Garmin fenix

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Re: Garmin fēnix

Post autor: Mariusz65 »

beetle-m pisze:Zapominając, że jestem na czarnej liście Garmin Polska
A co im zrobiłeś :?: :shock:
Bo ja ostatnio tak ich męczę i dodatkowo obrabiam "cztery litery" na Garniaku, że może też jestem bliski… :lol:
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

... więc niedługo powstanie filtr na słowo/imię: "Mariusz" w GPL.
Ja w przeciwieństwie do Ciebie nie rokuję już nadziei na przyszłość. :P
Wojtek Szydlowski pisze:ja przyłączyłbym się do tej propozycji, jeśli podałbyś namiary na tę osobę, może ja nie jestem na czarnej liście
Wysłałem zapytanie czy mogę przekazać adres. Może imię "Wojtek" będzie wśród imion aktywnych. :wink:
Przekreślić Cię może jedynie współpraca z Garniakiem.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Z tego co mi wiadomo, tłumaczenie menu będzie zrobione. Przynajmniej dla klientów Azymutu :wink:
Da się to zrobić bez grzebania w FW. Można np. podmienić język fiński etc.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Wojtek Szydlowski
Garniak
Been thanked: 6 times

Post autor: Wojtek Szydlowski »

To bardzo dobra wiadomość - cóż, Garmin PL wiele mógłby się nauczyć od tej sympatycznej firmy w dziedzinie obsługi sprzedażowej i posprzedażowej . . .
GPSMap H1 + Forerunner 965
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Wojtek Szydlowski pisze:Garmin PL wiele mógłby się nauczyć od tej sympatycznej firmy
Bez zbędnej wazeliny, idealni nie są ;)
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Wojtek Szydlowski
Garniak

Bez zbędnej ironii, kupiłem od nich już kilka rzeczy i mam prawo mieć swoje zdanie.
Wojtek Szydlowski
Garniak

Poczyniłem pierwsze testy z mapą - wgrałem UMP MINI. (tylko jeden obszar)
Sama instalacja mapy jest bardzo prosta, bo, jak już pisał Lechu, odbiornik bez problemu "łyka" plik gmapsupp.img.

Prawdopodobnie po wgraniu mapy własnej, aktywne są 2 mapy (własna i bazowa), bo nie widzę nigdzie opcji wyłaczenia mapy.

Na ekranie mapy są możliwe 2 opcje: Pan (przesuwanie mapy) i Zoom (powiększanie i zmniejszanie).
Pomimo braku dżojstika, łatwo zmienia się kierunek przesuwania z góra - dół na prawo - lewo. Spokojnie można poradzić sobie dwoma przyciskami.
Gorzej jest z szybkością odświeżania przy przesuwaniu mapy: UMP MINI renderuje się w czasie od 4 do nawet kilkunastu sekund.
Mapa na fenixa zdecydowanie musi być uproszczona.

Nieco lepiej jest przy powiększaniu czy zmniejszaniu mapy - tu szybkość jest podobna jak w etrexie.

Teraz wyszukiwanie punktów:
Widzę na UMP 3 opcje:
Cities
Intersections
Adresses

Po wybraniu Intersections oczekiwanie na rezultat trwa wieki.
Rezultat jest niejasny - niby dalej jest wybór pomiędzy bazówką a UMP, ale dalej nic się nie dzieje, jakieś puste prostokąty na ekranie.
Adresses podobnie - oczekiwanie na rezultat kliknięcia trwa wieki, potem jest wybór mapy i znowu kilka stuleci czekania ;), dalej, znane już z Intersections prostokąty.
Idziemy dalej - do Cities: (idziemy to mocno powiedziane - mija kolejnych kilka wieków ;) )
Przy Cities jest zdecydowanie lepiej - lista miast pokazuje się szybko, kliknięcie w miasto "pomarańczowym guzikiem" powoduje nawigację do punktu.

Zasadniczo, to do momentu zabawy z mapą nie ma mowy o jakichkolwiek opóźnieniach, problemach wydajnościowych etc.
Spodziewam się, że mapa umiejętnie przygotowana (w sensie optymalizacji pod ubogie możliwości mapowe fenixa) będzie zachowywała się w fenixie znacznie lepiej.

CD.

Wgrałem fragment pełnego UMP-a.
Potwierdzam: wyszukiwanie punktów w praktyce nie działa, może faktycznie jest tego za dużo..?
Dodatkowo moim zdaniem fenix w ogóle nie wyświetla poligonów - te spokojnie można usunąć z mapy.
Przesuwanie mapki jest tak samo szybkie jak poprzednio, chociaż obecna mapka ma prawie 8 MB a tamta miała 500 kb.
Wygląda też na to, żę wielu obiektów polylines także nie obsługuje - trzeba by na początek zidentyfikować te, które są czytane przez fenixa.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Wojtek Szydlowski pisze:Dodatkowo moim zdaniem fenix w ogóle nie wyświetla poligonów - te spokojnie można usunąć z mapy.
Wyświetla. Widać to na mojej fotce - jest staw pod moim domem. Widać też dwa kółeczka będące pochodną tekstury obiektu "las" :D

Obrazek

Problem raczej w tym, że przy niewielkich możliwościach w rozpiętości tonalnej wyświetlacza trudno sensownie operować szarością jako odpowiednikiem jakiegoś koloru. Wydaje się zatem, że jedynym obiektem w postaci wielokąta, jaki może pojawić się na mapie jako "szary" jest właśnie woda. Można też pomyśleć o lesie jako obiekcie teksturowanym, tyle że w projekcie wyświetlania drzewek trzeba uwzględnić specyfikę wyświetlacza Fenixa tj. zarówno rozdzielczość ogólną jak też rozdzielczość liniową (wielkość piksela). Resztę obiektów poligonowych faktycznie chyba będzie trzeba wyrzucić. Podobnie jak zdecydowaną większość POI. W końcu to tylko zegarek na dodatek z założenia nie przeznaczony do obsługi map. Tak więc mapa - moim zdaniem - powinna być miłym, acz naprawdę prostym do niego dodatkiem: Ot kreski z drogami, szlakami plus jeziora i rzeki. Ponadto baza miejscowości. Takie są moje wstępne przemyślenia.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
Ajger
Bywalec

Post autor: Ajger »

No to może trzeba zrezygnować z pliku TYP i zrobić mapę tylko ze standardowymi obiektami garmina?
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
Wojtek Szydlowski
Garniak

Racja, poligony są, dzisiaj widziałem Wisłę :)
Inna sprawa, że odświeżanie mapy jest na tyle wolne, że wg mnie należałoby rezygnować z tak wielu obiektów, jak to możliwe, żeby uzyskać sensowny wynik.
Obrót o 180 stopni z zegarkiem na ręku to jakieś 20 - 30 sekund czekania na reakcję mapy, zatem.... podchodzę do całej tej mapy z lekkim przymrużeniem oka i faktycznie, trzeba to traktować jako miły dodatek, ale niewiele więcej. Spodziewam się jednak, że można przygotować mapę w miarę użyteczną: na pewno drogi powinny być znacznie cieńsze niż w UMP, jaki wgrałem, ilość punktów zredukowana do minimum, poligony być może faktycznie tylko do oznaczenia dużych rzek i jezior.

Inna sprawa, to że miałem dzisiaj rano duży problem ze złapaniem sygnału z satelitów. Przez około 30 minut, odbiornik w średnio gęstym lesie nie był w stanie zlokalizować się, pomimo, iż chwilami widział nawet 10 słupków. Niepokojące trochę.
traper_24
Bywalec

Post autor: traper_24 »

Cudów nie ma - jeśli tylko 4 satelity wiszą >30° nad horyzontem (tak wyglądała konstelacja GPS dla naszego obszaru dziś rano), to w trudniejszych warunkach balansujemy na granicy fixa, a samo jego podłapanie może się okazać szczególnie mozolne. W takich właśnie sytuacjach wychodzą korzyści z obsługi GLONASS-a.
Dakota 20 + OSM, Samsung S6 + Locus Pro
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Ajger pisze:No to może trzeba zrezygnować z pliku TYP i zrobić mapę tylko ze standardowymi obiektami garmina?
Będę kombinował na wszystkie sposoby :D

@Wojtek. Zaskoczyłeś mnie tym fiksem. Wezmę w sobotę Fenixa do Puszczy Noteckiej. Zobaczę co i jak.
W poprzednią sobotę miałem w puszczy MotoACTV, eTrexa, dwa Rino i DefyMini. Po wyjściu z samochodu (dość wąska droga leśna dopuszczona do ruchu - na około "milion drzew") eTrex i MotoACTV załapały fiksa praktycznie od razu, Rino używane pierwszy raz od ponad pół roku męczyły się około minuty, ale jednak zafiksowały, a DefyMini pokazywała ... jednego satelitę :shock: Jest to o tyle ciekawe, że przecież i Defy i MotoACTV pochodzą od tego samego producenta. Miejmy nadzieję, że w przypadku Fenixa problem z Fixem, to był wypadek przy pracy, a nie jakaś reguła :(
Pozdrawiam Lechu

traper_24
Bywalec

Post autor: traper_24 »

Czy Fenix posiada hotfix-a (lub jakieś analogiczne rozwiązanie)? W specyfikacji nie widzę, a jego brak od razu przenosiłby ww. urządzonko do zupełnie innej kategorii wagowej. Przynajmniej w temacie szybkości fixowania ;-)
Dakota 20 + OSM, Samsung S6 + Locus Pro
Wojtek Szydlowski
Garniak

Nie wiem czy posiada hot-fix, nie umiem tego sprawdzić.

Rano włączyłem go na w miarę otwartym terenie (osiedle niskich bloków), potem wszedłem z psem do lasu i godzinny spacer.
Fix nastąpił po mniej więcej pół godzinie i to też w dość dziwnych okolicznościach, obserwowałem ekran ze słupkami satelitów, ilość wahała się od kilku do 10, natomiast kolejny ekran, czyli ten widok satelitów krążących po okręgu był pusty, były tylko te kółka, nie widać było na nich symboli satelitów.
Potem na chwilę znikły słupki, tak jakby kompletnie nie widział żadnego, pojawiły sie za moment ponownie i wtedy już na kolejnym ekranie były normalne ikonki satelitów na okrągłych orbitach.
W ciągu dnia parokrotnie włączałem GPS, fix łapie szybko, teraz jestem w pomieszczeniu ale z dużym oknem i też łapie po kilkunastu sekundach.
Wojtek Szydlowski
Garniak

Potestowałem dzisiaj nawigację do waypointa z dalekiej odległości - działa dobrze, a dzięki zmienianym ekranom z polami danych na bieżąco śledzimy ETA, ETE i inne wskaźniki podróży.
Na tarczy zegarka jest stale wskaźnik kierunku, w którym powinniśmy się poruszać aby trafić do celu - przyznaję, że kompas trzyma jak trzeba.

Zauważam natomiast, że dokładność wskazań GPS nie jest zbyt imponująca: przy dobrej widoczności nieba mam kilkanaście metrów.
Nie przypominam sobie w ogóle, abym miał dokładność GPS lepszą niż 15 metrów.
W eTrexie w praktyce uzyskanie dokładności rzędu 2m nie stanowi problemu.
fenix raczej ma spory rozrzut, podejrzewam, że mały rozmiar anteny negatywnie wpływa na czułość.
ODPOWIEDZ