Garmin fenix

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Azymut
Bywalec
Kontakt:

Re: Garmin fēnix

Post autor: Azymut »

Ponieważ jako firma musimy starać się premiować własną sprzedaż a nie naszej rynkowej konkurencji, stąd menu zegarka w języku polskim jest dostępne tylko dla tych urządzeń, które przeszły/przejdą przez nasz magazyn. Dealerzy kupują towar w różnych miejscach, stąd nie każdy Fenix od dealera menu PL będzie posiadał.
Do urządzeń z naszej dystrybucji sprzedanych przez nas wcześniej (przed pojawieniem się polskiego menu) po pozytywnej identyfikacji numeru seryjnego menu PL będzie wgrywane bezpłatnie.
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

beetle-m pisze:Co z klientami, którzy już kupili ?
Myślę że jak wpadniesz na http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=10&t=12334 to na Corazziego już nie daleko ;)
Liczę że nie trzeba będzie się Metrem fatygować i osobiście się zobaczymy :)
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Wojtek Szydlowski
Garniak
Been thanked: 6 times

Post autor: Wojtek Szydlowski »

Fajnie, że będziemy mieli polskie menu pewnie z pół roku szybciej niż Garmin (ciekawe, ile trwa przetłumaczenie na język, do którego sprzedaje się asortyment - kilka godzin? Szkoda gadać).
Widzę tylko jeden, drobny problem. Kolejne aktualizacje firmware będą zapewne wprowadzać nowe pozycje menu a wtedy będą one już w języku - no właśnie, jakim - angielskim?
Podobnie mam teraz z Astro, który został spolszczony przez pewnego dobrego człowieka a nowe firmwary dodały już sporo nowych rzeczy i wyświetlają się po angielsku.
(chociaż pewnie jakbym się zawziął, to sam dorobiłbym co trzeba w stosownym pliku...)
GPSMap H1 + Forerunner 965
jotewu
Początkujący

Re: Garmin fenix

Post autor: jotewu »

Witam wszystkich :), kupiłem niedawno fenixa i jestem z niego zadowolony. Próbuję ogarnąć jego wszystkie funkcje, ale nie mogę rozgryźć jakie jest znaczenie ekranu zamieszczonego na zdjęciu, co oznaczają pokazane tam kropki, kreski. Oryginalna instrukcja nic na ten temat nie mówi. Wdzięczny będę za wszelkie wyjaśnienia.

Obrazek
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Witam,

wygląda to dość typowo, ekran pokazuje ustalony kurs i zejście z kursu. Zobacz http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=151791#p151791
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
jotewu
Początkujący

Dziękuje za info, nawet nie wiedziałem jak to nazwać, ale teraz mam nadzieję, że to rozgryzę:) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

Tu masz analogiczny ekran w trochę większym odbiorniku:
:arrow: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=119403#p119403
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
jotewu
Początkujący

Dzięki, jak poznałem słownictwo, to sprawa stała się prostsza:). W instrukcji do fenixa nie ma o tym słowa.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Uproszczona, schematyczna mapka dla turysty :D
Zalacznik2.jpg
Zalacznik1.jpg
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Wojtek Szydlowski
Garniak

Wygląda fajnie, a jak jest z odświeżaniem? Rozsądne czasy?
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Czasy w zegarku zapewne astronomiczne ;)
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Wojtek. Odpowiem filozoficznie. Jeżeli tolerujemy odświeżanie eTrexa, to uwzględniając fakt że w przypadku Fenixa mamy do czynienia z zegarkiem, a nie outdoorowcem - da się przeżyć. :wink: A tak poważniej - nakręcę jakiś filmik. Nie wiem jednak na ile ta wersja mapy bliska jest wersji końcowej, więc nie chciałbym póki co robić zamieszania.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Wojtek Szydlowski pisze:A może i inną mapkę też potestuję wkrótce ;)
Poszło na PW.

Zegarka nikt nie reklamuje jako mapowca, bo możliwości (rozdzielczość, zdolność do renderowania grafiki, szybkość pracy) ma jakie ma, ale skoro coś tam można wrzucić i cieszyć oko jedną czy drugą kreską na ekranie, to dlaczego nie? :D
Rozdzielczości czy sposobu renderowania pewnych elementów grafiki zmienić nie można, dlatego skoncentrowaliśmy się na dwóch priorytetach:
* stosunkowo mała waga mapy - tak by można było wrzucić jak największy fragment Polski,
* w miarę sprawne odświeżanie mapy.
Wydaje się, że te założenia udało nam się osiągnąć ale ciekaw jestem opinii człowieka "z zewnątrz".

Dodam, że przy takiej objętości mapy jaką udało się nam osiągnąć, możliwe jest operowanie np. takimi regionami:
Zestawienie regionów.jpg
Pozdrawiam Lechu

Wojtek Szydlowski
Garniak

Wgrałem jeden obszar (NE) i na gorąco powiem tyle: odświeżanie i zoom - w porównaniu do UMP, którą miałem wcześniej - REWELACJA!
Tam to trwało naprawdę długo, nawet kilkanaście sekund. Tu, przy zoom do 500 m, jest szybko - sekunda, dwie. (tak przesuwanie jak i zoomowanie i obrót zegarka)

Moim zdaniem to, co jeszcze pokazuje się przy zoom 800 i 1,2 km spokojnie mogłoby już być tym, co widzimy przy zoom 2 km (tu zdaje się jest zmiana level).
Przy zoomach od 5 do 500 metrów odświeża bardzo szybko, wejście na 800 m to wyraźne spowolnienie a przy tej ilości szczegółów to w mojej opinii już trudno się połapać na tak małym ekranie - może warto już przy 800m dać mniej szczegółów (np tyle, co przy 2km), bo gąszcz kresek na 800m staje się już z lekka nieczytelny.

Może inaczej jest w terenie, gdy mamy mało dróg albo wręcz tylko szlak i punkty, bo faktycznie testuję mapę w miejscu o dużym natężeniu dróg, czyli w mieście "za biurkiem" :)
Może w terenie górskim warto zachowa taką szczegółowość jeszcze przy zoom 800m - nie wiem, pooglądam mapę w regionach górskich.

Tyle na gorąco, więcej gdy dłużej pobawię się mapką.
Widać jednak, że optymalizacja poszła w dobrym kierunku, mapa nie wygląda na przegadaną, kreski są odpowiednio cienkie (w UMP to było dużym problemem - kreski, które dobrze wyglądały na ekranie ręczniaka, na zegarku wyglądały jak.. nie wiadomo tak naprawdę co, rzeka czy autostrada - oczywiście nie krytykuję tu UMP, bo mapa nie była robiona pod zegarek)
Wojtek Szydlowski
Garniak

Azymut pisze:[...], to my żeby nie tracić czasu menu PL już przygotowaliśmy i jest ono już wgrywane do naszych urządzeń.[..]
Ja już mam :)
Ktoś, kto miał wcześniej parę Garminów, lub daje sobie radę z angielskim, nie powinien mieć żadnego problemu nawet z menu angielskim
Pojęcia są analogiczne do ręczniaka, jednak bardzo sympatycznie mieć menu w rodzimym języku.
Doceniam i dziękuję za wgranie nawet do zegarka kupionego zanim powstało to udogodnienie.
ODPOWIEDZ