Jak wgrać UMP na kartę pamięci?

O UMP-pcPL - darmowej mapie Polski. Jak instalować? Jak aktualizować? Jak rozbudowywać?
hipnox
Początkujący

Post autor: hipnox »

Literówek żadnych nie mam ściągnięty plik z mapą bez problemów otwiera się programem mapedit tylko mój nuvi jakoś nie widzi tej mapy na karcie sd sam nie wiem. Jest może na forum ktoś z okoic kielc kto mógłby to sprawdzić osobiście bo nie mam siły juz do tego
hipnox
Początkujący

Sukces wczoraj strasznie się wkurzyłem i powiedziałem sobie nie pójde spać pói nie wgram tej mapy i ok godziny 2.30 nagle mój nuvi zobaczył wgraną do niego mapę nawet podwójnie. Gdyby ktośmił podobny problem spróbóję napisać krok po kroku jak to zrobiłem sam dokładnie nie wiem jak to zrobiłem ale wrzócanie ściągniętego pilku gotowego do wrzucenia na karte sd noie przynosiło skutku reset też nie pomagał. Sciągnąółem taki program Sendmap20 załadowałem do niego plik ze ściągniętą mapą i zmienioną nazwą na gmapsupp.img i próbowałem za pomocą tego programu wysłać mape do gps niestety teżnie szło ale program ten miał opcję "stwórz GMAPSUPP.IMG" po tej operacji powstał mi na pólpicie plik o nazwie GMAPSUPP o wielkości wrzuciłem go na karte sd do folderu garmin nie usuwająć wcześniejszego pliku który tam już był a mianowicie gmapsupp.img odłączyłem nuviego od kompa włączyłem go wszedłem w info mapy i miałem na dwóch pierwszych pozycjach do wyboru a Ump-pcPL z dopiskiem pod spodem Maps unploaded with SendMap jako trezeci cne 9 czyli teraz zaczą widzieć chyba obydwa pilki ten bezpośrednio pobrany ze stronki i ten przerobiony SendMapem. Dodam tylko że podczas kombinowania wczoraj z mapami byłem po małym spożyciu a mówią że po alkocholu nic mądrego się nie wymyśli a tu proszę zabieram się teraz za próbę wgrania fotoradarów zobaczymy jak mi pójdzie. Dziękuje za wszystkie próby pomocy
Ryszard1
Bywalec

Post autor: Ryszard1 »

Tak mysle, ze masz cos nie tak z karta SD. Sprobuj sformatowac karte, a dopiero puzniej wczytac na nia mape. Tylko przy formatowaniu uwazaj, aby nie skasowac niczego z GPSa (lepiej to robic "bez spozycia").
POI (radary) najlepiej wczytac programem PoliLoader.exe bezposrednio do GPSa, ale wczesniej poczytaj, bo np. przynajmniej w nuvi200 mozna uzyskac glos,
nuvi200 + CNE2008 + UMP-pcPL
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

UMP pokazuje się 2x ale to jest jedna mapa.

IMHO tak samo jak załadowałeś plik gmapsupp.img od SendMapa, tak samo powinno działać załadowanie oryginalnego pliku.

Ciekawy jestem, co masz w pamięci nuvi. Jeżeli już tam siedzi UMP czy jakiś kawałek UMP, to wtedy nuvi może nie pokazać drugiej kopii na SD. A przepuszczenie przez SendMap może zmienić FID mapy i wtedy nuvi potraktuje ją jako coś innego i pokaże.

Jeszcze jedno podejrzenie. Może ściągnięty plik był niekompletny? Nie wiem, jak wrażliwy na błąd formatu jest SendMap, być może po prostu wyrzucił zepsute fragmenty a resztę zapisał poprawnie?
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
kichu1979
Początkujący

Post autor: kichu1979 »

Glupie pytanie... dlaczego UMP pokazuje sie podwojnie. To jakis blad czy jak ???
wojtek
Moderator

Post autor: wojtek »

To nie jest błąd. UMP tak ma, chyba wkrótce to się zmieni.

Wojtek
nuvi 215W, SP 2720
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Właściwie to ja także chciałbym wiedzieć dlaczego ;-)

Moje podejrzenie jest takie, że 2 opisy pojawiają się wtedy, kiedy w jednym produkcie (czyli UMP) istnieją 2 mapy, które nakrywają się obszarami.
popej
wojtek
Moderator

Post autor: wojtek »

Przecież wiesz dlaczego :wink:
UMP składa się z dwóch map: UMP-dolny śląsk i UMP-reszta kraju, stąd dwa wpisy.
Wgraj np. tylko arkusz warszawski i będziesz miał UMPa jeden raz

Wojtek
nuvi 215W, SP 2720
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Historię znam, ale mi chodzi o informację czysto techniczną. Podobny objaw wykazuje darmowa mapa Grecji. Tam jest mapa drogowa i do tego nakładka topograficzna. Z tego wszystkiego zgaduję, jaki jest powód ale pewności nie mam.
popej
frasun
Radny

Post autor: frasun »

popej pisze:Historię znam, ale mi chodzi o informację czysto techniczną.
Dwie niezależne od siebie kompilacje, chyba przy użyciu różnych wersji cgpsmappera.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
hipnox
Początkujący

Mam jeszcze jedno pytanko czemu Ump nie bierze pod uwage opcji unikane np trasa Pińczów w woj Swiętokrzyskim - dąbrowa tarnowska mam włączony filtr unikaj promów a prowadzi mnie przez wisłę w miejscowości Nowy korczyn identycznie jak cne 9 tylko że w cne9 na mapie jest tam normalnadroga a UMP jest już wyszczególnienie że przez wisłę prowadzi prom a cne 9 podczas wytyczania trasy było wyłączone
Awatar użytkownika
Alf/red/
Radny
Kontakt:

Post autor: Alf/red/ »

hipnox pisze:czemu Ump nie bierze pod uwage opcji unikane [...]mam włączony filtr unikaj promów
Według mnie, to "unikanie promów" po prostu nie działa, nie w konkretnej mapie, ale w ogóle. Chyba że ktoś zna kontrprzykład, chętnie zobaczę.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
hipnox
Początkujący

Alf/red/ może to stwierdzenie jest na wyrost jestem posiadaczem ump tylko jeden dzień zainstalowałem sobie spojrzałem na ten punkt przejazdu przez Wisłe i z zadowoleniem stwierdziłem że nie ma drogi tylko jest zaznaczony prom wytyczam trase a on prowadzi tak jak cne 9 właśnie tym przejściem. Można to poprawić? Ale dobrze byłoby jeżeli ktoś mógł to sprawdzić ponieważ ja miałem problemy z załadowaniem tej mapki do nuviego być może to tylkou mnie coś nie tak. Na obiazd którego straciłem ponad 1.5 jadąc z Rzeszowa do pińczowa z mapką cne 9
Awatar użytkownika
Alf/red/
Radny
Kontakt:

Post autor: Alf/red/ »

hipnox pisze:Można to poprawić?
Ale co? Przecież mówię, że ta funkcja (omijaj promy) nie działa. To co mam poprawiać, Mapsource albo urządzenie w środku?
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
hipnox
Początkujący

Sorki żle CIę zrozumiałem
ODPOWIEDZ