GmapTool - program narzędziowy do plików img

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.

Moderatorzy: Zachu, wojtek, Spider, PouchX

Postprzez Artur » Pt, 21 gru 2007 20:45

popej napisał(a):5. Kompilujemy mapę poglądową:
    >cgpsmapper mapset00.mp
Otrzymujemy mapę poglądową mapset00.img.

Dzięki. Oto mi chodziło. Właśnie nie wiedziałem do czego ma być mapka *.mp

Artur
Artur
Moderator
 
Posty: 1480
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 22:39
Lokalizacja: Płock

Postprzez PouchX » Pt, 21 gru 2007 21:31

No działa.. jeszcze nie perfekt..ale widzać światełko w tunelu :) BEEEER

Obrazek
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4509
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Postprzez voyager56 » Pt, 21 gru 2007 21:46

PouchX napisał(a):No działa.. jeszcze nie perfekt..ale widzać światełko w tunelu :) BEEEER

To jest rewelacja. Postawiłem piwo. Program (autor) jest tego warty.
Nuvi 350, Nuvi 765T, Nuvi 3790T, 60CSx, Oregon 400t
Mio MOOV 580
voyager56
 
Posty: 79
Dołączył(a): Śr, 12 wrz 2007 5:54

Postprzez smith666 » So, 22 gru 2007 0:18

Hello popej,

You're No.1. I've been looking for the method how to get .IMG file to Mapsource very long time. Could you plese give us a short description in english - for those who don't speak very good polish?

Thanx in advance.
smith666
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): So, 22 gru 2007 0:07

Postprzez popej » So, 22 gru 2007 0:53

This is not a perfect solution but it works. Somehow ;-)

You need some tools to get the work done. Look for cgpsmapper, MapSetToolKit and GmapTool. Unpack and install all this tools. Cgpsmapper and GmapTool are command line programs, you need to start them from command line window or from any Norton Commander clone like Total Commander.

I assume that you have Mapsource installed and that your GPS with preinstalled maps is recognised by Windows as a removable drive, for example as drive I:

Begin with creating an empty directory for your map. Put cgpsmapper and gmaptool in this directory and make it current work directory for subsequent commands.

Unpack your map with gmaptool (option is big 'S'):
    >gmaptool -S I:\garmin\gmapprom.img
You will get several different files in your work directory. These are maps and additional files for Mapsource. You need to compile preview map:
    >cgpsmapper mapset00.mp
Now you can use MapSetToolKit. Start it and choose "Install A Existing Mapset". You have to point to tdb file mapset00.tdb, preview file mapset00.img and invent a registry name. Install and your map should be visible in Mapsource.

Do not try to use MDR file generated by GmapTool in Mapsource. This will not work!

You have to unlock map in Mapsource. Simply input 25-character unlock code from your device. This can be found on papers attached to your GPS, on mygarmin.com after registration, in file \garmin\GarminDevice.xml or \garmin\gmapprom.unl or in a file gmaptool00.unl in map directory on your PC.

And as usually: no guarantee, Mapsource may crash, use at your own risk and responsibility.

If Mapsource crashes use MapSetToolKit to remove new map.


-----------------------[Edit]------------------------------------
You can make better preview map yourself :-)

GmapTool create very simple basic map, just minimum data to make Mapsource see the map. This is OK for small area map but not good enough for big map like City Navigator. You can improve preview map adding details form basemap.

First get a basemap. This could be file gmapbmap.img form your GPS, free basemap from Garmin:
http://www8.garmin.com/support/download ... sp?id=3645
or World Map from Garmin XT Mobile:
http://www.garmin.ru/GarminMobileXTFull.exe

Next you will need tools, MapEdit:
http://www.geopainting.com/en/

and Personal cGPSmapper 30-day evaluation version:
http://cgpsmapper.com/buy.htm

Split basemap into parts:
    >gmaptool -s gmapbmap.img
You will get one or more img files with maps. You can view content of this files with MapEdit (pres Ctrl-0 if you see empty map). For preview choose most detiled map covering required area.

