Ja nie notuję takiego zachowania przy w 4.40.
Standardowa metoda dokonywania upgrade powoduje czasami dziwne zachowania garminow (miałem tak!).
Nauczony przykrym doświadczeniem od jakiegoś czasu stosuję sposób polecany przez Dana Townsleya z globeriders.com:
1. ustawić profil Montany na: "rekreacja" (bo nikt na świecie nie używa tego profilu

)
2. wyjąć kartę paięci
3. wykonać kopię zapasową całego katalogu Montany: \garmin (lub co najmniej zawartość katalogów: \garmin\profile i \garmin\gpx)
4. zrobić Master Reset (trzymając palec w lewym górym rogu pionowego ekranu, włączyć Montanę), a następnie przy pierwszym pytaniu (o wybór języka) na ekranie setupu, WYŁĄCZYĆ Montanę
5. zrobić upgrade FW za pomocą WebUpdater (podłączyć Montanę do kompa kabelkiem i odpalić WebUpdater)
6. przy ponownym bootowaniu Montany - już po ugradzie - normalnie zaliczyć setup urządzenia jak po zwykłym Master Resecie
7. powrócić do normalnie używanego profilu (wszystkie poprzednie ustawienia Montany powiny wrócić)
8. wyłączyć Montanę, założyć z powrotem kartę pamieci
9. w przypadu '650' ustawić zapisywanie zdjęć z aparatu ponownie na kartę pamięci (zalecane)
Robię tak od kilku ostatnich upgrade'ów i nie zanotowałem żadnych problemów po aktuallizacjach.
Co nie znaczy, że to musi poskutkować w tym przypadku...
Zdrówko,
Miszel