Układ współrzędnych - w kontekście siatki namalowanej na map
Układ współrzędnych - w kontekście siatki namalowanej na map
Na tych nowych mapach Compassu "Siatka GPS" po staremu oznacza UTM? :-/
Dakota 20 + OSM, Samsung S6 + Locus Pro
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Re: Mapy wydawnictwa Compass w GPS Garmin
Na mapie, którą posiadam - nie:
Po screenach zaprezentowanych przez Rangera też widać, że to nie jest siatka kilometrowa o równych oczkach.
Po screenach zaprezentowanych przez Rangera też widać, że to nie jest siatka kilometrowa o równych oczkach.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Na mapach już od dość dawna są siatki geograficzne PUWG 1992.
Pozdrawiam
Ranger
Pozdrawiam
Ranger
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Może w wersjach drukowanych są. Na rastrach nie ma siatki kilometrowej.
Screen ze strony Compassu - "Łódzkie":
EDIT:
W przypadku rastrów nie ma to większego znaczenia. Pliki PC z siatką Lat/Lon kalibrują się bezproblemowo.
Natomiast na papierze siatka kilometrowa - nieważne czy UTM czy PUWG faktycznie by się przydała.
Muszę luknąć do księgarni i sprawdzić jak te mapy wyglądają w wersji "papier".
Screen ze strony Compassu - "Łódzkie":
EDIT:
W przypadku rastrów nie ma to większego znaczenia. Pliki PC z siatką Lat/Lon kalibrują się bezproblemowo.
Natomiast na papierze siatka kilometrowa - nieważne czy UTM czy PUWG faktycznie by się przydała.
Muszę luknąć do księgarni i sprawdzić jak te mapy wyglądają w wersji "papier".
Pozdrawiam Lechu
Bodajże ze trzy lata temu była dyskusja na Garniaku na temat zmian siatek na mapach z UTM na geograficzne 
To jest jakieś zaskoczenie ?
Pozdrawiam
Ranger
To jest jakieś zaskoczenie ?
Pozdrawiam
Ranger
Ostatnio zmieniony 18 cze 2012, 10:44 przez Ranger, łącznie zmieniany 1 raz.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Nie jestem zaskoczony. Jestem tylko trochę zdziwiony informacją o PUWG, bo na rastrach nie widzę siatki PUWG.Ranger pisze:To jest jakieś zaskoczenie ?
Pozdrawiam Lechu
No nie, jest na rastrach PC-towych, choć może rzeczywiście nie wszędzie (chyba na tych gdzie są mniejsze legendy).
Pozdrawiam
Ranger
Pozdrawiam
Ranger
- Załączniki
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Wydaje mi się, że w Compassie należy się komuś nagana
Siatka geograficzna to siatka geograficzna - ze współrzędnymi "dd mm" (mniej więcej w tym rzecz) czyli to widać w ramce mapy, a siatka PUWG to siatka PUWG - w której współrzędne wyrażone są w metrach:
Siatka geograficzna to siatka geograficzna - ze współrzędnymi "dd mm" (mniej więcej w tym rzecz) czyli to widać w ramce mapy, a siatka PUWG to siatka PUWG - w której współrzędne wyrażone są w metrach:
Pozdrawiam Lechu
Czyżby ? 
Układ to układ a siatki to siatki. Zresztą w samej definicji układu nasz punkt odniesienia we współrzednych geograficznych (w WGS-84 jako to w tym układzie jest).
Nie ma chyba co tu toczyć kolejnych bojów leksykalnych i rozdawać pochopnie bur ...
Pozdrawiam
Ranger
Układ to układ a siatki to siatki. Zresztą w samej definicji układu nasz punkt odniesienia we współrzednych geograficznych (w WGS-84 jako to w tym układzie jest).
Nie ma chyba co tu toczyć kolejnych bojów leksykalnych i rozdawać pochopnie bur ...
Pozdrawiam
Ranger
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Oczywiście. Współrzędne PUWG są wyrażone w metrach i wynika to wprost nie z "leksykonu" lecz definicji określonej w Dzienniku Ustaw, którego screen zamieściłem wyżej.Ranger pisze:Czyżby ?
EDIT:
Bo lokalny układ trzeba jakoś powiązać z układem globalnym ale na pewno nie oznacza to, że w PUWG można operować zapisem "dd mm".Ranger pisze: Zresztą w samej definicji układu nasz punkt odniesienia we współrzednych geograficznych
Pozdrawiam Lechu
Ach te topograficzne przyzwyczajenia -)
Na mapach turystycznych mogą wystepować siatki geograficzne, jako łatwiejsze w odbiorze dla turystów.
Przecież nie żyjemy w kraju, gdzie dominują siatki kilometrowe, a przeciętny turysta posługuje się sprawnie wielocyfrowymi numerkami, i to w wielu różnych układach
Pozdrawiam
Ranger
Na mapach turystycznych mogą wystepować siatki geograficzne, jako łatwiejsze w odbiorze dla turystów.
Przecież nie żyjemy w kraju, gdzie dominują siatki kilometrowe, a przeciętny turysta posługuje się sprawnie wielocyfrowymi numerkami, i to w wielu różnych układach
Pozdrawiam
Ranger
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
OK. Z tym już się pogodziłem i od dawna nie zabieram głosu w tej sprawie.Ranger pisze:Na mapach turystycznych mogą wystepować siatki geograficzne, jako łatwiejsze w odbiorze dla turystów.
Natomiast z tym, że ktoś podaje na mapie współrzędne geograficzne i jednocześnie pisze że to "siatka geograficzna PUWG" to już pogodzić się nie mogę. Użyto o jedno słowo za dużo.
Pozdrawiam Lechu
No cóż, raczej rysuje siatkę geograficzną w określonym układzie, zresztą nie tak dawno przyjetym w kraju jako podstawowy dla map małoskalowych 
Nie sądzę by ktoś szczegolnie bładził w terenie z powodu takiego rozwiazania.
A coś wskazać trzeba, bo jeszcze niektórym przyjdzie do głowy że to Mercator
Pozdrawiam
Ranger
Nie sądzę by ktoś szczegolnie bładził w terenie z powodu takiego rozwiazania.
A coś wskazać trzeba, bo jeszcze niektórym przyjdzie do głowy że to Mercator
Pozdrawiam
Ranger
Czyli w praktyce to oznacza, że siatka jest w układzie WGS 84. Nie byłoby lepiej tak napisać?
Nie, nie lepiej 
Współrzędne w WGS-84 wykorzystują mapy wykonane w róznych odwzorowaniach (Mercator, Lat/Lon, itd).
A tu zamiast Stasia jest Jasio (w miejsce siatki kilometrowej geograficzna) i ... już problem
Pozdrawiam
Ranger
Współrzędne w WGS-84 wykorzystują mapy wykonane w róznych odwzorowaniach (Mercator, Lat/Lon, itd).
A tu zamiast Stasia jest Jasio (w miejsce siatki kilometrowej geograficzna) i ... już problem
Pozdrawiam
Ranger