówiąc nic nie stoi na przeszkodzie by w zaciszu domowym przygotować sobie zestaw JNX + IMG zachowujący się w identyczny sposób jak GB Discoverer. Ale jakoś nie czuję ducha takich rozwiązań, lepiej skoncentrować się nad doskonaleniem Walkera :wink: :D Zresztą - jak widać po "sześciopaku" zwykłe podbicie DrawOrder w JNXie daje wystarczająco dobre, a może i lepsze efekty.

EDIT:
Jeżeli chodzi o informację wektorową - Discoverer w porównaniu do tego co my mamy w swoich produkcjach jest cieniuteńki - dlatego tak trudno coś wykryć :wink:
Najprawdopodobniej jako wektor pracuje zwykły CNE. Rastromaniakom zapewne to nie przeszkadza, ale trudno to uznać za naprawdę dobre rozwiązanie hybrydowe. Przy czym nie piszę tu o technologii wykonania mapy ile o konkretnym produkcie mapowym. Dla miłośników dodatkowych informacji pochodzących z wektora - to niestety cienizna :?

Szukałem, szukałem i w końcu znalazłem obszar (Park Narodowy) dający informację "pod kursorem":

Zalacznik0_.jpg
Zalacznik0_.jpg (26.44 KiB) Przeglądane 6075 razy

Natomiast jeżeli chodzi o technologię i to o czym wspomniał Marko .....
Zwracam uwagę, na środek ekranu - tam gdzie zakreśliłem na czerwono punkt wysokościowy. Poza rastrem jak byk widać niebieską kropkę wektorowego POI pochodzącego z mapy. Tyle, że miałem wyłączone wyświetlanie etykiet punktów mapy. Po włączeniu wyświetlania etykiet:

Zalacznik6.jpg
Zalacznik6.jpg (20.94 KiB) Przeglądane 6075 razy

POI w pełnej krasie :D Jak widać nieprawdą jest że raster w hybrydzie przykrywa informacje wektorowe. Owszem część przykrywa np. obiekty liniowe, ale jak pokazałem na wcześniejszych screenach - zmieniając DrawOrder można osiągnąć dokładnie ten sam efekt w JNXach.
A co do punktów i hybrydy GB Discoverer. Oczywiście mogę - z poziomu odbiornika - wyłączyć wyświetlanie punktów mapy, tyle że:
* wówczas nie dostajemy informacji "pod kursorem" na temat niewidocznego punktu
* w JNXach działa to identycznie.

A wnioski? Wnioski są dokładnie takie same jak napisałem na początku:
GPS Maniak napisał(a):W sensie użytkowym naprawdę nie widzę różnicy pomiędzy zestawem: "klasyczny" IMG + JNX, a hybrydą IMG.


Szkoda tylko, że - po wprowadzającym nieco czytelników w błąd poście Marko - to znowu ja musiałem tracić czas by udowodnić że nie jestem wielbłądem ..... :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Garmin 62s i pytania nowego uzytkownika.

Postprzez Zetor » So, 21 kwi 2012 18:38

popej napisał(a):Discoverer ma warstwy. Nie pamiętam, gdzie siedzi wektor, ale może przy jakiejś innej skali się objawi?

Podobnie jest w BlueChart g2 Vision. Zdjęcia sat pojawiają się niespodziewanie i niespodziewanie znikają (w Oregonie). W najnowszej wersji BCh są dwa mapsety, które można w ustawieniach map włą. i wyłą, zależnie od widzimisię. Funkcjonalność warstwy rastrowej (sat) to oczywiście inna bajka.
Ostatnio edytowano So, 21 kwi 2012 19:10 przez Zetor, łącznie edytowano 1 raz
pozdrawiam Zetor
Oregon 300: OSM Deutschland, UMP-pcPL
Samsung Xcover 2: Navigon, OsmAnd~, Locus
Klik!
Avatar użytkownika
Zetor
Bywalec
 
Posty: 314
Dołączył(a): Pt, 25 wrz 2009 10:14
Lokalizacja: Brunszwik / Dolna Saksonia

Re: Garmin 62s i pytania nowego uzytkownika.

Postprzez Marko » So, 21 kwi 2012 18:51

@Wszyscy
Jak wyswietla sie wektor na rastrze w Topo Swiss?
Jak Garmin podchodzi do patchowania firmware?
30x Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6126
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin 62s i pytania nowego uzytkownika.

Postprzez GPS Maniak » So, 21 kwi 2012 19:21

Marko napisał(a):Jak wyswietla sie wektor na rastrze w Topo Swiss?

