Garmin Montana

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Re: Garmin Montana

Post autor: Mariusz65 »

Rabarbar pisze:kliknięcie na menu (trzy poziome kreseczki)
Chodzi Ci o tą rozwijaną listę jak na tym screenie?
:arrow: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=134034#p134034

W Dakocie tez nie działa tak jak trzeba, chociaż nie powoduje wyłączenia odbiornika.
Jeśli znalazłeś tylko jednego buga to wypada się tylko cieszyć ;-)
Garmin nie robi oprogramowania bez błędów i co gorsza błędów nie poprawia.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

@Rabarbar
Nie znam Montany, ale sugerowałbym reset.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
byku121
Nowy

Post autor: byku121 »

Mam to samo po wgraniu 4,4 ale już się do tego przyzwyczaiłem. Przynajmniej mam teraz wygodny wyłącznik :lol:
Rabarbar
Początkujący

Post autor: Rabarbar »

byku121: czyli przed 4.4 nie miałeś tego problemu? Napisz proszę, to dla mnie ważne. Z którym ostatnim softem było ok?

U mnie skończyło się tak, że zadzwoniłem do serwisu Garmina, dokładnie opisałem o co chodzi, a serwisant udzielił fachowej porady, że to elektronika i takie rzeczy się zdarzają. O takiej przypadłości jak opisana nie słyszał. Powiedział, że takich rzeczy nie naprawiają i od razu wymieniają sprzęt na nowy. Mając prawo do 10-dniowego zwrotu zadzwoniłem do sklepu (sklepgarmin.pl) i umówiłem wymianę unita na nowy. Wsiadłem w auto, pół godziny do Pszczyny i mam już nową Montanę. Póki co wszystko wydaje się być ok. W nowym mam firmware 3.8, i jeśli byku121 potwierdzi mi, że to kwestia softu 4.4 to odpuszczę sobie aktualizację.
byku121
Nowy

Post autor: byku121 »

Nie nie miałem, dopero po aktualizacji.
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Post autor: wodzirej »

Rabarbar pisze:Od wczoraj Montana 600 jest u mnie w domu. Powiem krótko - rewelacja.
Zgadzam się z Twoją opinią.
Rabarbar pisze:wyjątkowo często (tak z 8 na 10 przypadków) kliknięcie na menu (trzy poziome kreseczki) w trybie mapy kończy się natychmiastowym, samoczynnym wyłączeniem urządzenia.
Też tak miałem w fw 4.4 Po downgrade do 3.8 jest ok, za to o wiele gorzej działa przycisk, trudniej włączyć odbiornik.
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Rabarbar
Początkujący

Dzięki wszystkim za wyjaśnienia. Z tego wynika, że niepotrzebnie wymieniałem unit. No, ale nic się nie stało.
Awatar użytkownika
Miszel
Bywalec

Post autor: Miszel »

Ja nie notuję takiego zachowania przy w 4.40.
Standardowa metoda dokonywania upgrade powoduje czasami dziwne zachowania garminow (miałem tak!).
Nauczony przykrym doświadczeniem od jakiegoś czasu stosuję sposób polecany przez Dana Townsleya z globeriders.com:

1. ustawić profil Montany na: "rekreacja" (bo nikt na świecie nie używa tego profilu ;) )
2. wyjąć kartę paięci
3. wykonać kopię zapasową całego katalogu Montany: \garmin (lub co najmniej zawartość katalogów: \garmin\profile i \garmin\gpx)
4. zrobić Master Reset (trzymając palec w lewym górym rogu pionowego ekranu, włączyć Montanę), a następnie przy pierwszym pytaniu (o wybór języka) na ekranie setupu, WYŁĄCZYĆ Montanę
5. zrobić upgrade FW za pomocą WebUpdater (podłączyć Montanę do kompa kabelkiem i odpalić WebUpdater)
6. przy ponownym bootowaniu Montany - już po ugradzie - normalnie zaliczyć setup urządzenia jak po zwykłym Master Resecie
7. powrócić do normalnie używanego profilu (wszystkie poprzednie ustawienia Montany powiny wrócić)
8. wyłączyć Montanę, założyć z powrotem kartę pamieci
9. w przypadu '650' ustawić zapisywanie zdjęć z aparatu ponownie na kartę pamięci (zalecane)

Robię tak od kilku ostatnich upgrade'ów i nie zanotowałem żadnych problemów po aktuallizacjach.
Co nie znaczy, że to musi poskutkować w tym przypadku... :D

Zdrówko,
Miszel
Monterra (+XRV750)
Rabarbar
Początkujący

Dzięki Miszel. Teraz jadę z Montaną do Rumunii, więc nie będę kombinował, ale po powrocie spróbuję metody.