Open choosen file with MapEdit and do:
File->Map Properties->Levels and check levels number, note this for later use. My map has levels 17, 15, 13, 12, 11. Set zoom 7 for last level and then corect other levels zoom to get zoom sequence like 3, 4, 5, 6, 7.
Edit->Select->By Type and select unwanted objects, I recommend selecting all HW-Exits. Close this menu and do Edit->Delete.
File->Save As and save map in polish format .mp.

Open mapset00.mp and do:
File->Map Properties->Levels and make levels and zooms exactly like in basemap. Existing levels should be converted int first and last level and new empty leves inserted in between.
Edit->Select-All objects then right click on an object and select Modify->Extend All Elements up to Level and set last level index minus 1. On my map this is 3.
File->Add and point to basemap saved in mp format. Now your slected objects should be visible on basemap. Use Tools->Trim to select all this elements, right click inside selected area and choose Trim outside.
File->Map Properties and check and correct: on Header tab map ID should be 09999999, on cGPSmapper tab POI Index should be on.
File->Save and save your new map in polish format as mapset00.mp.

Open mapset00.mp in a text editor. This could be very big file, not all editors are capable deal with it. I'm using Notepad2. Look for text like "Region123=" without any name. Correct all empty "=" into "=OTHER".

Run map compilation:
    >cgpsmapper mapset00.mp
this can take a lot of time, be prepared to wait an hour or more. As a result you will get new mapset00.img that can be added to your mapset in Mapsource.

Personal cGPSmapper can make searchable map. When you use preview map with POI and city index, you will be able to search for places in Mapsource.
Ostatnio edytowano So, 29 gru 2007 18:54 przez popej, łącznie edytowano 4 razy
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez smith666 » So, 22 gru 2007 16:32

Thank you very much. You're great man.
I'm just gonna try it.

Wishing you all Merry Christmaus guys.
smith666
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): So, 22 gru 2007 0:07

Postprzez Rysiek » So, 22 gru 2007 20:50

Uważam że to doskonały w założeniu program, niestety choć wygląda prosto nie potrafię się nim posłużyć. Po wpisanu polecenia:
gmaptool -i plik.img
dostaję komunikat: "błąd otwarcia pliku plik.img"
Taki sam komunikat mam w przypadku uruchomienia gmaptool z innymi opcjami - próba łączenia map powoduje komunikat o błędzie otwarcia pierwszego pliku z mapą. Program i mapy umieściłem w tym samym katalog, próbowałem z różnymi mapami i nic. Gdzie jest błąd?
Pozdrawam
Rysiek
Rysiek
 
Posty: 10
Dołączył(a): Śr, 28 lis 2007 21:25
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Tomek Niedbała » So, 22 gru 2007 20:59

Rysiek napisał(a):Uważam że to doskonały w założeniu program, niestety choć wygląda prosto nie potrafię się nim posłużyć. Po wpisanu polecenia:
gmaptool -i plik.img
dostaję komunikat: "błąd otwarcia pliku plik.img"
Taki sam komunikat mam w przypadku uruchomienia gmaptool z innymi opcjami - próba łączenia map powoduje komunikat o błędzie otwarcia pierwszego pliku z mapą. Program i mapy umieściłem w tym samym katalog, próbowałem z różnymi mapami i nic. Gdzie jest błąd?
Pozdrawam


Wszystko działa..

Wrzuć plik gmaptool.exe oraz jakiś gmapsupp.img np. do C:\GPS

Zrób sobie taki plik x.bat

C:\gps\gmaptool -P -vi gmapsupp.img >log.txt
echo odczytaj FID z pliku log.txt
pause

i zobacz rezultat w pliku log.txt....