Pytasz, bo nie wiesz i chciałbyś się dowiedzieć, czy pytasz polemicznie, bo wiesz jak się wyświetla i wiesz że działa to inaczej niż opisałem? :wink:

Jeżeli nie wiesz - odpowiadam: ja też nie wiem :P
Jeżeli pytasz polemicznie, to ... nie pytaj, tylko pokaż jak to wygląda.
Marko napisał(a):Jak Garmin podchodzi do patchowania firmware?

Jeżeli jesteś ciekaw co Garmin sądzi na temat patchowania - pisz do Garmina, a nie rozwadniaj ciekawego zapewne dla wielu tematu: map hybrydowych i DrawOrder w JNXach.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Garmin 62s i pytania nowego uzytkownika.

Postprzez Zetor » So, 21 kwi 2012 19:24

@marko
http://gpsportal.ch/gps-vektor-rasterkarten.htm
według obrazków to wygląda na" albo albo" czyli gorzej niż vektor+jnx.
Dla mnie naciągnie klientów na nowa mapę. Nie maja za bardzo co aktualizować, to muszą inaczej kombinować :)
pozdrawiam Zetor
Oregon 300: OSM Deutschland, UMP-pcPL
Samsung Xcover 2: Navigon, OsmAnd~, Locus
Klik!
Avatar użytkownika
Zetor
Bywalec
 
Posty: 314
Dołączył(a): Pt, 25 wrz 2009 10:14
Lokalizacja: Brunszwik / Dolna Saksonia

Re: Garmin 62s i pytania nowego uzytkownika.

Postprzez GPS Maniak » So, 21 kwi 2012 19:39

@Zetor. Dzięki za obrazek :D

Zalacznik1.jpg
Zalacznik1.jpg (47.26 KiB) Przeglądane 6019 razy

Etykiety obiektów liniowych widać: Rhein Route(2), 400m. Zapewne w odbiorniku było włączone: "Pokaż nazwy ulic", czego ja nie stosuję.
Ale gdy na GB Discoverer włączyłem wyświetlanie etykiet:

Zalacznik2.jpg
Zalacznik2.jpg (35.29 KiB) Przeglądane 6019 razy

Też pojawiły się nazwy. Tak więc zapewne Swiss Topo ma podobną strukturę do GB Discoverer.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Garmin 62s i pytania nowego uzytkownika.

Postprzez popej » So, 21 kwi 2012 19:41

Jest jeszcze gorzej, wektor Szwajcarii Topo 3.0 to stara wersja 2.1, chyba z 2008 roku.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Garmin 62s i pytania nowego uzytkownika.

Postprzez Marko » So, 21 kwi 2012 19:43

Fajna ta hybryda, szkoda, że nie powszechna :(
30x Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6126
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin 62s i pytania nowego uzytkownika.

Postprzez Zetor » So, 21 kwi 2012 19:48

http://gpsportal.ch/gps-topokarte-schweiz-version3.htm
tu jeszcze parę innych obrazków
Edit:
Topo Deutschland musiała by mieć z 15 GB :D
pozdrawiam Zetor
Oregon 300: OSM Deutschland, UMP-pcPL
Samsung Xcover 2: Navigon, OsmAnd~, Locus
Klik!
Avatar użytkownika
Zetor
Bywalec
 
Posty: 314
Dołączył(a): Pt, 25 wrz 2009 10:14
Lokalizacja: Brunszwik / Dolna Saksonia

Re: Garmin 62s i pytania nowego uzytkownika.

Postprzez Marko » Wt, 24 kwi 2012 20:57

Zetor napisał(a):Topo Deutschland musiała by mieć z 15 GB :D

Jak długo trwa start eTrexa 30 z taką zawartością?
30x Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6126
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin 62s i pytania nowego uzytkownika.

Postprzez asandrzej » Wt, 24 kwi 2012 21:04

Zetor ma Oregona, to Ci nie odpowie.
andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Garmin 62s i pytania nowego uzytkownika.

Postprzez Marko » Wt, 24 kwi 2012 21:16

@Zetor
Może być Oregon. Ile trwa start Oregona z kilkunastogigabajtową zawartością karty?
30x Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6126
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin 62s i pytania nowego uzytkownika.

Postprzez newbie007 » Wt, 24 kwi 2012 21:27

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi.
Nie mam niestety polskich fontow.
Czytam i nie moge uwierzyc jak watek sie rozwinal. NIestety pojmuje z tego 1/10. Chyba za rada kolegi PiKa i zainstaluje patcha. Aczkolwiek mam drgawki jak pomysle czym to sie moze skonczyc. ;)
Instaluje wlasnie service pack 3 i wgrywam BaseCampa. A po co mi rastry? Wszystko tak naprawde sprowadza sie do jednego. Chce miec mozliwosc kreslenia trasy wlasnie na nich. BaseCamp da mi taka mozliwosc?
newbie007
 
Posty: 16
Dołączył(a): Cz, 19 lis 2009 19:44

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na szlaku

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości