Baza odwiedzonych miejsc
Baza odwiedzonych miejsc
Jeśli zadanie jest banalne - przepraszam za zaśmiecanie forum.
Chciałem zrobić sobie - tanio, łatwo i przyjemnie - bazę miejsc, w których byłem [nawet z opcją jak często], na bazie posiadanych plików gpx [jest tego 2500, więc trzeba jakiejś podpórki programowej].
Widziałbym to zadanie - podobnie jak geotagowanie zdjęć w programie gpicsync, jedynie zamiast wpisywać nazwę lokalizacji do exifa, program/skrypt/inne cudo? zapisałby daną do pliku gpx lub innego obok współrzędnych zapisanych w tym pliku.
Dalsza obróbka nie powinna mi już nastręczyć problemów.
Dzięki temu wiedziałbym, iż na wycieczce 1245 dnia XX przeszedłem przez miejsca o nazwach YY, ZZ, WW itd.
Czy Państwo Garniakowcy mieliby chęć coś podpowiedzieć?
Chciałem zrobić sobie - tanio, łatwo i przyjemnie - bazę miejsc, w których byłem [nawet z opcją jak często], na bazie posiadanych plików gpx [jest tego 2500, więc trzeba jakiejś podpórki programowej].
Widziałbym to zadanie - podobnie jak geotagowanie zdjęć w programie gpicsync, jedynie zamiast wpisywać nazwę lokalizacji do exifa, program/skrypt/inne cudo? zapisałby daną do pliku gpx lub innego obok współrzędnych zapisanych w tym pliku.
Dalsza obróbka nie powinna mi już nastręczyć problemów.
Dzięki temu wiedziałbym, iż na wycieczce 1245 dnia XX przeszedłem przez miejsca o nazwach YY, ZZ, WW itd.
Czy Państwo Garniakowcy mieliby chęć coś podpowiedzieć?
Montana 600, Fenix 2, PL Topo 2014.1 [& of course Topo100]
Re: Baza odwiedzonych miejsc
Obawiam się, że tylko dogłębna penetracja manuala GPSBabel pozwoli stawić czoła zaprezentowanemu zadaniu 
Dakota 20 + OSM, Samsung S6 + Locus Pro
Excel dalby rade. W koncu pliki gpx to zwykle pliki tekstowe 
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
Excel dałby radę na pewno, ale najpierw trzeba do pliku gpx obok współrzędnych dorzucić nazwy miejsc - i o to chodzi!
Jest przeciez dostepna w arkuszu baza miejscowosci w Polsce z podanymi wspolrzednymi - 56892 pozycje, w tym przysiolki w ilosci 3737 z liczba ludnosci 10 (slownie: dziesiec). Mozna odsiac co wieksze miejscowosci to bedzie mniej do przeszukania 
Link do bazy zamieszczalem kiedys na Garniaku, a baza wisi na forum TrekBuddy
http://www.trekbuddy.net/forum/viewforum.php?f=14
Link do bazy zamieszczalem kiedys na Garniaku, a baza wisi na forum TrekBuddy
http://www.trekbuddy.net/forum/viewforum.php?f=14
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 4 times
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Za adresy dzięki - grzebałem w tym, tylko że problem lekko mnie przerasta, bo jeśli jeden gpx ma ileśset punktów, a gpx-ów jest kilka w tygodniu, to "ręczna robótka" coś mi nie podchodzi.
Może jestem zbyt mało biegły w komputeryzacji i programowaniu.
Dla jasności - zdaję sobie sprawę, że mając plik z podanego linku, mogę dopasować do każdego punktu z pliku gpx nazwę lokalizacji, ale wciąż przeraża mnie ręczna robota - chyba, że nie do końca znam możliwości excela.
Mimo wszystko dzięki za szczere chęci.
Może jestem zbyt mało biegły w komputeryzacji i programowaniu.
Dla jasności - zdaję sobie sprawę, że mając plik z podanego linku, mogę dopasować do każdego punktu z pliku gpx nazwę lokalizacji, ale wciąż przeraża mnie ręczna robota - chyba, że nie do końca znam możliwości excela.
Mimo wszystko dzięki za szczere chęci.
- Marko
- Garniak
Szukaj pod hasłem "reverse geocoding".
Póki co takie narzędzie online: http://www.geoplaner.com/
Być może któryś z Kolegów poda konkretny przepis... jakoś nie widzę takiej opcji w GPSBabel...
Póki co takie narzędzie online: http://www.geoplaner.com/
Być może któryś z Kolegów poda konkretny przepis... jakoś nie widzę takiej opcji w GPSBabel...
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
To wychodzi na to, ze odwiedzasz tygodniowo kilka tysiecy miejscowosci i kazda z nich jest na tyle istotna, zeby zarejestrowac jej nazwezarmat pisze:jeśli jeden gpx ma ileśset punktów, a gpx-ów jest kilka w tygodniu...
To brzmi malo prawdopodobnie, ale moze jest mozliwe.
A moze jest tak, ze w gpx masz zapisane slady z podrozy i punkty, a interesuje cie zapisanie tylko punktow? Tak czy inaczej cos jest nie tak z tym opisem - na pewno jest niekompletny.
I jesli juz udaloby sie opracowac 2500 plikow, a w kazdym jest kilkaset punktow, to... jak z tego korzystac, zeby to mialo sens?
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
Nie wystarczy zbierać na pamiątkę ślady (plus jakieś istotne waypointy) w plikach GPX?Bas pisze:To wychodzi na to, ze odwiedzasz tygodniowo kilka tysiecy miejscowosci i kazda z nich jest na tyle istotna, zeby zarejestrowac jej nazwe![]()
![]()
Ja tak robię - zawsze można sobie w długie wieczory pooglądać i sprawdzić to czy owo.
Twojej idei jakoś nie łapię i nie za bardzo widzę sens…
Bijesz rekord Guinessa w ilości odwiedzonych miejscowości
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/
Hmmm... Generalnie nie jest to chyba za skomplikowane programistycznie zadanie. Obawiam się tylko, że duża liczba plików GPX razy spora liczba punktów śladu razy spora liczba puntów YY,ZZ,WW = długi czas przeliczania zadaniazarmat pisze: Dzięki temu wiedziałbym, iż na wycieczce 1245 dnia XX przeszedłem przez miejsca o nazwach YY, ZZ, WW itd.
Kiedyś dla "sportu" napisałem skrypt w php, wyznaczający największą powierzchnię trójkąta, którego wierzchołki stanowią dowolne POLREFy - w miarę dobry komputer mielił wszystkie kombinacje chyba całą noc. Nota bene - żeby wygrać w konkursie Zyra na największą powierzchnie wytyczoną przez 3 POLREFy trzebaby odwiedzić te w okolicy Szczecina, Suwałk i gdzieś w ulubionych stronach Lecha. Wszędzie miałem daleko cholera
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
- Marko
- Garniak
Temat bardzo ciekawy, niestety wśród nas chyba nie znajdziesz tego narzędzia.zarmat pisze:Chciałem zrobić sobie - tanio, łatwo i przyjemnie - bazę miejsc, w których byłem...
Jeśli jednak uda Ci się na innych forach, to podziel się rozwiązaniem.
Drugim narzędziem, które mogę podpowiedzieć jest Geosetter - popularny program do geotagowania zdjęć z funkcją "Reverse geotagging".
- Marko
- Garniak
Geosetter korzysta z bazy Geonames i do jej obsługi jest potrzebna rejestracja w serwisie GeoNames i wpisanie nazwy użytkownika w ustawieniach programu.
Ogólnie działa i to nieźle
, co nie oznacza, że świetnie - tutaj Klimczok otagowany zostanie jako Szczyrk.
W załączniku "reverse geocoding" w Geosetterze.
Ogólnie działa i to nieźle
W załączniku "reverse geocoding" w Geosetterze.
Wszystkim dziękuję za pomoc - temat uważam za zamknięty!
Dla zaspokojenia nieufności kolegi Basa - odwiedzam tygodniowo nawet więcej!
Dla zaspokojenia nieufności kolegi Basa - odwiedzam tygodniowo nawet więcej!
zarmat pisze:dnia XX przeszedłem przez miejsca...
jeśli jeden gpx ma ileśset punktów, a gpx-ów jest kilka w tygodniu...
przeszedłemzarmat pisze:Dla zaspokojenia nieufności kolegi Basa - odwiedzam tygodniowo nawet więcej!
nie chodzi o nieufnosc - to wrecz niemozliwe w sposob tak opisany, czyli raczej niedokladnie okreslone warunki => pewnie mozna to zrobic inaczej.