Oregon i jego ekran

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.
epkchmiele
Bywalec

Oregon i jego ekran

Post autor: epkchmiele »

Witam. Ostatnio zauważyłem że dotyk w centralnej części ekranu jest mniej wrazliwy niż na bokach. Widać to dokładnie podczas przesuwania mapy , na srodku jest potrzebny większy nacisk niż na bokach ekranu żeby ja przesunąć , poza tym mapa na bokach przesuwa się płynnie w przeciwieństwie do przesuwania na środku ekranu. Może to jest zamierzone przez Garmina . Czy na Waszych oregonach też tak jest?
jkmassi
Początkujący

Re: Oregon i jego ekran

Post autor: jkmassi »

Witam.

Mimo założonej foli ochronnej (matowej) nie zauważyłem opisanego problemu (specjalnie włączyłem urządzenie i testowałem na okoliczność zmniejszonej czułości ekranu).
Nadmienie, iż najlepszy efekt uzyskuje się poprzez nacisk paznokciem (jest najdoładniej) ale "zwykły" nacisk opuszkiem też jest wystarczający.

Pozdrawiam
massi
Oregon450t,Oregon600
epkchmiele
Bywalec

Dzięki za podpowiedź . Na moim również najlepszy efekt uzyskuje się przez nacisk paznokciem, jednak mam wrażenie że opuszkiem palca palca mapę przesuwa się lepiej na brzegach ekranu niż w centralnej części ekranu. Oczywiście paznokciem , rysikiem itd nie ma różnicy czy to środek czy brzeg ekranu. Nie wiem czy to nie zamieżone działanie Garmina , bo jeśli by dotyk siadał to ekran by fiksował , a nie tylko miał zmiejszoną czułość na środku ekranu. Ciekawe jakie są odczucia u innych :?:
Kiedyś podczas testów okazało się że oregon w trybie rowerowym przy dużych prędkościach wyłącza obracanie mapy i długo trzeba było czekać żeby włączył obracanie na postoju. Myslałem że to kolejny błąd , ale okazało się że jest to zamierzone no i praktyczne żeby kompas nie głupiał na kierownicy. Oczywiście przejście do profilu pieszego natychmiast włącza obracanie mapy. :D
Paweł.
Awatar użytkownika
jatu4
Początkujący

Post autor: jatu4 »

Ja u siebie nie zauważyłem zmniejszonej czułości na dotyk w środku ekranu. Niestety mam inną przypadłość: ekran w moim Oregonie jest bardzo podatny na zarysowania. Brzydko to wygląda i irytuje coraz bardziej. A wczoraj na ekranie pojawiło się niewielkie, ale szpetne wgniecenie, choć na prawdę nie wiem od czego mogło powstać (nigdzie nie zawadziłem, trzymałem go za siatką w plecaku, jazda po mieście). Czy słyszeliście o możliwości wymiany tylko wierzchniej warstwy ekranu czy trzeba wymienić całość?

Ciekawa sprawa z zamrażaniem ekranu w trybie rowerowym. Rzeczywiście w czasie wycieczek rowerowych zdarza mi się zatrzymanie obracania ekranu, ale nigdy nie sądziłem, że to wina trybu rowerowego. Przy następnej takiej sytuacji zmienię na tryb pieszy i zobaczę czy pomoże. Do tej pory robiłem kalibrację kompasu:(
W terenie: Garmin Oregon 450
W mieście: Locus
epkchmiele
Bywalec

Chciałbym tyko dodać że kompasu to on nie zamraża , a jedynie orientację mapy według kompasu. Można trochę poczekać i sam przejdzie na tryb kompasu(nie sprawdzałem ile, ale dużo dłużej ) , albo przejść na tryb pieszy. Kompasu nie trzeba kalibrować , u mnie jest stabilny . Zwykle kalibruje po zmianie baterii i wystarczy.
Ogólnie super urządzenie , ja nie lubię się bawić w czasie drogi i ustawiłem wszystkie potrzebne informacje na dwóch pulpitach. W trybie pieszym na mapie mam ustawiony czas i odległość , a na pulpicie z kompasem od połowy mam profil wysokości . Klikając na profil wysokości urządzenie przechodzi do właściwego profilu gdzie mam ustawione pola wysokość i barometr. Jak dla mnie wszystko pod ręką . Brakuje mi tylko szybkiego przełączania map.
Dzięki za informacje , u mnie jest róznica , nie duża ale jest . Przetestuję jeszcze i jak się będzie to pogarszać to do wymiany odbiornik.
Własnie zauwazyłem że na ekran to trzeba uważać , no ale coś za coś. Może jakaś foli pomoże na te wgniecenie , ja się zastanawiam coraz bardziej nad jakąś matową .
Paweł.
ODPOWIEDZ