PL Topo (2012 Q2) - dyskusja

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
szympat
Początkujący

Re: PL Topo (2012 Q2) - dyskusja

Post autor: szympat »

Z niecierpliwością czekam na kuriera...
PL Topo to duży krok w kierunku pełnego wykorzystania GPS w turystyce pieszej w naszym kraju. Nie ukrywam, że zwarty produkt, posiadający routing, z ciekawą szatą graficzną to jest to, czego potrzebuję. W pewnym sensie nieustanna żonglerka mapami lub częściami map nie jest zbyt wygodna.
Całkiem niedawno toczyła się emocjonująca dyskusja nt Topo Poland. Wielu z nas skłonnych było stwierdzić "no, cóż to jakby mapa samochodowa ale biorę...". Cena wielu z nas zwalała z nóg. Teraz jest nowa mapa w cenie (moim zdaniem) nadzwyczaj przystępnej a mam wrażenie, że malkontentów nie brak. Oczywiście nie czas unosić się w bezkrytycznym zachwycie ale dajmy sobie czas na testy i poprawki :D Sprawdzałem on-line PL-Topo i w moich terenach są dwa błędy (POI) i dwie dróżki nie naniesione, zgłosiłem poprawki. Myślę, sobie jednak, że to pestka.
Turysta z GPSem powinien przede wszystkim używać głowy - a ta pozwoli mu znaleźć, to czego nie ma na mapie :wink:
r_michal
Początkujący

Post autor: r_michal »

Nie mam co prawda jeszcze tej mapy, ale mieć ją na pewno będę. Niemniej jednak dziwią mnie negatywne komentarze o cenie. 150 złotych to bardzo fajna cena (1 wyjście do kina z rodziną) i prawdę mówiąc spodziewałem się 2x wyższej jeszcze przed premierą. Podejrzewam, że gdyby była nawet za darmo rozdawana to i tak niektórzy by narzekali, że muszą jechać po nią osobiście do sklepu :lol:
Pozdrawiam Michał
eTrex 30
Azymut
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Azymut »

Kuras77 pisze: ważne jest, by bardzo dobrze działała funkcja zgłaszania błędów, dorzucania ścieżek, punktów POI itp. Coś ala Flyspray dla UMP. Jednak w przypadku omawianej mapy jest o tyle trudniej, że jej twórcy postawili sobie za cel uniknąć znanej z UMP różnorodności jeśli chodzi o szczegółowość danych w miejscach działania aktywnych "podrzucaczy" śladów i w obszarach ich pozbawionych.
Przede wszystkim założyliśmy, że nasza mapa dla terenu całej Polski już na starcie musi posiadać dobre pokrycie - równomierne i w miarę jednorodne, wszędzie. Żeby nie było takiego miejsca na mapie, że są jakieś dziury w pokryciu i że np. gdzieś nagle przypadkiem urywa się droga i robi się biała, albo choćby nawet tylko blada plama. Przy czym wcale nie chcemy unikamy różnorodności (rozumianej przeze mnie jako większe nasycenie szczegółami w miejscach najbardziej popularnych), po prostu założyliśmy że głównym trzonem mapy ma być solidna podstawa, która ma być zwarta i jednorodna dla całego kraju. I tak jest, czyli pierwszy główny cel po roku prac nad mapą został zrealizowany. Teraz przyszedł czas na poprawki i rozbudowę mapy, co robimy we współpracy z głównym dostawcą danych, między innymi w oparciu o stronę online (i dlatego, zmiany/kolejne edycje mapy ukazywać się będą w cyklu kwartalnym). Mamy doskonałą świadomość tego, że w obecnych czasach szansę na dłuższy sukces rynkowy mają tylko te produkty, które żyją. Stąd po pierwszym etapie, gdzie celem było samo wydanie mapy, obecnie kolejnym jest wzmacnianie jakości mapy poprzez dokonywanie szybkich zmian i eliminację błędów oraz poprawianie szczegółowości mapy. Stąd jeśli tylko jakiś aktywny podsyłacz za pośrednictwem strony online będzie przekazywał ślady, to szczegółowość w przesłanych lokalizacjach w kolejnych wydaniach mapy będzie rosnąć.
robert59
Początkujący

Post autor: robert59 »

Witam,a ja dziękuje twórcom mapy PL TOPO za wielki wkład,poświęcenie swojego czasu nad stworzeniem prawdziwej mapy dla turysty.Na pewno są małe braki etc,ale tak jak UMP będzie sukcesywnie poprawiana.Panowie wielkie dzięki!!!
Garmin Fenix 7X Sapphire /Solar z PL Topo 2020.3
DriveLuxe 50 LMT-D/GPSMAP 62st/GPSMAP,66st./Garmin Drive Smart 66.
MaciekP
Bywalec