Acha - zwróć uwagę, że program działa tylko na plikach gmapsupp.img, a nie na wszystkich *.img... stąd pewnie Twój problem.
Ostatnio edytowano So, 22 gru 2007 21:04 przez Tomek Niedbała, łącznie edytowano 1 raz
Nuvi 2597LMT; GPS Data Logger/Receiver iBlue747 Bluetooth
Avatar użytkownika
Tomek Niedbała
 
Posty: 74
Dołączył(a): So, 27 paź 2007 12:46
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez popej » So, 22 gru 2007 21:03

Program powinien być wywołany z katalogu, gdzie są mapy. Prompt w oknie poleceń pokazuje aktualną kartotekę. Przykładowo, jeżeli mapy masz w kartotece C:\Garmin\Mapy, to standardowo prompt powinien pokazywać:

C:\Garmin\Mapy>

Możesz wykonać komendę dir, to Ci wyświetli, jakie pliki są w aktualnej kartotece.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Tomek Niedbała » So, 22 gru 2007 21:08

popej napisał(a):Program powinien być wywołany z katalogu, gdzie są mapy. Prompt w oknie poleceń pokazuje aktualną kartotekę. Przykładowo, jeżeli mapy masz w kartotece C:\Garmin\Mapy, to standardowo prompt powinien pokazywać:

C:\Garmin\Mapy>

Możesz wykonać komendę dir, to Ci wyświetli, jakie pliki są w aktualnej kartotece.



A co powiesz na taki plik... :P

join.bat

echo off
echo POPEJ IS THE BEST!!!
C:\gps\gmaptool -jo gmapsupp.img *.img -m TN
C:\gps\gmaptool -P -vi gmapsupp.img >log.txt
pause

Tym sposobem "upchnąłem" juz prawie 2GB różnych mapek na karcie SD

Z pozdrowieniami
Nuvi 2597LMT; GPS Data Logger/Receiver iBlue747 Bluetooth
Avatar użytkownika
Tomek Niedbała
 
Posty: 74
Dołączył(a): So, 27 paź 2007 12:46
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez popej » So, 22 gru 2007 21:26

Ja już robiłem testowo mapkę 3GB :-)

GmapTool powinien działać do 4GB. Co dalej to nie wiem, bo nie mam większej karty ;-)
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Rysiek » So, 22 gru 2007 21:30

popej napisał(a):Program powinien być wywołany z katalogu, gdzie są mapy. Prompt w oknie poleceń pokazuje aktualną kartotekę. Przykładowo, jeżeli mapy masz w kartotece C:\Garmin\Mapy, to standardowo prompt powinien pokazywać:

C:\Garmin\Mapy>

Możesz wykonać komendę dir, to Ci wyświetli, jakie pliki są w aktualnej kartotece.


Wszystko oczywiście działa. Robiłem dokładnie tak jak napisałeś - błąd był mój tkwił gdzie indziej i byłi oczywiście banalny - czego to ludzie nie wymyślą.
Program bardzo przydatny, znakomity - duże piwo dla AUTORA
Rysiek
Rysiek
 
Posty: 10
Dołączył(a): Śr, 28 lis 2007 21:25
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez popej » So, 22 gru 2007 21:48

Tomek Niedbała napisał(a):C:\gps\gmaptool -P -vi gmapsupp.img >log.txt

Tak przy okazji: bez -P nie wyświetla Ci tekstów po polsku? Jeżeli masz polskie Windows, to powinien automatycznie się przełączyć.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Tomek Niedbała » So, 22 gru 2007 22:14

Faktycznie wyświetla po polsku również bez -P...
Super !

Planujesz stworzenie jakiegoś GUI do tego cuda?

Pokolenie pracujących na czarnym ekranie dosowym powoli chyba wymiera :lol:
Nuvi 2597LMT; GPS Data Logger/Receiver iBlue747 Bluetooth
Avatar użytkownika
Tomek Niedbała
 
Posty: 74
Dołączył(a): So, 27 paź 2007 12:46
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez popej » So, 22 gru 2007 22:23

Zastanawiałem się nad wersją okienkową, może w ramach nauki kiedyś się do tego zabiorę. Ale tak na prawdę, to dla tego typu narzędzi szybciej można wpisać parę komend z ręki niż to samo wklikać w okienku ;-)
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości