Ranger pisze:Zdanie firmowego kartografa co do napisu masz w tym temacie.
"Firmowi kartografowie" też ludzie. Też bywają omylni.
Ranger pisze:Napis w legendzie pozwala na wstawienie jednego i to krótkiego zdania.
Jedno zdanie też może być prawdziwe - takie jak ja napisałem.
Ranger pisze:Hmm, no wiemy że GRS-80 to prawie WGS-84
Tak. Dlatego wygenerowana siatka geograficzna pokrywa się z siatką WGS-84 i śmiało można to napisać. To jedyne sensowne rozwiązanie.
Inna sprawa, że nikt Wam nie każe generować siatki kartograficznej na bazie przeliczeń współrzędnych w układzie 1992.
Nie wiem co prawda na jakich programach pracuje Compass ale w ciemno zakładam, że siatkę WGS-84 potrafi wygenerować dla każdej mapy - niezależnie od tego w jakim ona jest układzie.
Ranger pisze:. A Lat/Lon vs TM ?
Ręca opadają ....

Naprawdę muszę 100 razy powtarzać to samo?
Przecież to nie ma nic do rzeczy. Siatka geograficzna WGS-84, zawsze będzie siatką WGS-84 niezależnie od tego w jakim odwzorowaniu była opracowywana mapa.
Algorytmy przeliczeniowe będą się różnić ale efekt końcowy zawsze będzie taki sam - tzn. siatka WGS-84 zawsze będzie przecinała te same obiekty na mapie.
Uwierz mi. Spędziłem setki godzin przy Global Mapperze i naprawdę wiem o czym piszę.
Ale rozumiem skąd się bierze Wasze błędne podejście do zagadnienia i Wasz upór. Z tego:
Piotr_K pisze:Poprosiłem o zapoznanie się z tym wątkiem kolegów kartografów z naszej firmy. Poniżej wklejam ich odpowiedź: Proponuje wziąć różne mapy np. w układzie 42 i 92 nałożyć je na siebie po rektyfikacji. Siatka kartograficzna na tych mapach będzie się różnić. Poniżej przykład : Mapa w układzie 92 i w 42 po rektyfikacji do 92. Arkusz m-34-57B. Prawy dolny róg. Wsp. 50 30 i 22 30 - różnica 134 metry.
Tyle, że to niezrozumienie tematu czy raczej postawienie tematu "na głowie", bo nie dyskutujemy tu o dowolnej siatce kartograficznej, tylko konkretnej siatce bazującej na GRS-80, co w zasadzie odpowiada WGS-84, na dodatek dyskutujemy w kontekście zapisów ustawowych, które jednoznacznie definiują układ, na jaki - w sensie siatki geograficznej - niesłusznie się powołujecie.
Pisałem o tym wielokrotnie: ideę zamieszczenia takiego napisu rozumiem - chcecie pokazać, że to nie jest siatka typu Pułkowo ale w świetle tego, że taki potworek jak "siatka geograficzna PUWG" nie istnieje, a efektem końcowym jest w zasadzie siatka WGS-84 z napisem jaki chcecie umieścić na mapie zgodzić się nie mogę.
Inna sprawa, że odwołanie się do siatki geograficznej w układzie Pułkowo_42 w kontekście dyskusji o nowczesnych mapach też nie do końca jest słuszne, bo przecież nic nie stoi na przeszkodzie, by opracować taką nowoczesną (w sensie siatka GPS - WGS84) mapę turystyczną na bazie starej sztabówki w układzie Pułkowo-42 i ... na końcu wykreślić na niej nie siatkę kartograficzną zgodną z układem, lecz siatkę WGS-84

Globall Mapperem można to zrobić w 10 sekund

Oczywiście siatka taka (WGS) różniłaby się od tego co widzimy na starych sztabówkach i oczywiście wówczas też trzeba by było napisać: "
Mapa opracowana w układzie Pułkowo_1942. Siatka GPS zgodna z WGS-84" albo gdyby brakowało miejsca w legendzie: "Siatka GPS w układzie WGS-84" olewając to Pułkowo. Herezja? Nie. Lata doświadczeń.