Jak wgrać UMP na kartę pamięci?
Sukces wczoraj strasznie się wkurzyłem i powiedziałem sobie nie pójde spać pói nie wgram tej mapy i ok godziny 2.30 nagle mój nuvi zobaczył wgraną do niego mapę nawet podwójnie. Gdyby ktośmił podobny problem spróbóję napisać krok po kroku jak to zrobiłem sam dokładnie nie wiem jak to zrobiłem ale wrzócanie ściągniętego pilku gotowego do wrzucenia na karte sd noie przynosiło skutku reset też nie pomagał. Sciągnąółem taki program Sendmap20 załadowałem do niego plik ze ściągniętą mapą i zmienioną nazwą na gmapsupp.img i próbowałem za pomocą tego programu wysłać mape do gps niestety teżnie szło ale program ten miał opcję "stwórz GMAPSUPP.IMG" po tej operacji powstał mi na pólpicie plik o nazwie GMAPSUPP o wielkości wrzuciłem go na karte sd do folderu garmin nie usuwająć wcześniejszego pliku który tam już był a mianowicie gmapsupp.img odłączyłem nuviego od kompa włączyłem go wszedłem w info mapy i miałem na dwóch pierwszych pozycjach do wyboru a Ump-pcPL z dopiskiem pod spodem Maps unploaded with SendMap jako trezeci cne 9 czyli teraz zaczą widzieć chyba obydwa pilki ten bezpośrednio pobrany ze stronki i ten przerobiony SendMapem. Dodam tylko że podczas kombinowania wczoraj z mapami byłem po małym spożyciu a mówią że po alkocholu nic mądrego się nie wymyśli a tu proszę zabieram się teraz za próbę wgrania fotoradarów zobaczymy jak mi pójdzie. Dziękuje za wszystkie próby pomocy
Tak mysle, ze masz cos nie tak z karta SD. Sprobuj sformatowac karte, a dopiero puzniej wczytac na nia mape. Tylko przy formatowaniu uwazaj, aby nie skasowac niczego z GPSa (lepiej to robic "bez spozycia").
POI (radary) najlepiej wczytac programem PoliLoader.exe bezposrednio do GPSa, ale wczesniej poczytaj, bo np. przynajmniej w nuvi200 mozna uzyskac glos,
POI (radary) najlepiej wczytac programem PoliLoader.exe bezposrednio do GPSa, ale wczesniej poczytaj, bo np. przynajmniej w nuvi200 mozna uzyskac glos,
nuvi200 + CNE2008 + UMP-pcPL
UMP pokazuje się 2x ale to jest jedna mapa.
IMHO tak samo jak załadowałeś plik gmapsupp.img od SendMapa, tak samo powinno działać załadowanie oryginalnego pliku.
Ciekawy jestem, co masz w pamięci nuvi. Jeżeli już tam siedzi UMP czy jakiś kawałek UMP, to wtedy nuvi może nie pokazać drugiej kopii na SD. A przepuszczenie przez SendMap może zmienić FID mapy i wtedy nuvi potraktuje ją jako coś innego i pokaże.
Jeszcze jedno podejrzenie. Może ściągnięty plik był niekompletny? Nie wiem, jak wrażliwy na błąd formatu jest SendMap, być może po prostu wyrzucił zepsute fragmenty a resztę zapisał poprawnie?
IMHO tak samo jak załadowałeś plik gmapsupp.img od SendMapa, tak samo powinno działać załadowanie oryginalnego pliku.
Ciekawy jestem, co masz w pamięci nuvi. Jeżeli już tam siedzi UMP czy jakiś kawałek UMP, to wtedy nuvi może nie pokazać drugiej kopii na SD. A przepuszczenie przez SendMap może zmienić FID mapy i wtedy nuvi potraktuje ją jako coś innego i pokaże.
Jeszcze jedno podejrzenie. Może ściągnięty plik był niekompletny? Nie wiem, jak wrażliwy na błąd formatu jest SendMap, być może po prostu wyrzucił zepsute fragmenty a resztę zapisał poprawnie?
Mam jeszcze jedno pytanko czemu Ump nie bierze pod uwage opcji unikane np trasa Pińczów w woj Swiętokrzyskim - dąbrowa tarnowska mam włączony filtr unikaj promów a prowadzi mnie przez wisłę w miejscowości Nowy korczyn identycznie jak cne 9 tylko że w cne9 na mapie jest tam normalnadroga a UMP jest już wyszczególnienie że przez wisłę prowadzi prom a cne 9 podczas wytyczania trasy było wyłączone
Alf/red/ może to stwierdzenie jest na wyrost jestem posiadaczem ump tylko jeden dzień zainstalowałem sobie spojrzałem na ten punkt przejazdu przez Wisłe i z zadowoleniem stwierdziłem że nie ma drogi tylko jest zaznaczony prom wytyczam trase a on prowadzi tak jak cne 9 właśnie tym przejściem. Można to poprawić? Ale dobrze byłoby jeżeli ktoś mógł to sprawdzić ponieważ ja miałem problemy z załadowaniem tej mapki do nuviego być może to tylkou mnie coś nie tak. Na obiazd którego straciłem ponad 1.5 jadąc z Rzeszowa do pińczowa z mapką cne 9