PL Topo (2012 Q2) - dyskusja

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
fan_gps
Początkujący

Re: PL Topo (2012 Q2) - dyskusja

Post autor: fan_gps »

:-)
No nie o schroniska mi chodziło bo tych raczej unikam :-) Najbardziej mi chodzi o drogi gruntowe mniej o szlaki turystyczne. W UMP najbardziej mi się podoba to że są nanoszone różne "pojki" bo przyznam się szczerze że zabawę z gps-em zacząłem jakieś 3 wiosny wstecz i choć w górach bywałem często to okazało się dzięki gps-owi że dużo mnie ominęło.

ps: No bez obrazy ale z tym marketingiem to kicha :-)
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

matjerzy pisze:Zgodnie z poradą GPS Maniaka z 2007 roku uruchomiłem MapSetToolKit i odinstalowałem FAMILY_1769, którego nazwą były trzy znaki ???. MapSource da się teraz uruchomić lecz nie ma w nim PL TOPO. Jakieś sugestie?
Jeżeli nadal masz mapę przygotowaną przez GmapTool, to znajdź te dane i kliknij w plik install.bat. Ale może przez przypadek usunąłeś te dane? Bo to by wyjaśniało znaki ??? - to chyba oznacza brak pliku. Jeżeli rzeczywiście mapa zniknęła, to trzeba powtórzyć całą procedurę opisaną przez GPS Maniaka.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
anu
Początkujący

Post autor: anu »

Tak a propos próśb o kolejne zrzuty ekranów przed podjęciem decyzji o zakupie.

To nie jedyny wątek dotyczący nowej mapy. Są jeszcze:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2&t=11070
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2&t=11857
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2&t=11173

Jest tam co najmniej kilkadziesiąt zrzutów ekranu nowej mapy i porównań do innych produktów. Na stronie mapy można też znaleźć plik demonstracyjny sporego kawałka kraju.

A do tego wystarczy dodać sobie deklaracje autorów - którzy nie są anonimowi - że mapa w sposób jednorodny pokrywa cały kraj.
Warto też pamiętać, że mapę robili pasjonaci i odbiorników garmina i turystyki, którzy świadomi byli niedoskonałości map dotychczas dostępnych i zapewne nie zabieraliby się do roboty, która nie będzie jakimś krokiem w przód. Choć i oni byli zapewne ograniczeni zbiorem danych, które dostali do dyspozycji, ale skoro się nim zajęli, to dawał on chyba nadzieję na jakieś ciekawsze efekty. No i cena mapy nie jest zaporowa.

Można chyba na podstawie tego wszystkiego dokonać jakiejś generalizacji, a nie sprowadzać wszystkiego do widoku swojego podwórka?
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

Z góry przepraszam, jeśli już było.
Czy punkty węzłowe szlaków i/lub dróg (do celów routingu międzygranicznego) w PL Topo są powiązane z Topo Czech i Slovakia Topo?
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
fan_gps
Początkujący

anu pisze: No i cena mapy nie jest zaporowa.
Można chyba na podstawie tego wszystkiego dokonać jakiejś generalizacji, a nie sprowadzać wszystkiego do widoku swojego podwórka?
Miło że są w Polsce ludzie którzy mają kasę i wydanie 150 zł na coś co nie będą używać nie jest dla nich problemem :-) Ja tam znowu cenię sobie każdą zarobioną złotówkę i nie lubię ich marnować. O swoje "podwórko" prosiłem żeby wiedzieć o czym prowadzić dyskusje a nie oceniać i niemieć zielonego pojęcia o rzeczy która krytykuję albo chwalę. Bo jeśli stwierdził kolega anu "autorzy deklarują jednorodność mapy" więc można wydedukować że jakie twoje podwórko taka cała reszta :-)

Pozdro
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

@fan_gps
Wierz mi, za kilka lat, to będzie bardzo dobra mapa!
A teraz, no cóż ja Ci mam doradzić... Używaj UMP-a i ciesz się nim!
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
Kuras77
Bywalec

Post autor: Kuras77 »

Ja również uważam, że ta mapa jest wyjątkowa chociażby z racji osób zaangażowanych w projekt. Cenę również odebrałem pozytywnie i na pewno mapę kupię. Jednak już teraz mam świadomość, że nie będę z niej w pełni zadowolony bo nie ma i pewnie nigdy nie będzie mapy, która w 100% pokrywałaby się z rzeczywistością jak to kolega określił na świetnie sobie znanym "własnym podwórku" a do tego odpowiadała własnym preferencjom (wygląd, kategorie itp.). Po prostu wielkość odwzorowywanego obszaru vs zyski i koszty sporządzenia mapy nigdy na to nie pozwolą. Dlatego ważne jest, by bardzo dobrze działała funkcja zgłaszania błędów, dorzucania ścieżek, punktów POI itp. Coś ala Flyspray dla UMP. Jednak w przypadku omawianej mapy jest o tyle trudniej, że jej twórcy postawili sobie za cel uniknąć znanej z UMP różnorodności jeśli chodzi o szczegółowość danych w miejscach działania aktywnych "podrzucaczy" śladów i w obszarach ich pozbawionych. Szczerze to nie mam pomysłu jak tego uniknąć...
Oregon 600 Topo i rowerek :)
fan_gps
Początkujący

Marko pisze:@fan_gps
Wierz mi, za kilka lat, to będzie bardzo dobra mapa!
A teraz, no cóż ja Ci mam doradzić... Używaj UMP-a i ciesz się nim!
No mam nadzieję że tak się stanie ale jeśli ludzie jej nie kupią i nie będą nękać autorów propozycjami poprawek to PL TOPO umrze w butach. Jak jakiś tam czas zacząłem czytać o tej nowej mapie to liczyłem na to że autorzy PL TOPO spikną się z gościami od UMP ale chyba tak się nie stało.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kuras77
Bywalec

Post autor: Kuras77 »

fan_gps pisze:Jak jakiś tam czas zacząłem czytać o tej nowej mapie to liczyłem na to że autorzy PL TOPO spikną się z gościami od UMP ale chyba tak się nie stało.
I bardzo dobrze - UMP to mapa tworzona społecznie a PL Topo to produkt komercyjny - jak wyobrażasz sobie przywłaszczenie przez jakąś firmę wszystkich danych z UMP?? :shock: Przecież Azymut by stanął w ogniu... :wink:
Oregon 600 Topo i rowerek :)
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

fan_gps pisze:...autorzy PL TOPO spikną się z gościami od UMP...
Tak nigdy się nie stanie, na szczęście!

Jaki masz cel w swojej krytyce produktu którego nie znasz? Nie znasz mapy, nie wiesz jak się będzie rozwijała...
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Marko pisze:Z góry przepraszam, jeśli już było.
Było. Kilka stron przepychanek na ten temat, w których zresztą chyba brałeś udział :wink:

Krótko: mówiąc o routingu przygranicznym nie możemy mówić w kontekście jednej tylko mapy. Przecież szlaki na Topo Czech nie są routowalne, to jakim cudem miałby działać routing (po szlakach) między tymi mapami? Natomiast routing po drogach powinien działać ( i działa tam gdzie sprawdzałem), gdyż obie mapy - tzn. Pl Topo oraz Topo Czech (od wersji 2011) mają wspólne węzły graniczne - nomen omen identyczne jak mapy NAVTEQA - np. CNE.

Ze Słowacją kicha. Niby mapa Słowacji ma routowalne szlaki ale węzły graniczne i szlaków i dróg nijak się mają do tego danych NAVTEQa - przynajmniej w wersji 2.62, którą używam.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

@GPSManiak
Dzięki! Szkoda, choć to ogólnie bolączka. Często przechodzę z jednej strony granicy na drugą, więc fajnie byłoby mieć i profil, i odległości podane "na tacy"*.

P.S. W TopoCzech 2012 szlaki są routowalne.
*to tak na wszelki wypadek, gdy w końcu skuszę się na tego eTrexa 20.
Ostatnio zmieniony 31 lip 2012, 09:52 przez Marko, łącznie zmieniany 1 raz.
fan_gps
Początkujący

Kuras77 pisze:I bardzo dobrze - UMP to mapa tworzona społecznie a PL Topo to produkt komercyjny - jak wyobrażasz sobie przywłaszczenie przez jakąś firmę wszystkich danych z UMP?? :shock: Przecież Azymut by stanął w ogniu... :wink:
Nie mówiłem o przywłaszczaniu a dogadaniu się :-)
A co do twojego stwierdzenia o działaniu aktywnych "podrzucaczy" śladów to spotkałem się z kilkoma przypadkami że ludzie na szlakach górskich tudzież jurajskich wstydzą się że używają urządzenia gps :-)
To tak troszkę odbiegłem od tematu :-)
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

fan_gps pisze:.. spotkałem się z kilkoma przypadkami że ludzie na szlakach górskich tudzież jurajskich wstydzą się że używają urządzenia gps :-)
To fakt, na ogół na szlakach nie jest ono (albo ten - odbiornik gps) potrzebne(y) do szczęścia. Ale jaki to ma związek z PL Topo?
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

fan_gps pisze:Jak jakiś tam czas zacząłem czytać o tej nowej mapie to liczyłem na to że autorzy PL TOPO spikną się z gościami od UMP ale chyba tak się nie stało.
Co to znaczy: spikną? Przecież my nie musimy się spikać - znamy się doskonale - z wieloma kolegami z UMPa także osobiście :D
Przyznam, że idei tworzenia drugiej mapy o charakterze i filozofii UMPa jakoś nie czuję, tak samo jak zapewne koledzy z UMPa nie czują ideei pełnej integracji z OSM. No i dobrze. Każda mapa ma swoją specyfikę i swój styl i niech tak zostanie. Komuś pasi OSM, komuś innemu UMP, a jeszcze komuś innemu WalkerMapset i dzięki temu świat map tworzonych przez pasjonatów jest piękny i różnorodny.

Nie mieszajmy do tego mapy komercyjnej, której przecież - poza warstwą graficzną - nie mam zamiaru upodabniać nawet do Walkera. Tym bardziej nie czuję potrzeby by ją upodabniać do UMPa :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Zablokowany