A ja dziś zaliczyłem pierwsze 60 km na rowerze z Montaną. Ktoś pytał o mocowanie, więc wrzucam foty. Uchwyt spisał się bez zarzutu. Jest wyjątkowo solidny, mocno trzyma, a wypina się urządzenie z łatwością (przy Colorado zawsze siłowałem się wysuwając z sanek). Dodatkowo (zdjęcie 4) po prawej jest śrubka, którą jeśli dokręcimy (w zestawie jest specjalny imbus) to blokuje się możliwość wypięcia.

Jak dostałem Montanę byłem przerażony jej rozmiarem (w stosunku do Colorado) i bałem się że na rowerze będzie komicznie wyglądać, ale jak widać na zdjęciach udało się to całkiem zgrabnie zamontować. Całość (unit + uchwyt) waży - sprawdziłem na wadze - 435 gr. Trochę sporo, ale komfort dużego ekrany wynagradza to wszystko podwójnie.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
KSW
Początkujący
Kontakt:

Post autor: KSW »

wodzirej pisze: Macałem się z dwoma uchwytami rowerowymi. RamMount oraz garminowski http://www.garmin24.pl/pl/p/Uchwyt-rowe ... 654-07/489
Garminowski jest tańszy i w ogóle bardziej mi się podoba.
Ja do swojej Montany na rower zastosowałem trochę pokręcone rozwiązanie (ale i wymagania są wyjątkowe) :)

Ram Mounts (Uchwyt U-Bolt relingowy) + dodatkowe rogi ...

Mocowanie bardzo stabilne, Montana nie wystaje nad kierownicą - jest w sumie na jej poziomie, oraz wysunięta trochę do przodu. Przez to doskonale się ją obsługuje podczas jazdy - możliwość podparcia nadgarstków o kierownice i pełna kontrola.

Dodatkowo jeszcze dla testów stary Colorado z przodu - ale to wyjątkowe sytuacje gdy oba muszą pracować u mnie jednocześnie - wtedy jednak doskonale się uzupełniają ;)

Obrazek

Więcej zdjęc tu:
http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 384&type=1
Colorado 400t, Montana 650t, HTC One X
http://www.kswmapa.pl/
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Rabarbar pisze:Problem polega na tym, że wyjątkowo często (tak z 8 na 10 przypadków) kliknięcie na menu (trzy poziome kreseczki) w trybie mapy kończy się natychmiastowym, samoczynnym wyłączeniem urządzenia.
No proszę, właśnie Garmin wypuścił firmware 4.50, który powinien ten błąd naprawić.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
Miszel
Bywalec

Post autor: Miszel »

Mam wrażenie, że garminy są jak żywe stworzenia: chyba nie ma dwóch identycznie zachowujących się egzemplarzy.... :D :D
Może trzeba je głaskać i czule przemawiać?
Monterra (+XRV750)
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Rabarbar
Początkujący

popej pisze:
Rabarbar pisze:Problem polega na tym, że wyjątkowo często (tak z 8 na 10 przypadków) kliknięcie na menu (trzy poziome kreseczki) w trybie mapy kończy się natychmiastowym, samoczynnym wyłączeniem urządzenia.
No proszę, właśnie Garmin wypuścił firmware 4.50, który powinien ten błąd naprawić.
Wgrałem i jak na razie jest OK, nie ma wyłączeń. Więc chyba wersję 4.50 można polecić.
fox123
Nowy

Post autor: fox123 »

Zacznę od zalet
Duży wyświetlacz o dobrej widoczności.Możliwość ładowanie akumulatorka przez USB komputera.
Bardzo dobra czułość GPSu,Firmware 4.60 (Montana nie zawiesza się działa szybko i poprawnie).Kiedyś miałem Oregona 300
popsuł się wymienili go na nowego.Jednym słowem totolotek.Można kupić dobry lub z ukrytą wadą
Mapa działa w pionie i poziomie,wygodniejsze przesuwanie mapy niż w Oregonie 300.
Podobno wodoszczelny,myje pod kranem ( do wanny nie wrzucałem) wole nie ryzykować.

Wady
Cena 1700-1800
Za duży na małą kieszeń (bez klapki jest chudszy ale trzeba uważać na styki dla baterii AA)
Wole akumulator niż 3 baterie AA ze względu na mniejszą wagę
Nie których opcji konfiguracyjnych nie ma w instrukcji obsługi np zmiana w szybkości danych w interfejsie
garmin spanner z 4800 na 9600.Sentencje NMEA.

P.S darmowe mapy Polski można pobrać z http://ump.waw.pl/ lub http://garmin.osmapa.pl/
ODPOWIEDZ