City Navigator Europe - rozczarowania

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
JerzyMarian
Początkujący

Re: CN Europe NTU 2013.21 - rozczarowanie

Post autor: JerzyMarian »

zachu - nie do końca zrozumiałeś moje posty. Nawigacja ma służyć przede wszystkim tam gdzie teren jest nieznany. Rację ma koriolan, który piszę, iz mapy elektroniczne wiiny być aktualizowane w tempie znacznie szybszym. Garmina nie sprzedam bo nie dostanę dobrej ceny, zwłaszcza teraz. Nie polecam go też, zwłaszcza po rozmowach z tzw. supportem. Felis - świetny komentarz odnośnie przydatności Garmina "w temacie" ścieżki rowerowej. Pozdrawiam
pozdrawiam
JerzyMarian
nüviCam LMT
epkchmiele
Bywalec

Post autor: epkchmiele »

Nuvi sprzedałem, ale w oregonie używam czasem CNE do jazdy na rowerze, bo wymyśla tak głupie trasy, że kierowcy nimi nie jeżdżą czyli cisza i spokój.
Dobre to było, też mnie rozśmieszył ten tekst . :lol:
Awatar użytkownika
h007
Bywalec

Post autor: h007 »

Nie mam prawa wypowiadać się o zaletach albo wadach CNE, bo nigdy żadnej wersji nie testowałem. Jednak, czytając forum można jakieś wstępne zdanie wyrobić sobie na temat tego produktu i dojść do wniosku, że w Polsce lepiej jej nie używać.

Nie rozumiem dlaczego Garmin umieszcza na mapie drogi których jeszcze nie wybudowano? To, że budowa się opóźnia i dany odcinek nie został oddany nie jest wytłumaczeniem. Nieświadomie kupując taki półprodukt żądałbym od Garmina odszkodowania za stracony czas i pieniądze, nie tylko w kwestii zakupu, ale przede wszystkim wypraw po nie istniejących drogach :!:

Wniosek jaki można wyciągnąć to taki, że korporacja Garmin nie traktuje Polaków poważnie wciskając im niedopracowane produkty. No cóż, w końcu uruchomienie lokalnej komórki do analizy stanu obiektów na mapie i w rzeczywistości to dodatkowe pieniążki.
Forerunner 735XT
Dakota 20, UMP-pcPL, PL_TOPO
Dash Cam 56
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

h007 pisze:Nieświadomie kupując taki półprodukt żądałbym od Garmina odszkodowania za stracony czas i pieniądze.
Nie ma takiej możliwości.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
epkchmiele
Bywalec

Post autor: epkchmiele »

@h007 , na urządzeniu M10 TYLKO w Polsce nie uruchomiono asystenta pasa ruchu i widoku skrzyżowań, kiedy dostali gotowca to powiedzieli że uwzględnią go w przyszłych projektach. Sorry , że sie powtarzam , ale jeszcze do tej pory szlak mnie trafia jak sobie przypomnę tego maila od Garmina .
Paweł
Azymut
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Azymut »

Może dlatego, że w Polsce M10 praktycznie nie istnieje...
Ponadto w tym konkretnym przypadku, to może być także wina Asusa.
stonoga
Nowy

Post autor: stonoga »

W CN Europe 2012 autostrada zaczyna się koło Tarnowa :D W nowszej wersji już prowadzi koło Dębicy a na razie jest tylko niedokończony wiadukt. Jak tak dalej pójdzie w następnym wydaniu Gdańsk będzie wyspą bo ponoć wody mórz się podnoszą. Przez 3 tyg woziłem się na Garminie po USA, Info o korkach , asystent pasa ruchu wszystkie drogi aktualne nawigacja praktycznie z dokładnością do kilku metrów. Wróciłem z urlopu odpaliłem w Polsce i masakra. Napisałem do Garmina odbili piłeczkę "Uprzejmie informuje, ze Garmin nie jest producentem map City NavigatorNT używanych w urządzeniach Garmin. Producentem jest firma Navteq i to właśnie tej firmie należałoby zglosic sugestie np. dotyczące map albo ewentualne bledy. Potrzebne informacje znajdzie Pan pod adresem : http://mapreporter.navteq.com/ Po załadowaniu strony w prawym górnym rogu proszę zmienić język na POLSKI "
Wszystko by było ok jakby ta mapa kosztowała 40 zł a nie 400.
Matimag
Początkujący

Post autor: Matimag »

Chciałbym poinformować że CN Europe 2013.21 od jakiegoś czasu prowadzi po A2 od Strykowa do Konotopy. Nie wiem dokładnie od którego momentu routing zadziałał na tym odcinku. Wcześniej tzn. od pojawienia się w sierpniu wersji CNE 2013.21 sprawdzałem wielokrotnie w symulacji w urządzeniu prowadzenie - zawsze z tym samym negatywnym skutkiem. Wiele razy pokonywałem też ten odcinek samochodem i zawsze nawigacja prowadziła tylko do najbliższego zjazdu. Po pojawieniu się CNE 2013.3 przeczytałem na forum że nic się w tej kwestii nie zmieniło. Przed dokonaniem aktualizacji sprawdziłem jeszcze raz w urządzeniu trasę z Łodzi do Warszawy i ku zaskoczeniu poprowadziła do stolicy przez Stryków i A2. Zrezygnowałem więc z aktualizacji i będę trwał przy wersji 2013.21. Dodatkowo informuję że prowadzi ona po A1od Strykowa na północ aż do drogi 60.
Wyznaczanie tras po wspomnianych autostradach dotyczy mapy w urządzeniu. W BaseCamp wyznaczane trasy omijają wspomniane odcinki autostrad.
Mam swoją teorię na temat pojawiania się prowadzenia w danej wersji mapy, która początkowo nie prowadzi po pewnych odcinkach dróg.Takie "cudowne" pojawienie się routingu objawia się krótko przed lub po ukazaniu się kolejnej wersji mapy. Podobną sytuacje pamiętam w końcu lipca kiedy to w wersji CNE 2013.1 pojawiło się w moim urządzeniu prowadzenie po A2, które zniknęło po aktualizacji do wersji 2012.21.
nuvi 2460LMT/ CNE 2015.40 /GMT35
Awatar użytkownika
tboniasty
Radny
Kontakt:

Re: City Navigator Europe 2013.30

Post autor: tboniasty »

Nazwa produktu jest adekwatna do miejsca, w którym w miarę dobrze się spisuje.

Dla jadących za miasto, Garmin powinien to sprzedawać jako osobny produkt - Agronawigator (od pewnego czasu przyjęła się u mnie ta nazwa). Na przestrzeni ostatnich dwóch tygodni trzy razy jeździłem przez CNE po polach, gdzie raz droga szutrowa w ogóle zniknęła ;-)
Ostatnio zmieniony 10 gru 2012, 08:42 przez beetle-m, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Wydzielone z innego wątku
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
Awatar użytkownika
yaris
Bywalec
Kontakt:

Post autor: yaris »

tboniasty pisze: Dla jadących za miasto, Garmin powinien to sprzedawać jako osobny produkt - Agronawigator )
Hahaha nie wpadlem na to ale tak jest ze nawigacja usilnie zawsze wprowadza w pole
Z nowa mapą nie jezdzilem ale napewno podobnie
Rzeczywiscie garmin jest dobry na traktor lub na motor typu enduro / cros
Bo samochody 4x4 nie zawsze dadza rade jak garmin w prowadzi w pole
Jak ci mapa nie pomoże to cię Garmin wspomoże.
Obrazek
JerzyMarian
Początkujący

A co tu pisać i komentować. Mapa jest do dupy i taka pozostanie. Przykład Castel899 potwierdza tylko, iż Garmin nadaje się jako "rozśmieszacz", a nie jako poważne urządzenie. Pozdrawiam
pozdrawiam
JerzyMarian
nüviCam LMT
JerzyMarian
Początkujący

Przed 5 minutami napisałem post, ukazał się i zniknął. Nie był pochlebny dla firmy Garmin. Napisałem, że mapa jest do dupy - to tak uraziło kogoś?. To może się poprawię i napiszę - mapa w nawigacji firmy Garmin jest wspaniałą inaczej.
pozdrawiam
JerzyMarian
nüviCam LMT
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

Nie zniknął tylko trafił tam gdzie bardziej pasuje.
:arrow: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=155013#p155013

W tym wątku chciałbym czytać merytoryczne wypowiedzi na temat CNE 2013.30
Inaczej ... po tygodniu będzie miał 43 strony .... niczego. Zgadzasz się ze mną ?

Podaj kolejne konkretne bugi związane z CNE 2013.30 to Twoje posty z radością pozostawię we właściwym wątku.

:idea: A przy okazji: :arrow: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=7&t=6338
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
JerzyMarian
Początkujący

Zgadzam się z Tobą, ale co można pozytywnego napisać o mapach w nawigacjach firmy Garmin? Są beznadziejne. Mam nawet pisemną ich odpowiedź -
"Problem, ktorego Pan doswiadcza, jest nam znany. Jest to blad na mapie.
Raportowalismy ten problem juz do naszego dostawcy map, niestety nie jestesmy w stanie zrobic aktualizacji map tylko dla Polski wczesniej niz jest wypuszczona oficjalna zbiorcza aktualizacja dla calej Europy".

Zdaje się, że zachu odkrył, iż np. A2 nie będzie wcześniej otwarta niż czerwiec 2013.
pozdrawiam
JerzyMarian
nüviCam LMT
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

Nikt tu nie chce trzymać wątku o pozytywach CNE. O nich możemy sobie czytać we wszelkich publikacjach marketingowych Garmina i Navteq.
Pisz krytycznie ale konkretnie, a nie ogólniki że "jest do dupy, bo ... tak".

Castel też wrzucił screen-newsa "dziwnego routingu" na E462 bez podania szczegółów (współrzędnych). Jakże to łatwo, prawda. Szukaj sobie czytelniku sam, a najlepiej jak trafisz na ten przypadek podczas jazdy. Brawo.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
ODPOWIEDZ