Edge 800 - pierwsze wrażenia i testy.

O seriach Forerunner, Edge, Approach i Swim, oprogramowaniu Garmin Training Center i SportTracks, serwisie Garmin Connect, a także o innych rozwiązaniach dla biegaczy, cyklistów, narciarzy, wioślarzy oraz uprawiających inne dyscypliny sportowe w których przydatny może być GPS.
de_mon
Nowy

Re: Edge 800 - pierwsze wrażenia i testy.

Post autor: de_mon »

W EGDE 800 są do wyboru opcje schematu kolorów na dzień, noc oraz jest tryb automatyczny. W trybie automatycznym urządzenie zmienia schemat kolorów odpowiednio o wschodzie i zachodzie słońca. Czas wschodu i zachodu jest obliczny przez urządzenie na podstawie współrzędnych geograficznych, w których ono się znajduje. Można włączyć na dostępnych ekranach stopera, wyświetlanie informacji o godzinie wschodu i zachodu słońca. Ja w swoim liczniku włączyłem informację tylko o zachodzie, gdyż jeżdżę głównie po południu i lubię wiedzieć za ile orientacyjnie zacznie się zmierzch (przydatne gdy nie zabieram oświetlenia).
W trybie nocnym następuje inwersja kolorów na ekranach stopera, tzn. tło z białego przełączane jest na czarne, natomiast opisy i wartości zmieniają kolor z czarnego na biały. Mapy zmieniają kolorystykę w trybie nocnym jeśli posiadają wbudowany odpowiedni schemat kolorów. Te mapy, które mają tylko jeden schemat, wyglądają w obu trybach jednakowo (dotyczy do zwłaszcza np. map rastrowych jako Custom Maps).
EDGE 800 HR/CAD (FW 2.40), UMP-pcPL topo, Góry Świętokrzyskie wyd. Compass (CustomMaps), PL Warstwice v2.
TwMax
Początkujący

Post autor: TwMax »

Mam krótkie pytanko
Kupiłem Edge 800 i chce go skonfigurować:
Strona 31 instrukcji dostosowanie pól danych MENU>Ustawienie roweru> Pola danych
Problem w tym że nie mam Pól danych.

Ktoś mi wyjaśni dlaczego ?
Czy muszę mieć sparowane wszystkie czujniki aby zobaczyć tą opcję ? (Myślę o czujniku GS10)

Pozdrawiam

KG
Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

Post autor: miecho »

TwMax pisze: Strona 31 instrukcji dostosowanie pól danych MENU>Ustawienie roweru> Pola danych
MENU>Ustawienie roweru> Strony treningu
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
TwMax
Początkujący

Dzięki za odpowiedź. ;)

Mam inne pytanie...
Jadę do pracy i po przyjeździe wyłączam Edga 800 przez naciśnięcie stop i przycisk zasilania. Jak wracam z pracy do domu to włączam zasilanie i naciskam start. W domu okazuje się że mam 2 osobne trasy.
Czy jest możliwe abym miał 1 trasę ? Czy po każdym wyłączeniu Edge'a nie ma możliwości wznowienia już zapisanego śladu ? tak aby nie było 2 osobnych ?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

Żeby włączyć taką "ekstra" kontynuację jakiegoś śladu to tego nie da się zrobić.
Nie jestem teraz pewny na 100%, ale jak się zatrzymało stoper i się wyłączyło Edge to później po załączeniu pojawiał się komunikat o tym, żeby nacisnąć "Reset" żeby ostatni ślad zapisał się na karcie (lub w pamięci w zależności od tego jak jest ustawione zapisywanie śladu). Jeżeli nie zrobiło się tego i nacisnęło się "Start" to kontynuował stary ślad, ale to trzeba by było sprawdzić ...
Na pewno podłączenie Edge-a do komputera jest równoznaczne z naciśnięciem i przytrzymaniem "Reset" - czyli przeniesieniem ostatniego śladu do pamięci lub na kartę.
LeCH
michal123
Początkujący

Post autor: michal123 »

Mam takie pytanie odnośnie wyświetlania mapy w Edge 800. Robi to w inny sposób (dla mnie gorszy) niż odbiornik 62s - znika znacznie więcej szczegółów mapy; ciekaw jestem jak to wygląda u Was? Tutaj dwa screeny, oba urządzenia na tych samych ustawieniach szczegółowości (normalny), ten sam zoom (2km) ta sama mapa (Topo 2009). Na 62s wygląda to tak:

Obrazek

Natomiast na Edge 800 znika sporo szczegółów (nazwy miejscowości) - co jest denerwujące, bo widzę właściwie tylko drogi i zarysy miast:
Obrazek
miecho pisze:Żeby włączyć taką "ekstra" kontynuację jakiegoś śladu to tego nie da się zrobić.
Nie jestem teraz pewny na 100%, ale jak się zatrzymało stoper i się wyłączyło Edge to później po załączeniu pojawiał się komunikat o tym, żeby nacisnąć "Reset" żeby ostatni ślad zapisał się na karcie (lub w pamięci w zależności od tego jak jest ustawione zapisywanie śladu). Jeżeli nie zrobiło się tego i nacisnęło się "Start" to kontynuował stary ślad, ale to trzeba by było sprawdzić ...
Na pewno podłączenie Edge-a do komputera jest równoznaczne z naciśnięciem i przytrzymaniem "Reset" - czyli przeniesieniem ostatniego śladu do pamięci lub na kartę.
Jest dokładnie tak jak mówisz. Jeśli po kolejnym włączeniu urządzenia nie zrobimy resetu jak nas prosi komunikat na ekraniku - tylko po prostu włączymy stoper - to będzie to jedna trasa. Natomiast podłączenie do kompa powoduje automatyczny reset i zapisanie trasy w pamięci.
Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

No właśnie dzisiaj jeszcze sprawdziłem. Jeżeli po paru godzinach załączy się ponownie E800 a ostatni ślad został tylko przed wyłączeniem zatrzymany to po ponownym załączeniu wyświetli się komunikat: "Przytrzymaj Reset aby zapisać aktywność". Jeżeli się to zignoruje i przyciśnie Start to będzie kontynuowany ostatni ślad.
LeCH
TwMax
Początkujący

Też to sprawdziłem niestety efekt jest taki że masz jedną aktywność ale w niej są 2 zapisy śladów :(
Radzę sobie z tym używając wtyczki do Sporttracks'a i łączę 2 ślady w jednej aktywności.

Mam inne pytanko dotyczące POI. Wgrałem RADARY za pomocą Poiloader'a do mapki UMP niestety po przetestowaniu na żywca w czasie jazdy nie ma żadnych efektów (komunikatów) :(
Jedynie powiadamianie działa jeśli mam mapkę z zaznaczonymi punktami radarów.

Co robię źle bo ponoć ktoś sprawdzał i to działa bez problemu.

Pozdrawiam
michal123
Początkujący

michal123 pisze:Mam takie pytanie odnośnie wyświetlania mapy w Edge 800. Robi to w inny sposób (dla mnie gorszy) niż odbiornik 62s - znika znacznie więcej szczegółów mapy; ciekaw jestem jak to wygląda u Was?
Jako, że wydawało mi się, że wcześniej nie było tego problemu - cofnąłem się do firmware 2.20 - i oto co uzyskałem:
Obrazek

Tak, więc za problem z wyświetlaniem mapy odpowiada zmiana firmware z 2.20 na 2.40., w opisie zmian jest taki tekst:
"Made improvements to map drawing."

Doskonałe improvements zrobili, nie ma co... :oops:
Wydawało mi się, że zmiany w tym nowym firmware są takie udane (o 2 więcej strony na dane, ekran z podsumowaniami okrążeń) - ale niestety musieli też przy okazji swoje spiep@#%; wielka szkoda; bo mnie ten typ wyświetlania mapy bardzo irytuje, ale z drugiej strony zmiany w 2.40 na plus są też istotne
michal123
Początkujący

miecho pisze:
daijvid pisze:Właśnie jestem po kilkudniowej wycieczce rowerowej z 800'tka i napiszę co mnie denerwuje ...
Garniak niestety tu nie pomoże. Trzeba zwrócić się do supportu, może dostrzegą, że z Edge 800 korzystają również turyści rowerowi.
A ja myślę, że oni doskonale o tym wiedzą i nie robią tego z pełną premedytacją :wink:

Przy obecnej technice i wieloletnim doświadczeniu Garmina z rozmaitymi odbiornikami - nie jest wielką sztuką zrobienie odbiornika bliskiego ideałowi; ale trzeba jednak chcieć. Kwestie nawigacyjne dodanie możliwości wstawiania punktów pośrednich zmieniłoby w sposób drastyczny, podobnie jak i aktywny profil wysokościowy znany z outdoorowców. Dla producenta malutka różnica - a jednak tego nie robi. Przecież tam nie pracują półgłówki i dobrze wiedzą jaka jest różnica w jakości nawigacji z jednym punktem, a wieloma punktami. Podejrzewam, że problem leży w kwestiach marketingowo-finansowych, celem Garmina nie jest wyprodukowanie odbiornika idealnego, jego celem jest jak największa sumaryczna sprzedaż różnych odbiorników. Widać to najlepiej jak się spojrzy na podpisy wielu uczestników tego wątku - niejeden ma zarówno "sportowca" jak i "turystyka"; gdyby istniał odbiornik idealny - nie byłoby takiej potrzeby. Dlatego nie ma się co specjalnie łudzić (choć bardzo chciałbym się mylić), że wstawią do Edga punkty pośrednie i dobry profil wysokościowy, podobnie jak i do 62s czy Etrexów pola nachylenia podjazdu, czy średnie pulsy i kadencje - choć z technicznego punktu widzenia to banał
Awatar użytkownika
zorba
Początkujący

Brak wskazań na jednym z pól

Post autor: zorba »

..... chodzi mi o ekran z trzema polami (dwa wąskie od góry i jedno szerokie).
Właśnie na tym najszerszym (zajmującym połowę ekranu) nic się nie wyświetla.
Obojętnie co tam ustawię (średnią prędkość, tętno etc.) nie ma żadnych wskazań.
Wiecie w czym leży problem ??

Pzdr. JS
Pozdrawiam !!
Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

Chodzi Ci o ekran podsumowania okrążeń?
E800_Okrazenia.PNG
E800_Okrazenia.PNG (9.6 KiB) Przejrzano 9501 razy
Ostatnio zmieniony 07 maja 2012, 21:46 przez miecho, łącznie zmieniany 1 raz.
LeCH
Awatar użytkownika
zorba
Początkujący

Post autor: zorba »

miecho pisze:Chodzi Ci o ekran podsumowania okrążeń?
.... raczej nie.
Chodzi mi o ekran w którym nie można zmienić ilości wyświetlanych pól (tak przypuszczam).
U mnie są trzy (u Ciebie 5). Mam tam ustawiony wskaźnik naładowania akumulatora i sumę przejechanych km.
oraz średnią prędkość (która to wartość się nie wyświetla).
Zrobię zrzut z ekranu, może to coś pomoże.

edit: 21.20

....... raczej tak :wink: :roll:
miecho :D miałeś rację - to był ekran "posumowanie okrążeń"
wielkie dzięki za wskazówkę !!
Pozdrawiam !!
Slawek_Mat
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Slawek_Mat »

Slawek_Mat pisze:aaa - przypomniało mi się - 800 ma wadę w stosunku do 705 i to wg mnie dość męczącą tzn jak podjeżdżamy pod górkę z prędkością ok 4/5 km/h przy nachyleniu ok 15 lub więcej % to edge nie liczy nachylenia - nie liczy nachylenia od 5 km/h w dół - to mnie wkurza bo 705 liczyła ... :twisted:
ta sama górka, na której 705 pokazywało 16 % teraz 800 nie liczy bo za wolno podjeżdżam :twisted:
już mnie tak to denerwuje, że zgłosiłem do suportu - ciekawe co odpiszą ...
Pozdrawiam Sławek
Awatar użytkownika
pan_narciarz
Początkujący
Kontakt:

Post autor: pan_narciarz »

michal123 pisze:Jako, że wydawało mi się, że wcześniej nie było tego problemu - cofnąłem się do firmware 2.20 - i oto co uzyskałem:
Michale, zdradzisz w jaki sposób dokonałeś downgrade'u do wersji 2.20? Niestety w sieci nie mogę znaleźć nigdzie pliku z tym firmwarem. Link garminowski nie działa, a irytuje mnie sposób wyświetlania mapy bez nazw miejscowości.
Michał
62s (4.40) | Edge 800 (2.40) | Forerunner 610 (2.80)
ODPOWIEDZ