Nazwy map w folderze w garminie nuvi 360

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
andrzej karpowicz
Nowy

Nazwy map w folderze w garminie nuvi 360

Post autor: andrzej karpowicz »

Witam
Chciałem wgrać do nawigacji mapę UMP-pcPL, ale z tego co wyczytałem najpierw muszę skopiować dotychczasowe mapy i wrzucić je razem nową żeby ich nie utracić. I tu pojawia się moje pytanie jakie nazwy mają te mapy. Wywnioskowałem, że to te pliki w formacie img , ale wole nie ryzykować i się spytać ;)
Załączam screen. Pozdrawiam.
Obrazek
Artur
Moderator
Kontakt:

Post autor: Artur »

w zasadzie nie musisz nic zmieniać, ale uważaj na plik gmapsupp.img. Mapsource zawsze wysyła mapy jako gmapsupp.img. Po rozmiarze tego pliku sądzę, że masz tam GPMapę. Jeśli chcesz posługiwać się mapsource'm do wysyłania map to albo wgrywaj ump razem z gpmapą, albo zmień nazwę pliku gmapsupp.img na gmapsup2.img - powinien być widziany również z taką nazwą - wtedy możesz wysłać samą ump. Możesz też ściągnąć plik http://www.ump.waw.pl/mapy/GMAPSUPP-NT.IMG i jemu zmienić nazwę na gmapsup2.img i w takiej formie skopiować do urządzenia. Wydaje mi się, że pierwsza wersja (ze zmianą nazwy gpmapy) jest lepsza bo ump jest aktualizowany znacznie częściej ;). Mam nadzieję, że zbytnio nie zamotałem...

Artur
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Nuvi chyba nie widzi gmapsup2.img. Na pewno będą działać w pamięci nuvi:
gmapbmap.img - mapa bazowa
gmapprom.img - mapa firmowa, np. CNE
gmapprom1.img - druga mapa firmowa, można tak nazwać GPMapę,
gmapsupp.img - mapa wysłana Mapsource
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
zarys
Bywalec

W temacie

Post autor: zarys »

U mnie w NUVI 760 w katalogu Garmin mam:

Bazowa
gmambmap.img -5807 kB
gmapbmap.sum -1 kB

CNE- 2008
gmapprom.img -1 430 784 kB
gmapprom.sum 1kB

GPmapa preinstalowana

gmasupp.img 92 290 kB

I jeszcze trzy pliki:
GUPDATE.GCD 8188 kB
GarminDevice 28 kB dok XML (z kodami i ustawieniami)
Nuvi-Drive ikona

Oczywiście jeszcze cała granda podkatalogów z voicami, diagnostyka, helpami i takimi tam....
Zastanawia minie jedynie fakt, że w Garmin Device jest oprócz kodu rejestracyjnego aż 8 kodów odblokowujących. Czyżby dla ośmiu rejonów CNE 2008 ? Poprzednio był jeden kod na całą Europę pewnie coś się zmieniło.
Pozdrawiam
Ryszard
GPSmap60CSx,COLO 400C,Nuvi 1490T+nuLifeTime Europe,
GPmapa2009v3,CSAv5 i inne UMP,y, ostatnio NAVI COMAND NTG4 z mapami NaviSat, komórka LG GT540 z GPS.
Awatar użytkownika
pinix
Początkujący

Post autor: pinix »

Sprawa tyczy się Nuvi-ego 760.

Chciałem się dowiedzieć czy plik gmapbmap.sum musi pozostać w odbiorniku jeżeli gmapbmap.img zastąpię mapą bazową z MobileXT? Do czego on w ogóle jest potrzebny?

Druga kwestia. Mam CNE 2008 przeinstalowane na karcie gmapprom.img i ten plik gmapprom.sum (być może to licencja ale nie sadzę bo w tym pliku są chyba ze 4 bajty). Chciałem wrzucić oprócz tego GPMapę i mieć możliwość dogrania jeszcze innych map. Jak będzie najlepiej? Zostawić plik gmpaprom.img czy wgrać GPMapę i zamienić nazwę gmapsupp.img na gmapprom1.img.

Czy jak bym wgrał GPMapę razem z CNE 2008 do odbiornika to czy mógłbym zmienić nazwę na gmapprom.img i wszystko działałoby jak należy?
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Pliki .sum zawierają 4-bajtową sumę kontrolną. Przypuszczam, że to do niczego nie służy. Możesz to usunąć, możesz zmienić mapę pozostawiając sumę od poprzedniej. W żadnym wypadku nuvie nie zareaguje. W menu diagnostycznym jest komenda, która powoduje przeliczenie sum kontrolnych map i zapisanie ponowne tych plików.

Jeżeli chcesz optymalizować swoje mapy, to sugeruję nie ruszać gmapprom.img z CNE, gmapbmap.img zostawić lub podmienić na dokładniejszą mapę z Que lub MobileXT, GPMapę po nagraniu przemianować na gmapprom1.img a to co często sie zmienia, jak np. UMP ładować fo gmapsupp.img.
popej
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: PouchX »

popej pisze:Pliki .sum zawierają 4-bajtową sumę kontrolną. Przypuszczam, że to do niczego nie służy.
No właśnie. Kilka razy kasowałem plik .sum, wrzucałem nowe mapy i nic się złego nie działo. Cieżko stwierdzić po są te pliki .sum
Awatar użytkownika
pinix
Początkujący

popej pisze:Jeżeli chcesz optymalizować swoje mapy, to sugeruję nie ruszać gmapprom.img z CNE
Czy jakbym wysłał CNE i GPMapę razem zmieni to coś w routingu i punktach POI? Czy nadal będę mógł wybrać które mapy mają być wyświetlane?
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

IMHO nie ma znaczenia, czy wysyłasz pliki osobno czy razem. Sugerowałem zachowanie gmapprom, bo myślałem, że masz ten plik preinstalowany. Jak instalujesz wszystko od nowa, to możesz wrzucić najważniejsze mapy do jednego pliku. Ale CNE będzie niezmienny przez najbliższy rok, więc może warto jednak go zapisać w osobnym pliku, szczególnie że generacja pod Mapsource trwa godzinami.
popej
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: PouchX »

Będziesz mógł wybrać.
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

pinix pisze:Sprawa tyczy się Nuvi-ego 760. /.../ Druga kwestia. Mam CNE 2008 przeinstalowane na karcie gmapprom.img
Koledzy. Czy to możliwe, by z karty działała mapa zapisana jako gmapprom.img ? Moje testy wykluczyły taką możliwość :? Działa mi tylko plik gmapsupp.img
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

beetle-m pisze:Moje testy wykluczyły taką możliwość :?
No i chyba słusznie. Być może kolega pinix się przejęzyczył. Przecież NUVI 760 jest sprzedawany z preinstalowanym CNE 2008 w pamięci odbiornika, a nie na karcie.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
pinix
Początkujący

GPS Maniak pisze:Być może kolega pinix się przejęzyczył.
Faktycznie miałem na myśli NAND flash wbudowanej pamięci. Zamyśliłem się.
Awatar użytkownika
pinix
Początkujący

Zrobiłem wedle wskazań popeja. Czyli CNE => gmapprom.img GPMapa => gmapprom1.img. Próbuje kalkulować trasę z włączonymi obiema mapami z Wrocławia do Leukerbad (Szwajcaria) i Nuvi 760 Nie daje rady po bardzo długiej kalkulacji w okolicach 85% albo 99% zwraca błąd że zbyt mało pamięci do kalkulacji.
Czy to wina tego, że są aktywne dwie mapy naraz czy może coś innego. Krótsze transgraniczne trasy liczy przy aktywnych dwóch mapach. Np Wrocław - Drezno bez problemu.

Czy jak bym tą trasę zaplanował w MapSource i na podstawie tej trasy wyznaczył w odbiorniku podobną ze sporą ilością pkt. przelotowych to skróciłoby to czas kalkulacji / rekalkulacji trasy?

Czy jakbym wraz GPMapą wgrał routowalną bazówkę Europy i kalkulował trasę na podstawie aktywnej GPMapy i bazówki? Problem błędu kalkulacji nie pojawiłby się i kalkulacja trwała by krócej? Za granicą przełączyłbym sie na CNE.

Może powinienem zdefragmentować pamięć Nuvi-ego?
frasun
Radny

Post autor: frasun »

pinix pisze:Czy to wina tego, że są aktywne dwie mapy naraz czy może coś innego. Krótsze transgraniczne trasy liczy przy aktywnych dwóch mapach. Np Wrocław - Drezno bez problemu.
Należy czytać forum!!! :shock:
Było 1000 razy!!! W czasie nawigacji włączona powinna być, tylko jedna mapa!!!
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
ODPOWIEDZ