Post autor: MaciekP »

Azymut pisze:Teraz przyszedł czas na poprawki i rozbudowę mapy, co robimy we współpracy z głównym dostawcą danych, między innymi w oparciu o stronę online .
moze przegapilem. Prosze o link do zgłaszania poprawek.
Dlaczego, skoro jest baza sciezek, nie mozna jej wlaczyc do mapy?
Trzeba je przejsc, zarejestrowac ponownie i wtedy zglaszac czy zgloszenia to tylko poprawki istniejacej siatki drogowo/szlakowej?
Forerunner 935 na codzień, Epix - na szlaku, Oregon 600 - mapnik, GPSMAP 620 -woda, Nuvi 3597 - droga, Edge 1030 bundle - rower, TEMPE. Były 60CS, 60CSx, 276C, Etrex 30, Edge 1000
matjerzy
Początkujący

Post autor: matjerzy »

popej pisze:Jeżeli nadal masz mapę przygotowaną przez GmapTool, to znajdź te dane i kliknij w plik install.bat. Ale może przez przypadek usunąłeś te dane? Bo to by wyjaśniało znaki ??? - to chyba oznacza brak pliku. Jeżeli rzeczywiście mapa zniknęła, to trzeba powtórzyć całą procedurę opisaną przez GPS Maniaka.
Dzięki za poradę. Zrobiłem jak radziłeś i jest OK. Rozpakowane dane przeniosłem do innego katalogu i stąd był problem.

Myślę, że należą się podziękowania kolegom (wiadomo którym) za wykonanie dużej roboty. Jestem pod wrażeniem. Moim zdaniem jest to mapa na którą oczekiwałem i która na pewno w kolejnych odsłonach będzie jeszcze lepsza.
Ostatnio zmieniony 31 lip 2012, 13:37 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Połączenie dwóch kolejnych postów usera.
NUVI 205, Vista HCX, PL TOPO 2012.3, CNE 2010.3, GPMapa TOPO, GP Mapa 2010.3, UMP-Topo, TOPO 100, GPS Wielkopolska 1.52
edtheduck
Początkujący

Post autor: edtheduck »

MaciekP pisze: moze przegapilem. Prosze o link do zgłaszania poprawek.
Poprawki zgłaszasz na mapie on-line http://garminwpolsce.pl/map.html
Klikasz prawym guzikiem i wybierasz opcję "zgłoś poprawkę"
eTrex 30; Edge 205
Motorola Milestone
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

MaciekP pisze:Dlaczego, skoro jest baza sciezek, nie mozna jej wlaczyc do mapy?
To już tłumaczyliśmy. To nie jest tak że popej, Azymut i ja kupiliśmy jednorazowo dane Emapy i teraz robimy już sobie "swoją" mapę, z własną lnią zgłaszania i uwzględniania poprawek etc. Nie. Mapa powstaje i będzie rozwijana na bazie danych firmy Emapa. A taka firma musi przestrzegać pewnych zasad. Nie może tak sobie wziąć po prostu bazę ścieżek nie oglądając się na prawa autorskie etc. Dalej - być może nie każdy wie ale dane Emapy funkcjonują również w innych produktach (np. iGO, Dont'Panic, Navmax), a szybszy i tańszy rozwój mapy PL Topo uzyskamy, gdy nie będziemy się rozdrabniać w sensie - jednorazowo kupujemy dane i potem dłubiemy sami swoją mapę, lecz wówczas gdy zdamy się także na poprawki zgłaszane także przez "nie garminowców i podawane nam "na tacy" przez Emapę.

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by połączyć obie filozofie tj:
* rozwój i poprawa jakości podstawowej siatki drogowej oraz bazy POI bazującej na aktualizowanych co kwartał danych Emapy
* dodatkowe treści, pozyskiwane z innych źródeł jako ... niezależna ale jednak w wyskoim stopniu kompatybilna z produktem podstawowym mapa dodatkowa.

No i właśnie. Przypomnę może, że poza samodzielnym produktem jakim jest mapa PL Topo, dla tych którzy lubią więcej powstaje nakładka Ścieżki_PL. Być może zalążek tej mapy nie obejmuje zbyt imponującego kawałka Polski ale dzięki kolegom z Garniaka: tboniasty, Ajger, Wojtek Szydłowski - naprawdę już co nieco widać, a sama statystyka mapy:

Obrazek
w tym 25,6 tys km dróg polnych i leśnych (których nie zawiera PL Topo - to uzupełnienie) robi już jakieś wrażenie :D

Dla wyjaśnienia - te 83 tys. punktów, to w zasadzie same nazwy geograficzne.
Pokrycie drogami polnymi i leśnymi wygląda tak:

Obrazek
Jest z tym trochę dłubaniny ale obiecuję, że mapa będzie się rozwijała.

Dwa zdania więcej na temat mapy: http://gpsmaniak.com/2010/PL_Topo/mapy-sciezki_pl.htm
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
MaciekP
Bywalec

Post autor: MaciekP »

Dziekuje.
Jeszcze małe pytanie.
W nowszych odbiornikach jak ETREX 30, wystarczy przeniesc plik recznie na karte (bez zmiany koniecznosci np zmiany nazwy) i pojawi sie automatycznie w liscie map w odbiorniku?
Z opisu na stronie mapy wynika, ze tylko dla starszych GPS jest koniecznosc polaczenia map w jeden plik img za pomocą GmapTool lub w Mapsource po ich w nim zainstalowaniu(?)
Forerunner 935 na codzień, Epix - na szlaku, Oregon 600 - mapnik, GPSMAP 620 -woda, Nuvi 3597 - droga, Edge 1030 bundle - rower, TEMPE. Były 60CS, 60CSx, 276C, Etrex 30, Edge 1000
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Tak. W eTrex_20/30 wystarczy skopiować plik na kartę do folderu Garmin.
Przy okazji - proszę się nie sugerować mapką pokrycia drogami w odniesieniu do nazw geograficznych, które występują na terenie całej Polski. Wydaje się, że najłatwiej przekonać się o tym na obszarze Tatr. Róznica między samą mapą Pl_Topo, a mapą PL_Topo z załączonymi "Ścieżkami" jeżeli chodzi o ilość informacji typu: "hala", "żleb" etc. powinna być przy małych zoomach wyraźna.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Kolejna sprawa - cieniowanie PL_Topo. Co prawda na Garniaku o tym już było ale na mojej "stronie wsparcia" wisiał jeszcze dziś rano napis: "strona w oparcowaniu". Nadgoniłem zaległości i opublikowałem na www krótkie info wraz z danymi DEM.
Pozdrawiam Lechu

anu
Początkujący

Post autor: anu »

Może to głupie pytanie - jestem tu laikiem - ale jak będzie w przyszłości robiona aktualizacja?

Jeśli nie popełniam jakiejś gafy to mapa ma postać dość obszernego pliku img.
I co za jakiś czas? Powstanie jakiś serwis internetowy, skąd będzie się po wcześniejszym uwierzytelnieniu ściągać nowe dane?
A jeśli tak, to te nowe dane będą w formie nowego dużego odświeżonego pliku img. z całą mapą, czy będzie to jakiś mikro plik, który trzeba będzie jakoś połączyć ze starym plikiem, który pierowtnie kupiliśmy na karcie sd?
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Jeszcze przed pierwszą aktualizacją - na stronie www będzie możliwość założenia konta użytkownika, gdzie będzie dostępny plik gmapsupp.img. Nie da się tego zrobić metodą "małych kroczków" niestety. A czy plik jest duży? To oczywiście pojęcie względne. Kupując np. na stronie Garmina tę mapę:

Obrazek

Trzeba pociągnąć na dysk 1,09 GB.
O kwartalnych aktualizacjach CNE przekraczających zdecydowanie 2 GB nie wspomnę.
Pozdrawiam Lechu

Gradory
Bywalec

Post autor: Gradory »

Azymut pisze:
Kuras77 pisze:Stąd jeśli tylko jakiś aktywny podsyłacz za pośrednictwem strony online będzie przekazywał ślady, to szczegółowość w przesłanych lokalizacjach w kolejnych wydaniach mapy będzie rosnąć.
Za darmo ślady podsyła się do UMP, do mapy komercyjnej podsyła się ślady za $$ pieniądze $$. :twisted:
Garmin Edge 830, Garmin nüvi 205, Garmin Dakota 20, smartfon
Był: Garmin Montana 610
Awatar użytkownika
EGON
Garniak

Post autor: EGON »

@Gradory
Strasznie się uparłeś, żeby negatywnie się wypowiadać na temat tej mapy.
Przyznaj, masz w tym jakiś interes?
To już naprawdę staje się męczące. Odpuść sobie, bo już mi się nawet czytać tego nie chce.
Pozdrawiam, Piotr

GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
Zablokowany