Pragne Pana poinformowac, ze sytuacja z takim zachowaniem sie urzadzenia
Garmin Edge 800 zostala juz zdiagnozowana przez inzynierow Garmin USA,
pracuja oni nad poprawieniem tego.
Nie mam niestety zadnych wiazacych dat jako kiedy ma to byc rozwiazane.
Edge 800 - pierwsze wrażenia i testy.
-
Slawek_Mat
- Bywalec
- Kontakt:
Re: Edge 800 - pierwsze wrażenia i testy.
przyszła odpowiedź
Pozdrawiam Sławek
Mam pytanko dotyczące Edge 800
Zauważyłem przy jedzie że mam dziwną maksymalną kadencję 170, 230, 240 i to w większości w momencie kiedy prędkość jest zbliżona do zera. Czym to może być spowodowane ?
Pozdrawiam
Zauważyłem przy jedzie że mam dziwną maksymalną kadencję 170, 230, 240 i to w większości w momencie kiedy prędkość jest zbliżona do zera. Czym to może być spowodowane ?
Pozdrawiam
Hej, a grzebałeś w menu>konfig>system>mapy>widoczność map>własne (czy jakoś tak, mam EN ustawiony)michal123 pisze:Jako, że wydawało mi się, że wcześniej nie było tego problemu - cofnąłem się do firmware 2.20 - i oto co uzyskałem:[...]michal123 pisze:Mam takie pytanie odnośnie wyświetlania mapy w Edge 800. Robi to w inny sposób (dla mnie gorszy) niż odbiornik 62s - znika znacznie więcej szczegółów mapy; ciekaw jestem jak to wygląda u Was?
Tak, więc za problem z wyświetlaniem mapy odpowiada zmiana firmware z 2.20 na 2.40., w opisie zmian jest taki tekst:
"Made improvements to map drawing."
Doskonałe improvements zrobili, nie ma co...
Pozdrawiam,
Darek
---
Jest: E1000, F3, FR935, O600
Było: 62, E800, FR610, fēnix , Vista HCx, FR50 i Epix przez ... 5 dni
Darek
---
- pan_narciarz
- Początkujący
- Kontakt:
Ja grzebałem i niestety nie rozwiązuje to problemu. Nazwy miejscowości nie pokazują się tak jak to było w 2.20. Czasem są, czasem ich nie ma - ogólnie coś jest nie tak z wyświetlaniem mapy. Wróciłem do wersji 2.20 i dopóki nie poprawią tego buga, to chyba przy niej pozostanę.
Michał
62s (4.40) | Edge 800 (2.40) | Forerunner 610 (2.80)
Zauważyłem bardzo ciekawa rzecz może u Was tez występuje problem dotyczy Edge 800 z czujnikiem GS 10:
Mam ustawiony zapis danych co 1 sek.
Po wycieczce około 3h'nnej miałem kilkanaście wpisów dotyczących prędkości które wyglądały następująco:
1 wpis gdzie prędkość wynosi powiedzmy 25km/h
2 wpis gdzie prędkość wynosi powiedzmy 50km/h
3 wpis gdzie prędkość wynosi powiedzmy 0km/h
4 wpis gdzie prędkość wynosi powiedzmy 25km/h
Wpis 2 i 3 chodzi o to że zawsze we wpisie 2 jest podwojona prędkość a przy wpisie 3 automatycznie jest prędkość 0. Tak było we wszystkich kilkunastu wpisach
Wiecie może czym to może być spowodowane ? (Baterię wymieniłem)
Pozdrawiam
Mam ustawiony zapis danych co 1 sek.
Po wycieczce około 3h'nnej miałem kilkanaście wpisów dotyczących prędkości które wyglądały następująco:
1 wpis gdzie prędkość wynosi powiedzmy 25km/h
2 wpis gdzie prędkość wynosi powiedzmy 50km/h
3 wpis gdzie prędkość wynosi powiedzmy 0km/h
4 wpis gdzie prędkość wynosi powiedzmy 25km/h
Wpis 2 i 3 chodzi o to że zawsze we wpisie 2 jest podwojona prędkość a przy wpisie 3 automatycznie jest prędkość 0. Tak było we wszystkich kilkunastu wpisach
Wiecie może czym to może być spowodowane ? (Baterię wymieniłem)
Pozdrawiam
Edge 800 - odwrócony kierunek mapy
Czy ktoś już uporał się z "problemem" odwracania kierunku mapy podczas postoju.
Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje w tym temacie
Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje w tym temacie
Pozdrawiam !!
-
Slawek_Mat
- Bywalec
- Kontakt:
tak - ja mam zawsze północ u góry 
najprostsze i najlepsze rozwiązanie
najprostsze i najlepsze rozwiązanie
Pozdrawiam Sławek
Michał możesz zdradzić jak cofnąć się do wcześniejszej wersji ?pan_narciarz pisze:Wróciłem do wersji 2.20 i dopóki nie poprawią tego buga, to chyba przy niej pozostanę.
Pozdrawiam
Krzysiek
A jaką macie prędkość transmisji danych po USB? Bo mi pokazuje ~375kB/s... (USB 1.1?)
EDIT: ech, jak znalazłem na forum.garmin.com, to chyba ma 1.1 - żyć można, ale najlepiej wyciągać SD przy upg map.
EDIT: ech, jak znalazłem na forum.garmin.com, to chyba ma 1.1 - żyć można, ale najlepiej wyciągać SD przy upg map.
Pozdrawiam,
Darek
---
Darek
---
- pan_narciarz
- Początkujący
- Kontakt:
Plik z firmwarem podesłał mi mailem Michał z forum. Udostępniam go na mojej stronie, żeby każdy mógł skorzystać. Po rozpakowaniu plik wrzucasz do katalogu "garmin" na swoim urządzeniu i po ponownym uruchomieniu odbiornika nastąpi up/downgrade. Tylko skopiuj sobie ustawienia przed tą operacją, bo mogą się skasować.TwMax pisze:Michał możesz zdradzić jak cofnąć się do wcześniejszej wersji ?pan_narciarz pisze:Wróciłem do wersji 2.20 i dopóki nie poprawią tego buga, to chyba przy niej pozostanę.
Michał
Pytanie
Jakiej firmy polecacie baterię 2032 do GSC 10 ?
Pozdrawiam
Krzysiek
Jakiej firmy polecacie baterię 2032 do GSC 10 ?
Pozdrawiam
Krzysiek
Dziękipan_narciarz pisze:Plik z firmwarem podesłał mi mailem Michał z forum. Udostępniam go na mojej stronie, żeby każdy mógł skorzystać. Po rozpakowaniu plik wrzucasz do katalogu "garmin" na swoim urządzeniu i po ponownym uruchomieniu odbiornika nastąpi up/downgrade. Tylko skopiuj sobie ustawienia przed tą operacją, bo mogą się skasować.TwMax pisze:Michał możesz zdradzić jak cofnąć się do wcześniejszej wersji ?pan_narciarz pisze:Wróciłem do wersji 2.20 i dopóki nie poprawią tego buga, to chyba przy niej pozostanę.
RAZ:
).
DWA:
Obracanie mapy w momencie zatrzymania jest pi***. Byłem wczoraj z córcią w KPN, co nie znałem ścieżki i musiałem się zatrzymać, ogarnąć i wybrać, to mnie wk* ogarniał. Zgodnie z wyczytanymi wcześniej radami włączałem Płn UP, ale i tak skubaniec kursor obracał (*) - ok, ślad mam, ale mam też w głowie obraz z czasu jazdy
. Dla mnie to irytujące do tego stopnia, że prawie (?) dyskwalifikuje 800 jako nawigację. I proszę nie pisać "idzie się przyzwyczaić", bo ja mam tak, że mi nie idzie
. Byłem wielce zadowolony, taki lekki, łatwy i przyjemny odbiorniczek z fitness do miasta i okolic, a tu D,PA.
Piszę o tym, bo jeśli ktoś myśli nad Edge800 (jak ja myślałem) o dodatku/zamianie (w mieście, blisko pod) do swojej nawigacji celem uzupełnienia o pełny zakres funkcji fitness, pomiaru kalorii etc, to dziś uważam (ja!), że lepszy jest 500, lub jaki forerunner. Ja w tym momencie, na jazdę po Puszczy/mniej znanych okolicach, i tak będę zabierał 62 - wolę wozić tę krowę (dwa GPS na kierze
), niż się irytować, lub łamać głowę przy zmianie ścieżki/szlaku.
EDIT: (*) poprawiłem, bo oczywiście nie mapę obracał, a kursor
.
Dowolną, to nie FR50 - wymiana jest banalna. A jeśli nie chce Ci się często zmieniać, kup po prostu "uznanej" firmy (w moim odczuciu różnice są nieodczuwalneTwMax pisze:Jakiej firmy polecacie baterię 2032 do GSC 10 ?
