bombel pisze:Jak ktoś się czuje na siłach reanimować mój dotychczasowy odbiornik TCM, to proszę o info.
Wybierając się na jakąś trasę zabiorę go ze sobą (pod nadajnik RMF pracujący na innej częstotliwości). Jak mu nie przejdzie, u uyebię kabelek i będzie robił jako rezerwowa ładowarka.
Podsumowując:
- najprawdopodobniej trafiłem na wersję amerykańską odbiornika TMC, której firmware różni się od polskiej
- skanowane są częstotliwości FM tylko z nieparzystymi wartościami po przecinku i omijany zakres pomiędzy 94,1 -> 95,1
- wpisanie bądź usunięcie subskrypcji nie wpływa na przemiatanie częstotliwości i wykrywanie RDS/TCM.
Poradziłem sobie z odbiornikiem. Pozostawiam receptę ku potomnym.
Objawy:
- odbiornik TMC nie skanuje dużej części częstotliwości. Działa na Amerykańsiej tabeli częstotliwości "Grid US"
Czynności:
- Zaciągnąć wszystkie aktualizacje WebUpdaterem
- załadować firmware Tajwańczyk 3.90 , pozostawić podpięte do odbiornika TMC i obserwować czy przeskoczy na "Grid EU". U mnie na tym kroku nie przeskoczyło.
- powrócić do firmware 3.90 EU/US, a następnie WebUpdaterem do 4.40. U mnie wciąż było "GTM Status - Grid US"
- ponownie załadowałem Tajwańczyka - eureka: "Grid US" przeskoczyło w "Grid EU" i odbiornik złapał RMF FM ze Śremu (94.6)
- powrót do 3.90 EU/US i WebIpdate do 4.40.
Skutek:
- odbiornik GTM21 odratowany i działa w Polsce
- ciekawy efekt uboczny - z początku na FW 4.40 telefon po bluetooth działał tylko do transmisji dźwięku (tel. Samsung B2100). Po wycieczce do Tajwanu i z powrotem, telefon łączy się nie tylko jako handsfree, ale też jako transmisja szeregowa. Nuvi 765 pobiera sobie po niej na starcie pełną listę kontaktów z telefonu (i z pamięci tel i z kartu SIM). Dzięki temu mam identyfikację rozmówców i możliwość ich wyboru ze spisu.