Garmin fenix
-
septimus19
- Bywalec
Re: Garmin fēnix
Hej,nawigacja przy użyciu mapy, Fenixem jest możliwa.Z powodu małego wyświetlacza używałem zoomu przeważnie 800m.To daje wgląd na większy fragment mapy. Ale z powodu dużego zoomu ,dość późno orientowałem się że zbaczam z cyklościeżki. Nawigacje utrudniało umieszczenie zegarka na nadgarstku. Uchwytu rowerowego nie ma i pewnie nie będzie. Przyznam sie że momentami podpatrywałem na Edga na kierownicy
Fenix był momenatami górą nad Edge ,mam kompas i świetnie orientował mape na postoju
Jak już pisałem Fenix TOTALNIE ZAWYŻA wznios. W załączeniu foty. Pozdrawiam
Jak już pisałem Fenix TOTALNIE ZAWYŻA wznios. W załączeniu foty. Pozdrawiam
Edge 705-zepsuty Oregon 550 HOLUX TwoNaw Sportiva. Fenix 1. Touring. Edge 1000 Mapy- DMU25 Geoportal CZ.INSPIRE. CykloAtlas. OSM.
Też się wczoraj pokusiłem o dokładniejsze porównanie wskazań Garmin EDGE 800 vs Garmin FENIX i wyniki dają do myślenia...

Czas: różni się i to jest usprawiedliwione włączyłem rejestrację w odstępie 2 minut.
Dystans: tu nie mogę się zgodzić jak widać na zrzutach ekranowych start i meta w tym samym miejscu, a różnica prawie 500m !
Wzrost wysokości 401 vs 411 - czyli fenix podał mniej niż edge !!!
Prędkość średnia: identyczna
Prędkość max: różnica 0,1km odrobinę w innym miejscu złapana
Średnie tętno: 36 vs 52 - dla wyjaśnienia źródłem był ten sam czujnik !!!
Max tętno: 93 vs 106 - z tego samego źródła danych !!!
Cadencja: jakoś już drugi raz fenix nie zapisał, muszę się temu dokładnie przyglądnąć
Kalorie: fenix policzył ich dużo więcej niż EDGE !!!

Czas: różni się i to jest usprawiedliwione włączyłem rejestrację w odstępie 2 minut.
Dystans: tu nie mogę się zgodzić jak widać na zrzutach ekranowych start i meta w tym samym miejscu, a różnica prawie 500m !
Wzrost wysokości 401 vs 411 - czyli fenix podał mniej niż edge !!!
Prędkość średnia: identyczna
Prędkość max: różnica 0,1km odrobinę w innym miejscu złapana
Średnie tętno: 36 vs 52 - dla wyjaśnienia źródłem był ten sam czujnik !!!
Max tętno: 93 vs 106 - z tego samego źródła danych !!!
Cadencja: jakoś już drugi raz fenix nie zapisał, muszę się temu dokładnie przyglądnąć
Kalorie: fenix policzył ich dużo więcej niż EDGE !!!
Ma i jest:septimus19 pisze: Uchwytu rowerowego nie ma i pewnie nie będzie.
https://buy.garmin.com/shop/shop.do?pID=11078
Bardzo dobrze mi służył z Foretrex'em 401.
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
-
septimus19
- Bywalec
@mBak 400 m wzniosu uzyskałeś , byłeś w górach?
@wodzirej ,dzięki,nie widziałem teraz wiem
@wodzirej ,dzięki,nie widziałem teraz wiem
Edge 705-zepsuty Oregon 550 HOLUX TwoNaw Sportiva. Fenix 1. Touring. Edge 1000 Mapy- DMU25 Geoportal CZ.INSPIRE. CykloAtlas. OSM.
Skręcałeś w lewo? Może jak machasz ręką, to fenix nabija dystansmBak pisze:Dystans: tu nie mogę się zgodzić jak widać na zrzutach ekranowych start i meta w tym samym miejscu, a różnica prawie 500m !
Ciekawe, czy turyści piesi zaobserwują efekty machania
Mieszkam, w górachseptimus19 pisze:@mBak 400 m wzniosu uzyskałeś , byłeś w górach?
Jak chcę się gdzieś ruszyć inaczej nić w kółko wokół domu to muszę się liczyć z przewyższeniami po kilkaset metrów
Nie macham ręką na zakrętachpopej pisze:Skręcałeś w lewo? Może jak machasz ręką, to fenix nabija dystans
e..tam Kłodzko to nie góry, spotkałem się z takim określeniem, że masyw Śnieżnika, to tylko pofałdowany teren.
andrzej
Ps.
Może nie chodziło o sam Śnieżnik, a o okolice Lądka.
andrzej
Ps.
Może nie chodziło o sam Śnieżnik, a o okolice Lądka.
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2012, 16:43 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Chciałem dziś powtórzyć test na dłuższym dystansie, ale dzwon był i po 10km musiałem przerwać...

Ponownie widać problemy z HR.
Wzrost wysokości tym razem większy, ale dystans podobnie jak przy pierwszym teście mniejszy mimo, że oba przejechały dokładnie ten sam dystans...
Jak wydobrzeję pożyczę od kolegi jego egde 800 i pojadę z trzema

Ponownie widać problemy z HR.
Wzrost wysokości tym razem większy, ale dystans podobnie jak przy pierwszym teście mniejszy mimo, że oba przejechały dokładnie ten sam dystans...
Jak wydobrzeję pożyczę od kolegi jego egde 800 i pojadę z trzema
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
FYI Pojawiła się aktualizacja oprogramowania do wersji 2.60:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=14&t=12167
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
-
septimus19
- Bywalec
Fenix - kalibracja kompasu.
Kalibracja kompasu nie jest skomplikowana jednak zalecamy przed wykonaniem kalibracji dokonać rozgrzewki.
Kalibrację rozpoczynamy od postawy wyprostowanej z rękami uniesionymi nad głową. W tej pozycji uruchamiamy procedurę kalibracji. Następnie wykonujemy po kolei salto w przód, gwiazdę w bok i całość zakańczamy piruetem. Ważne jest precyzyjne wykonanie figur, zachowanie kąta prostego między saltem i gwiazdą oraz utrzymanie wyprostowanej sylwetki przy piruecie. Poprawne wykonanie sekwencji kalibracji zostanie potwierdzone na ekranie zegarka.

Kalibracja kompasu nie jest skomplikowana jednak zalecamy przed wykonaniem kalibracji dokonać rozgrzewki.
Kalibrację rozpoczynamy od postawy wyprostowanej z rękami uniesionymi nad głową. W tej pozycji uruchamiamy procedurę kalibracji. Następnie wykonujemy po kolei salto w przód, gwiazdę w bok i całość zakańczamy piruetem. Ważne jest precyzyjne wykonanie figur, zachowanie kąta prostego między saltem i gwiazdą oraz utrzymanie wyprostowanej sylwetki przy piruecie. Poprawne wykonanie sekwencji kalibracji zostanie potwierdzone na ekranie zegarka.
Opis jak dla łyżwiarzy figurowych.
andrzej
andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Taki duży i nie wie?popej pisze:A po co wam ten Fenix, jak macie przy sobie komórkę z GPS?
Ponadto głupio tak sięgć po komórkę "na szlaku", a na zegarek zawsze można spojrzeć
Ale jeżeli idziemy na wycieczkę czy spacer bez plecaka, to eTrex zbytnio wypycha kieszenie. Tak zresztą jak każdy inny outdoorowy Garmin.MaciekP pisze:Etrex 30 jest niewiele wiekszy ...
W takim ujęciu koncepcja spaceru z zegarkiem GPS nie wydaje się jakoś bardzo udziwniona. Oczywiście w odwodzie jest komórka ale to chyba nie do końca to. Nie ten poziom gadżeciarstwa i w ogóle ...
Inna sprawa, to ciągle ta nieszczęsna cena Fenixa ... No i właśnie z tego powodu, pomimo iż początkowo miałem obiekcje, postawiłem na razie na tańszą konkurencję - sprzęt reklamowany przez popeja, który powinienem otrzymać w drugiej połowie miesiąca. Zobaczymy. Jeżeli pomysł bezplecakowych spacerów z zegarkiem GPS się sprawdzi, kto wie czy z czasem nie skuszę się na Fenixa?
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Bo tam już siedzi telefon z GPSGPS Maniak pisze:Ale jeżeli idziemy na wycieczkę czy spacer bez plecaka, to eTrex zbytnio wypycha kieszenie.
Motorolę? Nie wiem, czy zauważyłeś, że wymaga hackowania, żeby mieć dostęp do Androida.GPS Maniak pisze:sprzęt reklamowany przez popeja