DWA:
Obracanie mapy w momencie zatrzymania jest pi***. Byłem wczoraj z córcią w KPN, co nie znałem ścieżki i musiałem się zatrzymać, ogarnąć i wybrać, to mnie wk* ogarniał. Zgodnie z wyczytanymi wcześniej radami włączałem Płn UP, ale i tak skubaniec kursor obracał (*) - ok, ślad mam, ale mam też w głowie obraz z czasu jazdy
Piszę o tym, bo jeśli ktoś myśli nad Edge800 (jak ja myślałem) o dodatku/zamianie (w mieście, blisko pod) do swojej nawigacji celem uzupełnienia o pełny zakres funkcji fitness, pomiaru kalorii etc, to dziś uważam (ja!), że lepszy jest 500, lub jaki forerunner. Ja w tym momencie, na jazdę po Puszczy/mniej znanych okolicach, i tak będę zabierał 62 - wolę wozić tę krowę (dwa GPS na kierze
EDIT: (*) poprawiłem, bo oczywiście nie mapę obracał, a kursor
Pozdrawiam,
Darek
---
Darek
---
-
Slawek_Mat
- Bywalec
- Kontakt:
d4r - ale co masz za problem z obracaniem kursora- skoro mapy nie obraca, widzę skąd przyjechałem, wiem gdzie jestem to kursor mógłby być kółkiem - on mnie nie interesuje - interesuje mnie punkt gdzie jestem, skąd przyjechałem i szukam odpowiedzi gdzie dalej chcę jechać - kursor w tym nie pomaga
a może masz za mały zoom ? ja w terenie używam 120 a czasem nawet 80 m aby zorientować się gdzie dalej jechać
np. sobotni wyjazd wg kursu connecta weryfikowany na bieżąco w terenie
http://connect.garmin.com/course/1422094
http://connect.garmin.com/activity/189498882
kursy w connectie planuję nie wg dróg a wg widoku z satelity [szukam jak najwięcej szutrów i górek] dlatego często muszę weryfikować "co autor miał na myśli" na trasie i korygować drogę aby w miarę dojechać - tak jak na powyższym przykładzie gdzie nie szło zrobić tego co zaplanowałem bo niektóre dróżki okazały się czymś innym niż drogą
a może masz za mały zoom ? ja w terenie używam 120 a czasem nawet 80 m aby zorientować się gdzie dalej jechać
np. sobotni wyjazd wg kursu connecta weryfikowany na bieżąco w terenie
http://connect.garmin.com/course/1422094
http://connect.garmin.com/activity/189498882
kursy w connectie planuję nie wg dróg a wg widoku z satelity [szukam jak najwięcej szutrów i górek] dlatego często muszę weryfikować "co autor miał na myśli" na trasie i korygować drogę aby w miarę dojechać - tak jak na powyższym przykładzie gdzie nie szło zrobić tego co zaplanowałem bo niektóre dróżki okazały się czymś innym niż drogą
Pozdrawiam Sławek
To bardziej kwestia ogólnego braku przyzwyczajenia do takiego ustawienia (przełączyłem w trakcie trasy na N-up, I raz w życiu w terenie
) i ogólnego zirytowania obracaniem mapy (ewidentna niedoróbka FW), niż kursora jako takiego. Jakiego używałem zoomu, nie pamiętam, ale zwykle jest to 120-300, do 1.2-5km przy ogarnianiu ogólnego kierunku. Sęk w tym, że nie planowałem tej trasy (jak zresztą często), a że córka mi się zmęczyła, to potrzebowałem znaleźć krótką, ale ciągle miłą (i pozbawioną asfaltu/samochodów) drogę. Odkąd używam GPS (z 5 lat w trekkingu) nie miałem takich historii, stąd moje rozczarowanie. Uważam, że to urządzenie ma się dopasowywać do mnie, a nie ja do niego (tzn ja dopasowuję je do siebie). Owszem, pozostałą część trasy zrobiłem wg tego sposobu i już nie tylko ze świadomością, ale i z doświadczeniem, jednak niesmak pozostał. Cały czas mam też wrażenie, że lepiej bym zrobił kupując np. e500 (FR310/610) i zostając z 62s do nawigacji (a niestety wtedy 62 nie miałem ze sobą).
Sławek, ja wyłącznie te odczucie chciałem TU zostawić, bo może pójdę jutro i dokupię coś innego, a e800 sprzedam / zostawię sobie do czasu poprawienia FW, ale nie każdy tak ma i nie każdy tego chce (ja np. lubię gadżety i nie przeszkadza mi posiadanie 3 GPSów). Lecz dziś kupno e800 z celem fitness+navi jest (wg mnie) błędem. Lepiej kupić FR/e500 + np. eTrexa - cenowo niewielka różnica, kolosalna jakościowo (brak planowania tras w urządzeniu [innych niż point-to-point], teraz obracanie mapy, itp). Cóż, podkreślam, to jest moje zdanie.
Ale żeby nie było, że tylko narzekam, mogę śmiało napisać, iż z wyłączeniem nawigacji (lecz zostawiając kursy itp) z 800'ki jestem bardzo zadowolony, nawet lepiej wg mnie świeci niż 62
.
Sławek, ja wyłącznie te odczucie chciałem TU zostawić, bo może pójdę jutro i dokupię coś innego, a e800 sprzedam / zostawię sobie do czasu poprawienia FW, ale nie każdy tak ma i nie każdy tego chce (ja np. lubię gadżety i nie przeszkadza mi posiadanie 3 GPSów). Lecz dziś kupno e800 z celem fitness+navi jest (wg mnie) błędem. Lepiej kupić FR/e500 + np. eTrexa - cenowo niewielka różnica, kolosalna jakościowo (brak planowania tras w urządzeniu [innych niż point-to-point], teraz obracanie mapy, itp). Cóż, podkreślam, to jest moje zdanie.
Ale żeby nie było, że tylko narzekam, mogę śmiało napisać, iż z wyłączeniem nawigacji (lecz zostawiając kursy itp) z 800'ki jestem bardzo zadowolony, nawet lepiej wg mnie świeci niż 62
Pozdrawiam,
Darek
---
Darek
---